Λευτεριά στην Παλαιστίνη, Ισραήλ, ιμπεριαλισμός και Παλαιστινιακή αντίσταση [β' έκδοση]
Anne Alexander, Moshe Machover, Akiva Orr, Tony Cliff, Γιώργος Πίττας, Γιώργος Ράγκος, Δημήτρης Δασκαλάκης
151 σελίδες, 11€
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Λίβανος - Η Αντίσταση, ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, Ισραήλ
Νίκος Λούντος
153 σελίδες, 11€
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Δύο σημαντικές νέες εκδόσεις κυκλοφόρησαν από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: Η δεύτερη (συμπληρωμένη) έκδοση του συλλογικού βιβλίου “Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Ισραήλ, Ιμπεριαλισμός και Παλαιστινιακή Αντίσταση” και το βιβλίο “Λίβανος - Η Αντίσταση ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, Ισραήλ” του Νίκου Λούντου. Είναι δύο εκδόσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ειδικά μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, που η Αριστερά δεν πρέπει να κάνει το λάθος να θεωρήσει ότι η ανατροπή της δικτατορίας Άσαντ είναι “αρνητική εξέλιξη” αυτά τα βιβλία είναι ακόμα πιο πολύτιμα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε συνολικά την εργατική τάξη στις αραβικές χώρες , ώστε να ανοίξει πραγματικά τους ορίζοντες. Να δυναμώσουμε την άποψη που λέει ότι η δύναμη για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης από τη Συρία ως την Παλαιστίνη και το Λίβανο, από την Αθήνα ως την Άγκυρα.
Το βιβλίο “Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Ισραήλ, Ιμπεριαλισμός και Παλαιστινιακή Αντίσταση” κάνει τη δεύτερη έκδοσή του, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του και ενώ το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης έχει αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα. Οι συνεχείς προσπάθειες των άρχουσων τάξεων και των κυβερνήσεων, ανάμεσα τους και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να πείσουν ότι η Παλαιστινιακή αντίσταση είναι “τρομοκρατία” και όσοι συμπαραστέκονται στην Παλαιστίνη είναι “αντισημίτες” έχουν πέσει στο κενό. Το αντιπολεμικό κίνημα έχει βάλει τη σφραγίδα του και συνεχίζει στο πλευρό της Παλαιστίνης και ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στο έγκλημα στο πλευρό των ΗΠΑ-Ισραήλ.
Σε αυτή την επικαιροποιημένη έκδοση ο Γιώργος Πίττας περιγράφει τις εξελίξεις στον χρόνο που πέρασε και παράλληλα ανατρέχει στις ρίζες της Παλαιστινιακής Αντίστασης εξηγώντας ότι η ιστορία “Δεν ξεκίνησε στις 7/10/2023”. Εξηγεί ότι το κράτος του Ισραήλ είναι ένα “φυτευτό κατοχικό αποικιοκρατικό κράτος σιωνιστών εποίκων” που ιδρύθηκε με τη μεγάλη εθνοκάθαρση το 1948, γιατί οι Βρετανοί αρχικά και οι ΗΠΑ στη συνέχεια ήθελαν το δικό τους μαντρόσκυλο στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνει τα στρατηγικά αδιέξοδα του Ισραήλ και επιχειρηματολογεί ότι «Το κίνημα αλληλεγγύης είναι εδώ για να κάνει τις ρωγμές χαράδρες. Όχι μόνο για τη νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης και την ανατροπή του δολοφόνου κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ. Αλλά και για την ανατροπή των αραβικών καθεστώτων και των δυτικών κυβερνήσεων που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να υπάρχει».
Για να φέρουμε πιο κοντά αυτή την προοπτική, το κίνημα αλληλεγγύης χρειάζεται πολιτικά ξεκαθαρίσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν όλα τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκδοση. Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν είναι τωρινό φαινόμενο, όπως εξηγούν ο Γιώργος Ράγκος και ο Δημητρης Δασκαλάκης στα δικά τους κείμενα. Κρατάει από τη δεκαετία του '30 και το νήμα της Αντίστασης δεν έχει κοπεί ποτέ.
Η προοπτική για “ένα δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κράτος στην Παλαιστίνη, όπου Άραβες και Εβραίοι θα μπορούν να ζουν μαζί ειρηνικά” όπως γράφει η Anne Alexander δεν περνάει μέσα από τη μεταρρύθμιση του σημερινού σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ. Σε μια πρωτοποριακή τους ανάλυση που γράφτηκε το 1969 και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στα ελληνικά σε αυτή την έκδοση, ο Moshe Machover και ο Akiva Orr, μέλη του Matzpen, μιας αντισιωνιστικής διεθνιστικής ομάδας μέσα στο Ισραήλ εξηγούν γιατί.
Ο Τόνι Κλιφ, ο ιδρυτής της Σοσιαλιστικής Τάσης στην οποία ανήκει το ΣΕΚ σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε αμέσως μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 επεσήμαινε: «Ο σιωνισμός δεν λυτρώνει τον εβραϊσμό από τα δεινά. Αντίθετα τον απειλεί με ένα νέο κίνδυνο, αυτόν του κυματοθραύστη ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικό και κοινωνικό απελευθερωτικό αγώνα των αραβικών μαζών». Η συμβολή αυτού του βιβλίου στην ανάπτυξη, στον προσανατολισμό και στο πολιτικό προχώρημα του κινήματος Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.
Η νέα έκδοση “Λίβανος. Η Αντίσταση ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό Ισραήλ”, κυκλοφόρησε την περίοδο που το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τις “χερσαίες επιχειρήσεις” στο Λίβανο ενώ βομβαρδίζει ακατάπαυστα πόλεις και χωριά. Αυτή “η φυγή προς τα μπρος” του Ισραήλ έρχεται μέσα από την αδυναμία του να ξεμπερδέψει με την Παλαιστινιακή Αντίσταση που συνεχίζει να δίνει μάχες. Το γεγονός ότι οι “χερσαίες επιχειρήσεις” συναντάνε πεισματική αντίσταση και οι ισραηλινές δυνάμεις δεν μπορούν να προχωρήσουν μερικά χιλιόμετρα στο νότιο Λίβανο, εντείνει την κρίση όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και των υποστηρικτών του.
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας Νίκος Λούντος στο κείμενο με τίτλο Κάτω τα Χέρια από τον Λίβανο που ανοίγει την έκδοση: «Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας κυκλοφορεί τη στιγμή που εξελίσσεται η τέταρτη στην ιστορία ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο».
Οι ενότητες του βιβλίου μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις εξελίξεις κόντρα στα στερεότυπα και την ισλαμοφοβική προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεων της Δύσης. Σύμφωνα με αυτά το Λίβανο τον κατέστρεψαν οι θρησκευτικές έριδες και ο “ισλαμικός φονταμενταλισμός”.
Η ενότητα του βιβλίου για την Αντίσταση στον Λίβανο μάς θυμίζει την κληρονομιά της γαλλικής αποικιοκρατίας, τον ρόλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τα εγκλήματα του Ισραήλ στο παρελθόν. Αλλά παράλληλα μάς εξηγεί και τους αγώνες της Αριστεράς και της Αντίστασης.
Το υλικό που είναι συγκεντρωμένο στην τελευταία ενότητα του βιβλίου είναι ιδιαίτερα πολύτιμο. Ο τίτλος της είναι “2006 - Αποστολή στο Λίβανο” και είναι η αποτύπωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Σταματήστε τον πόλεμο μετά την ταπεινωτική ήττα του Ισραήλ στον Πόλεμο των 33 ημερών του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς. Σε αυτό περιλαμβάνονται συνεντεύξεις του Αλί Φαγιάντ, μέλους της Ε.Ε της Χεζμπολάχ, του Μπάσεμ Τσιτ, επαναστάτη σοσιαλιστή και μέλους του δικτύου Σαμιντούν και του Σααντάλα Μαζράνι, αναπληρωτή γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου.
Πολλά έχουν αλλάξει βέβαια από το 2006 και όλες αυτές τις εξελίξεις αναλύει ο Νίκος Λούντος στο εισαγωγικό κεφάλαιο. Οι ήττες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η επανάσταση στην Αραβική Άνοιξη του 2011 και η αντεπανάσταση που ακολούθησε. Η πορεία και οι αντιφάσεις της Χεζμπολάχ, η εξέγερση που σάρωσε το Λίβανο το 2019 είναι κάποιες από τις εξελίξεις που αποτυπώνει το βιβλίο. Είναι ένα πολύτιμο βιβλίο, γιατί δεν είναι μόνο ένα βιβλίο ιστορίας και ανάλυσης , αλλά και ένα εργαλείο πολιτικής παρέμβασης για το σωστό προσανατολισμό της Αριστεράς σε αυτές τις μεγάλες μάχες. Οπως συμπεραίνει ο Νίκος Λούντος:
«Η εργατική τάξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουμε καθήκον και συμφέρον να ταχθούμε στο πλευρό αυτών που αντιστέκονται στην ισραηλινή βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στις δυνάμεις της γενοκτονίας και των ατελείωτων πολέμων, έχουμε να στηρίξουμε όσους και όσες σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους ισχυρούς. Και μ'αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε να δοθεί χώρος και μεγαλύτερες δυνατότητες για την επανάσταση στη Μέση Ανατολή που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μας απαλλάξει και από το σιωνιστικό κράτος-τρομοκράτη και από τα καθεστώτα της υποταγής και του διχασμού».
Αξίζει να διαβαστούν και τα δύο αυτά βιβλία από τον κόσμο που παλεύει.