Άρθρο
Να κάψουμε το χαρτί του κυβερνητικού ρατσισμού

Πρόσφυγες συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 4 Φλεβάρη προβάλλοντας το αίτημα «Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία»

Η ρατσιστική εκστρατεία κατά των προσφύγων είναι επίθεση σε όλη την εργατική τάξη.
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου παρουσιάζει τις μάχες του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος και τη σημασία του παγκόσμιου συντονισμού στις 20 Μάρτη.

 

Η κυβέρνηση αδυνατεί να εκτρέψει την οργή του κόσμου για τις αποτυχίες της στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης και να την μετατρέψει σε φόβο κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Δεν πείθει η εκστρατεία τρόμου για τους “εισβολείς” πρόσφυγες, κατευθυνόμενους από τον Ερντογάν, ούτε η κινδυνολογία ότι διασπείρουν τον κορονοϊό. Ωστόσο, η κυβέρνηση κλιμακώνει τη ρατσιστική εκστρατεία με μια σειρά από επιθέσεις.

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχει δυναμώσει και ενισχύθηκε από την συντριπτική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στις 7 Οκτώβρη 2020 με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Η οργάνωση της αντίστασης στη ρατσιστική εκστρατεία του Μητσοτάκη και του Μηταράκη είναι δύναμη για όλο το κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας που δίνει μάχες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Η 20 Μάρτη, η διεθνής κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού είναι ένας μεγάλος σταθμός σε αυτήν την κατεύθυνση.

Θεσμικός ρατσισμός

Ο Τραμπ έγινε παρελθόν στις ΗΠΑ, με καθοριστικό ρόλο του κινήματος Black Lives Matter. Aπέτυχε η απόπειρα των ακροδεξιών οπαδών του να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Όμως, οι ντόπιοι ομογάλακτοι του στη κυβέρνηση συνεχίζουν να βαράνε στο ίδιο ταμπούρλο του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας, και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ο Μηταράκης μαζί με τον Χρυσοχοΐδη παραληρούν και κινδυνολογούν κατά των προσφύγων. Οι περιοδείες στα σύνορα του ΄Εβρου και στα νησιά για την επέκταση των κλειστών στρατοπέδων είναι γεμάτες από δηλητηριώδεις βολές κατά των προσφύγων.

H πυρκαγιά στη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβρη, αντί να γίνει αφορμή για να μπει τέλος στην πολιτική απαρτχάιντ, οδήγησε την κυβέρνηση να επαναφέρει το σχέδιο να ανοίξουν γιγάντια στρατόπεδα-φυλακές σε απομακρυσμένα σημεία-τόπους εξορίας στα νησιά. Τον Φλεβάρη του 2020, μια εξέγερση ενάντια στην επιβολή με την βία των ΜΑΤ κλειστών στρατοπέδων στη Λέσβο και τη Χίο ανάγκασε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. “Ούτε στην Καράβα, ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά” ήταν η κραυγή χιλιάδων, εργατών, νέων, αγροτών που ανάγκασαν τον Χρυσοχοΐδη να μαζέψει τα ΜΑΤ και να βάλει τέλος στην απόβαση στα νησιά για χάριν των σχεδίων του Μηταράκη.

Τώρα, με την υφαρπαγή απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, με 16-15(!) επιχειρεί να φτιάξει κλειστό στρατόπεδο στη μέση του πουθενά, στην θέση “Πλάτη”. Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι πρόκειται για μια “σύγχρονη δομή, μία δομή πρότυπο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στις ανάγκες ασφαλείας” δεν πείθει κανένα όταν έρχονται στο νου μας οι φρικτές συνθήκες διαβίωσης στο νέο καμπ στον Καρα Τεπέ, τη Μόρια ΙΙ. 

Αντίστοιχα και στη Χίο, οι ίδιοι σχεδιασμοί προκαλούν αγανάκτηση. Στρατόπεδο στη θέση «Άκρα Παχύ» όπου σύμφωνα με την περιγραφή του δημοσιογράφου Γ. Παγούδη: “Πρόκειται για ένα βραχώδες σημείο, γυμνό από κάθε βλάστηση,πάνω στη θάλασσα, εκτεθειμένο πλήρως στο δυνατό βοριά, χωρίς κατοικίες και με ελάχιστες επαγγελματικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν κυρίως ιχθυοκαλλιέργειες, ένα χώρο αποθήκευσης οικοδομικών υλικών και ένα παραδοσιακό ναυπηγείο.” Στη Σάμο, η ίδια περιγραφή ταιριάζει για το κλειστό καμπ στη θέση Ζερβού.

Στον Εβρο, δεν πτοήθηκε η κυβέρνηση ούτε από τις πρώτες πλημμύρες, ούτε από το βαρύ χιονιά να εξαγγείλει την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, σε σημείο όπου θα ξεκινά η επέκταση του φράχτη με ελικοφόρο σύρμα του ΝΑΤΟ μήκους 26 χιλιομέτρων! Η επίσκεψη Μηταράκη μετατράπηκε σε ένα φιάσκο, με την κυβέρνηση να δρέπει τους καρπούς της υπόθαλψης της δράσης της ακροδεξιάς στην περιοχή, με τη νομιμοποίηση των καταδιώξεων των προσφύγων από πολιτοφυλακές παραστρατιωτικών και τις παράνομες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία εκατοντάδων μεταναστών.

Το δόγμα των κλειστών συνόρων, της μετατροπή της Ελλάδας σε συνοριοφύλακα της ΕΕ για να μην εισέρχονται στην Ευρώπη οι κατατρεγμένοι των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ είναι μια παρανοϊκή συνταγή θανάτου την οποία επιχειρεί να ντύσει η κυβέρνηση με πατριωτισμό και αντιτουρκισμό. Την ίδια ώρα βέβαια ορκίζεται πίστη στην διατήρηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Και όμως, αν κοιτάξουμε τους αριθμούς των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω του περάσματος του Αιγαίου και του Εβρου, μπορούμε να δούμε το μέγεθος της απάτης! Το 2020 ήταν μόνο 17 χιλιάδες και το 2019 ήταν 31 χιλιάδες! Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Γ. Τσιάκαλος,1 κατασπαταλώνται εκατομμύρια για την απόκρουση της εισόδου στην Ευρώπη περίπου 100.000 προσφύγων προερχόμενων από τις χώρες που έχει βομβαρδίσει το ΝΑΤΟ και έχει φέρει τη “δημοκρατία και την ασφάλεια”(!) στη Μ.Ανατολή, την Αφρική και το Αφγανιστάν, με την κινητοποίηση ενός ολόκληρου στρατού της FRONTEX, συνοριοφυλάκων, ναυτικών δυνάμεων επιτήρησης. Την ίδια περίοδο, η Ευρώπη αποδέχεται την είσοδο περίπου 2, 2 εκατομμυρίων μεταναστών ετησίως από χώρες όπως η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, η Κίνα και άλλες για την κάλυψη αναγκών της αγοράς εργασίας, ως φτηνά εργατικά χέρια στην παραγωγή, για λόγους επανένωσης οικογενειών και φοίτησης στα πανεπιστήμια.

Η Ευρώπη εξ άλλου δεν αποτελεί τον βασικό αποδέκτη του όγκου των 70 εκατομμυρίων προσφύγων που μετακινούνται ετησίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στην πρώτη πεντάδα χωρών με βάση το ποσοστό των προσφύγων στον ντόπιο πληθυσμό του πληθυσμού βρίσκονται ο Λίβανος με 13,4%, η Ιορδανία με 6,4%, η Τουρκία με 4%, η Ουγκάντα με 3%, η Αιθιοπία με 0,7%!

Η διαβόητη θεωρία της εισβολής και υποκατάστασης των ντόπιων πληθυσμών της χριστιανικής Ευρώπης από τους μουσουλμάνους της Ανατολής είναι ένας ρατσιστικός μύθος στα χέρια των κυβερνήσεων, όπως της ΝΔ. Δήμαρχοι της ΝΔ κάθε τόσο την επικαλούνται για να εμποδίσουν την μετακίνηση στην περιοχή τους προσφύγων, ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως έγινε στα Καμένα Βούρλα ή ακόμη και εγγραφής των προσφυγόπουλων στα σχολεία κοντά στα καμπ, όπως στην Χαλκίδα και τη Νυμφόπετρα.

Η ρατσιστική εκστρατεία βγάζει μάτια στην αθλιότητα της διαμονής των προσφύγων στα στρατόπεδα και στην κατάργηση του προγράμματος ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, της στέγασης δηλαδή σε ξενοδοχεία. Πετάνε στο δρόμο αναγνωρισμένους πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά κλείνοντας ξενοδοχεία όπως το Ηλιόχαρη στους Αγίους Θεοδώρους, το Στεφανία στην Αμάρυνθο και 7 ξενοδοχεία στα Γρεβενά για 750 πρόσφυγες!

 Σε 32 καμπ σε όλη την Ελλάδα διαμένουν περίπου 28.000 άνθρωποι, 33% άνδρες, 24% γυναίκες και 43% ανήλικα παιδιά. Ζούν σε 3.167 κοντέινερ, συχνά χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό, με δημόσια πλυντήρια η πλυσταριά στο ύπαιθρο. Σε 141 σκηνές κατοικούν 3.385 άνθρωποι. Ο χιονιάς αποκάλυψε την άθλια εικόνα ακόμη και στον Ελαιώνα, στην καρδιά της Αθήνας, με τις σκηνές να βουλιάζουν στο χιόνι. Οι μη καταγεγραμμένες σκηνές είναι πολύ περισσότερες από όσες καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Επιπλέον στο ΕΣΤΙΑ ΙΙ σε σπίτια ζουν 21.219 πρόσφυγες ενώ στο πρόγραμμα HELIOS έχουν εγγραφεί 6.827 με μόλις 10% να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό!2

Είναι χαρακτηριστικό των πολυεπίπεδων αποκλεισμών και της μετατροπής των καμπ σε γκέτο ο συνδυασμός της επιβολής πολύμηνης καραντίνας, με διαστήματα πλήρους απαγόρευσης μετακίνησης των προσφύγων ή ποσόστωση στο 10% τω εξόδων. Η ακύρωση της παρακολούθησης των μαθημάτων στα δημόσια σχολεία μαζί με τηλεκπαίδευση-φιάσκο πάνε χέρι-χέρι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκπαιδευτικού Σοφίας Βλάχου, συντονίστριας εκπαίδευσης, οι αποκλεισμοί είναι τερατώδεις στην πρόσβαση στα δημόσια σχολεία. Το 2020 σε σύνολο 31.000 παιδιών, ηλικίας 5-17 ετών, μόνο 13.000 φρόντισε το κράτος να εγγράψει στα δημόσια σχολεία, ποσοστό 43%!3

Τα ίδια τα στοιχεία του ΔΟΜ δίνουν μια ζοφερή εικόνα αποκλεισμού των προσφυγόπουλων σε ολόκληρα καμπ στα οποία αναφέρουν ότι δεν πήγαν καθόλου σε σχολείο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, ούτε καν είχαν την τηλεκπαίδευση της συμφοράς: Διαβατά 132 παιδιά, Βόλβη 192, Βέροια 131, Βαγιοχώρι 239, Κλειδί Σερρών 45, Λαγκαδίκια 85, Κόρινθος 139, Νέα Καβάλα 167, Νέα Μαλακάσα 114, Οινόφυτα 72, Πύργος 37, Σχιστό 206, Θερμοπύλες 97. Στα δε προγράμματά ΕΣΤΙΑ ΙΙ, Helios και Φιλοξενία το ποσοστό εγγραφών έφτανε το 73%.

Στην πράξη ο αριθμός που φτάνει να φοιτά είναι ελάχιστος, κάτω από 3000, καθώς οι τάξεις υποδοχής στα σχολεία μόλις τώρα τον Γενάρη άρχισαν να στελεχώνονται ενώ οι μετακινήσεις με πούλμαν με ευθύνη των περιφερειών και του ΔΟΜ είναι ακόμη στον αέρα σε πολλά σημεία!4

Οι αποκλεισμοί όμως επεκτείνονται και στην πρόσβαση στην Υγεία. Πρόσβαση σε ΑΜΚΑ και ΠΑΥΠΠΑ έχουν 49% στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ και χαμηλότερα ποσοστά στα καμπ ενώ οι αποστάσεις των κοντινότερων δομών Υγείας κυμαίνονται από 2-15 χιλιόμετρα. Με την καραντίνα οι χρόνια πάσχοντες δεν έχουν απλά καμία περίθαλψη.

Η ένταξη των προσφύγων των καμπ στο πρόγραμμα εμβολιασμών για τον COVID 19 δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτό είναι σκανδαλώδες όταν οι κανονισμοί του ΠΟΥ τον επιβάλλουν και χώρες όπως η Γερμανία τον έχουν ήδη εφαρμόσει.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα απλώνει το δόγμα “να τους κάνουμε το βίο αβίωτο” και στα ΠΡΟΚΕΚΑ, τα κλειστά κέντρα κράτησης, στην Αμυγδαλέζα, το Παρανέστι, την Κόρινθο. Την ώρα που ο χρυσαυγίτης Ν. Παπαβασιλείου αφήνεται ελεύθερος, παρά την νέα καταδίκη του για έξι χρόνια για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, πρόσφυγες βλέπουν να παρατείνεται η “διοικητική τους κράτηση” πέραν των 18 μηνών μέχρι τους 36 μήνες!

Ο ομαδικός βασανισμός των 15 μεταναστών στο Παρανέστι ανέδειξε την αστυνομική βαρβαρότητα και την συγκάλυψη της από τον Χρυσοχοΐδη.

Αντίσταση

Απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της ρατσιστικής βαρβαρότητας, της μετατροπής των νησιών και των καμπ σε ζώνες απαρτχάιντ υπάρχει αντίσταση. Αμέσως μετά την πυρκαγιά στην Μόρια ξεσηκώθηκε ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Στην Γερμανία 170 πόλεις με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ζήτησαν να έρθουν στα μέρη τους οι αποκλεισμένοι πρόσφυγες των νησιών του Αιγαίου, με την κυβέρνηση της Μέρκελ να αποδέχεται την μετεγκατάσταση άμεσα 5.000 από αυτούς. Μετακινήθηκαν μόλις 2.209 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ με βασικό λόγο τη μη έγκαιρη απόδοση επίσημων εγγράφων-ταυτότητας και διαβατηρίων μετά την αναγνώριση των προσφύγων! Είχαμε μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη που απαίτησαν να ανοίξουν τα σύνορα και να κλείσουν τα κολαστήρια, κλειστά και ανοικτά, οι αΜόριες και οι Αμυγδαλέζες.

Στην Ελλάδα, στις 26 Ιούνη στα συλλαλητήρια της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις εκφράστηκε μαχητικά η σύνδεση του κινήματος Black Lives Matter με το Refugee Lives Matter. Χιλιάδες νέοι μετανάστες πλαισίωσαν τις διαδηλώσεις στέλνοντας το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, να απαιτήσουμε χαρτιά, άσυλο, στέγαση για όλους. Μαζί ήταν οι πρόσφυγες που παλεύουν ενάντια στις εξώσεις και έχουν καταφέρει να τις εμποδίσουν σε πολλά καμπ και σπίτια.

Οι αγώνες των εργαζόμενων στα καμπ και την Υπηρεσία Ασύλου ήταν άλλο ένα βήμα ανάπτυξης του κινήματος αλληλεγγύης.

Ήταν οι εκπαιδευτικοί των καμπ μαζί με τους συντονιστές εκπαίδευσης που πήραν την πρωτοβουλία τον Δεκέμβρη για να χτυπήσουν το καμπανάκι του αποκλεισμού των προσφυγόπουλων από τα σχολειά. Συγκροτήθηκαν δύο πρωτοβουλίες παράλληλα, η “Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών για το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο σχολείο” και η “Συνέλευση ενάντια σε εγκλεισμούς κι αποκλεισμούς” με το αίτημα την άμεση ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία. Στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά του νόμου Κεραμέως βάδισαν πρόσφυγες μαζί με εκπαιδευτικούς με το πανό ‘καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας!” Ένας ολόκληρος κόσμος στην εκπαίδευση αγανακτεί και εντάσσει στη σύγκρουσή του με την Κεραμέως τα ρατσιστικά αίσχη της κυβέρνησης, με την υφυπουργό Μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη να προωθεί σχέδιο απομόνωσης των προσφυγόπουλων σε “δομές” εκπαίδευσης μέσα στα στρατόπεδα!

Σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν ήδη μπει μπροστά για την μαζική εγγραφή και την στήριξη των παιδιών των προσφύγων για να ενταχθούν όλα στα δημόσια σχολεία, στη πρωινή ζώνη, για να προσληφθούν εκπαιδευτικοί στις ΖΕΠ και τις τάξεις υποδοχής, για να αραιώσουν τα τμήματα, να γίνουν 15άρια ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

20 Μάρτη

Το κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση στις 20 Μάρτη έχουν αγκαλιάσει κινήσεις από την μακρυνή Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία μέχρι τα νησιά Μπαρμπάντος στην Καραϊβική: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καταλωνία, Πορτογαλλία, Δανία, Αυστρία, Γαλλία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Τουρκία, Κύπρος. Στις HΠΑ, συμμετέχει μια νέα αντιφασιστική συμμαχία, με κομμάτια των DSA, συνδικαλιστών και γυναικών καθώς και τμήματα του BLM. Aπο την Ιταλία συμμετέχει το κίνημα 6000 σαρδέλες που αντιμετώπισε τον Σαλβίνι. Για πρώτη φορά, με τον αέρα της αντιφασιστικής νίκης στην Ελλάδα και την άνοδο του BLM στις ΗΠΑ, το άπλωμα ενός νέου κινήματος αλληλεγγύης μετά την φωτιά στην Μόρια, συγκροτήθηκε ένας ευρύτερος διεθνής συντονισμός στον οποίο συμμετέχει η ΚΕΕΡΦΑ.

Με την κυβέρνηση να σκοντάφτει στη σύγκρουση με το εργατικό κίνημα για την διαχείριση της πανδημίας, με τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις της ΝΔ με τους (εκ)βιαστές και τους Λιγνάδηδες, η κινητοποίηση στις 20 Μάρτη μπορεί να γίνει σημαντικός σταθμός για όλα τα κομμάτια του κινήματος.

Δεν ξεχνάμε ότι 5 μήνες μετά την καταδίκη της ΧΑ, ο Χρυσοχοΐδης στέλνει τα ΜΑΤ μέσα στις σχολές, δεν έχει συλλάβει τον Παππά ενώ ο Λαγός παριστάνει ακόμη τον ευρωβουλευτή. Σωστά ο Κ. Παπαδάκης με κείμενο του έβαλε ότι δεν τελειώσαμε με την ΧΑ, αλλά επιμένουμε στο αίτημα να κλείσουν όλα τα γραφεία τους, να συλληφθεί ο Παππάς, να αρθεί η ασυλία του Λαγού, να δοθούν αποζημιώσεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναγνωρίζοντας ότι η δικαστική απόφαση έχει πολιτικές συνέπειες.5

Η σύγκρουση με τον φασισμό δεν τελειώνει όπως φάνηκε με τις επιθέσεις στο Ωραιόκαστρο και το Ιππείο Λέσβου όπου οι κραυγές των δεξιών δημάρχων στρώνουν το έδαφος για την επανεμφάνιση των φασιστικών συμμοριών.

Είναι η στιγμή να αναδείξουμε την εναλλακτική της αλληλεγγύης, της δύναμης που ενώνει την εργατική τάξη ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο της διάσπασης και να ξεδιπλώσουμε τους αγώνες που θα τσακίσουν την ρατσιστική επίθεση της ΝΔ. Στο τεύχος 143 του Σοσιαλισμού απο τα κάτω η Α.Φράγκου έχει αναλύσει επαρκώς αυτη την πρόταση.6

Στις ρατσιστικές κραυγές “έρχονται οι εισβολείς” απαντάμε: ανοιχτά σύνορα, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, οι οικογένειες και τα παιδιά τους! Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις και τις μαζικές απελάσεις!

Χωράμε όλοι και όλες! Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα, κλειστά και ανοικτά, να έρθουν για να ζήσουν σε σπίτια και ξενοδοχεία στις πόλεις και τις γειτονιές μας!

Μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους διεκδικούμε τα ξενοδοχεία που κλείσανε να ανοίξουν τώρα, για την άμεση στέγαση όλων των προσφύγων, των Ρομά, όλων των άστεγων!

Διεκδικούμε στέγαση για όλους, με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας στα χέρια του δημόσιου και των Δήμων, με την κατάργηση των στρατοπέδων των κοντέινερ και των σκηνών. Aξιοποίηση όλων των αδιάθετων κτιρίων του ΕΦΚΑ. Ολα τα προγράμματα, το ESTIA II, το Helios, το ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ να συνεχιστούν, με το πέρασμα τους αποκλειστικά στο δημόσιο ως μέρος των προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας, με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων και μονιμοποίηση των εργαζόμενων σε αυτά.

Διεκδικούμε επιδόματα σε όλους τους άπορους και άνεργους πρόσφυγες. Είναι σκάνδαλο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να καμαρώνει επειδή παρέχει 7,2 εκατομμύρια το μήνα για επιδόματα στους πρόσφυγες, τα οποία διακόπτει ένα μήνα αφού αναγνωρίζονται. Και από κοντά η κυβέρνηση να σπαταλά εκατομμύρια για ρατσιστικό σαφάρι κατά των προσφύγων και πολεμικούς εξοπλισμούς αντί να τα δίνει σε όλους τους φτωχούς, άνεργους, πρόσφυγες για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, διεκδικούμε όλα τα προσφυγόπουλα να πάνε στα σχολεία!

Διεκδικούμε να καταργηθούν οι ρατσιστικοί νόμοι που κατακρεούργησαν το δικαίωμα στο άσυλο, να πάρουν χαρτιά και άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες.

Η μαζική κινητοποίηση στις 20 Μάρτη, αγκαλιάζοντας τα συνδικάτα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την νεολαία και το κίνημα της στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, όλη την Αριστερά, όπως έγινε στις 7 Οκτώβρη, μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη για να βάλουμε άλλο ένα καρφί στην καρδιά της βάρβαρης ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, να την ρίξουμε στη χωματερή όπου και ανήκει.

 

 

Σημειώσεις

1. Ομιλία Γ. Τσιάκαλου στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην ανατολική Θεσσαλονίκη https://www.facebook.com/keerfathess/videos/178762706986645

2. https://tinyurl.com/2p2z22f3

3. Ομιλία Σ.Βλάχου στην εκδήλωση με τίτλο «Παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα: πολιτικές αποκλεισμού στην εκπαίδευση” 31/1/2021, https://www.facebook.com/105332938233789/videos/443820133424756

4. Πέπη Παπαδημητρίου στην εκδήλωση “Χαλκίδα, όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!” https://www.facebook.com/keerfapage/videos/258633179167890

5. Kώστας Παπαδάκης, Τισυμβαίνει με την Χρυσή Αυγή; http://www.antiracismfascism.org/index.php/2827-kwstas-papadakhs-ti-symbainei-me-th-chrysh-aygh

6. Αφροδίτη Φράγκου, Μετανάστες, Πρόφυγες, Εργάτες, Νεολαία: Ενωμένοι νικητές, https://socialismfrombelow.gr/article.php?id=1270