Άρθρο
Το μήνυμα της ΕΡΤ: “Δώστε μας τα κλειδιά και φύγετε”

Εξώφυλλο του τευχους 99

Η Ειρήνη Φωτέλλη, χειρίστρια υπολογιστή, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ (Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΡΤ), η Καλλιρόη Διονυσίου, μουσικός, ΠΣΥΠΕΡΤ, ο Θέμης Συμβουλόπουλος, μουσικός, ΠΣΥΠΣΕΡΤ και ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), μίλησαν στη Λένα Βερδέ για τον συγκλονιστικό αγώνα τωνεργαζόμενων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

- Πώς λειτούργησε η κατάληψη και πώς έφτασε να ρίξει την τρικομματική;

 

Ειρήνη: Οταν έριχνε το μαύρο η κυβέρνηση στην ΕΡΤ, μάλλον φανταζόταν ότι οι εργαζόμενοι θα πάμε σπίτια μας και θα περιμένουμε να αποζημιωθούμε. Αυτό δεν έγινε. Μείναμε και συνεχίσαμε να βγάζουμε πρόγραμμα. Πριν ακόμα κάνει την ανακοίνωση ο Κεδίκογλου είχαμε μάθει στην αίθουσα σύνταξης ότι μας κλείνουν και οι δημοσιογράφοι, που έκαναν συνέλευση, αποφάσισαν κατάληψη. Οι υπόλοιποι δεν κάναμε συνέλευση αλλά συνταχτήκαμε με τους δημοσιογράφους και αρχίσαμε να την οργανώνουμε. Κανείς μας τότε δεν πίστευε ότι το κάλεσμά μας στους πολίτες να έρθουν να συμπαρασταθούν θα είχε τέτοια ανταπόκριση από το πρώτο βράδυ και όλες τις επόμενες μέρες. Ούτε κανείς μας είχε στο μυαλό του ότι βδομάδες μετά, θα είμαστε ακόμα εδώ. Αλλά είμαστε. Ολα απέκτησαν σημασία. Η περιφρούρηση, οι συνελεύσεις, οι συναυλίες, η καθημερινή συμπαράσταση του κόσμου, όλα στηρίχτηκαν στην πρωτοβουλία ανθρώπων. Ξαφνικά έγιναν συνελεύσεις του ΠΣΥΠΕΡΤ και παγιώθηκε καθημερινά συνέλευση-ενημέρωση. Αυτά οδήγησαν στην κυβερνητική κρίση. Την επόμενη του ανασχηματισμού, έγινε μάζεμα 300 ατόμων.

Καλλιρόη: Αρχικά η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν σε πανικό. Οι δεσμεύσεις που είχε ότι δεν θα κλείσει η ΕΡΤ έτσι, δεν υλοποιήθηκαν. Είναι βέβαια αρνητικό ότι δεν έγινε μία γενική συνέλευση εξαρχής, έπρεπε αμέσως το συνδικαλιστικό όργανο να καλέσει συνέλευση εργαζομένων. Εμείς πάθαμε σοκ και αποφασίσαμε μέσω της συνέλευσης των δημοσιογράφων να γίνει λειτουργική κατάληψη. Τα μουσικά σύνολα θεωρούνταν συντηρητικός, ελιτίστικος χώρος. Με όλο αυτό, είδα συνειδητοποίηση και κινητοποίηση. Το γεγονός ότι κάναμε συναυλία κάθε μέρα είναι άθλος όπως και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας μαζεύτηκαν όλες οι συμφωνικές ορχήστρες της χώρας σε μια μεγάλη συναυλία. Το ότι αρχίσαμε να κάνουμε συνελεύσεις πιο συχνά από ό,τι παλιά γιατί υπήρχε ανάγκη ενημέρωσης, ήταν πολύ καλό βήμα. Το ότι συνεχίσαμε και η ανταπόκριση του κόσμου, ήταν ο συνδυασμός που συντέλεσε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ηταν μια σπίθα που ελπίζω να μη σβήσει.

Θέμης: Η αυθόρμητη αντίδραση ήταν η λειτουργική κατάληψη και από τους δημοσιογράφους και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Δεν είχαμε άλλη επιλογή, κανείς δε μπορούσε να σηκωθεί να φύγει για το σπίτι του. Δε νομίζω ότι δεν θα το σκέφτηκε η κυβέρνηση, έγιναν προσπάθειες να κρατήσουν το πράγμα να μην ξεφύγει και να μην ανοίξει στην κοινωνία. Αλλά η βάση των εργαζομένων το ήθελε από την αρχή και το έκανε πράξη. Πέντε έξι άνθρωποι, παρόλο που δεν κάλεσε η Ομοσπονδία συνέλευση, κάναμε κινήσεις για να γίνει επιτροπή αγώνα. Εγινε η επιτροπή αγώνα, δεν είχε τις προϋποθέσεις να σταθεί, αποδυναμώθηκε. Αλλά οι προσπάθειες έπαιξαν ρόλο. Πολλά παιδιά κάναμε και κάνουμε τα πάντα. Καλλιτεχνικό προγραμματισμό, κουβάλημα οργάνων, περιφρουρήσεις, συνελεύσεις, ραντεβού με δικηγόρους, συναντήσεις με συλλόγους, ακόμα και μοντάζ. Ανοίξανε τα πάντα, όλοι οι φάκελοι. Αυτό ανύψωσε το ηθικό μας, από κομπάρσοι για να παίζουμε νότες, καταλάβαμε ότι έχουμε περισσότερα να κάνουμε. Υπάρχει νίκη γιατί βγήκε μια κυβέρνηση αποδυναμωμένη και απονομιμοποιημένη από την κοινωνία, μιας και η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε, αλλά ήταν στον πολιτικό τους σχεδιασμό πιστεύω.

Νάσος: Από τη στιγμή που είπαμε ότι κρατάμε το πρόγραμμα, μείναμε και στα τμήματά μας και στην εργασιακή δομή που είχαμε πριν. Υπήρχαν βέβαια και αλλαγές, κάποιοι δε θέλησαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση δένοντας τη τύχη τους περισσότερο με τις κυβερνητικές καταστάσεις. Αλλοι κάλυψαν το κενό με υπερεργασία γιατί δουλεύαμε και με λιγότερα μέσα, με το κόψιμο των τηλεφώνων και του ίντερνετ που καταφέραμε και τα αντιμετωπίσαμε, με τη μη δυνατότητα να βγάζουμε έξω συνεργεία γιατί κινδυνεύαμε με σύλληψη ανά πάσα στιγμή με το αιτιολογικό ότι κρατάμε μια κάμερα ή οδηγούμε ένα βαν που δε μας ανήκει κατά την κυβέρνηση πάντα, έτσι λοιπόν, με υπερπροσπάθεια κρατήσαμε αυτή τη διαδικασία. Η απόφασή μας να κρατήσουμε το πρόγραμμα ανοιχτό, θεωρώντας ότι δεν ανήκει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά στον κόσμο που τα έχει πληρώσει εδώ και πολλές δεκαετίες, και βέβαια, η συγκλονιστική συμπαράσταση του κόσμου που ερχόταν στο Ραδιομέγαρο αλλά και τα μηνύματα που μας έρχονταν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλα αυτά συνετέλεσαν στην κυβερνητική κρίση. Επιπλέον, οδήγησαν στο να ανοίξει το πρόγραμμα της ΕΡΤ και να βρει όλος αυτός ο κόσμος λόγο, με πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από την “κανονική” περίοδο δείχνοντας τις δυνατότητες για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ακηδεμόνευτη και πραγματικά ανοιχτή στην κοινωνία. Η λειτουργία της ΕΡΤ από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που αμφισβητεί την δικαιοδοσία της εκάστοτε κυβέρνησης και εργοδοσίας, διέλυσε την τρικομματική.

- Η κυβερνητική προπαγάνδα μιλάει για αμαρτωλή ΕΡΤ, για διαφθορά, τεμπέληδες, κλπ. Τι απαντάτε;

Καλλιρόη: Σαφέστατα υπήρχαν τεμπέληδες, αλλά όχι στη βάση των εργαζομένων. Η δουλειά έβγαινε από τους εργαζόμενους που αμείβονταν από 800 ως 1300 ευρώ. Και υπήρχαν οι συμβάσεις των ειδικών θέσεων και δεν ξέρω πόσοι σύμβουλοι, διορισμένοι για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά, που τρώγανε τα περισσότερα χρήματα. Και φυσικά στην προπαγάνδα έπαιξαν ρόλο και τα άλλα μέσα, τα ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες που έχουν συμφέρον από το γκρέμισμα της ΕΡΤ. Ως υπάλληλος αορίστου χρόνου, ούτε λούφαρα, ούτε πληρώθηκα υπερβολικά, ούτε σταμάτησα να παράγω και ν' αγωνίζομαι για την εταιρία και τη θέση μου. Και η πλειοψηφία των υπαλλήλων το ίδιο. Στα μουσικά σύνολα δουλεύαμε με ελλείψεις. Η χορωδία, η καλύτερη της χώρας που ιδρύθηκε από το Μάνο Χατζηδάκη, από 68 οργανικές θέσεις έφτασε στα 35 άτομα. Τις συναυλίες στο στούντιο και τα εκπαιδευτικά, που είχαν κοινό, τα σταμάτησαν με εγκύκλιο του υπουργείου γιατί φοβόντουσαν για την ασφάλεια των πολιτικών που έρχονταν εδώ στα δελτία ειδήσεων!

Ειρήνη: Ναι, η ΕΡΤ είναι αμαρτωλή αλλά αυτό δεν το έβγαλε η κυβέρνηση τώρα. Το βγάλαμε εμείς, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα μας, πολλά χρόνια πριν. Λέγοντας ότι δεν θέλουμε τις εξωτερικές παραγωγές από τις οποίες βγάζουν τρελά λεφτά οι ιδιώτες, ότι δεν θέλουμε προσωπικό ειδικών θέσεων με τους παχυλούς μισθούς αλλά ανθρώπους που αμείβονται με τις ΣΣΕ, ανοίγοντας το θέμα των pool με τον ANT1 που έπαιρνε τα θέματα και μειώνονταν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων στον ANT1 ενώ η ΕΡΤ δεν εισέπρατε τίποτα. Τα πήρε τώρα αυτά η κυβέρνηση για να πει ότι θα εξυγιάνει την ΕΡΤ, ωστόσο οι διοικήσεις που τα έκαναν ήταν διορισμένες από την κυβέρνηση. Οι 2700 εργαζόμενοι δουλεύουμε 4 κανάλια, 7 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αττική και 19 περιφερειακούς, το ίντερνετ, τη ραδιοτηλεόραση και τα μουσικά σύνολα. Οχι μόνο δεν είμαστε πολλοί, αλλά δεν φτάνουμε.

Θέμης: Για τους καθηγητές τι είπαν; Για τους δήμους; Μου έκανε εντύπωση μία συνέντευξη του Αμβρόσιου της Καλαμάτας που είπε γιατί να μην κλείσει η ΕΡΤ, αφού είναι αμαρτωλή με ειδικούς συμβούλους κλπ. Δηλαδή για τους 40 συμβούλους, έπρεπε να κλείσει όλη η ΕΡΤ. Θα έπρεπε να κλείσει πρώτα η Βουλή, το μεγαλύτερο άντρο διαφθοράς και αργοσχολίας είναι εκεί. Βγαίνουν και λένε τι κάνουν οι μουσικοί, δυο τρεις συναυλίες το χρόνο. Με στοιχεία: 76 συναυλίες μόνο το 2012, 46 εκπαιδευτικά, συναυλίες στο στούντιο, συναυλίες κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Και είμαστε αυτοί που ήρθαμε με μπλοκάκι, με τρίμηνες συμβάσεις έργου, για να μην κλείνουμε το 18μηνο και γίνει πρόσλήψη. Επρεπε να έρθει το ΠΔ Παυλόπουλου, που βέβαια από τους 250.000 μονιμοποίησε μόλις τους 45 χιλιάδες πανελλαδικά, για να προσληφθούμε και πάλι χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας. Μπήκαμε το 2006 λες και πρωτοπροσληφτήκαμε και μας κράτησαν στο χιλιάρικο. Ειδικά τα χρόνια της κρίσης έγιναν απίστευτες μειώσεις από 18 μέχρι 25%, που, με τις φορολογίες και την ακρίβεια, φτάνουν το 30% Και παρόλα αυτά βάλαμε και πλάτη, ανέβηκε η ποιότητα δουλειάς.

- Τι ρόλο έπαιξε ο συνδικαλισμός στην ΕΡΤ και οι προηγούμενες μάχες που δώσατε;

Θέμης: Το γεγονός ότι ο χώρος είναι οργανωμένος, ότι έχουμε ομοσπονδία και σωματεία, ότι έχουν δοθεί αγώνες στο παρελθόν, έπαιξε ρόλο. Αυτή η εμπειρία μετράει σήμερα. Από το 2000-01 και τη διαμαρτυρία που κάναμε οι μουσικοί και βγήκαμε στο μέγαρο με μαύρα περιοβραχιόνια και την επόμενη απολύθηκαν οι συνδικαλιστές του συλλόγου που είχαμε τότε ως συμβασιούχοι έκτακτοι, μέχρι τις μάχες το 2004-06 για τη μονιμοποίηση. Ολες οι μορφές αγώνα μπήκαν στον καμβά της διεκδίκησης, πορείες, συλλαλητήρια, συναυλίες.

Νάσος: Τα προηγούμενα χρόνια ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ήταν ρόλος παραπλάνησης και αποκοίμησης. Θυμάμαι όταν το 2010 λέγαμε κάποιοι στις συνελεύσεις ότι το ΔΝΤ όπου πάει καταστρέφει τα πάντα, οι ηγεσίες έλεγαν να πάμε να βρούμε υπουργούς να μιλήσουμε. Και κάθε φορά που οι υπουργοί τους χάιδευαν στην πλάτη, μετά ψήφιζαν και από ένα μνημόνιο. Από την άλλη, υπήρχε η προσπάθεια των εργαζομένων να κινητοποιηθούν από τα κάτω και τα κατάφεραν πολλές φορές κι αυτό βοήθησε να υπάρχει μια στοιχειώδης συσπείρωση και εμπειρία που ήταν απολύτως χρήσιμη όταν ανακοινώθηκε το λουκέτο. Βασικές κινητοποιήσεις ήταν το 2010 η απομάκρυνση πάνω από 1000 συμβασιούχων, το 2011 που βρεθήκαμε και με τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα να κάνουμε ζωντανό πρόγραμμα μέσα από την ιστοσελίδα μας και στα γήπεδα που σηκώναμε πανό διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις για όλους. Και οι παρατεταμένες κινητοποιήσεις ενάντια στις μικτές παραγωγές που πολλές φορές κατηγορήθηκαν και όχι άδικα για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Ειρήνη: Η σημερινή διεργασία δεν πρόλαβε να γίνει από το μαύρο και μετά. Υπήρχε τα τρία προηγούμενα χρόνια, από την εποχή Μόσιαλου, που λάνσαρε το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ. Με τις κινητοποιήσεις και την απεργία διαρκείας για τη ΣΣΕ, με την κατάληψη των συμβασιούχων πριν δυο χρόνια που ανάγκασε και την ΠΟΣΠΕΡΤ να τη στηρίξει, με τις απεργίες ενάντια στην λογοκρισία και το κόψιμο της εκπομπής “Πρωινή Ενημέρωση”. Αλλά και πιο πριν, με τη μάχη η Ομοσπονδία να ανοίξει και στους τεχνικούς εκτός ΕΡΤ, με τις απεργίες το 2004 για τη μονιμοποίηση που είπε ο Θέμης, όλα αυτά τα 19 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ δε θυμάμαι να σταματήσαμε ποτέ τους αγώνες. Και πάντα δουλεύαμε την ιδέα να πάρουμε την ενημέρωση και τα κανάλια στα χέρια μας. Αυτό έδειχνε να είναι ανώριμο μέχρι την ώρα του μαύρου, αλλά ζυμωνόταν και τώρα ωρίμασε απότομα.

- Πόσο διαφορετικά λειτουργεί η ΕΡΤ των εργαζόμενων; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα;

Νάσος: Τον Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2012 κάναμε κινητοποιήσεις για το κόψιμο της εκπομπής των Αρβανίτη-Κατσίμη, με αφορμή και θέματα ρατσισμού-αντιρατσισμού. Τον Ιούνιο του 2013, στην ΕΡΤ των εργαζόμενων, έγινε πάνελ με συμμετοχή μεταναστών και εκπροσώπων αντιρατσιστικών κινήσεων. Η διαφορά είναι παραπάνω από εμφανής. Υπάρχουν και αστοχίες, αλλά σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό γιατί φτιάχνουν ένα πρόγραμμα άνθρωποι που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές διαδρομές, διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να λειτουργεί η δημοσιογραφία ιδιαίτερα σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης και έντασης, αλλά το τελικό πρόσημο είναι θετικό. Πριν, το πρόγραμμα έβγαινε από εντολές προϊσταμένων. Κι ενώ, ακόμα κι έτσι, είχε φτάσει στις παραμονές των εκλογών του Ιουνίου πέρσι να έχει υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης, ακροαματικότητας και επισκεψιμότητας στο ίντερνετ (δύο εκατομμύρια τότε στο ίντερνετ), η τοποθέτηση νέας διοίκησης από την τρικομματική και οι επιλογές της, κατακρήμνισαν αυτά τα ποσοστά. Αρα πρέπει να τους χρεωθεί η εικόνα απαξίωσης της ΕΡΤ.

Καλλιρόη: Επί της ουσίας κάναμε εμείς μια “αυτοξιολόγηση” της εταιρίας. Λειτουργούμε όσοι πραγματικά δουλεύαμε. Αυτοί που δεν δούλευαν, σύμβουλοι και ειδικοί, εξαφανίστηκαν και τελικά φάνηκε ότι δεν μας χρειάζονται. Από την προσωπική μου εμπειρία, είναι ό,τι καλύτερο έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια, να μην πω όλη μου τη ζωή. Πρώτη φορά δε φοβάμαι μέσα στην εταιρία που δουλεύω τόσο καιρό, πρώτη φορά πέσανε τείχη ανάμεσα στους εργαζόμενους, έχουμε πρόσβαση στη ροή του προγράμματος. Είναι αρκετά κοντά στη δημόσια τηλεόραση που εγώ ονειρευόμουν. Βέβαια αυτό θέλει μια απίστευτη δουλειά και στήριξη από παντού.

Θέμης: Η αυτοδιαχείριση έδωσε πνοή. Πραγματικά έχουμε περάσει μια περίοδο από τις καλύτερες της ζωής μας παρότι είναι μαύρη. Προχτές είμαστε εδώ στις 3 το πρωί, και στο χώρο της παραγωγής των πρώην διευθυντών, έβλεπα την Καλιρρόη και άλλους συναδέλφους να κάθονται, να μιλούν στο τηλέφωνο, να δουλεύουν. Ηταν ιδανικό. Φεύγεις από το ένα πόστο και πας αλλού, με έλεγχο και ανακλητότητα, αλλά έχεις την ευκαιρία κι αυτό είναι εξαιρετικό και πρωτόγνωρο. Σταμάτησε το καπέλωμα από τους διευθυντές για το ποιους μουσικούς θα φέρουμε στις συναυλίες κλπ. Τις πρώτες μέρες που είχαμε και πολύ κόσμο απ' έξω πέφτει η ιδέα ότι είναι εδώ σωματεία, σύλλογοι, φορείς, να κάνουμε κάλεσμα σε όλους να μιλήσουν. Ζήτησα το μικρόφωνο από τη δημοσιογράφο και έκανα κάλεσμα να μιλήσουν όλοι για τα δικά τους προβλήματα. Μαζεύτηκαν εικοσιπέντε. Ετσι γίνονταν τα πράγματα. Το πρόγραμμα έχει μεγαλύτερη ακροματικότητα από το προηγούμενο. Γιατί ήρθαν εδώ να μιλήσουν για την ιδιωτικοποίηση του νερού, για τις Σκουριές στην ΕΤ3, για τη ΒΙΟΜΕΤ και την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου, για τις απολύσεις στον Κατσέλη. Προχτές είχαμε 4,5 εκατομμύρια προσβάσεις στο ίντερνετ.

- Μιλήστε μας για τη συμπαράσταση και τις προσπάθειες που γίνονται να αξιοποιηθεί.

Καλλιρόη: Το πλατύ κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ δύο φορές μέχρι σήμερα στα πρωτοβάθμια σωματεία ήταν καλή κίνηση. Πρέπει να ανοιχτούμε και να καλέσουμε όλους τους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα ή που θα τ' αντιμετωπίσουν στο μέλλον, να κινηθούμε μαζί. Αυτό που προτείνουμε είναι να γίνει η ΕΡΤ κέντρο αγώνα και δράσεων με συσκέψεις, με το πολιτιστικό έργο.

Θέμης: Εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, τσιμέντα χαλκίδας, χαλυβουργοί, όλοι να έρθουν εδώ και να συντονιστούμε. Μόνο με εξωστρέφεια από τη δική μας μεριά θα γίνει. Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν αγωνιστικότητα και προσπαθούν να ανοίξουν το πράγμα με την ενεργοποίηση άλλων κλάδων, σωματείων, ομοσπονδιών.

Ειρήνη: Χρειάζεται να πάμε στους συλλόγους, στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε περιοδείες και συζητήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές. Από την πρώτη μέρα είπαμε ότι συνεχίζουμε και αυτό το επέκτεινε ο ίδιος κόσμος. Τωρα πρέπει να επεκτείνει και τον αγώνα. Η συμπαράσταση να γίνει απεργιακή δράση. Φουντώνοντας ξανά το έξω, θα φουντώσει και το μέσα. Η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο των ΟΤΑ, η οργάνωση νέας σύσκεψης σωματείων, η πίεση στην ΠΟΣΠΕΡΤ να υλοποιεί τις προτάσεις, είναι βήματα.

Νάσος: Τα μηνύματα που μας έρχονται είναι “μη φύγετε” ή “κι εμείς θα κρατήσουμε ανοιχτό το νοσοκομείο μας αν πάνε να μας το κλείσουν”. Ενα “μικρό” περιστατικό συμπαράστασης που δεν είναι τόσο γνωστό, είναι το εξής: πριν κλείσει η ΕΡΤ υπήρχε ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας με ντόπιες και μετανάστριες εργαζόμενες, με εργασιακές σχέσεις ελαστικές σαν της Κούνεβα. Οταν λοιπόν ανακοινώθηκε το λουκέτο από τον Κεδίκογλου και τα ιδιωτικά συνεργεία σταμάτησαν να έρχονται, οι καθαρίστριες συνέχισαν να έρχονται εθελοντικά. Θέλει προσπάθεια για να αξιοποιηθεί η συμπαράσταση. Προσπαθούμε για παράδειγμα να ανοίξουμε το θέμα της συγκρότησης απεργιακού ταμείου με ευθύνη των Ομοσπονδιών, γιατί όλα δείχνουν ότι ο αγώνας θα είναι παρατεταμένος. Επίσης το διασωματειακό πρέπει να σχεδιάσει πιο δυναμικά την τακτική του το επόμενο διάστημα. Το απεργιακό φύλλο που έβγαλε, η Αδέσμευτη Γνώμη, μέσα στην απεργία της ΕΡΤ ήταν ένα πολύ καλό βήμα και ο κόσμος το αγκάλιασε μαζικά.

- Τι θα προσπαθήσει να κάνει ο Καψής και πώς θα απαντήσετε;

Ειρήνη: Ο Καψής θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο για να εκφυλιστεί ο αγώνας. Πάλι δεν έχει καταλάβει τη δυναμική του κόσμου, ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει. Χρειάζεται να οργανώσουμε άμεσα γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων που να αποφασίσει ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά για τα οποία ξεκινήσαμε τον αγώνα, την πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς τη διοίκησή της που ήταν άχρηστη. Να το αποφασίσει και να το επιβάλει στα σωματεία και την Ομοσπονδία.

Νάσος: Στις μέχρι τώρα συναντήσεις, φαίνεται ότι έχει πιεστεί παρά πολύ η κυβέρνηση και επιχειρεί κάπως να λειάνει το έδαφος. Για πρώτη φορά στο δεύτερο ραντεβού μπήκαν και θέματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Ομως, οι τελικοί τους στόχοι δεν πρέπει να αφήνουν καμία αμφιβολία σε κανένα. Το τελικό μοντέλο, όχι ο ενδιάμεσος φορέας, αλλά η “νέα ΕΡΤ” για την οποία μιλάνε, είναι μια ΕΡΤ με κυρίαρχη πολιτική αυτό που άλλες φορές περιγράφαμε ως “ζωή με το μπλοκάκι”. Δεν μας ξεγελούν, δεν έχουν παραιτηθεί από τους στόχους τους, προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να πετάξουν “τυράκια”. Διεκδικούμε λειτουργία της ΕΡΤ χωρίς καμία απόλυση, όλα όσα ίσχυαν πριν τις 11 Ιουνίου. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε και στο διοικητικό καθεστώς πριν τις 11 Ιουνίου γιατί έχουν αλλάξει πολλά στις συνειδήσεις του κόσμου.

Θέμης: Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απαξιώσει τον αγώνα, να μείνουμε 50 άτομα για να πει “τώρα εκκενώστε να έρθει ο εκκαθαριστής”. Δε νομίζω ότι θα πάνε σε αστυνομική επιχείρηση, αυτό έχει αδυνατίσει. Θα προσπαθήσουν όμως να διαχειριστούν την κατάσταση διαβάλλοντας και διασπώντας τις ομάδες των εργαζόμενων, δημοσιογράφους, μουσικούς, τεχνικούς. Χρειάζεται κινηματική διαδικασία άμεσα για ν' αποτραπεί αυτή η προσπάθεια. Κι αυτό ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα κερδίζεται εδώ μέσα. Μόνο μέσα από τις συλλογικές διαδικασίας, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, με σχέδιο και στόχο θα το καταφέρουμε. Προσωπικά είμαι υπέρ της ανατροπής, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά συνολικά. Δώστε μας τα κλειδιά και φύγετε.