Άρθρο
Μόρια: Κλείστε το Γκουαντάναμο της Ευρώπης

“Η Μόρια είναι το Γκουαντάναμο της Ευρώπης”, πλακάτ από διαδήλωση προσφύγων

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Στους καιρούς μας, οι προκλήσεις, προφανώς, είναι διαφορετικές. Κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών πολιορκούν τώρα τις ευρωπαϊκές χώρες”.

Σαν νέοι Δον Κιχώτηδες οι εκπρόσωποι του “ευρωπαϊκού πολιτισμού” στην θέση των περσικών πλοίων βλέπουν (και βουλιάζουν) βαρκούλες με γυναίκες και παιδιά που αποτελούν και το 60% των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα. Στα πρόσωπα των απλών ανθρώπων που προσπαθούν να γλυτώσουν από πολέμους, δικτατορίες και φτώχεια βλέπουν “τζιχαντιστές” που απειλούν να βάλουν βόμβα στον “ευρωπαϊκό πολιτισμό”.

Βέβαια ο “ευρωπαϊκός πολιτισμός” που υπερασπίζεται ο Μητσοτάκης και οι όμοιοί του βρίσκεται στον πάτο του Αιγαίου, στα σώματα που εξακολουθούν να ξεβράζονται στις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών του Αιγαίου όπου 32.537 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες που παραβιάζουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Στη Μόρια, σε ένα χώρο που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες 3.300 ανθρώπων, διαμένουν περίπου 13.000. Η σίτιση, η πρόσβαση σε τουαλέτα, η καθαριότητα σώματος και ρούχων – μεταφράζεται σε ώρες αναμονής σε ατελείωτες ουρές για την κάθε μια από αυτές τις ανάγκες, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν σε αντίσκηνα γύρω από το στρατόπεδο χωρίς πρόσβαση σε στέγη ανυπεράσπιστοι μπροστά στο χειμώνα. Η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για την παραγκούπολη-σκηνούπολη της Μόριας περιορίζεται σε γιατρούς που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Χιλιάδες παιδιά παίζουν δίπλα σε σωρούς σκουπιδιών, παιδιά που πατιούνται την ώρα που παίζουν από φορτηγά όπως συνέβη πριν από τρεις βδομάδες – γιατί το ελληνικό κράτος φρόντισε να κλείσει το καλοκαίρι τις δομές που τα απασχολούσαν. Παιδιά που δεν πάνε σχολείο.

Για την επαφή με τον έξω κόσμο ένα λεωφορείο που πάει και έρχεται είναι το μοναδικό μέσο. Όσον αφορά στην ασφάλεια, η πυρκαγιά που έκαψε ζωντανή την Αφγανή Φεριντέ Ταγίκ και τραυμάτισε άλλους πρόσφυγες ήταν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ενός βραχυκυκλώματος μέσα σε αυτό το επικίνδυνο χάος των κοντέινερ, καλωδίων, αντισκήνων, χημικών τουαλετών, που συνθέτουν την εικόνα της Μόριας. Ο υπερπληθυσμός, η εγκατάλειψη και η έλλειψη ελευθερίας ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην εξέγερση αμέσως μετά την πυρκαγιά κόντρα σε όλα τα τα fake news που έπαιζαν στις οθόνες.

Αντίστοιχα στη Σάμο δυο βδομάδες μετά, λίγος παραπάνω αέρας να φυσούσε, θα είχαμε ένα νέο Μάτι καθώς μια άλλη πυρκαγιά έκαψε ένα ολόκληρο στρέμμα με σκηνές απειλώντας εκατοντάδες ανθρώπους. Εκδηλώθηκε σε σκουπίδια έξω και πέρασε στις σκηνές εντός του στρατοπέδου μέσα στις οποίες υπήρχε μεγάλος αριθμός από μικρές και μεγάλες φιάλες υγραερίου που χρησιμοποιεί ο κόσμος για να μαγειρεύει και να ζεσταίνεται.

Τα τραγικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι ούτε ατυχήματα ούτε εξαιρέσεις. Είναι το αποτέλεσμα αυτής της ζοφερής, απάνθρωπης κατάστασης. Είναι αυτή που δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των διαμενόντων που τα ΜΜΕ στη Σάμο έσπευσαν να αποκαλέσουν υποκριτικά “εθνοτικές” - λες και υπήρξε ποτέ καμιά “προαιώνια έχθρα” ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς ή ανάμεσα σε Αφρικανούς και Ασιάτες.

Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση είναι το φυσικό επακόλουθο της Κοινής Δήλωσης, της συμφωνίας δηλαδή, ΕΕ και Τουρκίας το 2016 που υπέγραψε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη μεγάλη συνθηκολόγηση στην οποία προχώρησε με τους “εταίρους” της στην ΕΕ. Είναι το φυσικό επακόλουθο της δημιουργίας των “χοτ σποτ” στα νησιά που συνοδεύτηκε από το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων και την χρηματοδότηση με 6 δις ευρώ στον Ερντογάν για να κρατάει τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Και σήμερα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας νέας κλιμάκωσης της ρατσιστικής επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις εκλογές εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.