Άρθρο
Διεθνής Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ

 

Η Διεθνής Συνάντηση και η Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στις 14-15 Οκτώβρη ήταν ένας σημαντικός σταθμός του κινήματος κατά του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής. Η συμμετοχή ήταν μαζική και ενδεικτική της ανάγκης ενός ολόκληρου κόσμου να δώσει αποφασιστικά και ενωτικά τις μάχες που βρίσκονται μπροστά μας.

Ο Ασφάκ Μαχμούντ, εργάτης γης στη Γκορυτσά και ο Ουσμάν Μοχάμεντ από την Ν.Ιωνία με τα τραυματισμένα πρόσωπα τους βρέθηκαν εκεί για να μας θυμίσουν πόσο επείγουσες είναι οι μάχες ενάντια στο ρατσισμό. Όλες οι παρουσίες ήταν πολύ ισχυρές: η ευρωβουλευτίνα Κωνσταντίνα Κούνεβα μαζί με την Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, τον Μάριο Σούσση, πρόεδρο του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος, τον Κώστα Μανταίο, πρόεδρο του ΣΦΕΑ, την Κριστίν Μπούχολτζ, βουλευτίνα της Die Linke, τον Στήβ Σεντάρ από την Καταλονία, το Ντίνο Αγιομαμίτη από την Κύπρο, τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Ζώτο, Κώστα Παπαδάκη, Θανάση Καμπαγιάννη, το δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκάκη. 

Η απόφαση με την οποία η Συνάντηση καλεί σε συντονισμό των βημάτων των κινημάτων διεθνώς με κλιμάκωση στις 17 Μάρτη 2018 με κινητοποιήσεις παντού βρήκε άμεση ανταπόκριση από την Συνδιάσκεψη του Stand up to Racism στην Βρετανία στις 21 Οκτώβρη όπου συμμετείχε η ΚΕΕΡΦΑ. 

Οι πρωτοβουλίες στις οποίες προχωράει η ΚΕΕΡΦΑ προσπαθούν να απαντήσουν στην εισβολή στο προσκήνιο με αναβαθμισμένο τρόπο της φασιστικής απειλής. «Η ανάπτυξη και η ενίσχυση του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος είναι κεντρική πολιτική μάχη διεθνώς και στην Ελλάδα. Η μακρόσυρτη οικονομική και πολιτική κρίση προκαλεί πολώσεις που όλη την προηγούμενη χρονιά πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις» αναφέρει η Απόφαση της Συνάντησης.1 

Τα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα μέσα στην πολιτική και οικονομική κρίση επιχειρούν να καθορίσουν τις εξελίξεις. Οι ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΕΕ και η ισλαμοφοβία ήταν το εφαλτήριο για να ανέβουν οι φασίστες. Οι διαβόητες «ευρωπαϊκές αξίες» έχουν βρεθεί στο πάτο της Μεσογείου παίρνοντας μαζί τους χιλιάδες ζωές προσφύγων που πνίγονται στο βωμό της πολιτικής της ΕΕ-φρούριο, των κλειστών συνόρων των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας, ΕΕ-Λιβύης. Οι δημοκρατικές ελευθερίες έχουν γίνει κουρέλι με το Μακρόν να επιχειρεί την μονιμοποίηση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην Γαλλία. Στην Ισπανία, η κατασταλτική πολιτική του Ραχόι άνοιξε την πόρτα στους νοσταλγούς του Φράνκο να εμφανιστούν ξανά. 

Σε αυτό το κλίμα, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να βγει από την απομόνωση στην οποία την έβαλε το κίνημα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η συνέχιση της δίκης με συντριπτικά στοιχεία για τη δολοφονική της δράση. Οι φασίστες στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λέρο στήνουν «επιτροπές αγανακτισμένων» κατά της παρουσίας των προσφύγων. Η άρνηση να δοθούν χαρτιά στους μετανάστες αφήνει τις φασιστικές συμμορίες ασύδοτες για να προχωράνε σε δολοφονικές επιθέσεις και ρατσιστικά πογκρόμ, όπως στον Ασπρόπυργο. 

Αντίσταση 

Όμως η άλλη όψη της πόλωσης είναι η ανάπτυξη του μαζικού αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Στη Γερμανία, η κινητοποίηση κατά του AfD ξεδιπλώνεται με διαδήλωση την πρώτη μέρα της σύγκλισης της νέας Βουλής και συγκέντρωση κατά του Συνεδρίου του AfD στις 2 Δεκέμβρη. Οι διαδηλώσεις κατά της ισλαμοφοβίας απλώνονται στην Βρετανία αλλά και στη Γαλλία και τη Σουηδία. Η επανεμφάνιση του αντιφασιστικού κινήματος με μαζικούς όρους στις 16 Σεπτέμβρη με κεντρικό αίτημα το κλείσιμο των Γραφείων των νεοναζί, οι διαδηλώσεις στη Γκορυτσά και τον Ασπρόπυργο, η αντιφασιστική κινητοποίηση κατά της επίθεσης στο φοιτητή Αλέξη Λάζαρη ήταν βήματα μπροστά.

Πολύ σημαντική για την ΚΕΕΡΦΑ είναι η επιλογή της στήριξης πάνω στη συλλογική δράση της οργανωμένης εργατικής τάξης και της νεολαίας ώστε να μπει σε κίνηση η μεγάλη πλειοψηφία που είναι αντίθετη στους φασίστες αλλά και αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η ενωτική συσπείρωση σε τοπικές επιτροπές δράσης με συμμετοχή δυνατών κομματιών του κινήματος, όπως σωματεία από σχολεία, δήμους, νοσοκομεία, λιμάνια, εργοστάσια κλπ, κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων, νεολαίας, οργανώσεων της αριστεράς και συλλογικοτήτων μπορεί να απλώσει τη δράση αποτελεσματικά κατά των ρατσιστικών επιθέσεων και των φασιστικών προκλήσεων. 

Την επόμενη περίοδο έχουμε λοιπόν να δώσουμε τόσο τη μάχη για να γίνει η δίκη καταδίκη και διάλυση της Χρυσής Αυγής όσο και τη μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία και το ρατσισμό. Πρώτα από όλα δυναμώνοντας την καμπάνια για να κλείσουν τα Γραφεία της Χρυσής Αυγής. Αλλά και εντείνοντας τη αντιρατσιστική δράση. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση από τα νησιά, άσυλο για όλους με δικαίωμα στη δουλειά, να κλείσουν τα στρατόπεδα και να έρθουν όλοι στις πόλεις και όλα τα προσφυγόπουλα να γραφτούν στα σχολεία.

Διεκδικούμε νέο κύκλο νομιμοποίησης των μεταναστών που παραμένουν χωρίς χαρτιά. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για τις δημοτικές εκλογές στις οποίες θα αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Εδώ ζουν, πληρώνουν φόρους και τέλη αλλά δικαίωμα ψήφου δεν έχουν!

Βαδίζοντας από τώρα για την διεθνή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη 2018 το κίνημα μπορεί να αναδείξει στόχους και διεκδικήσεις και να γίνουν υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, των φοιτητικών συλλόγων, των κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων.

 

Σημειώσεις

1. http://www.antiracismfascism.org/index.php/21/item/2268-apofaseis-tis-diethnoys-synantisis-kai-tis-panelladikis-synelefsis-tis-keerfa-14-15-oktovri-2017