Άρθρο
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής στην τελική ευθεία

Συλλαλητήριο που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στις 15 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα

Η Αφροδίτη Φράγκου παρουσιάζει τις συνθήκες μέσα στις οποίες προχωράει η δίκη των Νεοναζί και τα βήματα που χρειάζονται για να φτάσουμε στην καταδίκη.

 

Στις 13 Οκτώβρη, 240 χιλιάδες πλημμύρισαν το κέντρο του Βερολίνου, σε μια αντιρατσιστική και αντιφασιστική διαδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. 

Την επόμενη ημέρα στις εκλογές της Βαυαρίας τα κυβερνητικά κόμματα δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, ενώ τα αποτελέσματα των ρατσιστικών πολιτικών που εφάρμοσαν το τελευταίο διάστημα τα καρπώθηκε το ακροδεξιό AfD που πήρε 10% και κέρδισε για πρώτη φορά 22 έδρες στο βαυαρικό κοινοβούλιο (ωστόσο στις περσινές ομοσπονδιακές εκλογές είχε πάρει 12.4% στο ίδιο κρατίδιο). Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι Πράσινοι που είχαν κοντράρει την ακροδεξιά στροφή και είχαν στηρίξει τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Αύξησαν τα ποσοστά τους στο 17.5% από το 8.6% στις προηγούμενες εκλογές της Βαυαρίας, και από το 9.8% στη Βαυαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές. Η επικεφαλής του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ της διαδήλωσης γιατί θεωρούσε τα συνθήματα “σύνορα ανοιχτά” και “κάτω η ΕΕ-Φρούριο” πολωτικά. Το πλήρωσε αμέσως, αποσπώντας μόλις ένα 3.2% μέσα από την πιο μεγάλη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. 

Είναι πιο σαφές από ποτέ ότι το αντιφασιστικό κίνημα έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές αλλά και συνολικότερα, για το πού θα πάνε τα πράγματα και αν θα μπορέσει η εργατική τάξη όλης της Ευρώπης να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Την ίδια ώρα με το συλλαλητήριο στο Βερολίνο εξελισσόταν ένα ακόμη μεγάλο πολιτικό γεγονός στην Αθήνα: η διεθνής συνάντηση και πανελλαδική συνέλευση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στο Ρουφ. Αντιφασιστικές οργανώσεις από 5 χώρες έστειλαν αντιπροσωπείες για να συζητήσουν και να επεξεργαστούν τη συνέχιση των δράσεων σε διεθνή συντονισμό.1 Ταυτόχρονα κοινότητες μεταναστών, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, καλλιτέχνες, ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες γειτονιάς έφεραν εικόνες της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής μάχης από όλη την Ελλάδα και διαμόρφωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.2

Η επιτυχία της διεθνούς συνάντησης στο Ρουφ είναι αποτέλεσμα τεράστιων προχωρημάτων και νικών που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα πανευρωπαϊκά. Στην Ιταλία, μαζικές διαδηλώσεις αψήφισαν τον ακροδεξιό Σαλβίνι και ανάγκασαν την δικαιοσύνη να αρχίσει έρευνα σε βάρος του για την προσπάθειά του να στείλει πρόσφυγες κυριολεκτικά στον θάνατο, μην αφήνοντας το πλοίο στο οποίο επέβαιναν να δέσει. Το κίνημα στην Ιταλία έχει αντισταθεί σε όλες τις ρατσιστικές πρακτικές του, από το κλείσιμο των συνόρων ως το φακέλωμα των Ρομά. 

Στις 15 Σεπτέμβρη, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα διαδήλωναν χιλιάδες σε όλες τις πόλεις διεκδικώντας σύνορα ανοιχτά και τους ναζί στη φυλακή, στο Πασάου, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, αντιφασίστες/τριες και αντιρατσι­στές/τριες από τις δύο χώρες, ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην ακροδεξιά, το κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας έγινε διαδήλωση έξω από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό. 

Στις ΗΠΑ τα 2 πρώτα χρόνια της προεδρίας Τραμπ έχουν σημαδευτεί από συνεχείς αντιρατσιστικές συγκρούσεις, ανάμεσά τους οι καταλήψεις αεροδρομίων ενάντια στην προσπάθειά του να απελάσει μουσουλμάνους και οι διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις για να σταματήσει να χωρίζει οικογένειες μεταναστών. Στη Βρετανία κάθε προσπάθεια των φασιστών να εμφανιστούν με επιθέσεις έχει απαντηθεί άμεσα, ενώ πάνω από 200 χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ. Ταυτόχρονα οργανώνεται μεγάλο πανεθνικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Λονδίνο στις 17 Νοέμβρη.

Η δίκη στην τελική ευθεία

Αυτές είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην τελική της ευθεία. Η αποδεικτική διαδικασία έχει ουσιαστικά τελειώσει, παρά το ότι τον λόγο παίρνει η υπεράσπιση για να προσπαθήσει να αποδομήσει το κατηγορητήριο. Τόσο τα εντελώς άσχετα έγγραφα που φέρνει, όσο και οι μάρτυρες “χαρακτήρα” που έχει καλέσει, αποκαλύπτουν ότι ακόμη και η ίδια αναγνωρίζει ότι δεν έχει καμία ελπίδα να το καταφέρει αυτό. Αυτό που προσπαθεί αντιθέτως να κάνει είναι να κωλυσιεργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Φέρνοντας για κάθε βουλευτή κυριολεκτικά εκατοντάδες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και δεκάδες ομιλίες μαζί με πρακτικά της Βουλής, η υπεράσπιση των ναζιστών έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περάσει ένας ολόκληρος μήνας χωρίς να προστεθεί απολύτως τίποτα ουσιώδες στο υλικό της δίκης.

Στις 12 Οκτώβρη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Κορυδαλλού (278η συνεδρίαση) με μια αρκετά μεγάλη αντιπροσωπεία που περιλάμβανε μέχρι και πρώην Υπουργούς. Μαζί τους ήταν ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και στέλεχος του Die Linke. Η αντιπροσωπεία έκανε δηλώσεις στα κανάλια για την επιτάχυνση της δίκης. Είχε προηγηθεί το δημόσιο διάβημα της Πολιτικής Αγωγής στις 9/10/18 με το οποίο δήλωσε: “Έχοντας επίγνωση της ιστορικής και κοινωνικής βαρύτητας της δίκης […] επισημαίνουμε ότι το μόνο μέτρο που είναι δυνατό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ταχύτερη εφεξής διεξαγωγή της δίκης μέχρι την ολοκλήρωσή της θα ήταν: Η επιτάχυνση στη διεξαγωγή – ακόμα και σε καθημερινή βάση – της δίκης με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της, η κατάργηση των συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό και η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για άλλον χώρο και με την απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του Δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα”. 

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του τεράστιου ενδιαφέροντος της κοινωνίας για τη δίκη, από την προεκλογική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει σημεία γραφής γι’ αυτή την ιστορικής σημασίας διαδικασία. Τα μάτια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης για τις εξελίξεις στο επόμενο διάστημα είναι στραμμένα προς τη δίκη της Χρυσής Αυγής, κι αυτό ανεβάζει τον πήχη των καθηκόντων για το αντιφασιστικό κίνημα πολύ ψηλά.

Το κίνημα πέτυχε τη δίωξη της ηγεσίας με τον ξεσηκωμό του το 2013. Πέτυχε να οριστεί η δίκη, με συνεχείς κινητοποιήσεις, και να ξεκινήσει τον Απρίλη του 2015. Κατάφερε να κερδίσει την μερική μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, μεγαλώνοντας έτσι τη δημοσιότητά της. Ένα δίκτυο αντιφασιστικών κινήσεων δημιουργήθηκε πανελλαδικά, με στόχο το αίτημα “Δίκη-καταδίκη των νεοναζί” να απλωθεί παντού.

Επιτάχυνση της δίκης

Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να καθυστερήσει τη δίκη με κάθε τρόπο. Παλιότερα προκαλώντας επεισόδια με τα τάγματα εφόδου που έφερνε στο δικαστήριο. Σήμερα, η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να λυγίσει το δικαστήριο με έναν τεράστιο όγκο εγγράφων υπεράσπισης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άσχετα με το κατηγορητήριο. Πέρα από το να πνίξει τα αποδεικτικά στοιχεία σε έναν ωκεανό από άχρηστες πληροφορίες, η ναζιστική οργάνωση έχει και ένα άλλο πολύ συγκεκριμένο σχέδιο: προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται την φάση των απολογιών για να προλάβει να κατέβει μια ακόμη φορά στις εκλογές. Η εικόνα τους στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθε άλλο παρά ιδανικό άνοιγμα προεκλογικής εκστρατείας θα είναι. Ακόμη περισσότερο, ελπίζουν με τη συμμετοχή στις εκλογές να πετύχουν μια νομιμοποίηση και να τη φέρουν στο δικαστήριο.

Το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να πιέσει και να κερδίσει την επιτάχυνση της δίκης. Η πίεση που μπορεί να βάλει το κίνημα είναι κρίσιμη. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη δίκη δήλωσε ότι πρέπει “να μεριμνήσει η πολιτεία” ώστε να επιταχυνθεί η δίκη. Από ποιον το ζητάει αυτό; Το αντιφασιστικό κίνημα θα απαντήσει ότι δεν αρκούν οι συμβολικές κινήσεις και τα μεγάλα λόγια, που σε ένα βαθμό υπαγορεύονται από προεκλογικές αναγκαιότητες. Χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις, τις οποίες έχει προτείνει η Πολιτική Αγωγή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο δεξιά κι αν έχει κατρακυλήσει, δεν έχει πάψει να χρειάζεται τη στήριξη της βάσης του κόμματος -και ιδιαίτερα της νεολαίας, που συμμετέχει στις διάφορες αντιφασιστικές πρωτοβουλίες γειτονιάς και που δεν δέχεται τις πολιτικές που νομιμοποιούν τους ναζί. Με την κοινή δράση και με αιχμή τα αιτήματα της Πολιτικής Αγωγής το κίνημα μπορεί να κερδίσει από την αντίφαση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος ΣΥΡΙΖΑ την επιτάχυνση της δίκης.

Το αντιφασιστικό κίνημα μέσα στο δικαστήριο

Οι αντιφασίστριες και οι αντιφασίστες που έδωσαν σθεναρά το παρών όσο κατέθεταν οι μάρτυρες κατηγορίας, καθόρισαν τους όρους με τους οποίους προχώρησε αυτή η διαδικασία. Η τρομοκρατία των χρυσαυγιτών, αν και ξέσπασε σε πολλά κύματα, ούτε εμπόδισε τους μάρτυρες από το να έρθουν και να μιλήσουν, ούτε καθόρισε τι θα γράφεται για τη δίκη. Τα δυο περίπου χρόνια που διάρκεσαν οι καταθέσεις έχουν κατοχυρωθεί σαν η μεγαλύτερη περίοδος που τόσοι πολλοί μίλησαν τόσο καθαρά και συνολικά για την οργανωμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Οι μάρτυρες αυτοί έφεραν μέσα στο δικαστήριο τις γειτονιές τους, τους εργατικούς τους χώρους, τις αντιφασιστικές ή πολιτιστικές συλλογικότητές τους, τις μεταναστευτικές κοινότητές τους. Με κάθε κατάθεση μέσα στην αίθουσα, το στίγμα τους έδιναν και όλες οι μάχες που οδήγησαν στη δυνατότητα να υπάρχει αυτή η κατάθεση. 

Και αντιστρόφως, η εμπειρία της δίκης, η συμπαράσταση των αντιφασιστών στους μάρτυρες, η ύπαρξη της Πολιτικής Αγωγής ήταν πολύτιμα κρατούμενα που βγήκαν προς τα έξω και τροφοδότησαν τη συζήτηση αφού γύρισαν στις γειτονιές και τους χώρους αυτούς. Οι πρωτοβουλίες των μαρτύρων κατηγορίας, αλλά και των αντιφασιστών που βρέθηκαν στο ακροατήριο, να μιλήσουν για τη συγκλονιστική εμπειρία τους και να κερδίσουν και τον περίγυρό τους σε αυτή τη μάχη δεν έχουν τέλος.

Με έμπνευση από αυτή τη συλλογική εμπειρία του 2015-2017, η συζήτηση στην πανελλαδική συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ κινήθηκε και γύρω από το πώς θα οργανώσει το κίνημα την παρουσία του στη δίκη, εν όψει των μαρτύρων υπεράσπισης και των απολογιών. Κάθε αντιφασίστρια και αντιφασίστας αντιλαμβάνεται την προσπάθεια της ναζιστικής οργάνωσης να διεξάγεται η δίκη στην αφάνεια και δεν θέλει οι καταθέσεις και οι απολογίες να γίνουν σε κλίμα απλής αναμονής της απόφασης, αλλά μέσα σε ένα έντονο αντιφασιστικό κλίμα. Ένα κλίμα ικανό να εντείνει την κρίση της Χρυσής Αυγής, να επιταχύνει τα αλληλομαχαιρώματα των στελεχών της στο δρόμο για την απόφαση, να κάνει μάρτυρες να δυσκολευτούν να καταθέσουν υπέρ μιας οργάνωσης που όλη η κοινωνία γύρω τους τη θέλει στη φυλακή. Πρώτο βήμα είναι η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο στην δικάσιμο της 13/11.3

Η πολιτική αγωγή στις γειτονιές

“Καθήκον του κινήματος είναι να μην μείνει η δίκη εκτός επικαιρότητας και εκτός δημοσιότητας. Εάν έχει μια αξία η παρουσία των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στο δικαστήριο, ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει η παρουσία τους σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι συγκλονιστικό και συγκινητικό το μήνυμα που παίρνουμε από κάθε γωνιά της χώρας. Έρχομαι από μια εκδήλωση στην Ορεστιάδα με 100 άτομα την προηγούμενη βδομάδα. Παντού υπάρχει ενδιαφέρον και πρέπει να το συντηρούμε. Μαθαίνει ο κόσμος για τη δίκη και τον κερδίζουμε μαζί μας”, τόνισε στην συζήτηση για τη δίκη της ΧΑ, που έγινε στα πλαίσια της συνέλευσης της ΚΕΕΡΦΑ, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Πράγματι το ενδιαφέρον αυτό με τη βοήθεια του αντιφασιστικού κινήματος πήρε συγκεκριμένη μορφή. Το κίνημα έχει ήδη ανταποκριθεί σε μια σειρά τεράστια καθήκοντα όσον αφορά στη δημοσιότητα της δίκης. Να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προς αυτή όταν κατέθεταν οι μάρτυρες κατηγορίας, να δημιουργήσει μια πανελλαδική ενημέρωση που επιμένει στην ουσία της δίκης, στις καταθέσεις και στο περιεχόμενο των εγγράφων, σε κόντρα με τα μεγάλα ΜΜΕ που περίμεναν κάποιο επεισόδιο για να βγαίνει τίτλος ή πρωτοσέλιδο, να κάνει κτήμα ενός μεγάλου κομματιού κόσμου που δεν έχει καταφέρει να παρακολουθήσει από κοντά τη δίκη το τι συμβαίνει μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τα νέα, αναβαθμισμένα συμπεράσματα στα οποία οδήγησε η ακροαματική διαδικασία με τα τελευταία έγγραφα του κατηγορητηρίου και τα έγγραφα της Πολιτικής Αγωγής, η σημασία της δίκης και του χρονοδιαγράμματός της μέσα στις συνθήκες πόλωσης που εξελίσσονται σε όλη την Ευρώπη, είναι το μήνυμα που πρέπει τώρα να απλωθεί σε όλη τη χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ οργανώνουν εκδηλώσεις τοπικά και στις σχολές.

Όλοι μαζί

Η ιστορία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η ιστορική εμπειρία γενικότερα, αλλά και η ίδια η ακροαματική διαδικασία της δίκης έχουν δείξει τους δεσμούς των ναζί με το κράτος και την αστυνομία. Η αποδεικτική διαδικασία έκανε απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση. Αλλά μόνο το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να εξασφαλίσει την καταδίκη των ναζί. Το δικαστήριο και κατ’ επέκταση το κράτος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μάτια και τα αυτιά της κοινωνίας είναι αμείλικτα πάνω από τα λεγόμενα των κατηγορούμενων ναζιστών: δεν υπάρχουν εξηγήσεις που να μπορούν να δοθούν. Το εδώλιο είναι το μόνο βήμα από το οποίο μπορούν να μιλάνε. Αλλά ό,τι και να πουν, πρέπει να καταλήξουν στη φυλακή.

Η ενωτική δράση της Αριστεράς, το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα και η κίνηση της εργατικής τάξης είναι τα κλειδιά. Η μάχη ενάντια στους φασίστες και τον ρατσισμό έχει πολλές φορές στο παρελθόν υπερβεί τις διαφωνίες στο εσωτερικό της Αριστεράς και του κινήματος και έχει βγάλει όλο τον κόσμο στους δρόμους σε κοινό σκοπό. Η στήριξη των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά ακόμη, όπως η υποδοχή των προσφυγόπουλων που ανάγκασε τον Λαγό και τους υπόλοιπους ναζί να ξαναγυρίσουν στις τρύπες τους, η άμεση απάντηση σε επιθέσεις και προκλήσεις. Οι κοινές μάχες με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν επέτρεψε στη ΧΑ να κερδίσει από το προσφυγικό και τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ. Η πίεση που ασκήθηκε σε μια σειρά Δήμους να βγάλουν ψηφίσματα ενάντια στην ύπαρξη “γραφείων” στις περιοχές τους. 

Αντιφασιστικές πρωτοβουλίες στις γειτονιές, όπως αυτή της 20/10 στο Πέραμα, σαν απάντηση στην επίθεση στον Βαγγέλη Παπαμιχαήλ, μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και με αίτημα να κλείσουν τα τοπικά γραφεία, συνεχίζονται και πρέπει να αποκτήσουν διαστάσεις πανελλαδικού ξεσηκωμού καθώς πλησιάζει η δίκη στο τέλος της. Απεργιακές μάχες μπορούν να καθορίσουν ότι οι φασίστες δεν θα καταφέρουν καν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία: η απεργία της ΠΟΣΠΕΡΤ για να μην προβάλλεται από την ΕΡΤ η ναζιστική οργάνωση και η άρνηση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία να επιτρέψουν τις ρατσιστικές αιμοδοσίες των χρυσαυγιτών δείχνουν το δρόμο.

“Μετά τις απολογίες έχουμε τις προτάσεις των εισαγγελέων. Εκείνο το σημείο θα είναι το κομβικό για το αντιφασιστικό κίνημα: τότε θα μιλήσει το κράτος”, επισήμανε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, στη συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 13/10. “Αν το κράτος θα πάει στη γραμμή της επανανομιμοποίησης της ΧΑ καταδικάζοντας τους φυσικούς αυτουργούς και ρίχνοντας τους ηθικούς αυτουργούς στα μαλακά, ή αν θα πάει στη γραμμή της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης. Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την καθοριστική παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος. Θα πρέπει να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας μέσα στο δικαστήριο και θα πρέπει να ληφθεί το μήνυμα. Οι άνθρωποι που ζούμε σε αυτή τη χώρα δεν πρόκειται να ζήσουμε με την επανανομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής, με την επιστροφή του ρολογιού στον Σεπτέμβρη του 2013 και με κλιμάκωση της δολοφονικής δράσης των ταγμάτων εφόδου”.

Σταθμός σε αυτή τη μάχη θα είναι η διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 16 Μάρτη 2019. Σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη το κίνημα θα κάνει βροντερή αυτή τη φωνή της κοινωνίας που λέει ότι είναι ανεπιθύμητοι οι ναζί. Τα προηγούμενα χρόνια η διεθνής ημέρα δράσης έβαλε τις βάσεις για έναν πανευρωπαϊκό συντονισμό και αποτέλεσε φάρο για τις πρωτοβουλίες που συγκρούστηκαν άμεσα με την πιο ακροδεξιά στροφή της ΕΕ. Έγιναν διεθνείς συνδιασκέψεις αντιφασιστών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία και στη Βρετανία. Η διεθνής ημέρα δράσης το 2019 θα είναι καθοριστική ώστε αντί να βγάλουν έδρες ευρωβουλευτών, οι φασίστες να μπούνε με ισόβια στη φυλακή.

 

Σημειώσεις

1. ergatiki.gr/article.php?id=19113&issue=1345 «Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Διεθνής του αντιφασισμού στην Αθήνα».

2. ergatiki.gr/article.php?id=19111&issue=1345 «Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Η Απόφαση της Συνέλευσης».

3. ergatiki.gr/article.php?id=19155&issue=1346  «Πρώτη συνεδρίαση Συντονιστικού ΚΕΕΡΦΑ 17/10».