Άρθρο
Τα σοβιέτ στη Δύση

Απεργιακή φρουρά στις καταλήψεις εργοστασίων στο Τορίνο.

Ο Ντόνι Γκλούκσταϊν γράφει για το κλασσικό βιβλίο του που κυκλοφόρησε στα ελληνικά.

 

Τα εκατομμύρια των νεκρών στον ιμπεριαλιστικό Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμαιναν, όπως το έθεσε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ότι η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δίλημμα “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα”. Μέσα σε αυτό το σφαγείο ξεπήδησαν μαζικά κινήματα εργατικής δημοκρατίας που αμφισβήτησαν την εξουσία των καπιταλιστών. Από τον περασμένο αιώνα έχουν αλλάξει πολλά αλλά το βασικό ζήτημα παραμένει. Γι’ αυτό η κατανόηση εκείνης της περιόδου μας δίνει μαθήματα και για το παρόν και για το μέλλον.

Τον Οκτώβρη του 1917 η εργατική τάξη της Ρωσίας με τα σοβιέτ της πήρε την εξουσία υπό την ηγεσία των μπολσεβίκων. Το γεγονός ήταν έμπνευση και ώθηση για τη δημιουργία κομμουνιστικών κομμάτων σε όλον τον κόσμο. Ταυτόχρονα, οι ιδέες του Λένιν έδωσαν νέο νόημα στην επαναστατική μαρξιστική στρατηγική και τακτική. Παρόλο που ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε όλες τις χώρες, η χώρα που γεννήθηκε το πρώτο εργατικό κράτος είχε κάποια ιδιαιτέρως ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.

Μέχρι και το ξέσπασμα της επανάστασης στην Ρωσία υπήρχαν ισχυρές επιβιώσεις της φεουδαρχίας: ένας τεράστιος αγροτικός πληθυσμός και το πολιτικό πλαίσιο της τσαρικής απολυταρχίας. Το γεγονός ότι τα σοβιέτ πήραν την εξουσία είναι δικαίωση της θεωρίας της Διαρκούς Επανάστασης του Λ. Τρότσκι που δήλωνε ότι ένα σοσιαλιστικό κράτος μπορούσε να εγκαθιδρυθεί σε μια καθυστερημένη οικονομικά χώρα. Αυτή η θεωρία προσάρμοζε τις μαρξιστικές κατηγορίες ανάλυσης που είχαν αναπτυχθεί στις δυτικοευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να έχουν εφαρμογή στην Ρωσία. Υπό μια έννοια ο Τρότσκι μετέφρασε τον μαρξισμό στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Ωστόσο, η απόπειρα, όπως έλεγε ένα δημοφιλές σύνθημα της εποχής, “να το κάνουμε όπως στην Ρωσία”, απαιτούσε μια “μετάφραση” στην αντίθετη κατεύθυνση και έθετε μια σειρά ερωτήματα. Πώς μπορούσε η εργατική εξουσία όπως της Πετρούπολης ή της Μόσχας να δημιουργηθεί αλλού σε πολύ διαφορετικές συνθήκες; Και με ποια πολιτική, οργάνωση και ηγεσία μπορούσε να γίνει κατορθωτό; Αυτό είναι το αφετηριακό σημείο για τα Σοβιέτ στη Δύση. Το βιβλίο προσπαθεί να κατανοήσει τις διαδικασίες που εκτυλίχτηκαν, ξεκινώντας με μια σύντομη αναδρομή στα σοβιέτ στην Ρωσία και στην συνέχεια εξετάζοντας την εμπειρία των πιο προχωρημένων κέντρων του δυτικοευρωπαϊκού καπιταλισμού -τις “επαναστατικές πρωτεύουσες” Γλασκόβη, Βερολίνο, Τορίνο.

Η περίοδος 1914-1920 μπορεί να μοιάζει πολύ μακρινή και -αφού δεν ζούμε σε συνθήκες παγκόσμιου πολέμου- πολύ διαφορετική. Όμως, υπάρχουν πολλά κοινά γνωρίσματα. Η μορφή που είχε πάρει τότε η καπιταλιστική κρίση ήταν ο πόλεμος. Ο ανταγωνισμός των καπιταλιστών, που είναι έμφυτος στο σύστημα, οδήγησε σε μια γενικευμένη ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση. Η σημερινή καπιταλιστική κρίση σημαδεύεται από το κραχ του 2008, τα βαλτωμένα ποσοστά κέρδους, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιφέρεια (στη Μέση Ανατολή για παράδειγμα), τους εμπορικούς πολέμους. Ακόμα κι η κλιματική αλλαγή είναι ένα στοιχείο της κρίσης. Οπότε, η μορφή της μπορεί να είναι αλλαγμένη, αλλά τα προβλήματα του συστήματος είναι εξίσου βαθιά και δυσεπίλυτα.

Η απάντηση της άρχουσας τάξης, τότε και σήμερα, ήταν να φορτώσει το κόστος των δυσκολίων της στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εκατομμύρια νέων ανθρώπων στάλθηκαν να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για να σώσουν τους καπιταλιστές “τους”. Ταυτόχρονα, η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού -γυναίκες και άνδρες- που έμεινε πίσω έφτασε σε ακραίο όριο με ατέλειωτες ώρες δουλειάς ενώ ο πληθωρισμός γκρέμιζε το βιοτικό επίπεδο.

Η επίθεση στην εργατική τάξη ήταν και ιδεολογική. Από το 1914 όλη η ισχύς του κράτους και των ΜΜΕ της εποχής επιστρατεύτηκαν για να καλλιεργήσουν το “διαίρει και βασίλευε”. Χρησιμοποίησαν τον πιο ακραίο εθνικισμό για να καλλιεργήσουν το μίσος για τον “εχθρό”, στους εργάτες της Βρετανίας για τους εργάτες της Γερμανίας, εκείνους να μισήσουν τους εργάτες της Ρωσίας κοκ. Η άρχουσα τάξη επιστρατεύει και σήμερα την ίδια μέθοδο όταν σπέρνει την έχθρα για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους.

Το κράτος είχε βασικό ρόλο τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό μέτωπο σε όλες τις εμπόλεμες χώρες στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία ήταν ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και ρηχό -όλες οι γυναίκες και πολλοί άνδρες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου. Όμως, το σύστημα δεν μπορούσε να αποδεχτεί ακόμα και αυτή την περιορισμένη ελευθερία. Μια σειρά έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις επέβαλαν δρακόντειους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, στο δικαίωμα στην απεργία κλπ. Ο κρατικός μηχανισμός εγκατέλειψε κάθε προσποίηση ότι αποτελεί ένα ουδέτερο επιδιαιτητή των κοινωνικών αντιθέσεων. Εμφανίστηκε όπως πραγματικά είναι, όργανο της ταξικής κυριαρχίας του κεφαλαίου. Έτσι εκτέθηκε όλο το σύστημα: “Ατιμασμένη, βουτηγμένη στο αίμα και στάζοντας βρωμιά -προβάλλει η αστική κοινωνία...Αποκαλύπτεται στην αληθινή, γυμνή της μορφή” έγραφε η Ρ. Λούξεμπουργκ.

Ποια ήταν η απάντηση των ρεφορμιστών; Παρά το πέρασμα του χρόνου υπάρχουν παραλληλισμοί και σε αυτό το επίπεδο. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και τα συνδικάτα αποδέχονται τους “κανόνες του παιχνιδιού” που ορίζει το σύστημα, όπως για παράδειγμα την ιδέα ότι το κράτος είναι ουδέτερο εργαλείο. Πιστεύουν ότι θα εκφράσουν τις ελπίδες της εργατικής τάξης για μια καλύτερη ζωή (ακόμα και για το σοσιαλισμό) και για ανακούφιση από την καταπίεση και την εκμετάλλευση μέσα από το κοινοβούλιο. Όμως, το ξέσπασμα του πολέμου στις 4 Αυγούστου του 1914 έθεσε αυτά τα κόμματα μπροστά στο δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στο “δικό τους” καπιταλιστικό κράτος και την εργατική τάξη. Οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες με λιγοστές εξαιρέσεις (όπως των μπολσεβίκων της Ρωσίας) υποτάχτηκαν στις άρχουσες τάξεις και έκαναν πειθήνια ό,τι τους ζήτησαν. Στήριξαν την απαγόρευση των απεργιών, την καταστολή ακόμα και τη δολοφονία εκείνων, όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λήμπνεκχτ που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την συνθηκολόγησή τους. Αυτή η προδοσία άνοξε το δρόμο για τη δημιουργία των μαζικών κομμουνιστικών κομμάτων με το τέλος του πολέμου.

Όμως, ο καπιταλισμός επιβίωσε. Η οικονομική άνθηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε και την αναζωογόνηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τη διεύρυνση των λειτουργιών του αστικού κράτους. Έμοιαζε ότι και οι δυο πλευρές του ταξικού χάσματος έμοιαζαν να είναι ωφελημένες. Οι άρχουσες τάξεις χρειάζονταν μια συνεργάσιμη, υγιή και μορφωμένη εργατική δύναμη σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Η εργατική τάξη, επίσης, πίεζε για να κερδίσει αυτά τα πράγματα.

Έτσι η σοσιαλδημοκρατία κατόρθωσε να αποκαταστήσει τα ρεφορμιστικά της διαπιστευτήρια. Αριστερές κυβερνήσεις μπορούσαν να προσφέρουν μεταρρυθμίσεις που ευεργετούσαν την εργατική τάξη και ταυτόχρονα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της άρχουσας τάξης. Όμως, αυτή η ισορροπία δεν μπορούσε να διαρκέσει. Το τέλος της άνθησης υπήρξε περισσότερο αργό και λιγότερο δραματικό από μια και μόνη ημερομηνία όπως η 4 Αυγούστου 1914, αλλά η ταξική επιλογή είναι η ίδια. Οι σοσιαλδημοκρατικές και ρεφορμιστικές ηγεσίες συνθηκολογούν πάλι, στρέφονται ενάντια στους υποστηρικτές τους για να δυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα της “δικιάς τους” άρχουσας τάξης.

Από μια άποψη το παρελθόν επιστρέφει. Σήμερα οι καπιταλιστές πιέζουν την εργατική τάξη με τις περικοπές στο κράτος πρόνοιας, τη λιτότητα. Βλέπουμε ένταση της εκμετάλλευσης στο χώρο δουλειάς και το αστικό κράτος (οι υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ) προωθούν ακόμα πιο ανοιχτά τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι τόσο ακραίες όσο το 1914-1918, όμως η κατεύθυνση είναι η ίδια. Συνεπώς, οι παραλληλισμοί ανάμεσα στο 1919 και το 2019 είναι η κρίση, ο δεξιός εθνικισμός, οι αντιδραστικές κρατικές πολιτικές και η συνθηκολόγηση του ρεφορμισμού.

Πώς πάλεψε εκείνη την εποχή η εργατική τάξη; Η δύναμη να αντισταθεί στην καπιταλιστική επίθεση αρχικά προήλθε από τους μεταλλεργάτες. Ήταν ένα τμήμα της εργατικής τάξης με μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ εξαιτίας της ακόρεστης δίψας για πυρομαχικά. Χρειάστηκε μια ισχυρή συλλογική δύναμη για να αντισταθεί στην πίεση των ρεφορμιστικών πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών που μετά το 1914 έριξαν όλο τους το βάρος για να στηρίξουν τις απαιτήσεις των καπιταλιστών. Ευτυχώς, σε πόλεις όπως η Γλασκόβη, το Βερολίνο και το Τορίνο είχαν αναπτυχθεί, ήδη πριν τον πόλεμο, ισχυρές συνδικαλιστικές δομές βάσης, με επίκεντρο αντιπροσώπους στο χώρο δουλειάς. Αυτή ήταν η οργανωτική αφετηρία της αντεπίθεσης.

Αρχικά, οι αγώνες ήταν αμυντικοί και αφορούσαν οικονομικά ζητήματα. Η κοινοβουλευτική πολιτική και οι συνδικαλιστικές διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει και έτσι ο αγώνας έπαιρνε τη μορφή μαζικών “ανεπίσημων” απεργιών που τις συντόνιζαν συμβούλια εκλεγμένων αντιπροσώπων της βάσης. Η ρωσική λέξη “σοβιέτ” σημαίνει συμβούλιο.

Οι εργάτες αντιπρόσωποι στο Σοβιέτ της Πετρούπολης, οι shop stewards της Εργατικής Επιτροπής του Κλάιντ, τα μαχητικά δίκτυα που λειτουργούσαν στο Βερολίνο και το Τορίνο, μοιράζονταν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ήταν όργανα άμεσης, ταξικής δημοκρατίας. Οι αντιπρόσωποι σε αυτά εκλέγονταν από το χώρο παραγωγής αντί από κάποια νεφελώδη εκλογική περιφέρεια για το κοινοβούλιο. Ήταν άμεσα ανακλητοί από τους συναδέλφους τους (αντί να περνάνε χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές). Δεν είχαν μισθούς και τρόπο ζωής που τους ξεχώριζαν από αυτούς που αντιπροσώπευαν και μοιράζονταν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Πάνω από όλα δεν ήταν αφηρημένοι θεσμοί, αλλά οργανώσεις ταξικής πάλης. Και το όπλο τους ήταν η συλλογική δύναμη του προλεταριάτου.

Το βιβλίο εξετάζει πως αναπτύχθηκαν οι μαζικές απεργίες και πως ο χαρακτήρας τους σημαδεύτηκε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αφετηρία τους μπορεί να ήταν οικονομική αλλά όσο η κρίση εντεινόταν τόσο περισσότερο ωθούνταν να αντιμετωπίσουν ευρύτερα πολιτικά ζητήματα και μ’ αυτό το τρόπο έγιναν το σπέρμα ενός εργατικού κράτους. Η βρετανική στρατιωτική νίκη σήμανε ότι η κατάσταση σε αυτή τη χώρα δεν ήταν τόσο έντονη όσο αλλού παρόλο που και δω τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Γλασκόβης για να πνίξουν την πάλη ενάντια στη μεταπολεμική ανεργία. Οι αγώνας των μεταλλεργατών του Τορίνο επικεντρώθηκε στον έλεγχο της παραγωγής αλλά και αυτός στο τέλος ανασχέθηκε από την επέμβαση του κράτους. Όταν οι εργάτες της Βρετανίας και της Ιταλίας άρχισαν να ανακαλύπτουν την σημασία της πολιτικής ήταν αργά.

Αντίθετα, η ήττα στον πόλεμο και η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού έφερε την πολιτική στο προσκήνιο και στην Ρωσία και στην Γερμανία. Η απάντηση που έδωσε η εργατική τάξη της Πετρούπολης, ύστερα από έξι μήνες σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε επαναστάτες και ρεφορμιστές, συνοψίζεται στα συνθήματα του Λένιν: “Ειρήνη, Ψωμί, Γη” και “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!”. Το 1918 η επανάσταση ξέσπασε και στην Γερμανία. Όμως, η έκβασή της ήταν διαφορετική. Γιατί;

Για να φτάσει το εργατικό συμβούλιο να γίνει όργανο της εργατικής εξουσίας και ένα νέο σοσιαλιστικό κράτος, χρειαζόταν πρώτα την αντιπαράθεση με το ρεφορμισμό να την κερδίσει ένα επαναστατικό κόμμα. Τα Σοβιέτ της Δύσης εξετάζουν την προσπάθεια σημαντικών μαρξιστών όπως του Τζον Μακλιν στη Γλασκόβη, της Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο, του Αντόνιο Γκράμσι στο Τορίνο, που πάσχισαν να κατανοήσουν την σημασία των εργατικών συμβουλίων και να διδαχθούν από την μπολσεβίκικη εμπειρία.

Σήμερα η κατάσταση που ζούμε είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, η κρίση του καπιταλισμού είναι βαθιά και για μια ακόμα φορά η εργατική τάξη καλείται να πληρώσει το κόστος της. Παρούσα είναι επίσης και η χρεοκοπία του ρεφορμισμού και των κοινοβουλευτικών συστημάτων. Το σοβιέτ ή εργατικό συμβούλιο είναι το βασικό οργανωτικό πλαίσιο για μια σοσιαλιστική εναλλακτική. Αλλά η ιστορία δείχνει ότι για να γίνει πράξη είναι αναγκαίο ένα επαναστατικό κόμμα που θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια.