Οι φίλαθλοι πρωτοστατούν στη συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων. Ο Νεκτάριος Δαργάκης προβάλλει την ανάγκη για αθλητικό μποϋκοτάζ του Ισραήλ.
Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει επίσημα τις 34 χιλιάδες, ωστόσο οι παλαιστινιακές αρχές εκτιμούν ότι πάνω από οκτώ χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που καθημερινά βομβαρδίζει ο ισραηλινός στρατός από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα.
Στην πλειονότητά τους οι νεκροί είναι γυναίκες και παιδιά, πάνω από 23.000.
Βαρύ φόρο αίματος έχουν πληρώσει και οι άνθρωποι του αθλητισμού στα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Όχθη.
Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΠΠΟ) έχει ανακοινώσει ότι πάνω από 1.000 αθλητές, νεολαίοι, προπονητές έχουν βρει τον θάνατο μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023.1
Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι στη Γάζα έχουν καταστραφεί από ισραηλινές επιθέσεις. Όσοι χώροι δεν έχουν καταστραφεί, έχουν γίνει καταφύγια για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ωστόσο το Ισραήλ έχει επιτεθεί ακόμη και σε αυτά τα σημεία.
«Όλες οι ποδοσφαιρικές υποδομές στη Γάζα έχουν είτε καταστραφεί είτε υποστεί σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού γηπέδου Αλ-Γιαρμούκ», το οποίο μετατράπηκε από την ισραηλινή κατοχή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπως τεκμηριώνεται από περισσότερες από μία διεθνείς οργανώσεις. Οι ισραηλινές μπουλντόζες έσκαψαν το γήπεδο μόνο και μόνο για να το καταστρέψουν», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΠΟ που εστάλη στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA).
Ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει και το γραφείο της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Γάζα.
Νεκροί σπουδαίοι αθλητές
Ανάμεσα στα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων ήταν και γνωστοί αθλητές. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους, επειδή οι νεκροί δεν είναι αριθμοί, ο καθένας έχει την ιστορία του.
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Μπαρακάτ, το «λιοντάρι» ή ο «θρύλος της Χαν Γιουνίς» όπως ήταν γνωστός, έχασε τη ζωή του μόλις στα 39 χρόνια του στις 11 Μαρτίου μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού της οικογένειάς του την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.
Ήταν ο κορυφαίος επιθετικός στη Λωρίδα της Γάζας και ο πρώτος που πέτυχε 100 γκολ με μία ομάδα. Ο ίδιος είχε αγωνιστεί σε ομάδες της Δυτικής Όχθης, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, όπως την Αλ-Ουεχντάτ.
Τον θάνατο από ισραηλινό χτύπημα στην πόλη της Γάζας είχε βρει νωρίτερα, στις 6 Ιανουαρίου, ο προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης, Χάνι Αλ-Μασντάρ ή Αμπού αλ-Αμπέντ, όπως ήταν πιο γνωστός. Ο Αλ-Μασντάρ θεωρείται από τους κορυφαίους Παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ ήταν μόλις 42 ετών.
Επίσης τον Ιανουάριο, σοκ στον κόσμο του καράτε προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Ναγκάμ Αμπού Σάμρα, Παλαιστίνιας πρωταθλήτριας που αναμενόταν να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η 24χρονη Σάμρα αρχικά ακρωτηριάστηκε μετά από ισραηλινή επίθεση στις 18 Δεκεμβρίου, όταν σκοτώθηκε επί τόπου η αδερφή της Ροζάνε, και στη συνέχεια άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Αιγύπτου, όπου είχε μεταφερθεί.
Τον Νοέμβριο του 2023 σκοτώθηκαν οι βολεϊμπολίστες Χασάν Ζουαϊτέρ και Ιμπραχίμ Κασία, αθλητές του Συλλόγου Φιλίας και της Εθνικής Παλαιστίνης. Οι δύο αθλητές έχασαν τη ζωή τους μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας που έχει γίνει αμέτρητες φορές στόχος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν δολοφονούν αμάχους μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αφού σε εξέλιξη βρίσκεται και ο «ακήρυχτος πόλεμος» στη Δυτική Όχθη. Άνθρωποι του αθλητισμού έχουν χάσει τη ζωή τους και εκεί. Για παράδειγμα, στις 21 Δεκεμβρίου 2023 σε φονική ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπλούς σκοτώθηκε ο 23χρονος ποδοσφαιριστής Άχμεντ Νταραγκμέχ της ομάδας Θακάφι Τουλκαρέμ, ενώ τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό.
Δεν λυγίζουν
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι δεν λυγίζουν. Συγκινητικό ήταν το ρεπορτάζ του Al Jazeera2 για το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Αλ-Σαλάχ στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής ομάδας είχαν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 1.000 εκτοπισμένοι. Παρά την απειλή των βομβών, το τουρνουά διεξήχθη όπως παραδοσιακά γινόταν τα προηγούμενα χρόνια την περίοδο του Ραμαζανιού.
«Με τη διοργάνωση αυτού του τουρνουά, προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους εαυτούς μας και να πούμε ότι υπάρχει ζωή στη Γάζα», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού-Ασρ, διευθυντής αθλητικών δραστηριοτήτων του συλλόγου. «Θα δώσουμε βραβεία στις δύο πρώτες ομάδες, αλλά πιθανότατα θα είναι ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό ή ένα πακέτο επισιτιστικής βοήθειας», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας την εικόνα για τα δεινά που περνούν οι Παλαιστίνιοι στη μαρτυρική και πολιορκημένη Γάζα.
Μία ακόμη απόδειξη της αλύγιστης στάσης των Παλαιστινίων ήταν η επιτυχία της ομάδας ποδοσφαίρου στο πρόσφατο Ασιατικό Κύπελλο που φιλοξενήθηκε στο Κατάρ. Η πορεία της ομάδας μέχρι τη φάση των «16» της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτω από τις συνθήκες όπου το πέτυχε, αποτελεί τεράστιο επίτευγμα.
Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ δήλωσε σε συνέντευξη του στο Al Jazeera3 ότι «ο αθλητισμός είναι κομμάτι της αντίστασής μας».
«Δεν είναι εύκολο. Έχουμε πολλούς παίκτες στη Γάζα που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και σε άλλες ομάδες. Αλλά δεν πρέπει και δεν θα τα παρατήσουμε. Στη Δυτική Όχθη, προσπαθούν να τους στραγγαλίσουν όλους. Θέλουν να φύγουν όλοι, αλλά εμείς είμαστε εκεί και θα παραμείνουμε εκεί. Παρά τον πολιτικό και γεωγραφικό διχασμό στην Παλαιστίνη (μεταξύ της Γάζας και των κατεχόμενων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών), είμαστε ενωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.
Η πορεία της Παλαιστίνης στο Ασιατικό Κύπελλο ξεσήκωσε και τις εξέδρες στο Κατάρ αφού σε πολλά ματς, ακόμα και σε αυτά που δεν αγωνιζόταν η ίδια η ομάδα, οι παλαιστινιακές σημαίες δεν έλλειπαν. Επίσης, οι παίκτες της Εθνικής Ιορδανίας πανηγύρισαν με παλαιστινιακές σημαίες τη δική τους εντυπωσιακή πορεία μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όπου αγωνίστηκαν για πρώτη φορά.
Στο πλευρό της Παλαιστίνης
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, παρά τις απαγορεύσεις των αθλητικών και κυβερνητικών αρχών, οι κερκίδες σε πολλά γήπεδα του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους, στέκονται στο πλευρό της Παλαιστίνης. Σε σύγκρουση με τις αθλητικές και κυβερνητικές αρχές που στην πλειονότητά τους «ξεπλένουν» ή στηρίζουν ανοιχτά το κράτος – τρομοκράτη, Ισραήλ.
Στην Ελλάδα πανό και συνθήματα ενάντια στην εισβολή στη Γάζα και για «Ελεύθερη Παλαιστίνη» υπήρξαν από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.4
Ενδεικτικά, κάθε φορά που η ισραηλινή Μακάμπι ήρθε να αγωνιστεί απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για την Euroleague στο μπάσκετ, οπαδοί των δύο ομάδων σήκωσαν παλαιστινιακές σημαίες. Μάλιστα, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ, οπαδοί του Ολυμπιακού προσήχθησαν για αυτή τη δράση τους από την αστυνομία.
Τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, στο ματς Πανιώνιος – Φωστήρας οι δύο ομάδες μπήκαν στο γήπεδο συνοδευόμενες από πανό που έγραφε «Τα παιδιά πρέπει να χαμογελούν, όχι να πεθαίνουν. Όχι άλλος πόλεμος».
Τον ίδιο μήνα στον αγώνα του Παναιτωλικού με τον Βόλο στο Αγρίνιο, οπαδοί των γηπεδούχων στο 14ο λεπτό του αγώνα ανάρτησαν παλαιστινιακή σημαία και πανό που έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». O διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου απαίτησε να κατέβει, στηριζόμενος στον κανονισμό για μη πολιτικού περιεχομένου μηνύματα στους αγωνιστικούς χώρους.
Επίσης, τον Οκτώβριο η κερκίδα των οπαδών της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ «πλημμύρισε» από παλαιστινιακές σημαίες. Όλους τους επόμενους μήνες, παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν στο γήπεδο του Ηρακλή, του ΟΦΗ κ.α.
Αντίστοιχες εικόνες υπήρξαν σε γήπεδα σε όλον τον πλανήτη όπου οι οπαδοί έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.
Για παράδειγμα, στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου, την αγγλική Premier League, παρά τις απαγορεύσεις, πανό με το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη» σηκώθηκε στο ματς της Κρίσταλ Πάλας με την Τότεναμ, ενώ παλαιστινιακές σημαίες και πανό για τη Γάζα αναρτήθηκαν στο «Άνφιλντ» της Λίβερπουλ.
Στην Ιταλία, οι οπαδοί της Λέτσε στο ματς με τη Μίλαν σήκωσαν πανό που έγραφε: «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι μια σφαγή ενάντια στους αβοήθητους στη Γάζα. Καμία δικαιολογία!». Στην Ισπανία παλαιστινιακές σημαίες σε παιχνίδια για τη La Liga κρατούσαν οπαδοί της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της Ράγιο Βαγιεκάνο, της Γρανάδας. Στο Μαρόκο συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης5 από τους οπαδούς της Ράζα Καζαμπλάνκα, μιας από τις πιο εντυπωσιακές κερκίδες στον κόσμο, όπου φωνάζουν συνθήματα για την Παλαιστίνη.
Στη Βραζιλία, οι οπαδοί της Φλαμένγκο σήκωσαν πανό που έγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη», δίπλα στο κλασικό “FLA-ANTIFA”».
Στη Χιλή η Παλεστίνο,6 ομάδα που δημιουργήθηκε από Παλαιστίνιους πρόσφυγες, απολαμβάνει τη συμπάθεια ακόμα και των αντίπαλων οπαδών λόγω της κατάστασης στη Γάζα.
Η περίπτωση της Σέλτικ
Στην πρώτη γραμμή της συμπαράστασης στην Παλαιστίνη δεδομένα βρίσκονται οι οπαδοί της Σέλτικ στη Σκωτία και ιδιαίτερα ο σύνδεσμος οπαδών «Green Brigade» («Πράσινη Ταξιαρχία»).
Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA) επιχειρεί συνεχώς να φιμώσει την «Green Brigade», πιέζοντας τη διοίκηση της σκωτσέζικης ομάδας να τους αποκλείσει από το γήπεδο. Για παράδειγμα, η Σέλτικ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 29.000 ευρώ για τις σημαίες της Παλαιστίνης που κράτησαν οι οπαδοί της στο ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Champions League, οι οποίες θεωρήθηκαν από την UEFA «προκλητικό μήνυμα προσβλητικού χαρακτήρα». Έτσι, τα μέλη του συγκεκριμένου συνδέσμου της ομάδας της Γλασκώβης βρίσκονται σε σύγκρουση και με τη διοίκηση της ομάδας για την ανυποχώρητη στάση τους.
H «Green Brigade» όχι μόνο δεν έχει φιμωθεί, αλλά έδειξε την αλληλεγγύη της στη Γάζα και στο εκτός έδρας ματς με την Ατλέτικο στην Ισπανία, ενώ στην επιστροφή της στις κερκίδες του «Σέλτικ Παρκ» στο ματς με τη Λίβινγκστον πριν τα Χριστούγεννα, πανό έγραφε: «Πολλά σπίτια είναι λυπημένα σήμερα. Ψιθυρίζουν το όνομα κάποιου δίπλα σε ένα κερί. 20.000+ σκοτωμένοι, 8.000+ παιδιά».
Όπως επισήμαινε στην Εργατική Αλληλεγγύη7 ο Γιώργος Ράγκος: «Όσο οι διεθνείς και εθνικές αθλητικές Ομοσπονδίες είναι με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η απάντηση έρχεται από την ‘κερκίδα’. Το καλύτερο, αλλά όχι το μοναδικό, παράδειγμα είναι από την ‘Πράσινη Ταξιαρχία’, το μεγαλύτερο κλαμπ οπαδών της σκωτσέζικης Σέλτικ, που έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης για να ‘δείξουν στον κόσμο ότι ο σύλλογος στέκεται με τους καταπιεσμένους, όχι με τον καταπιεστή...
Πρέπει να εφαρμόσουμε τη γνώση από το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής για να διαλύσουμε το απαρτχάιντ του Ισραήλ – εάν είμαστε ουδέτεροι σε καταστάσεις αδικίας, έχουμε επιλέξει την πλευρά του καταπιεστή... Στέλνουμε την ειλικρινή μας αλληλεγγύη και τις προσευχές μας στους φίλους μας σε όλη την Παλαιστίνη σε αυτή την τραυματική στιγμή που για άλλη μια φορά μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας γυρίζει την πλάτη με δειλία, ενώ εγκλήματα πολέμου γίνονται σε έναν ανυπεράσπιστο, φυλακισμένο πληθυσμό...
Καθώς βλέπουμε τη στάση των μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης να φιμώνουν και να εκφοβίζουν τους ανθρώπους που απλώς υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης... Το ερώτημα σε κάθε λογικό μυαλό θα έπρεπε να είναι γιατί; Γιατί οι ζωές των Ουκρανών είναι πιο ιερές από τις ζωές των Παλαιστινίων;’».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η «Πράσινη Ταξιαρχία» αξίζει πολλά συγχαρητήρια για την πρακτική βοήθεια στην ίδρυση της Άιντα Σέλτικ (επισήμως γνωστή ως Λατζιί Σέλτικ), ομάδας που εδρεύει στον προσφυγικό καταυλισμό Άιντα κοντά στη Βηθλεέμ.
Η Άιντα Σέλτικ ιδρύθηκε το 2016. Μάλιστα, τα χρήματα για την ίδρυσή της είχαν μαζευτεί μετά από οικονομική καμπάνια των οπαδών της Σέλτικ για να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ που είχαν δεχτεί ξανά από την UEFA (#Match_the_fine_for_Palestine) επειδή είχαν σηκώσει παλαιστινιακές σημαίες σε ματς με την ισραηλινή Χαποέλ Μπερ Σεβά για τα προκριματικά του Champions League. Η ανταπόκριση υπήρξε τεράστια και έτσι μαζεύτηκαν περίπου 200.000 ευρώ τα οποία διατέθηκαν σε δύο σκοπούς. Την οικονομική ενίσχυση του Medical Aid for Palestinians, ενός βρετανικού φιλανθρωπικού συλλόγου που προσφέρει νοσηλευτική βοήθεια στους Παλαιστίνιους και του Lajee Center, ενός πολιτιστικού κέντρου. Η ίδρυση της Άιντα έγινε με κοινή προσπάθεια του συγκεκριμένου κέντρου και της «Πράσινης Ταξιαρχίας».
Δυστυχώς, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η λειτουργία της Άιντα Σέλτικ έχει διακοπεί κάτω από την αφόρητη πίεση του Ισραήλ.8
Η περίπτωση της Ζανκτ Πάουλι
Πολλοί φίλαθλοι θα περιμέναν ότι αντίστοιχη δράση με τους οπαδούς της Σέλτικ, θα είχαν και αυτοί της Ζανκτ Πάουλι. Άλλωστε, η συγκεκριμένη γερμανική ομάδα είναι περισσότερο γνωστή παγκοσμίως για τη στάση της σε πολιτικά ζητήματα παρά για τις μεγάλες ποδοσφαιρικές επιτυχίες της (ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ κ.ά.).
Δυστυχώς, όμως, δεν συνέβη έτσι. Τόσο η διοίκηση της ομάδας, όσο και σημαντικό τμήμα οπαδών τάχθηκαν υπέρ του Ισραήλ μετά την επιχείρηση «Κατακλυσμός του Αλ Άκσα», κατηγόρησαν τη Χαμάς για «τρομοκρατία» και έφτασαν να ζητούν απελευθέρωση της Λωρίδας από τη συγκεκριμένη παλαιστινιακή οργάνωση. Όπως συμβαίνει και με μια σειρά δυνάμεις στη Γερμανία, μιλούν για σύγκρουση με τον «αντισημιτισμό», ενώ με αυτή τη στάση δίνουν άλλοθι στο αντιδραστικό κίνημα του Σιωνισμού και δικαιολογούν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στο πλαίσιο της «αυτοάμυνας».
Η συγκεκριμένη στάση προκάλεσε κρίση στην οπαδική βάση της Ζανκτ Πάουλι, με πολλούς συνδέσμους οπαδών σε όλο τον κόσμο να ανακοινώνουν το κλείσιμό τους, όπως έγινε και για τους ελληνικούς (όπως τον σύνδεσμο Athens Club FCSP μετά από 16 χρόνια λειτουργίας).
Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο οπαδών9 της Ζανκτ Πάουλι που συμμετείχαν στη λέσχη της γερμανικής ομάδας στα Χανιά (FC Sankt Pauli Chania Club). Σε αυτό, ανάμεσα σε άλλα, τονίζεται: «Δυστυχώς, μέσα από κουβέντες που κάναμε στο χιονισμένο St. Pauli καταλάβαμε πως το χάσμα μεταξύ ημών και των Γερμανών συνοπαδών/συντρόφων μας είναι αγεφύρωτο. Η ομάδα αυτή καθώς και οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν μας άφησαν εμβρόντητους με τη στάση τους, αφού δεν περιμέναμε ποτέ να έρθουμε σε τόση μεγάλη απόσταση για ένα ανθρωπιστικό πρωτίστως ζήτημα. Για εμάς είναι σαφές πως όσα συμβαίνουν στην παλαιστινιακή γη είναι μια ωμή γενοκτονία.
Η St. Pauli ως σύλλογος, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και την πλαισιώνουν, καθώς και το ευρύτερο κομμάτι της γερμανικής αριστεράς χρησιμοποιεί το γνωστό αφήγημα περί νόμιμης αυτοάμυνας του Ισραήλ, πράγμα που στην καλύτερη περίπτωση το θεωρούμε ανόητο. Δεν νοείται, τουλάχιστον με τη δική μας κρίση, όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει νοσοκομεία, καταυλισμούς προσφύγων, ανθρωπιστικές αποστολές και γειτονιές με θύματα χιλιάδες νεκρούς αμάχους, αναμεσά τους χιλιάδες παιδιά, να μιλάμε για νόμιμη αυτοάμυνα και όχι για άμεση κατάπαυση του πυρός».
Μποϊκοτάζ στο κράτος-απαρτχάιντ
Τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κάνουν ότι δεν βλέπουν οι αθλητικές αρχές του πλανήτη, με την υποκρισία τους να ξεχειλίζει αφού, για παράδειγμα, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία όχι μόνο απέκλεισαν κάθε ρωσική ομάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά έκαναν «αντιπολεμική» καμπάνια, αποκρύπτοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Δύσης και του ΝΑΤΟ για ό,τι συμβαίνει από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για διπλά πρότυπα (double standards). Όχι μόνο σήμερα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Άρθρο που φιλοξενήθηκε στο The Palestine Chronicle τον Μάρτιο 202210 ανέφερε:
«Τώρα που η FIFA, μαζί με την UEFA, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και άλλους, προσχώρησαν γρήγορα στα αντιρωσικά μέτρα της Δύσης, ως αποτέλεσμα της εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές τους προβληματίζονται.
Τα χρόνια αδιάκοπης διεκδίκησης για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις έχουν αποδώσει ελάχιστα ή καθόλου. Αυτό συνέχισε να συμβαίνει, παρά τα πολυάριθμα τεκμηριωμένα γεγονότα της σκόπιμης στοχοποίησης παλαιστινιακών σταδίων από το Ισραήλ, των ταξιδιωτικών περιορισμών των αθλητών, της ακύρωσης αθλητικών εκδηλώσεων, της σύλληψης και ακόμη και της δολοφονίας Παλαιστίνιων ποδοσφαιριστών».
Τις προηγούμενες ημέρες το ζήτημα του αθλητικού μποϊκοτάζ στο κράτος – τρομοκράτη ήρθε ξανά στην επικαιρότητα αφού η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΠΠΟ) ζήτησε από τη FIFA μέσω της επιστολής που προαναφέραμε να εκδιώξει το Ισραήλ από τους κόλπους της.
Η ΠΠΟ κάλεσε τη FIFA να πιέσει την Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΙΠO) «να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις και τον ρατσισμό στο πρωτάθλημά της και να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις του καταστατικού της FIFA από την ΙΠΟ, καθώς συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει ποδοσφαιρικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφος μιας άλλης ένωσης (Παλαιστίνη) στο εθνικό της πρωτάθλημα. Το άρθρο 4 του καταστατικού της FIFA απαγορεύει αυστηρά τις ‘διακρίσεις κάθε είδους εις βάρος μιας χώρας... ή μιας ομάδας ανθρώπων’ για οποιονδήποτε λόγο και αναφέρει ότι οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της υποχρέωσης μη διάκρισης τιμωρείται με ‘αναστολή ή αποβολή’».
Η ΠΠΟ υπογραμμίζει ακόμη ότι οπαδοί ομάδων όπως της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ υπερηφανεύονται ότι είναι ο πιο ρατσιστικός σύλλογος (όπως έχει αναδείξει σε ρεπορτάζ του και ο Economist), ενώ αξιωματούχοι ομάδων όπως ο CEO της Μακάμπι Νετάνια υποστηρίζουν ανοιχτά τη γενοκτονία στη Γάζα. Η ΠΠΟ προσθέτει ότι η FIFA έχει στις τάξεις της «τουλάχιστον πέντε ομάδες παράνομων οικισμών που βρίσκονται στην επικράτεια της ΠΠΟ».
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι φωνές που ζητούν την απομόνωση του Ισραήλ και σε αθλητικό επίπεδο έχουν πληθύνει. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ιορδανίας κάλεσε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα «να αναλάβει αποφασιστική δράση για να σταματήσει την επίθεση κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και στα κατεχόμενα εδάφη».
Το κίνημα Boycott Divestment Sanctions (BDS) στηρίζει την ΠΠΟ και ζητά το Ισραήλ να μη συμμετέχει στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Το κίνημα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη στην Ελλάδα, μέσα και έξω από τα γήπεδα, χρειάζεται να υποστηρίξει αυτά τα αιτήματα ανοιχτά και ξεκάθαρα. Καμιά συνεργασία με το κράτος – απαρτχάιντ, καμιά διεξαγωγή αγώνα με ισραηλινές ομάδες, να εκδιωχθεί το Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Το μόνο βιώσιμο μέλλον είναι μια Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, όπου Άραβες, Εβραίοι, άθεοι θα ζουν ειρηνικά και το μόνο μέρος όπου θα είναι «αντίπαλοι» θα είναι στους αγωνιστικούς χώρους όσο διαρκούν οι αθλητικές αναμετρήσεις.
Σημειώσεις
1. Για τους θανάτους αθλητών στην Παλαιστίνη, https://www.palestinechronicle.com/palestine-olympic-football-team-coach-killed-by-israel-in-gaza-over-1000-athletes-killed-so-far/)
2. Ποδόσφαιρο εν μέσω πολέμου στη Γάζα, https://www.aljazeera.com/sports/2024/3/28/israel-war-on-gaza-ramadan-football-refugee-camp
-children-footballers
3. Συνέντευξη του Τζιμπρίλ Ρατζούμπ στο Al Jazeera, https://www.aljazeera.com/sports/2024/1/29/jibril-rajoub-palestine-football-gaza-war-
asian-cup-qatar?traffic_source=KeepReading
4. «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη: Και στα γήπεδα», ΕΑ Νο 1595,
https://ergatiki.gr/article.php?id=28163&issue=1595
5. Οι οπαδοί της Ράζα Καζαμπλάνκα στο πλευρό της Γάζας,
https://www.facebook.com/JogoBonitoGreece/videos/1020731809245950
6. Η ιστορία της Παλεστίνο, Νάσος Μπράτσος https://www.ertnews.gr/anadromes/palestino-deportivo-club-i-podosfairiki-omada-ton-palaistinion-metanaston-sti-xili-apo-to-1920/
7. «Καιρός για αθλητικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ», ΕΑ Νο 1613, https://ergatiki.gr/article.php?id=28721&issue=1618
8. Για την Άιντα Σέλτικ, https://www.aljazeera.com/sports/2023/12/11/aida-lajee-celtic-palestinian-football-club-israel-war-on-gaza
9. Κείμενο οπαδών της Ζανκτ Πάουλι, http://tiny.cc/yibtxz
10. Για την υποκρισία των αθλητικών αρχών και την ανάγκη για μποϊκοτάζ στο κράτος –απαρτχάιντ, https://www.palestinechronicle.com/politics-and-sports-do-mix-on-fifas-hypocrisy-in-palestine-and-the-need-to-isolate-apartheid-israel/