Άρθρο
Νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες

Εξώφυλλο του τευχους 85

Η κινητοποίηση των τριακοσίων μεταναστών από την Κρήτη οδήγησε την κυβέρνηση σε υποχώρηση αναγκάζοντάς την να βάλει μπροστά την Αστυνομία για να τους χορηγήσει εξάμηνο «καθεστώς υπό ανοχή», κάτι που προβλέπεται από διάταξη του νέου νόμου για το πολιτικό άσυλο.

Οι υστερικές κραυγές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που από την αρχή επιζητούσαν τη σκληρή καταστολή, με την απαίτηση για εισβολή στη Νομική όπου είχαν πάει αρχικά οι μετανάστες, απομονώθηκαν. Ενώ όμως η κοινή γνώμη έδειξε τη συμπάθειά της για τους απεργούς πείνας, η κυβέρνηση επέμενε σε επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας για να προχωρήσει τη ρατσιστική ατζέντα των κλειστών συνόρων κατά των προσφύγων, κινδυνολογώντας ασύστολα για το κύμα προσφύγων από την εξεγερμένη κατά του Καντάφι Λιβύη.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε επίμονα να δώσει άδειες παραμονής ανοίγοντας διαδικασία μαζικής νομιμοποίησης για τις δεκάδες χιλιάδες των μεταναστών που ζουν και δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας χρόνια ολόκληρα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση απειλούσε να επιβάλει την ποινή του θανάτου στους απεργούς πείνας. Με αυτόν τον ωμό εκβιασμό πίεζε τους απεργούς, αλλά τελικά κατέληξε σε συμβιβασμό. Η δυνατότητα να ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους καθώς και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για απόκτηση άδεια παραμονής μετά από 8 αντί για 12 χρόνια, η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για ανανέωση αδειών παραμονής είναι υποσχέσεις της Νταλάρα και του Ραγκούση και απαιτούν αλλαγές στη νομοθεσία.

Ο αγώνας για την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο και για πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες είναι μπροστά μας και θα είναι μια σκληρή αναμέτρηση με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίζει το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσει την οργή από τα αντεργατικά μέτρα του Μνημόνιου, τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες στοχοποιώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Μπορεί ο Καστανίδης να παριστάνει τον διώκτη των ρατσιστών με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως στη πράξη η κρατική μηχανή και ιδιαίτερα η ΕΛΑΣ συνεργάζονται με τους νεοναζί ακόμη και ανοικτά όπως στη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και της Πλατείας Αττικής. Η αντιρατσιστική διαδήλωση στις 15 Γενάρη βρήκε μπροστά της τον εισαγγελέα με τις αστυνομικές κλούβες που φύλαγαν τα φασιστοειδή για να εμποδιστεί η συναυλία στην Πλατεία. Την ίδια ώρα, φασίστες επιτίθενται σε μετανάστες και αριστερούς στην περιοχή, εισβάλλουν σε τζαμιά, καταστρέφουν μαγαζιά.

Οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα όπως οι απεργίες πείνας των Αφγανών, των Ιρανών και των Παλαιστίνιων, η μαζική συμμετοχή μεταναστών στις Πανεργατικές απεργίες, οι απεργίες των εργατών Γης στη Σκάλα Λακωνίας και στα Γιάννενα είχαν τη μαζική υποστήριξη του κόσμου. Η αλληλεγγύη στους 300 μετανάστες έφτασε σε πλατειά κομμάτια αναγκάζοντας ακόμη και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν.

Η ώρα του εργατικού κινήματος

Είναι ώρα να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα που θα σταματήσει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της κυβέρνησης που βάζει μπροστά να φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης, να εκκαθαρίσει περιοχές του κέντρου της Αθήνας από μετανάστες με σκούπες της ΕΛΑΣ, να θωρακίσει τα σύνορα με την FRONTEΧ.

Μπορεί οι κινητοποιήσεις για το άσυλο των προσφύγων να την ανάγκασαν να φτιάξει «επιτροπές ασύλου», όμως είμαστε πολύ μακριά από το να σπάσει η πολιτική της μηδενικής χορήγησης ασύλου. Οι ρυθμοί εξέτασης των αιτημάτων των 47.000 υποθέσεων που εκκρεμούν απαιτούν τουλάχιστον πενήντα χρόνια για να διεκπεραιωθούν! Φτιάχτηκαν μόνο πέντε επιτροπές ασύλου σε δεύτερο βαθμό που εξετάζουν όσους είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις τους τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου. Στην καλύτερη περίπτωση εξετάζουν μια έως δύο περιπτώσεις κάθε μέρα! Την ίδια ώρα μεγαλώνει ξανά ο αριθμός της αναμονής καθώς στις 47.000 προστίθενται οι νέες απορρίψεις. Η Αστυνομία είναι ο καθοριστικός κριτής αφού παρέχει το χώρο για τις συνεδριάσεις των επιτροπών με τον ανάλογο έλεγχο στην πρόσβαση στο χώρο της Π.Ράλλη η του Βύρωνα όπου έχουν εγκατασταθεί οι νέες επιτροπές ασύλου!

Ταυτόχρονα, οι φασιστικές επιθέσεις δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Πρόσφατα οι φασίστες του ΛΑΟΣ πρότειναν νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων με το σκεπτικό οτι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ισχύει μόνο για Έλληνες! Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με τη στήριξη της ΕΛΑΣ και την εκλογή του φύρερ της οργάνωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας επιχειρούν να αναπτυχθούν στις γειτονιές και τα σχολεία. Η εκστρατεία τους κατά του Ισλάμ έχει σημάνει βίαιες επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας μουσουλμάνων.

Χρειάζεται να επιμείνουμε ότι ο αγώνας για νομιμοποίηση και άσυλο, για να διώξουμε τους φασίστες από τις γειτονιές είναι υπόθεση των οργανωμένων κομματιών του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Οι ίδιοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες με τις ηρωικές απεργίες πείνας ανέδειξαν αυτή την ανάγκη. Είναι άλλωστε και οι ίδιοι οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης και μεγάλα κομμάτια ανήκουν και σε συνδικάτα. Οι μαζικές εμφανίσεις των μεταναστών στις Πανεργατικές απεργίες έφεραν στο προσκήνιο τέτοια κομμάτια που η περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα είχε ήδη υπογραμμίσει τη σημασία τους στην προσπάθεια συμμετοχής σε συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Ζωντανή παράδοση αγώνων

Άλλωστε οι αγώνες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα είναι αρκετά νωποί και ήταν αυτοί που εξασφάλισαν δικαιώματα και ελευθερίες στους μετανάστες. Η δεκαετία του ’90 με τη μαζική μετανάστευση από την Αλβανία και τις άλλες χώρες της Α. Ευρώπης είδε τις πρώτες ρατσιστικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων (αρχικά της ΝΔ του Μητσοτάκη). Όμως το αντιρατσιστικό κίνημα συνδέθηκε με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στους Δήμους αλλά και με τα τοπικά Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας διεκδικώντας την νομιμοποίηση. Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΕΙΝΑΠ επέβαλαν στη πράξη παρά τις αντίθετες επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ότι τα παιδιά των μεταναστών θα γράφονται χωρίς χαρτιά στα δημόσια σχολεία και όλοι θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Η νομιμοποίηση έφτασε με πίεση των Εργατικών Κέντρων να προχωρήσει το 1997 σε μαζική διαδικασία νομιμοποιώντας τότε εκατοντάδες χιλιάδες. Η κοινωνική ασφάλιση των μεταναστών ήταν τεράστια ενίσχυση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Την ίδια αντίσταση συνάντησαν οι προκλήσεις των φασιστών. Οι μαχητικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις εμπόδισαν την ανάπτυξή τους και τους οδήγησαν στο περιθώριο. Όταν πέρυσι την Άνοιξη στα Χανιά, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές οργάνωναν απεργία, αποχή και συλλαλητήριο με αφορμή την χάραξη σβάστικας στο χέρι καθηγήτριας από φασιστοειδή, φάνηκε ότι αυτή η δυναμική είναι υπαρκτή και έχει αποτελέσματα.

Το φοιτητικό κίνημα έχει επίσης μια ανάλογη παράδοση. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν τις ρίζες τους στον αγώνα κατά της χούντας και στα καταστατικά τους είναι κατοχυρωμένη η απαγόρευση της συμμετοχής των φασιστών στις εκλογές των συλλόγων αλλά και η δράση τους στις σχολές. Η αριστερά του φοιτητικού κινήματος έχει κάνει πράξη αυτή την κατάκτηση. Φέτος αγκάλιασαν τους αγώνες των προσφύγων και των μεταναστών ενώ είχαν σημαντική συμμετοχή στην διαδήλωση στις 15 Γενάρη στον Άγιο Παντελεήμονα. Στήριξαν αποφασιστικά την κατασκήνωση διαρκείας στα Προπύλαια που διαρκεί επτά μήνες. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου εμπόδισαν το διωγμό Ιρανών και Παλαιστίνιων προσφύγων που είχαν καταφύγει εκεί από τις 27 Δεκέμβρη κυνηγημένοι από την καταστολή της κατασκήνωσής τους έξω από τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μάλιστα, η συνέλευση των φοιτητών Αρχιτεκτονικής δηλώνει ότι μπορούν να παραμείνουν στο Πολυτεχνείο μέχρι να πάρουν άσυλο.

Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία να δώσουμε τη δυνατότητα σήμερα στο οργανωμένο εργατικό και φοιτητικό κίνημα να δώσουν τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας στρατηγικής για να ηττηθεί η επίθεση των καπιταλιστών που έχει ανάγκη εκτός από το Μνημόνιο της λιτότητας ένα Μνημόνιο του ρατσισμού. Να δώσουμε δυναμική απάντηση στα ρατσιστικά ψέματα που πάνε να διασπάσουν την εργατική τάξη για να περάσουν οι θυσίες για χάρη των κερδών των αφεντικών: «δεν χωράμε όλοι», «φέρνουν την ανεργία οι μετανάστες», «μετανάστευση ίσον εγκληματικότητα», «δεν συμβιώνουν διαφορετικές κουλτούρες», «σπαταλάνε πόρους του ΕΣΥ». Αυτά τα ψέματα λένε πια ο Ραγκούσης και ο Λοβέρδος και όχι μόνο ο Καρατζαφέρης και οι νεοναζί.

«Χωράμε όλοι» γιατί ο πλούτος του Πλανήτη που παράγεται από τους εργαζόμενους μπορεί να θρέψει τα δισεκατομμύρια, να δώσει δουλειά στους άνεργους και σπίτια στους άστεγους. Την ανεργία φέρνουν οι απολύσεις των βιομηχάνων, το πέταγμα στο δρόμο των χιλιάδων συμβασιούχων.

Οι διαφορές κουλτούρας είναι πλούτος για τον πανανθρώπινο πολιτισμό. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα είναι η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση που φτάνει αστέγους να πεθαίνουν από το κρύο στο Θησείο και το Πεδίο Άρεως το 2011.

Κερδίζοντας τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό, βάζοντας τα συνδικάτα να διεκδικήσουν μαχητικά μαζί με τα αιτήματα κατά της λιτότητας και των απολύσεων, την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών τώρα και το πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες, να ποιος είναι ο δρόμος για νίκες του αντιρατσιστικού κινήματος.

Στα σχολεία συγκρουόμαστε με τις συνενώσεις της Διαμαντοπούλου γιατί θα μετατρέψουν σχολεία σε στρατόπεδα μαντρώματος μαθητών, σε διαχωρισμό «βιώσιμων και μη» με κριτήρια ρατσιστικά σε περιοχές με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών, όπως στο κέντρο της Αθήνας. Θα καταργηθούν ακόμη και τα λιγοστά Διαπολιτισμικά σχολεία. Στα νοσοκομεία, δεν αφήνουμε τους άπορους, μετανάστες και μη να πεθάνουν αν δεν πληρώσουν όπως ζητάει κυνικά ο Λοβέρδος.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών δυναμώνουν αυτή τη προοπτική με την πανελλαδική κινητοποίηση με συλλαλητήρια στις 19 Μάρτη και την αντιρατσιστική μέρα δράσης στα σχολεία στις 21 Μάρτη με απόφαση της ΟΛΜΕ.