Άρθρο
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ: ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Α∆ΕΛΦΟΙ ΚΑΙ Α∆ΕΛΦΕΣ ΜΑΣ!

Εξώφυλλο του τευχους 139

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ:
ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Α∆ΕΛΦΟΙ ΚΑΙ Α∆ΕΛΦΕΣ ΜΑΣ!

Οι πρόσφυγες πληρώνουν το τίμημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ενόσω οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας προσπαθούν να κερδίσουν από την σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών μπλοκ κάνουν κι οι δυο ότι περνάει από το χέρι τους για να ξεφορτωθούν τους πρόσφυγες που βρίσκονται μέσα στα σύνορά τους και να εμποδίσουν την είσοδο ανθρώπων που τρέχουν να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. 

Η Τουρκία αντιμέτωπη με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ στο Ιντλίμπ δήλωσε ότι πλέον δεν θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να διασχίζουν τα σύνορα προς την Ευρώπη. Μόλις άκουσαν αυτή τη δήλωση δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που έχουν απαυδήσει από τη φτώχια, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό που υπομένουν στην Τουρκία, άρχισαν να μετακινούνται δυτικά για να διασχίσουν τα σύνορα από τη στεριά και τη θάλασσα. 

Καθώς χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα τουρκικά σύνορα οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σε συνεργασία με τη Frontex λαμβάνουν βάρβαρα μέτρα για να σταματήσουν τους πρόσφυγες. 

Είναι προφανές ότι η απόφαση της κυβέρνησης του ΑΚΡ για το πέρασμα των συνόρων δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την συμπάθεια στους πρόσφυγες. Η τουρκική κυβέρνηση αντί να εξηγήσει γιατί οι πρόσφυγες θέλουν τόσο πολύ να φύγουν από τη χώρα, περηφανεύεται για τους αριθμούς που διέσχισαν τα σύνορα με την Ευρώπη. Χιλιάδες ξεκινάνε ταξίδια θανάτου σε πλαστικές βαρκούλες και χιλιάδες ακόμα περιμένουν, σε φρικτές συνθήκες, στα σύνορα. 

Από την άλλη, η ελληνική αστυνομία επιτίθεται στους πρόσφυγες με δακρυγόνα ακόμα και με σφαίρες. Στα ελληνικά νησιά ομάδες ρατσιστών, ενθαρρυμένοι από τις ρατσιστικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, προσπαθούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες. Χαιρετίζουμε τους απλούς ανθρώπους στα νησιά που κυνήγησαν την αστυνομία και αρνούνται την εγκατάσταση φυλακών για πρόσφυγες στη γη τους. Χαιρετίζουμε τις γυναίκες της Λέσβου που λένε ότι οι γυναίκες πρόσφυγες δεν είναι διαφορετικές από εμάς. 

Το συμφέρον των εργατών σε Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, ή με την ΕΕ, με τα αφεντικά της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι με τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη με όλους τους πρόσφυγες και αυτή την στιγμή ιδιαίτερα με τους πρόσφυγες από την Συρία. 

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να σταματήσουν τις πολεμικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και να εγκαταλείψουν τις περιπέτειες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές απλών ανθρώπων. Είμαστε αντίθετοι τόσο στο βομβαρδισμό του Ιντλίμπ από το καθεστώς του Άσαντ και την Ρωσία όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. 

Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές που ωθούν τους πρόσφυγες στη φρίκη και το θάνατο σε στεριά και θάλασσα!

Απαιτούμε το άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες που προσπαθούν να φύγουν από το Ιντλίμπ και το σταμάτημα των πολιτικών της ΕΕ και της Ελλάδας που είναι σχεδιασμένες για το φράξιμο του δρόμου στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία αν το θελήσουν και να πάνε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν το επιθυμούν. Η Τουρκία και η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων που ζουν μέσα στα σύνορά τους. 

Εμείς, η αριστερά και στις δυο πλευρές του Αιγαίου παλεύουμε χρόνια τώρα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων, ενάντια στους ρατσιστές. Καλούμε τους εργάτες όλων των χωρών να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να υψώσουν τη σημαία της ειρήνης ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον ρατσισμό. 

Το DSiP στην Τουρκία και το ΣΕΚ στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στους αγώνες μας, και στην οργάνωση της αντιρατσιστικής δράσης στη βδομάδα 15-21 Μάρτη. 

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι!
Όχι στον ρατσισμό!
Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!

Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSiP) Τουρκία
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) Ελλάδα