Άρθρο
Η μάχη για τη νέα δίκη-καταδίκη των νεοναζί

15 Ιούνη. Αντιφασιστικό απεργιακό συλλαλητήριο στην έναρξη της νέας δίκης της Χρυσής Αυγής

Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο ανασύνταξης για τους φασίστες!
Αυτός είναι ο στόχος μιας τελεσίδικης καταδίκης της Χρυσής Αυγής, όπως γράφει ο Πέτρος Κωνσταντίνου. 

 

 

Στις 15 Ιούνη 2022, ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, με το Εφετείο πολιορκημένο από μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση. 

Η κινητοποίηση στις 15 Ιούνη ήταν ένας σταθμός που ξανάφερε στο προσκήνιο την οργανωμένη εργατική τάξη, την δύναμη που μπορεί να τους τσακίσει. Από την Πρωτομαγιά ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Ιούνη και η ανταπόκριση ήταν θετική. Μαζί τους ενώθηκε και το ΕΚΠ. Στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ ο Κ. Παπαδάκης μίλησε στους αντιπροσώπους για να στηρίξουν την αντιφασιστική απεργία στις 15/6. Συνδικαλιστές από το Συντονιστικό των νοσοκομείων με δράση μέσα στους χώρους κατέβασαν πανό με το κόσμο τους. Μαζί τους σωματεία από την εκπαίδευση. Στα πανεπιστήμια η ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκε στα αμφιθέατρα μαζί με φοιτητές, φοιτήτριες και πανεπιστημιακούς που μπήκαν στην καμπάνια. 

Η κινητοποίηση είναι η αφετηρία της μάχης του αντιφασιστικού κινήματος για να γίνει τελεσίδικη η καταδίκη των ναζί δολοφόνων. 

Μια νέα μάχη

Πρόκειται για εκδίκαση από την αρχή και καμιά υποτίμηση δεν χωρά. 

Η νέα δίκη, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη,1 θα χρειαστεί περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, είναι αποτέλεσμα της έφεσης που άσκησαν κατά των ποινών τους ορισμένοι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες, ζητώντας να μειωθούν η ακόμη και να αθωωθούν. Έφεση άσκησε και ο εισαγγελέας Εφετών Σ. Κωσταρέλος, ο οποίος ήταν μάλιστα αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη και έκρινε ότι ήταν χαμηλές οι ποινές που επιβλήθηκαν τόσο στους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση δηλ. τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Λαγό, Γερμενή, Παναγιώταρο, και Ματθαιόπουλο όσο και στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Αυτό σημαίνει ότι στη νέα δίκη, με νέα σύνθεση, στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο, είναι μάχη για να μην μειωθούν οι ποινές τους η να αθωωθούν αλλά να αυξηθούν για το διευθυντήριο των νεοναζί και των επίδοξων δολοφόνων του Αμπουζίντ Εμπάρακ. Το διευθυντήριο των 7 είχε καταδικαστεί πρωτόδικα με 13 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, με εξαίρεση τον Ματθαιόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε με 10 έτη. Οι ποινές για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ σε βάρος των Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικού, Θ. Μαρία και Κ. Παπαδόπουλου ήταν 7 χρόνια ενώ για τον Α. Πανταζή, ο οποίος εμπλέκεται τόσο στην επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα όσο και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν 10 χρόνια. 

Οι δικαστίνες και οι δικαστές του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου θα εξετάσουν και θα κρίνουν τη βασιμότητα του κατηγορητηρίου με τους μάρτυρες να καταθέτουν ξανά όπως την πρώτη φορά και να απαντούν τις ερωτήσεις των συνηγόρων και της έδρας. 

Γι αυτό θα χρειαστεί να βρεθούμε ξανά, δυναμικά μέσα και έξω από το δικαστήριο στο πλευρό των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, του Αμπουζίντ Εμπάρακ για να ακουστεί και πάλι δυνατά η φωνή τους και να φτάσουμε σε απόφαση τελεσίδικης καταδίκης. 

Προφανώς, η πρωτόδικη απόφαση που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση στις 7 Οκτώβρη 2020 είναι μια κατάκτηση που ρίχνει το βάρος της στη νέα δίκη και θα ληφθεί υπόψη. Όπως εξηγεί, ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Θανάσης Καμπαγιάννης:2 «Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα χαράκωμα, άξιο υπεράσπισης. Και αυτό ετοιμαζόμαστε να κάνουμε στο επικείμενο εφετείο». 

Το 2015, όταν ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη, η υποβάθμιση της σημασίας της δίκης είχε επιχειρηθεί ανοικτά. Παπαγαλάκια της ΝΔ στα ΜΜΕ μίλαγαν για την δυνατότητα να υπάρξει «σοβαρή Χρυσή Αυγή» η οποία μετά την είσοδο στη Βουλή θα γίνονταν τάχα «άλλο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα». Τώρα η ΝΔ παριστάνει τον τιμωρό της Χρυσής Αυγής διαγράφοντας τον καταλυτικό ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος. Σήμερα, ακόμη και η Δεξιά του Σαμαρά και του Δένδια θέλουν να εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές της διάλυσης της Χρυσής Αυγής και διεκδικούν εύσημα αντιφασισμού με την παραπομπή σε δίκη της Χρυσής Αυγής! 

Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Η ΝΔ στη Βουλή το 2012 είχε ανοικτή συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, με τον Τ. Μπαλτάκο, γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να συνομιλεί τακτικά με τον Κασιδιάρη για να εξασφαλίσει την ψήφο των νεοναζί στα νομοσχέδια της! Σε τόσο υψηλό επίπεδο έφτασε η συνεργασία ΝΔ-Χρυσής Αυγής.

Το 2013, ένα χρόνο μετά τις επιχειρήσεις σκούπα της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων, τον διαβόητο «Ξένιο Δία» του Δένδια, η ΕΛΑΣ είχε ένα απολογισμό ανοιχτής συγκάλυψης της δράσης των ναζί της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, του Πειραιά, της Νίκαιας και του Ασπρόπυργου με εκατοντάδες μαχαιρωμένους και τραυματίες από σιδηρογροθιές και ρόπαλα των ταγμάτων. Όπως έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα» τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων δεν μπορούσαν να περάσουν την πόρτα των αστυνομικών τμημάτων για να υποβάλουν μηνύσεις. Έπεφταν πάνω σε χρυσαυγίτικους θύλακες μέσα στην ΕΛΑΣ. 

Η επιτυχία της καταδίκης της Χρυσής Αυγής το 2020 ήταν αποτέλεσμα της μακρόχρονης, επίμονης και συστηματικής δράσης του αντιφασιστικού κινήματος, που ξεκίνησε πολύ πριν δολοφονήσουν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, πολύ πιο πριν από τις επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και των αγωνιστών των κινημάτων σε στέκια αλληλεγγύης. Δόθηκαν μάχες ακόμη και από τη δεκαετία του 1990, τότε που η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του πατέρα Μητσοτάκη φορώντας το προσωπείο του πατριώτη υπερασπιστή της «ελληνικότητας της Μακεδονίας». 

Ιστορικά, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ανέτρεψε μια ολόκληρη περίοδο ατιμωρησίας του φασιστικού παρακράτους: από τους δοσίλογους συνεργάτες των ναζί, στους παρακρατικικούς δολοφόνους του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρι τους χουντικούς σφαγείς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.3

Η ΚΕΕΡΦΑ

Η ίδρυση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), τον Ιούλη του 2009 ήταν επιλογή να γίνει κεντρική η μάχη με τους φασίστες.4 Ήταν η προσπάθεια να χτιστεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στους φασίστες, στηριγμένο στις αντιφασιστικές παραδόσεις και ιδιαίτερα στη συμβολή του Τρότσκι στο μεσοπόλεμο, στις δραματικές προειδοποιήσεις του για τις συνέπειες της άρνησης αυτής της στρατηγικής από τη θεωρία του «σοσιαλφασισμού».5 

Η σύνδεση του μετώπου ενάντια στο φασισμό με την αντιπαράθεση με το ρατσισμό ήταν βασική επιλογή καθώς οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είχαν βάλει στο στόχαστρο τους μετανάστες και οι ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων τους άνοιγαν διάπλατα το δρόμο για επιθέσεις. 

Χρειάστηκε μεγάλη μάχη ενάντια στην υποτίμηση της φασιστικής απειλής αλλά και στον πανικό μετά την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής το 2012. Δεν θεωρήσαμε ότι το μισό εκατομμύριο ψήφων ήταν «μη αναστρέψιμο». Μπορούσε να σπάσει η εκλογική επιρροή με τη συστηματική αντιφασιστική πάλη, τις αντισυγκεντρώσεις που εμπόδιζαν τα πογκρόμ και τις φιέστες μίσους των φασιστών, την καμπάνια «η Χρυσή Αυγή είναι συμμορία νεοναζί, καμία ψήφος στους δολοφόνους». Κερδίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές να μη δίνουν χώρους για προεκλογική εκστρατεία και η ΠΟΣΠΕΡΤ να απεργεί για να μην προβάλλονται οι ομιλίες μίσους του Μιχαλολιάκου. Η καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της ΧΑ στηρίχτηκε σε εκείνα τα βήματα. 

Υπήρχαν απόψεις που υποτιμούσαν την ανάγκη αντιφασιστικής δράσης, θεωρώντας ότι οι φασίστες «είναι απλά το μακρύ χέρι του κράτους καταστολής». Απόψεις που θεωρούσαν ότι με αυτόματο τρόπο οι εργατικοί αγώνες ενάντια στα μνημόνια και οι κινήσεις αλληλεγγύης στις φτωχογειτονιές θα απομόνωναν τους φασίστες. 

Η ΚΕΕΡΦΑ συνέβαλε στο να χτιστεί μαζική αντίσταση στις γειτονιές, βάζοντας στο κέντρο την οργανωμένη δράση της εργατικής τάξης, των συνδικάτων και την ενωτική παρέμβαση των δυνάμεων της αριστεράς μαζί με τις κοινότητες των μεταναστών και τη νεολαία στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Είχε πολύτιμη συμβολή στη σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή με την οργάνωση αντιφασιστικών κινητοποιήσεων στις γειτονιές στην Αθήνα, στον Άγιο Παντελεήμονα, το Ν. Κόσμο, τους Αμπελοκήπους και σε άλλες πόλεις.

Αυτό είναι το κλειδί και για να δώσουμε νικηφόρα τις μάχες και σήμερα. Υπάρχει ήδη μια σημαντική παράδοση γεμάτη με μεγάλους σταθμούς πάνω στους οποίους πατάμε. 

Μεγάλοι σταθμοί

Στις 19 Γενάρη 2013, η κινητοποίηση «Αθήνα Πόλη αντιφασιστική» συγκεντρώνει 20.000 διαδηλωτές και είναι η απάντηση στη δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, μόλις δύο μέρες πριν. Η καμπάνια ήταν τόσο πλατιά που απλώνονταν από τα συνδικάτα μέχρι τα δημοτικά συμβούλια Αθήνας και Νίκαιας ενώ εκατοντάδες καλλιτέχνες βγήκαν μπροστά.

Η έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος, το Σεπτέμβρη του 2013, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε ωριμάσει από τους αγώνες που προηγήθηκαν. Έτσι, στις 19 Σεπτέμβρη, η ΚΕΕΡΦΑ μπορούσε να καλέσει από την εξέδρα της απεργιακής συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, στο Κερατσίνι ενάντια στους νεοναζί δολοφόνους του Παύλου. Ακολούθησε η αντιφασιστική απεργία, στις 25 Σεπτέμβρη με τη διαδήλωση των 60.000 διαδηλωτών να βαδίζει στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. 

Εκείνες οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν την Ν.Δ. να περάσει χειροπέδες στους ναζί και να ξεκινήσει η δικαστική δίωξη της Χ.Α. Ο φόβος από τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος και των απεργιών, ο φόβος ενός «αντιφασιστικού Δεκέμβρη» που θα έριχνε τη κυβέρνηση οδήγησαν τον Δένδια να βγάλει από τα σκονισμένα συρτάρια του τις 32 υποθέσεις επιθέσεων της Χρυσής Αυγής!

Η σύλληψη των 69 χρυσαυγιτών μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 έβαλε τα όρια στη δράση των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια συνέχισης της συγκάλυψης της δράσης τους από τη Αστυνομία. Η φυλάκιση τους σήμανε την κατακόρυφη πτώση των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων. 

Στη Διεθνή και Πανελλαδική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ, τον Οκτώβρη του 2013, αποφασίστηκε η καμπάνια για να υπάρχει «Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής». Η μάχη αυτή έγινε κέντρο σε εργασιακούς χώρους, πανεπιστήμια, σχολεία και γειτονιές με πολύ κόσμο να την κάνει δικιά του υπόθεση, με αγωνιστές της αριστεράς, ακτιβιστές, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες να μπαίνουν μπροστά. 

Μεγάλη ώθηση έδωσε η πολύ σημαντική δίκη και καταδίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, με τους γονείς του, τον Χαντίμ Χουσεΐν και τη Σουγκράν Μπίμπι να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και να επισκέπτονται το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Για πρώτη φορά, αναγνωρίστηκε το ρατσιστικό κίνητρο των δολοφόνων και αυτό έστρωσε τον δρόμο για την καταδίκη των νεοναζί. 

Η πρώτη μέρα της δίκης της ΧΑ στις 20/4/2015, στις φυλακές Κορυδαλλού, ήταν μέρα απεργίας και κινητοποίησης χιλιάδων διαδηλωτών που περικύκλωσαν το χώρο και βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, του Αμπουζίντ Εμπάρακ και των άλλων θυμάτων. 

Η 7η Οκτώβρη του 2020, με την ιστορική καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση ήταν μέρα της μεγαλύτερης αντιφασιστικής κινητοποίησης στην οποία πλημμύρισε ολόκληρη η Αλεξάνδρας.

Η μεγάλη νίκη της καταδίκης της ΧΑ, ως εγκληματική οργάνωση άνοιξε τη δυνατότητα στο κίνημα να τους απομονώσει, να επιβάλει το κλείσιμο των περισσότερων γραφείων-ορμητηρίων, να τους κλείσει τα μικρόφωνα στην ΕΡΤ και να τσακίσει τις απόπειρες εμπόδισης των προσφυγόπουλων να φοιτούν στα σχολεία το 2015. Ο κόσμος τους πέταξε έξω από τη Βουλή, το 2019, διασπάστηκαν και στη συνέχεια άρχισαν να αλληλοτρώγονται. 

Να τσακίσουμε την προσπάθεια ανασύνταξης των φασιστών 

Σήμερα έχουμε να ανοίξουμε μέτωπα με την κυβέρνηση που ανοίγει το δρόμο ξανά στους φασίστες. 

Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Καταρχάς, έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια ανασύνταξης του φασιστικού χώρου. Ενδεχόμενη αθώωση των χρυσαυγιτών ή μείωση των ποινών τους θα σημάνει άνοιγμα της πόρτας για να αλωνίζουν τα τάγματα εφόδου στις γειτονιές. Επιστροφή ακόμη και της παρακρατημένης κρατικής επιχορήγησης 8 εκατομμυρίων ευρώ. 

Για να φράξουμε το δρόμο στην ανασύνταξη των φασιστών έχει τεράστια σημασία η απόφαση της νέας δίκης στο Εφετείο, να μην πέσουν στα μαλακά και να αυξηθούν οι ποινές. Είναι η πολιτική μάχη για να συνεχιστεί η απομόνωση τους ως εγκληματίες που τους χρειάζεται να μπουν βαθιά στη φυλακή και όχι να μπορούν πάλι να παριστάνουν άλλο ένα πολιτικό κόμμα.

Οι νέες οργανωμένες επιθέσεις, τον περασμένο Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη κατά της Αριστεράς, μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, στον Εύοσμο και την Σταυρούπολη αλλά και στην Αθήνα κατά της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο και κατά των Πακιστανών μεταναστών στη Παλιά Κοκκινιά, το κύμα επιθέσεων στις αρχές Μάη σε Πετράλωνα, Πατήσια και Μενίδι υπογράμμισαν ότι η φασιστική απειλή είναι παρούσα. 

Η οργανωμένη δράση της PROPATRIA κινείται στα χνάρια που κινήθηκε η Χρυσή Αυγή το 2006-2010, όταν άρχισε να επιλέγει στόχους στις γειτονιές. Στο Μενίδι, η δράση των φασιστών ενισχύεται από εκλεγμένους με την Χρυσή Αυγή δημοτικούς συμβούλους.

Μέσα στον Ιούνη είχαμε ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών εργατών που ζητάγανε τα δεδουλευμένα τους και αντιμετωπίστηκαν από τα αφεντικά με βάρβαρες επιθέσεις όπως στην Σίφνο, τον Κίσσαμο, την Εορδαία.

Η εκλογική άνοδος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που συγκέντρωσε σχεδόν 33% και 100 έδρες στη Βουλή αναπτερώνει τις ελπίδες των φασιστών. 

Θα χρειαστεί να ανοίξουμε την σύγκρουση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία μπροστά στην ήττα, στις επόμενες εκλογές, ανοίγει γέφυρες για να συσπειρώσει ξανά στην δεξιά πολυκατοικία την ακροδεξιά και τους φασίστες. Αλλωστε ποτέ δεν μετάφρασαν την καταδίκη σε μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής επιτρέποντας τους σκανδαλωδώς να έχουν ανοικτά γραφεία ακόμη και σήμερα στη Θεσσαλονίκη(!) Επέτρεψαν στους εκλεγμένους χρυσαυγίτες σε Δήμους και περιφέρειες να έχουν τις θέσεις στα συμβούλια και να εκλέγονται προνομιακά στις επιτροπές του Δήμου Αθήνας, ενώ ψήφισαν νέες ρυθμίσεις για τις εκλογές, όπου μπορούν να κατέβουν ξανά αν δεν έχουν αρχηγό καταδικασμένο στέλεχος…

Να δώσουμε την μάχη ενάντια με μια κυβέρνηση η οποία προεκλογικά, ξεκίνησε τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα στην Αθήνα και αλλού. Ενώ μιλάει για έλλειψη εργατικών χεριών στα χωράφια και τον τουρισμό, η κυβέρνηση επιβάλλει τα κλειστά σύνορα και αρνείται να δώσει χαρτιά και άσυλο σε μετανάστες και πρόσφυγες. Διεκδικούμε ανοικτά σύνορα, χαρτιά, άσυλο και δουλειές για όλους με δικαιώματα, με ένταξη όλων στα συνδικάτα.

Να συγκρουστούμε με τον Δήμαρχο Μπακογιάννη που θυσιάζει τη δομή προσφύγων του Ελαιώνα στο βωμό του «εξευγενισμού» και χαρίζει την περιοχή στην ΠΑΕ ΠΑΟ για νέο γήπεδο και σουίτες αλλά ταυτόχρονα κάνει δώρο στους φασίστες την έξωση των προσφύγων από την πόλη. 

Η μεγαλύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς όπως στο πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό του ΝΑΤΟ μαζί με την αντιτουρκική υστερία έχει μετατρέψει το Αιγαίο και τον Έβρο σε πεδίο ρατσιστικών καταδιώξεων, βάζοντας στο στόχαστρο τους πρόσφυγες ως «υποκινούμενους εισβολείς του Ερντογάν που θα φέρουν την ισλαμοποίηση της Ελλάδας και της Ευρώπης». Συνέπεια είναι τα pushbacks, οι πνιγμοί προσφύγων και η ανοχή στη δράση παρακρατικών ομάδων κουκουλοφόρων, που καταδιώκουν πρόσφυγες ή συμμετέχουν στα pushbacks στη θάλασσα και τον ‘Έβρο. 

Χέρι-χέρι με τους αντιφασιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες δυναμώνουμε την δύναμη της εργατικής τάξης για να δώσει όλες τις πολιτικές μάχες με την κυβέρνηση που φορτώνει τα βάρη της κρίσης του καπιταλισμού στις πλάτες όλων μας, με την ακρίβεια, την φοροληστεία, τα δώρα στους Τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους εμπόρους όπλων με την κούρσα των εξοπλισμών. 

Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι μια μεγάλη προειδοποίηση. Χρειαζόμαστε μια δυνατή επαναστατική αριστερά για να χτιστεί αποτελεσματικά η ελπίδα της εργατικής εναλλακτικής στη κρίση του συστήματος. Μια επαναστατική αριστερά, μπροστάρη στην οργάνωση των απεργιών για να τσακιστεί η ακρίβεια με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα. Να οργανώνει τους μετανάστες στα συνδικάτα και την αριστερά. Το ΣΕΚ δίνει αυτή τη μάχη.

Το κλειδί λοιπόν της καταδίκης στη νέα δίκη της ΧΑ βρίσκεται ξανά στα χέρια του αντιφασιστικού κινήματος. Να μην αφήσουμε ούτε μια σπιθαμή χώρου για να πατήσουν στις γειτονιές μας αξιοποιώντας την κρίση και τις βουλευτικές εκλογές. Να κάνουμε τη νέα καμπάνια της δίκης υπόθεση της οργανωμένης εργατικής τάξης, όπως το ξεκινήσαμε ξανά στις 15 Ιούνη με τις στάσεις εργασίας και την παρουσία των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, με την ενωτική δράση όλων των κομματιών της αριστεράς. 

 

Σημειώσεις

1. Κώστας Παπαδάκης στην ΕΡΤ. https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/k-papadakis-to-antikeimeniko-megethos-tis-dikis-tis-chrysis-aygis-einai-pragmatika-megalo-video/

2. Θανάσης Καμπαγιάννης, ΑΥΓΗ, 12/6/2022, https://www.avgi.gr/koinonia/417279_den-einai-athooi-oi-nazi-sti-fylaki

3. Δημήτρης Κουσουρής, Οι δίκες των δοσίλογων 1944-1949, Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Επίσης αναφορές γίνονται στο άρθρο Η δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνει καταδίκη του ναζισμού, Πέτρος Κωνσταντίνου στο περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω https://socialismfrombelow.gr/article.php?id=767

4. Γιώργος Πίττας, Κατερίνα Θωίδου, Φάκελος Χρυσή Αυγή, Τα εγκλήματα των νεοναζί και πώς να τους σταματήσουμε. Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο 

5. Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Η Καταδίκη, Λένα Βερδέ, Αφροδίτη Φράγκου, Θ.Καμπαγιάννης, Κ.Παπδάκης, Δ.Ζώτος, Κ.Σκαρμέας, Π.Γκαργκάνας, Λ.Μπόλαρης, Π.Κωνσταντίνου, Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

6. Λ.Τρότσκι, Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία. Περιέχει κείμενα του Κρίς Χάρμαν, Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο