Άρθρο
Η εργατική αντίσταση στο χτύπημα των συνδικάτων

1976, Απεργία ενάντια στον Νόμο 330.

Οι συνδικαλιστικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης έχουν πίσω τους ιστορία αγώνων που έχουν αποκρούσει πολλά κύματα επιθέσεων. Ο Τάσος Αναστασιάδης θυμίζει εκείνες τις μάχες και υποστηρίζει ότι μπορούμε να βγάλουμε τα σωματεία μας πιο δυνατά οργανώνοντας την αντίσταση στα σχέδια της “τρίτης αξιολόγησης” Τρόικας και κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά της τους επόμενους μήνες, ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια για την επόμενη αξιολόγηση. Την δέσμευσή της να φέρει για ψήφιση στη βουλή ένα νόμο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, όπως εύσχημα το λένε δανειστές και κυβερνητικά στελέχη. 

Στην πραγματικότητα, προγραμματίζουν να φέρουν ένα νόμο που θα εμποδίσει το δικαίωμα στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Η Αυγή της Κυριακής 22/10/2017 αναφέρει ότι «η ρύθμιση (για την προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία) αυστηροποιείται και προβλέπει ότι η έγκριση της κινητοποίησης θα πρέπει να έχει τη θετική στάση του 50%+1 των εργαζόμενων». Δηλαδή να μην γίνεται απεργία με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου ή της πλειοψηφίας της Γενικής συνέλευσης. Και προφανώς παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για το πόσοι θα προστατεύονται σε έναν χώρο συνδικαλιστικά, πόση άδεια από την εργασία τους θα μπορούν να έχουν οι συνδικαλιστές, το δικαίωμα των εργοδοτών σε περίπτωση απεργίας να μπορούν να προχωρούν σε λοκ-άουτ που αποτελούν απαιτήσεις των δανειστών. 

Ανεξάρτητα με το τι θα καταλήξει να είναι τελικά η κυβερνητική πρόταση, στον πυρήνα της έχει το χτύπημα του συνδικαλισμού και τον περιορισμό της δυνατότητας των εργαζόμενων να απεργούν. Ανατρέχοντας στα προηγούμενα σαράντα χρόνια, από την πτώση της χούντας μέχρι σήμερα, έχουμε κύματα εργατικών αγώνων που ξεσπάνε και κατοχυρώνουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες στους χώρους δουλειάς, αλλά και επιθέσεις από την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις που προσπαθούν χωρίς να έχουν καταφέρει να τα ξηλώσουν. Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τέτοια επίθεση. 

Η Μεταπολίτευση

Τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της χούντας, σήμαναν ένα ξέσπασμα του εργατικού κινήματος που προχωρούσε σε ντε φάκτο κατακτήσεις των δικαιωμάτων που του στέρησαν οι συνταγματάρχες για 7 χρόνια. Αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και ταυτόχρονα, το δικαίωμα στην απεργία, το συνδικαλισμό, ελευθερίες και δικαιώματα στους τόπους δουλειάς. Αυτές τις κατακτήσεις η άρχουσα τάξη προσπάθησε με λύσσα να τις εμποδίσει χωρίς να το καταφέρει. 

Η πρώτη απεργία της μεταπολίτευσης ξεσπάει 4 Οκτώβρη του 1974, στο εργοστάσιο της Νάσιοναλ Καν στην Μάνδρα Αττικής. «Με πρόταση της επιτροπής αποφασίσαμε να κατεβούμε σε απεργία με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων και αυξήσεις στα μεροκάματα. Η συμμετοχή ήταν 100%. Στο εργοστάσιο δουλεύανε και 50 Πακιστανοί εργάτες. Συμμετείχαν όλοι τους στην απεργία και μάλιστα με πανό που έγραφαν στις δύο γλώσσες ‘Έλληνες-Πακιστανοί εργάτες ενωμένοι’. Η είδηση ότι ξέσπασε η απεργία εξαπλώθηκε γρήγορα. Εργάτες από τα γύρω εργοστάσια έρχονταν στη Νάσιοναλ Καν να συμπαρασταθούν καθημερινά πριν πάνε στις δουλειές τους. Μαζί τους κόσμος από τις γειτονιές της Ελευσίνας και φοιτητές. Η απεργία κράτησε μια βδομάδα, αλλά έδωσε το πράσινο φως», διηγείται η Διονυσία Πυλαρινού (μέλος σήμερα της ΚΕ του ΣΕΚ), εργάτρια τότε στην εταιρία, που απολύθηκε μαζί με ένα συνάδελφό της γιατί έφτιαξαν μια εργοστασιακή επιτροπή βάσης που προσπαθούσε να στήσει σωματείο. 

Αυτή η απεργία ήταν η απαρχή ενός τεράστιου εργοστασιακού κινήματος που οργάνωνε εργοστάσιο το εργοστάσιο. Το μοτίβο είναι σχεδόν ίδιο. Οι απεργοί οργανώνονται στις εργοστασιακές επιτροπές βάσης, απλές μορφές οργάνωσης μέχρι την ίδρυση σωματείων τους, αποφάσιζαν δημοκρατικά στις εργοστασιακές συνελεύσεις, κόντρα στους νόμους της χούντας που υπήρχαν ακόμα, οργάνωναν απεργιακές φρουρές, κέρδιζαν την αλληλεγγύη των γειτονικών εργοστασίων, έρχονταν αντιμέτωπες με απεργοσπάστες, και ΜΑΤ. Οι περισσότερες απεργίες είχαν νικηφόρα αποτελέσματα κερδίζοντας αυξήσεις 20% και 30%, μείωση ωρών εργασίας, ζητήματα για τις συνθήκες εργασίας. Επίσημα στοιχεία λένε ότι το μερίδιο των μισθών την περίοδο από 1974 και μετά, από 33% στο Καθαρό Εγχώριο Προϊόν, αυξάνεται από το 1979 στο 41%, σαν αποτέλεσμα και των αγώνων της περιόδου.

Μεταξύ του 1974 και του 1976 ιδρύθηκαν ισχυρά εργοστασιακά σωματεία, τα οποία ανέπτυξαν σκληρούς αγώνες. Η ΙΤΤ, η ΠΙΤΣΟΣ, η ΙΖΟΛΑ, η ΛΑΡΚΟ, ο Πετζετάκης, η AEG, η ΒΙΑΜΑΞ, η ΜΕΛ στη Θεσσαλονίκη, ο Λαδόπουλος στην Πάτρα, τα μεταλλεία στο Μαντουδί της Εύβοιας, η ΜΑΔΕΜ-ΛΑΚΚΟ στη Χαλκιδική κλπ. Απεργιακές κινητοποιήσεις με μεγάλη διάρκεια και μαζικότητα, με ενδεικτικές τις 93 ημέρες απεργίας στον Λαδόπουλο (1975), τις 110 ημέρες απεργίας στη ΛΑΡΚΟ (1977) και τη συμμετοχή 5.000 μεταλλεργατών στην απεργία στο Μαντούδι (Μάρτιος - Απρίλιος 1976). Ένα μεγάλο μαχητικό απεργιακό κύμα που το 1979 έχτισε την ΟΒΕΣ (Ομοσπονδία Βιομηχανικών Εργοστασιακών Σωματείων) αφού η τότε κυβερνητική ΓΣΕΕ αρνιόταν να αναγνωρίσει και να εντάξει στη δύναμή της αυτά τα εργοστασιακά σωματεία. 

Από τα εργοστάσια και τον εργοστασιακό συνδικαλισμό η φλόγα απλώθηκε γρήγορα στην Κοινή Ωφέλεια και στο δημόσιο. Το 1977, φτιάχνονται τα ΣΑΔΕΟ (Συνεργαζόμενες Αγωνιστικές Δημοκρατικές Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις) σαν κέντρο συντονισμού και οργάνωσης. Η ΓΣΕΕ αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης παραμένει στα χέρια δεξιών, εργοδοτικών «συνδικαλιστών». Με τη βοήθεια των δικαστηρίων αποκλείουν εκατοντάδες σωματεία. Στήνουν σωματεία φαντάσματα του είδους «Σωματείο εργαζομένων Νεκροπομπών πεζοδρομίου», ή «Σωματείο εργαζομένων αυγών ημέρας», ή «Σωματείο εντεροκαθαριστών» και διαμόρφωναν συσχετισμούς στα συνέδρια της ΓΣΕΕ μέχρι 1981. Την Πρωτοβουλία για τα ΣΑΔΕΟ την πήραν τα συνδικάτα ΟΣΠΑ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΤΟΕ, ΟΤΕ, Λογιστές και ΟΙΕΛΕ, τα συνδικάτα δηλαδή των ΔΕΚΟ. Με κέντρο τους την οργάνωση και την στήριξη των αγώνων, προκήρυξαν απεργίες και στην πραγματικότητα έγιναν ο βασικός εκπρόσωπος των εργατών. 

Έχουν προηγηθεί αγώνες όπως στους οικοδόμους, με την εμβληματική απεργία στις 23 Ιούλη του 1975 και τις συγκρούσεις των οικοδόμων με την αστυνομία, τις τηλεφωνήτριες του ΟΤΕ το 1978, στη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή, τις μεταφορές κλπ.

 Στο δημόσιο τομέα φτιάχνεται η Συντονιστική Επιτροπή Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΣΕΔΟ), κάτι ανάλογο με τα ΣΑΔΕΟ, από την ΟΛΜΕ, και τις οργανώσεις Μηχανικών, Γεωπόνων, Δασολόγων και Κτηνιάτρων. Η ΣΕΔΟ γρήγορα αποχτάει τεράστια ανταπόκριση. Το 1979 προκηρύσσει απεργία διαρκείας από τις 10 Μαΐου (μια απεργία που κράτησε μέχρι τις 17 Μάη και έληξε με επιστράτευση των εργαζόμενων και τους κεντρικούς συνδικαλιστές στα δικαστήρια) και το σχετικό κάλεσμα για την απεργία, το υπογράφουν 44 δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις.

Αυτό το εργατικό ξέσπασμα η κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό εργασίας τον Λάσκαρη (που διακήρυσσε ότι πλέον «δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και έβαζε στόχο του «να καταργήσει την πάλη των τάξεων») προσπαθεί να το τσακίσει με τον νόμο 330 του ’76. 

Ο 330, χαρακτήριζε παράνομες όσες απεργίες δεν κηρύσσονται από τα επίσημα «αναγνωρισμένα σωματεία», δηλαδή έβγαζε εκτός νόμου τις απεργίες των εργοστασιακών σωματείων και οι απεργοί απειλούνται πλέον με απολύσεις και ποινές. Για να κηρυχτεί απεργία υποχρεωτικά έπρεπε να προηγηθεί διαιτησία. Κατοχύρωνε την απεργοσπαστική δράση και το λοκ-άουτ. Απαγόρευε τις απεργίες αλληλεγγύης και κάθε πολιτική απεργία. Υποχρέωνε τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους 15 μέρες πριν από την κήρυξη της απεργίας. 

Τα συνδικάτα αντιδρούν και αποφασίζουν 48ωρη απεργία για τις 24 και 25 Μαΐου του 1976. Η απεργία βάζει ερμητικό λουκέτο σε όλους τους χώρους δουλειάς και γίνονται τεράστιες απεργιακές συγκεντρώσεις. Μαζικές προσυγκεντρώσεις κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας από τα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Την δεύτερη ημέρα της απεργίας καθώς η πορεία κατευθύνονταν προς το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, η αστυνομία χτυπάει σκληρά τους διαδηλωτές με απολογισμό μια νεκρή και πάνω από 100 τραυματίες. Ο νόμος ψηφίζεται τελικά και σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, τους επόμενους μήνες, σχεδόν 3000 εργάτες απολύθηκαν από επιχειρήσεις με την κάλυψη του νόμου 330. Οι συλλήψεις και οι καταδίκες πρωτοπόρων εργατών συνδικαλιστών, ειδικά μετά το '77, ήταν στην ημερήσια διάταξη, αφού όλες οι απεργίες, με βάση τον 330, είναι πλέον παράνομες.

Όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν το εργατικό κίνημα. Το 1976, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Εργασίας, έχουμε 947 απεργίες με 300.000 απεργούς και 6.000.000 χαμένες ώρες εργασίας. Το 1978 έχουμε 616 απεργίες με 471.000 απεργούς και 7.400.000 χαμένες ώρες εργασίας, το 1979 έχουμε 588 απεργίες με 1.262.000 απεργούς και 12.000.000 χαμένες ώρες εργασίας και το 1980, 470 απεργίες με 1.300.000 απεργούς και 21.000.000 χαμένες ώρες εργασίας. 

Στις ΔΕΚΟ φουντώνει η συνδικαλιστική οργάνωση και πυκνότητα. Η ΟΤΟΕ αυξάνει τα μέλη της από 20.334 το 1975 σε 33.077 το 1983, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από 4.356 το 1975 σε 19.541 το 1983, τα ΕΛΤΑ από 3.833 το 1975 σε 6.878 το 1983, η ΟΣΠΑ από 3.899 το 1975 σε 7.572 το 1983. Η ουσιαστική αύξηση της δύναμης αυτών των συνδικάτων έγινε πριν το ‘81 και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Σε αυτούς τους αγώνες της μεταπολίτευσης βρίσκονται οι ρίζες των «δυνατών ταξιαρχιών της εργατικής τάξης», των συνδικάτων στις ΔΕΚΟ. 

Τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ

Το ‘81 έρχεται το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, πατώντας πάνω σε αυτό το κύμα των εργατικών αγώνων της εξαετίας της μεταπολίτευσης. Έτσι φτάσαμε στον νόμο 1264 του 1982 που στην πραγματικότητα εξασφάλιζε ένα συνδυασμό. Ήταν προφανώς μια υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη δύναμη του εργατικού κινήματος αφού προχώρησε στη νομιμοποίηση κατακτήσεων που έκαναν οι εργάτες τα προηγούμενα χρόνια στους χώρους δουλειάς και το συνδικαλισμό. Ταυτόχρονα όμως ήταν και μια συνειδητή προσπάθεια για να δυναμώσει ο έλεγχος από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες πάνω στη βάση των εργατών, πράγμα που είχε χαθεί στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Η διακυβέρνηση του Καραμανλή τα προηγούμενα χρόνια, έδειξε ότι δεν είναι αρκετό απλά να ελέγχεις τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όταν αυτές δεν μπορούν να ελέγξουν την βάση των εργατών. 

Ο νόμος 1264 κατοχύρωνε μια σειρά συνδικαλιστικές ελευθερίες. Έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας σωματείων και με κάτω από 50 εργαζόμενους, καθιέρωνε την απλή αναλογική, όχι όμως και στη δεύτερη κατανομή, διεύρυνε το δικαίωμα της απεργίας, καταργούσε το λοκ-άουτ και το δικαίωμα των εργοδοτών να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας, απαγόρευε την πρόσληψη απεργοσπαστών, επέβαλλε επαναπρόσληψη όσων είχαν απολυθεί για συνδικαλιστική δράση με το νόμο 330/1976. Στην πραγματικότητα όλο το βασικό πλέγμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών στο σήμερα, βρίσκεται στις διατάξεις αυτού το νόμου που επέβαλαν οι εργατικοί αγώνες της μεταπολίτευσης. 

Όμως ταυτόχρονα ο 1264, έδινε τη δύναμη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και την στερούσε από την βάση των εργαζόμενων. Η δύναμη έφυγε από τα χέρια των επιτροπών και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ο συνδικαλισμός των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, κατά κύριο λόγο μέσα στους χώρους δουλειάς, παραμερίστηκε από τις διατάξεις του 1264 και μετατράπηκε σε εκλογικές διαδικασίες για σωματεία και ομοσπονδίες χωρίς δομές που να δίνουν τον λόγο στην βάση των συνδικάτων. Οι συνδικαλιστικές εκλογικές παρατάξεις και όχι η οργάνωση των εργατών στην βάση έπαιρναν το πάνω χέρι και έτσι οι εκλογικές διαδικασίες των σωματείων μετατράπηκαν σε μικρογραφίες του κοινοβουλίου. Πατώντας πάνω σε αυτές τις εξελίξεις έκανε την εμφάνισή της η ΔΑΚΕ που συγκροτήθηκε σαν παράταξη το 1985.

Όμως και το ΠΑΣΟΚ γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με τη δύναμη του εργατικού κινήματος. Στον χώρο των ΔΕΚΟ πήρε την μορφή του άρθρου 4 και στον εργοστασιακό συνδικαλισμό έγινε με τις αναδιαρθρώσεις των «προβληματικών» επιχειρήσεων. 

Η απεργία των 42 ημερών στις τράπεζες το 1982 που διεκδικούσε ενιαίο μισθολόγιο, μαζί με δεκάδες ακόμη απεργίες σε χώρους κατά κύριο λόγο της Κοινής Ωφέλειας, αντιμετωπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 4 του 1983, που προσπαθούσε να εμποδίσει τις απεργίες σε αυτά τα δυνατά κομμάτια των ΔΕΚΟ. 

Το άρθρο 4 όριζε ότι τα σωματεία μπορούν να κηρύξουν απεργία μόνο κατόπιν απόφασης που θα συγκέντρωνε το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών ανεξάρτητα από το αν αυτοί ήταν παρόντες στη συνέλευση ή όχι, για τις δε ομοσπονδίες μόνον κατόπιν θετικής απόφασης του 50+1% των μελών της διοίκησης. Η απεργία απαγορευόταν για χρονικό διάστημα παραπάνω των πέντε ημερών. Επίσης το 10% των μελών του σωματείου μπορούσε να συγκεντρώσει υπογραφές για διεξαγωγή συνέλευσης ώστε να μπλοκαριστεί η απόφαση για απεργία. Όμως και αυτή η επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ με εμπροσθοφυλακή τους τραπεζοϋπάλληλους αντέδρασαν σκληρά. Με απεργίες που θύμιζαν τις κινητοποιήσεις του 1976 ενάντια στον 330, ο νόμος ψηφίστηκε, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε και ο εμπνευστής του Γ. Αρσένης μετά από λίγο αντικαταστάθηκε. 

Την ίδια περίοδο ο εργοστασιακός συνδικαλισμός μέσα από τις αναδιαρθρώσεις των λεγόμενων «προβληματικών» μπαίνει στο στόχαστρο. Μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις που αποτελούσαν τον κορμό του ελληνικού καπιταλισμού στην περίοδο της κρίσης, αφέθηκαν από τα αφεντικά να οδηγηθούν στην καταστροφή. Ο Νιάρχος εγκατάλειψε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Μποδοσάκης χρεοκόπησε την Πυρκάλ, η Σόφτεξ, η Πειραϊκή Πατραϊκή, η  ΒΙΑΜΑΞ, ο ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, κλπ. Οι εργάτες σε αυτά τα μεγάλα εργοστάσια έδωσαν σκληρές μάχες ήδη από τα τέλη του ΄70 για να μην κλείσουν και να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση των αφεντικών. Κάτω από αυτήν την πίεση των αγώνων, αναγκάστηκε έτσι το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει το 1983 τον ΟΑΕ (Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων). Οι επιχειρήσεις κρατικοποιήθηκαν, με τεράστιες όμως αποζημιώσεις στα πρώην αφεντικά τους, παρόλο που για παράδειγμα, οι εργάτες του Σκαραμαγκά είχαν κεντρικό σύνθημα «ούτε μια δραχμή στο Νιάρχο το ληστή». Ο ΟΑΕ σταδιακά στη δεκαετία του ’80 οδήγησε στο κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση τις περισσότερες επιχειρήσεις, παρόλη την αντίσταση, δίνοντας έτσι ένα χτύπημα στον μαχητικό συνδικαλισμό αυτών των χώρων που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων της δεκαετίας του ’70. Σήμερα τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και η ΠΥΡΚΑΛ θυμίζουν περισσότερο φαντάσματα της παλιάς τους δύναμης, με λίγες εκατοντάδες εργάτες. 

Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ το ΄85 να εφαρμόσει το πρώτο πρόγραμμα λιτότητας σήμανε ταυτόχρονα και επίθεση στον συνδικαλισμό. Ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας του Σημίτη, η ΠΑΣΚΕ διασπάται, και τα 7 μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ που διαγράφονται από την ΠΑΣΚΕ, μαζί με τους 17 του ΚΚΕ και τους 2 του ΑΕΜ, παίρνουν την πλειοψηφία στην ΓΣΕΕ. Η κυβέρνηση απαντάει με δικαστικό πραξικόπημα και με απόφαση των δικαστηρίων διορίζει νέα διοίκηση στην ΓΣΕΕ με πλειοψηφία τους «νομιμόφρονες» της ΠΑΣΚΕ. Όμως στον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τις τράπεζες, η αντιπολίτευση στην διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πλειοψηφία. Τότε είναι που για πρώτη φορά ακούγεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου η φράση «τα ρετιρέ της εργατικής τάξης» αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ, σε μια προσπάθεια να απομονώσει τους πιο μαχητικούς εργάτες. 

Από το ‘90 και μετά

Όμως παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μεγάλη αντίσταση και έτσι στη συνέχεια, στην τριετία 1990-93 της διακυβέρνησης του Μητσοτάκη, είχαμε την μετωπική επίθεση ενάντια στα συνδικάτα. Επίθεση που συνδύασε το χτύπημα του συνδικαλισμού με το ξεκίνημα των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων. Οι συκοφαντίες «για τους προνομιούχους και βολεμένους των ΔΕΚΟ» που βρίσκονται συστηματικά από τότε στην φαρέτρα των αστών στόχευαν στο να τσακιστούν οι κατακτήσεις και ο συνδικαλισμός των εργαζόμενων εκεί, που κρατούσαν συνολικά την εργατική αντίσταση σε απαράδεκτα για την άρχουσα τάξη επίπεδα. Η μάχη στην ΕΑΣ δεν ήταν απλά για να δώσει ο Μητσοτάκης τα λεωφορεία στους «νοικοκυραίους». Ήταν στην πραγματικότητα για να τσακίσει τον συνδικαλισμό συνολικά στις αστικές συγκοινωνίες αλλά απότυχε μέσα από ένα τεράστιο αγώνα που κράτησε δύο χρόνια. Αντίστοιχα στη ΔΕΗ που το ’92 με τις απεργίες τους εμπόδισαν να χτυπηθεί ο συνδικαλισμός στη ΔΕΗ. Ο ταμειακός ρόλος των ιδιωτικοποιήσεων, που εξασφάλιζε έσοδα για το κράτος μέσα στη κρίση του, ήταν συμπληρωματικός στον κεντρικό στόχο του τσακίσματος του συνδικαλισμού των δυνατών κομματιών της εργατικής τάξης που έδιναν τον τόνο και για τα πιο αδύναμα. 

Οι μάχες στις ΔΕΚΟ κατά κύριο λόγο, την τριετία ’90-’93, έφεραν την κατάρρευση του Μητσοτάκη και ανάγκασαν την άρχουσα τάξη να διαλέξει διαφορετική ταχτική για να συνεχίσει τις επιθέσεις με σοσιαλδημοκρατικό μανδύα κάτω από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι ρυθμοί της επίθεσης έγιναν πιο αργοί αποφεύγοντας τις μετωπικές συγκρούσεις. Αλλά οι στόχοι παρέμειναν. Η διακυβέρνηση Σημίτη και μετά του Καραμανλή συνέχισαν αυτήν την προσπάθεια. Είχαμε την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής παρά την μεγάλη απεργία των 45 ημερών, τις μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ, το σπάσιμο μεγάλων επιχειρήσεων της Κοινής Ωφέλειας σε θυγατρικές, την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής φάνηκε με καθαρό τρόπο το τι επεδίωκαν. Το μόνο που ουσιαστικά άλλαξε με την ιδιωτικοποίησή της, ήταν η διάλυση του συνδικαλισμού. Δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, απλά δεν υπάρχει συνδικαλισμός στις αερομεταφορές. 

Στις συνθήκες ριζοσπαστικοποίησης μεγάλων κομματιών εργατών, η Αριστερά και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΣΑΚ-Σ (του ΚΚΕ) και ΑΕΜ (του ΚΚΕ εσ.), δεν κατάφεραν να κερδίσουν στην δική τους μεριά αυτόν τον κόσμο χάνοντας ξανά και ξανά τις ευκαιρίες. Την περίοδο της μεταπολίτευσης, στάθηκαν εχθρικές απέναντι στο εργοστασιακό κίνημα. Στην ανταρσία της ΠΑΣΚΕ το ’85, οι παρατάξεις της αριστεράς κράτησαν χαμηλά το πήχη των αγώνων και της σύγκρουσης με το πρόγραμμα λιτότητας, με τον Φλωράκη (γγ του ΚΚΕ) να δηλώνει ότι “δεν θα στηριχτούμε στα γιουρούσια της πρωτοπορίας”. Και στη συνέχεια ήρθε το ‘89, η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τη ΝΔ αρχικά, και με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια. 

Παρ’όλα αυτά, το συνδικαλιστικό κίνημα έφτασε μέχρι την κρίση των Μνημονίων με μεγάλες δυνάμεις. Το 2001 η επίθεση Σημίτη-Γιανίτση στο ασφαλιστικό αποκρούστηκε με γενική απεργία. Στα χρόνια του Καραμανλή χιλιάδες συμβασιούχοι οργανώθηκαν συνδικαλιστικά και κέρδισαν μονιμοποιήσεις. Έτσι φτάσαμε στις μεγάλες μάχες των τελευταίων εφτά χρόνων.

Την εποχή των μνημονίων 

Στη διάρκεια των μνημονίων η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις ενάντια στα Συνδικάτα. Κατά κύριο λόγο με την ανεργία και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Με ενάμιση εκατομμύριο άνεργους, και με το άπλωμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας κάθε είδους (συμβασιούχοι, μπλοκάκια, ενοικιαζόμενοι, πεντάμηνα, κλπ) η δύναμη των συνδικάτων και η δυνατότητά τους να οργανώνουν χώρους και τους αγώνες δέχτηκε χτύπημα. 

Μαζί ήρθε η προπαγάνδα για τα χρήματα που «έπαιρναν και ξεκοκάλιζαν» οι συνδικαλιστές. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, πέρα από τα προφανή κέρδη για τα αφεντικά, ήταν ένα ακόμη χτύπημα. Συνδικάτο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους μισθούς μέσα στον χώρο του, αποδυναμώνεται. Η κατάργηση της Εργατικής Εστίας, δεν είχε να κάνει απλά και μόνο με τις επιδοτούμενες διακοπές εργαζόμενων. Ήταν χτύπημα στα οικονομικά των συνδικάτων, μια που οι εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών στην Εργατική Εστία ήταν σημαντικός πόρος. Και βέβαια, η επιλογή του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ το 2013 δεν λογοδοτούσε μονάχα στις απαιτήσεις για απολύσεις από το δημόσιο τομέα, αλλά και στο χτύπημα ενός δυνατού συνδικάτου που με τη στάση του καθόριζε το τι συνέβαινε μισθολογικά και από άποψη συνθηκών δουλειάς σε όλα τα ΜΜΕ. 

Κι όμως, όλες αυτές οι επιθέσεις, εξαιτίας των εργατικών αγώνων τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να τσακίσουν την εργατική αντίσταση. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα επίθεση που οργανώνει αυτήν την φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη ενάντια στην τρίτη αξιολόγηση και τα μέτρα που φέρνει, είναι δεμένη με την μάχη για να μην περάσει ο αντισυνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζουν.

Να βάλουμε μπροστά το ξεδίπλωμα των αγώνων για να υπερασπίσουμε τις δουλειές μας, για συλλογικές συμβάσεις, για να σπάσουμε τη λιτότητα και να κερδίσουμε προσλήψεις, για να σώσουμε τα ταμεία μας και τις συντάξεις. Και αυτές οι μάχες είναι δεμένες με την σύγκρουση για να μην περάσει το χτύπημα στον συνδικαλισμό και την απεργία. Οι δύο ταυτόχρονες μάχες σημαίνουν την οργάνωση όλων των χώρων από τα κάτω. Για να βοηθήσουμε να οργανωθεί και να ξεδιπλωθεί η δυναμική των εργατών απέναντι στις επιθέσεις και ταυτόχρονα για να δυναμώσουμε την οργάνωση των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτήν την μάχη δίνει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων οργανώνοντας τους χώρους της Υγείας πανελλαδικά, και δίνοντας την μάχη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία ενάντια στις περικοπές. Αυτήν την προσπάθεια κάνει συνολικά ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια που προχωράει στις 17 Δεκέμβρη στην πανελλαδική του Συνέλευση.