Βιβλιοκριτική
Βιβλιοκριτική: "50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό"

50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό
Συλλογικό

436 σελίδες, Τιμή 18€
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

 

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο “50 χρόνια αγώνες για την επανάσταση και το σοσιαλισµό” δεν είναι απλά µια επετειακή έκδοση αφιερωµένη στα 50 χρόνια του ΣΕΚ.

Το περιεχόµενο του βιβλίου είναι όλη η διαδροµή του τελευταίου µισού αιώνα. Όλοι οι αγώνες και οι κρίσιµες καµπές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, από τα χρόνια της δικτατορίας µέχρι σήµερα, τα πάνω και τα κάτω του κινήµατος, όλες οι κρίσιµες πολιτικές επιλογές και οι παρεµβάσεις τόσο στο επίπεδο της θεωρίας όσο και της πράξης, για το χτίσιµο της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα. “Πριν από πενήντα χρόνια, τον Οκτώβρη του 1971 µια µικρή οµάδα επαναστατών ξεκινούσε την Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ), από την οποία προέρχεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόµµα (ΣΕΚ). Πρόκειται για µια µεγάλη διαδροµή που καλύπτει περίπου το µισό από τον αιώνα και πλέον που έχει περάσει από τη νικηφόρα εργατική επανάσταση στη Ρωσία το 1917 και την ίδρυση του ΣΕΚΕ στην Ελλάδα. Μια διαδροµή γεµάτη αγώνες, κρίσιµες καµπές και δύσκολες επιλογές, πάντα κάτω από τη σηµαία της επανάστασης και του Σοσιαλισµού” ξεκινάει το εισαγωγικό κείµενο του Πάνου Γκαργκάνα στο βιβλίο. Ένα συναρπαστικό και ευανάγνωστο βιβλίο από την άποψη της ζωντάνιας του, καθώς περιγράφει όλες τις µεγάλες στιγµές του κινήµατος. Ταυτόχρονα ένα πολύτιµο βιβλίο για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του σήµερα, διότι υπάρχει µια συνδετική ουσία που το διαπερνά: οι βασικές επιλογές, τα αγκωνάρια της επαναστατικής παράδοσης στην οποία στηρίζεται το ΣΕΚ.

Στο βιβλίο υπάρχει ένα ιστορικό ντοκουµέντο, το κείµενο που κυκλοφόρησε η ΟΣΕ αµέσως µετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου µε τίτλο “Η λαϊκή εξέγερση του Νοέµβρη-Ξεκίνηµα επαναστατικών αγώνων για το µαζικό κίνηµα.” Υπάρχει επίσης περιγραφή της έκρηξης του κινήµατος της Μεταπολίτευσης στο άρθρο του περιοδικού “Σοσιαλιστική Επανάσταση” το Σεπτέµβρη του 1975. Γράφει: “Οργανώνουν εράνους για τη συµπαράσταση στους απεργούς της Τριαντέξ σ’ όλα αυτά τα εργοστάσια καθώς και στις εργατικές πολυκατοικίες. Μαζεύονται αρκετά χρήµατα, που στηρίζουν στη συνέχεια τους απεργούς, αλλά το σπουδαιότερο είναι πως συζητιέται η απεργία στα γύρω εργοστάσια. Υπάρχουν παραδείγµατα που εργοδότης γειτονικού εργοστασίου µάζεψε τους εργάτες και τους υποσχέθηκε αυξήσεις για να µην επεκταθεί η επιδηµία της Τριαντέξ και σ’ αυτόν”.

Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε την συγκλονιστική απεργία των λεωφορείων της ΕΑΣ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πέσει η κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη, τη δίκη των “5 της ΟΣΕ” και τη διεθνιστική πάλη ενάντια στον εθνικισµό το 1992-93. Περιλαµβάνει τις συνταρακτικές διαδηλώσεις του αντικαπιταλιστικού κινήµατος στην Πράγα και τη Γένοβα στο ξεκίνηµα του 21ου αιώνα και την παγκόσµια υπερδύναµη, το αντιπολεµικό κίνηµα που εµφανίστηκε το 2003. Τους φοβερούς αγώνες και τις πανεργατικές απεργίες ενάντια στα µνηµόνια και τις αντιφασιστικές κι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις που φτάσανε να βάλουν τους δολοφόνους νεοναζί της Χ.Α στη φυλακή. 

Ταυτόχρονα όµως είναι ένα βιβλίο για το παρόν και το µέλλον, γιατί απαντά στα κρίσιµα ζητήµατα της στρατηγικής. Ξεκινώντας από την πρώτη και βασική επιλογή, ότι είµαστε µε την επανάσταση. Είναι µια αταλάντευτη επιλογή του ΣΕΚ στο δίληµµα “µεταρρύθµιση ή επανάσταση” που έβαλε η Ρόζα Λούξεµπουργκ στις αρχές του περασµένου αιώνα. Είναι ένα συγκεκριµένο δίληµµα, ειδικά σήµερα που κανείς δεν µπορεί να αµφισβητήσει ότι ο καπιταλισµός είναι σε µια βαθιά και πολύπλευρη κρίση που γεννάει πανδηµίες και περιβαλλοντική καταστροφή. “Όµως ξανά και ξανά αποδείχθηκε ότι το κράτος δεν είναι κρεµµύδι για να το ξεφλουδίζεις λίγο-λίγο, ούτε ο καπιταλισµός είναι µια τίγρη που µπορεί να δαµαστεί κόβοντας ένα-ένα τα νύχια της” γράφει χαρακτηριστικά ο Πάνος Γκαργκάνας στο κείµενο “Οι αντινοµίες του ρεφορµισµού”.

Η δεύτερη επιλογή είναι η κεντρικότητα της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη είναι η δύναµη που µπορεί και να τσακίσει τις επιθέσεις του Μητσοτάκη και να φτάσει η ίδια να απελευθερώσει τον εαυτό της και ολόκληρη την κοινωνία ανατρέποντας µε επανάσταση τον καπιταλισµό. Το ΣΕΚ έχει δώσει και µέσα στην Αριστερά τη µάχη για το ότι η εργατική τάξη είναι αυτή η κοινωνική δύναµη. Από τη χούντα µέχρι σήµερα οι θεωρίες για την εξαφάνισή της διαψεύδονται συνεχώς από την ίδια τη δράση αυτής της τάξης. Από τις απεργίες της e-food και της Cosco, ως τους εργαζόµενους στα νοσοκοµεία και τους εργάτες στην Καβάλα, και από την απεργιακή 8 Μάρτη ενάντια στην κυβέρνηση και τους πλούσιους εκ-βιαστές η δύναµη της τάξης είναι αυτή που στριµώχνει συνέχεια και βαθαίνει την κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η τρίτη βασική επιλογή που περιλαµβάνει το βιβλίο είναι η επιµονή στο Σοσιαλισµό από τα κάτω. Η αντίληψη ότι ο σοσιαλισµός δεν θα έρθει ούτε ψηφίζοντας µια σοσιαλδηµοκρατική κυβέρνηση, ούτε όµως µέσα από γραφειοκρατίες σαν τη σταλινική. Η θεωρία του κρατικού καπιταλισµού απαντούσε στο πώς χάθηκε η Ρώσικη επανάσταση, αλλά παράλληλα ήταν ένα εργαλείο που βοήθησε το ΣΕΚ να µην πέσει στην παγίδα της ηττοπάθειας που επικρατούσε στην Αριστερά µε την κατάρρευση αυτών των καθεστώτων. Έχοντας την ανάλυση του κρατικού καπιταλισµού λέγαµε πως η αυτή η κρίση θα περάσει από την Ανατολή στη ∆ύση. “Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί στην αριστερά για τη φύση των καθεστώτων στην Αν. Ευρώπη και τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευσή τους. Όµως όλες µοιράζονται την αδυναµία να εξηγήσουν πώς από τις επιτυχίες φτάσανε στην κρίση...Η θεωρία του κρατικού καπιταλισµού είναι η µόνη που µπορεί να ερµηνεύσει αυτή τη διαδροµή. Εκφράζει µε τον καλύτερο τρόπο την ουσία αυτών των καθεστώτων. Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον καπιταλισµό από όλες τις προηγούµενες εκµεταλλευτικές κοινωνίες είναι η ανταγωνιστική συσσώρευση κεφαλαίου που οδηγεί σε ιλιγγιώδεις ανθήσεις και καταστροφικές κρίσεις” γράφει ο Λέανδρος Μπόλαρης στο κείµενο µε τίτλο “Καθεστώτα κρατικού καπιταλισµού”.

Αξίζει να γίνει αναφορά και στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, στους χαιρετισµούς για τα 50 χρόνια ΣΕΚ που στάλθηκαν από δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από όλο το φάσµα της Αριστεράς, µε τους οποίους το ΣΕΚ συνεργάστηκε µεσα σε αυτή τη µεγάλη και γεµάτη στροφές και διλήµµατα πορεία. Αξίζει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο από όλους όσους δίνουν τη µάχη µε το Μητσοτάκη και αυτό το βάρβαρο σύστηµα για να γεµίσουν µε έµπνευση και επιχειρήµατα για τους αγώνες που έχουµε µπροστά µας.