Άρθρο
Η μάχη των εκλογών στους Δήμους και στις Περιφέρειες

Μαθητές Καλλιτεχνικών Σχολείων σε κινητοποίηση μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, εξηγεί τη σημασία της ενωτικής παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις τοπικές εκλογές.

 

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτώβρη είναι μια κεντρική πολιτική μάχη της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στη κυβέρνηση της ΝΔ, που ήδη ξεδιπλώνει τις βάρβαρες επιθέσεις της, προκαλώντας κύμα οργής, απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. H NΔ επιδιώκει ένα τρίτο γύρο εκλογικής νίκης μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μάη και 25 Ιούνη. Η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει την ευκαιρία και δυνατότητα να τους ακυρώσει τα σχέδια. 

Είναι ευκαιρία για τον κόσμο που μπαίνει ξανά σε δράση στους εργασιακούς, τους εκπαιδευτικούς χώρους και τις γειτονιές να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε. Να φέρουμε στο προσκήνιο τη δύναμη του κινήματος που μπορεί να ανατρέψει τη ΝΔ, να βάλει φραγμό στις καταστροφές ενός συστήματος και μιας άρχουσας τάξης που βουλιάζει στην πολυκρίση και γίνεται πιο επιθετική, με την κλιματική αλλαγή να φέρνει φονικές πυρκαγιές, τον ρατσισμό να πνίγει και να καίει πρόσφυγες, τον πληθωρισμό να ανεβάζει τα κέρδη των επιχειρηματιών και να τσακίζει τους μισθούς. Να πετύχουμε τη νίκη κόντρα στη ΝΔ, τη νίκη που στέρησε από τον κόσμο στις βουλευτικές εκλογές η συμβιβαστική πολιτική των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αριστεράς. 

Ταυτόχρονα, έχουμε να ανοίξουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους Δημάρχους που κάνουν πλάτη στους φασίστες, με τη ΝΔ να κάνει όλα τα ανοίγματα και τις συνεργασίες με την ακροδεξιά ακόμη και με τους Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη νομιμοποιώντας τους με εκλογή δημοτικών συμβούλων στην Αθήνα και αλλού. 

Η ΝΔ επιχειρεί να εμφανίσει την εκλογική μάχη της 8ης Οκτώβρη ως αναμέτρηση της «ρεαλιστικής» πολιτικής της στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αυτήν της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ εμφανίζουν τους νεοδημοκράτες Δημάρχους και περιφερειάρχες να έχουν κάνει τάχα τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη στις γειτονιές, με το τρένο της ανάπτυξης να φέρνει τα «αγαθά» της έκρηξης του τουρισμού. Δεν αποτελούν συνέχεια των εκλογικών αναμετρήσεων για τη Βουλή, σύμφωνα με τον Μπακογιάννη, αλλά μάχη για την ανάδειξη του καλύτερου διαχειριστή των τοπικών ζητημάτων στις πόλεις. 

Από κοντά ο Βορίδης, προκειμένου να δικαιολογήσει χυδαία τον αποκλεισμό παρατάξεων με το όριο του 3% που επέβαλε, στη σχετική του ομιλία στη Βουλή δήλωνε «δεν θα ρωτάμε ένα σύμβουλο για να αλλάξουμε μια λάμπα». Όμως, οι Δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν ένα κεντρικό πεδίο ταξικής πάλης όπου η εργατική τάξη διεκδικεί να εξασφαλίζει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες για την επιβίωση εκατομμυρίων στους οποίους επιβάλλονται τα χαράτσια των δημοτικών τελών.

Είναι μια μεγάλη μάχη με τις κυβερνήσεις που έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε μακρύ χέρι των περικοπών, με κεντρικές επιλογές τον δραστικό περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης σε ποσοστό πάνω από 60%. Την ίδια περίοδο χαρίζουν στα αρπακτικά των ιδιωτικοποιήσεων και των χορηγών πολύτιμες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία, κλιμακώνοντάς ταυτόχρονα την φορομπηξία. 

Η πανδημία ανέδειξε πόσο απογυμνωμένοι είναι σε προσωπικό οι Δήμοι, με χιλιάδες ελλείψεις στο Βοήθεια στο Σπίτι, στην καθαριότητα, στα δημοτικά ιατρεία, τις Λέσχες Φιλίας για τους ηλικιωμένους (ΚΑΠΗ), τα γηροκομεία, τους παιδικούς σταθμούς, τους ξενώνες αστέγων, γυναικών και εξαρτημένων, τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Οι θάνατοι γερόντων στο γηροκομείο Χανίων ήταν μια τραγική εξέλιξη. Η ανάθεση της παιδικής φροντίδας σε «δομές» τύπου Κιβωτός του Κόσμου με τους παπάδες και τους Μίχους στον Κολωνό έδειξε μέχρι που φτάνει ο κατήφορος τους.

Τώρα χιλιάδες συμβασιούχοι κόβιντ κρέμονται από τις αποφάσεις δικαστών, τις ορέξεις των Δημάρχων και του Βορίδη για να μη χάσουν την δουλειά τους, κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση των υπηρεσιών πολλών Δήμων. Είναι ο κόσμος που βγήκε σε δυναμικές κινητοποιήσεις από τις διαδηλώσεις του Παναττικού συντονισμού των κόβιντ που ανάγκασαν την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κινηθεί μέχρι τη κατάληψη του Δημαρχείου στο Κερατσίνι. 

Όχι μόνο δεν χτίζονται νέα σχολεία αλλά η συντήρηση των κτιρίων που στεγάζουν χιλιάδες παιδιά βάζει τη ζωή τους σε κίνδυνο οδηγώντας ακόμη και σε θανατηφόρα ατυχήματα, με πόρτες να πέφτουν και να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν μαθητές. Η εφαρμογή της προσχολικής αγωγής στην Αθήνα οδήγησε χιλιάδες παιδιά σε άθλια κοντέινερ, με καταστροφή χώρων πρασίνου, πάρκων και με άφθονα χημικά των ΜΑΤ κατά των κατοίκων από το πάρκο Ιακωβάτων μέχρι την Κυψέλη. 

Οι ελεύθεροι χώροι, το πράσινο, τα πάρκα, οι λόφοι, τα ρέματα βρέθηκαν στο στόχαστρο κάθε είδους σχεδίων «ανάπλασης» με εκχώρηση καταστροφικών σχεδίων σε ιδιωτικές εταιρίες και ιδρύματα κάθε είδους χορηγών όπως του Ωνάση και του Νιάρχου.

Η τρελή κούρσα της τουριστικοποίησης, του απλώματος του AirBNB στις γειτονιές, έχει μετατρέψει τους Δήμους σε επιχειρήσεις στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού και της εστίασης με σπατάλες εκατομμυρίων σε έργα βιτρίνας και εμπορευματοποίησης των πάντων. 

Έτσι, ο Μπακογιάννης δεν σπατάλησε μόνο πολλά εκατομμύρια για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου αλλά έδωσε ακόμη περισσότερα, για να φτιάξει η ΠΑΕ ΠΑΟ γήπεδο στον Βοτανικό που της το χαρίζει για 99 χρόνια!!! Ο εκτοπισμός των προσφύγων από τον Ελαιώνα αλλά και των ρακοσυλλεκτών με τα παζάρια των φτωχών δείχνει ότι η ανάπλαση πάει χέρι-χέρι με τον ρατσισμό.

Οι Λόφοι της Αθήνας και ο Εθνικός Κήπος μεταφέρθηκαν στη διαχείριση Ανωνύμων Εταιριών ώστε να μετατραπούν σε κλειστούς χώρους με εμπορικές δραστηριότητες αλά Μενδώνη. Η κλιματική κρίση απειλεί τη ζωή στις γειτονιές, με χιόνια και με καύσωνες, αλλά η κυρίαρχη επιλογή οδηγεί σε πόλεις θερμοθαλάμους με το πράσινο να συρρικνώνεται διαρκώς με το κόψιμο χιλιάδων δένδρων, με κορυφαία την αποψίλωση εκατοντάδων δένδρων της Ακαδημίας Πλάτωνα ώστε να φυτευτεί μέσα στο χώρο το νέο Μουσείο της Αθήνας! Ενώ το μετρό θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από τα ΙΧ, στη πράξη η χάραξη και τα έργα της γραμμής 4 από το Γαλάτσι μέχρι το κέντρο της Αθήνας έρχεται να καταστρέψει πλατείες, με την ιστορική πλατεία Εξαρχείων, να πολιορκείται από ένα στρατό κατοχής των ΜΑΤ, το ίδιο και ο Λόφος Στρέφη.

Η κατοικία στις γειτονιές είναι στο στόχαστρο των πλειστηριασμών των Τραπεζών και των funds αλλά και της αύξησης της τιμής της γης, των ενοικίων εξ αιτίας της εισβολής του real estate και του AirBNB που κάνει πάρτι εκτοπίζοντας εργατόκοσμο και μετανάστες από ολόκληρες περιοχές. Οι ξεσηκωμοί στις γειτονιές ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις ήταν διαρκείς. 

Αυτές οι επιθέσεις δεν περιορίζονται προφανώς στην Αθήνα αλλά σε κάθε Δήμο της χώρας, με τους Δήμους που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα να ξεπουλάνε παραλίες και αιγιαλό σε ότι είναι πρόθυμο να τα αρπάξει: από την ΚΟΣΚΟ που θέλει την Πειραϊκή για να επεκτείνει τις μπίζνες της παντού μέχρι τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά που απλώνουν ότι έχουν, τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, για να κερδίσουν από τους τουρίστες. 

Stop στους φασίστες

Αυτές οι επιλογές πάνε χέρι-χέρι με τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την καταστολή και είναι αυτές που στρώνουν το έδαφος για τους φασίστες του Κασιδιάρη. Το μέτωπο αυτό είναι κεντρικό. 

Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο στους Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη να ξαναμπούν στη Βουλή και τώρα το ίδιο προωθεί σε Δήμους και περιφέρειες.

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας:

«Η υλοποίηση της τροπολογίας Βορίδη, που είχε στην καρδιά της τηνν θεωρία των δύο άκρων (ίδια η ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική αριστερά με την Χρυσή Αυγή!), οδήγησε στο φιάσκο της εκλογής των Σπαρτιατών του Κασιδιάρη και τώρα ετοιμάζονται κανονικά να του αφήσουν όλα τα περιθώρια να έχει θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Η επίκληση από τον Μπακογιάννη της θέσης ότι “η αποκεντρωμένη διοίκηση θα τον θέσει ξανά σε αργία” εννοεί ότι είναι αποδεκτή η κατάθεση υποψηφιότητας του Κασιδιάρη, καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με ναζιστικό κίνητρο. 

Η υποκρισία του Μπακογιάννη είναι απύθμενη. Βρέθηκαν στελέχη του Μπακογιάννη μαζί με τον Κασιδιάρη στην ίδια ρατσιστική συγκέντρωση μίσους κατά των προσφύγων που κατέφευγαν άστεγοι στην Πλατεία Βικτωρίας. Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα έκλεισε τον δρόμο σε εκείνες τις προκλήσεις. 

Ο εκτοπισμός των προσφύγων του Ελαιώνα με ρατσιστικές δικαιολογίες ότι αποτελούσαν απειλή για τους κατοίκους αλλά και η κατάργηση κάθε δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη ήταν ένα δώρο στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Οι μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες βρέθηκαν στο στόχαστρο του ρατσιστικού αποκλεισμού και της απόλυσης. 

Η συνολική πολιτική του Μπακογιάννη που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, του real estate, των κερδοσκόπων, είχε την ενεργή στήριξη των εκλεγμένων της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο».

Δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά

Η αντικαπιταλιστική αριστερά δίνει τη μάχη των εκλογών στηριγμένη στη δύναμη του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, όλου του κόσμου που αντιστέκεται στις γειτονιές και δίνει μάχες για να ανατραπεί η κυβέρνηση, για να νικήσουν οι αγώνες του. Ένα τεράστιο κομμάτι κόσμου μετά τις βουλευτικές εκλογές και την επανεκλογή της ΝΔ πλέον έχει εμπειρία που οδηγούν οι συμβιβασμοί του ΣΥΡΙΖΑ όταν φτάνει στο Περιστέρι να στηρίζει επίσημα τον δεξιό Δήμαρχο Παχατουρίδη. Η δεξιά προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην εκλογική ήττα και αυτή την πορεία συνεχίζουν οι υποψήφιοι του. Το ΚΚΕ αρκείται σε άσφαιρες καταγγελίες και δεν ανοίγει τα μέτωπα με τη κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ανάγκη λοιπόν να συσπειρώσουμε όλο αυτό τον κόσμο της Αριστεράς με την ενωτική δράση στις γειτονιές. 

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο και τα 6 κοινοτικά όπου είχε συμβούλους στάθηκε στο πλευρό των αγώνων των εργατών και της νεολαίας στηρίζοντας τις μάχες, δίνοντας φωνή στην αντίσταση στον Μπακογιάννη και την κυβέρνηση, συμβάλλοντας ακόμη και σε νίκες. 

Από το 2010, με την πρώτη εκλογή επιτυχία, έφερε τη δύναμη του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος, των εργαζόμενων, των μεταναστών και των προσφύγων στα δημοτικά συμβούλια. Ήταν ένα κεντρικό πεδίο σύγκρουσης για να μπει φρένο στην νομιμοποίηση του Μιχαλολιάκου και της ΧΑ ως πολιτικό κόμμα που ξεκίνησαν με χέρια που χαιρετούσαν ναζιστικά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και βρέθηκαν να τα έχουν με χειροπέδες σε μια πόλη που στις γειτονιές της δόθηκαν μάχες ενάντια στα πογκρόμ των χρυσαυγιτών και την ΕΛΑΣ που τους κάλυπτε. Το συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη 2013 «Αθήνα-πόλη αντιφασιστική» με απόφαση στήριξης του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου σήμανε την κλιμάκωση και το δυνάμωμα του κινήματος μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και άνοιξε το δρόμο για την μεγάλη έκρηξη το του Σεπτέμβρη 2013 μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Η στήριξη στον αγώνα των επιτροπών συμβασιούχων την Άνοιξη του 2011 άνοιξε το δρόμο για τη κατάληψη του Δημαρχείου Αθήνας για 26 μέρες εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και ανοίγοντας τον δρόμο και για τη μονιμοποίηση τους. 

Με την ΝΔ να εξαπολύει την επίθεση κατά των μεταναστών βρεθήκαμε στη Λέσβο μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία συμβούλων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στηρίζοντας την εξέγερση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με την τοποθέτηση: «Από την Σκάλα Συκαμιάς μέχρι τον Εβρο, ανοίξτε τα σύνορα, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, απελάστε τον Μητσοτάκη». Αυτή την επιλογή, που αρνήθηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ, την κάναμε και για την Πύλο με τους φασίστες να στοχοποιούν και να καλούν σε εκτέλεση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, του Τζαβέντ Ασλάμ και του Πέτρου Κωνσταντίνου. 

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών ήταν στο κέντρο της παρέμβασης της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας, με τη συμμετοχή στη καμπάνια της Απεργιακής 8 Μάρτη, με μαζικές εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς στην Ιερά Οδό και την Λιοσίων που άνοιξαν τη συζήτηση για τις αιτίες του σεξισμού και πώς μπορούμε να κερδίσουμε την απελευθέρωση των γυναικών από την καταπίεση. 

Στις 8 Οκτώβρη η ενωτική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί να χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης. Η συγκρότηση στην Αθήνα της Ανατρεπτικής Συμμαχίας με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, γνωστό για τη συμβολή του στην Πολιτική Αγωγή και στο κίνημα που οδήγησε στην καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ανοίγει αυτήν την προοπτική. Μια τέτοια δυναμική μπορούμε να ξεδιπλώσουμε παντού βοηθώντας τον κόσμο της Αριστεράς να δώσει αυτή τη μάχη. Το ΣΕΚ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.