Άρθρο
Πού οφείλεται η επιτυχία

Εξώφυλλο του τευχους 83

Συνέντευξη με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Πού στηρίχτηκε η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας;Οι χιλιάδες ψήφοι που έστειλαν την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ένα βήμα προς τα αριστερά, ένα ηχηρό μήνυμα αγωνιστών και αγωνιστριών που βρέθηκαν μέσα στις μεγάλες πανεργατικές απεργίες, στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, στους αγώνες της νεολαίας και των εκπαιδευτικών μέσα στις σχολές και τα σχολεία, στους αγώνες ενάντια στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις στις γειτονιές της Αθήνας, στους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής στις γειτονιές από τις καταστροφικές περικοπές των Δήμων και των κυβερνήσεων, με τις απολύσεις και τη διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών, την καταστροφή των ελεύθερων χώρων.

Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες του συνδυασμού είναι αγωνιστές που οργάνωσαν και στάθηκαν στο πλευρό όλων των μεγάλων αγώνων προβάλλοντας λύσεις αντικαπιταλιστικές μέσα από ανυποχώρητους αγώνες, απεργίες, καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις.

Είναι κόσμος που βρέθηκε το ίδιο βράδυ της 6ης Δεκέμβρη να οργανώνει και να πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις καταδίκης της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Είναι κόσμος που υπερασπίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα και παλεύει ενάντια στη αστυνόμευση, τους τρομονόμους, φοιτητές που υπερασπίζονται μαχητικά το άσυλο για όλο το λαό.

Είναι εκπαιδευτικοί και φοιτητές, που δίνουν τη μάχη κατά των μέτρων διάλυσης της δημόσιας παιδείας: από το κίνημα του άρθρου 16 μέχρι τις σημερινές κόντρες με τη Διαμαντοπούλου. Είναι νοσοκομειακοί που αγωνίζονται ενάντια στις περικοπές στη δημόσια Υγεία, αγωνιστές από τους χώρους των συγκοινωνιών που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Είναι μετανάστες που, μαζί με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και την Ένωση Μεταναστών Εργατών, δώσανε τις μάχες ενάντια στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις. Επέλεξαν την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας για να εκφραστούν οι λιγοστοί μετανάστες που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, για να δώσουν την πρώτη τους ψήφο στην αντικαπιταλιστική αριστερά!

Είναι κόσμος που έδωσε αγώνες στις γειτονιές ενάντια στις καταστροφικές επιλογές για την ζωή των εργαζόμενων και της νεολαίας με τη μετατροπή των ελεύθερων χώρων σε τσιμέντο και πάρκινγκ, το άπλωμα των κεραιών παντού, τα σχέδια ανάπλασης περιοχών για χάρη των κερδοσκόπων με εκκαθάριση των μεταναστών, των φτωχών, των άστεγων.

Η λύσσα με την οποία πολεμήθηκε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας από τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τους νεοναζί, η στοχοποίηση του επικεφαλής με τις συκοφαντικές και προβοκατόρικες επιθέσεις μαρτυρούσαν την αγωνία των διαχειριστών του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας. Έπεσε στο κενό και αντιστράφηκε η επίθεση ότι οι απεργοί και οι διαδηλωτές «καταστρέφουν τη πόλη». Η κάθετη πτώση του Κακλαμάνη δεν αντισταθμίζεται από την καταγραφή της Χρυσής Αυγής. Μαζί μετράνε αυτή τη πτώση έστω και αν ο υπόνομος της «πολυκατοικίας» Κακλαμάνη-Καρατζαφέρη-φασιστών βρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συναίνεση Σγουρού-Κακλαμάνη-Καμίνη για το πρότζεκτ για «αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου» μπήκε στο στόχαστρο της καμπάνιας μας.

Η αθλιότητα των ΜΜΕ που υποβαθμίζουν αυτή την επιτυχία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προβάλλουν ασύστολα ακόμη και τους μαχαιροβγάλτες ρατσιστές για να μας πουν ότι η Αθήνα συντηρητικοποιείται απλά δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανησυχία μιας άρχουσας τάξης για την προοπτική ότι οι δρόμοι της Αθήνας ανήκουν στους διαδηλωτές, οι εργασιακοί χώροι έχουν νέους συνδικαλιστές που ξεπερνούν τα συνδικαλιστικά φερέφωνα της κυβέρνησης και της ΝΔ και καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, κλείνουν τον ΔΟΛ του Λαμπράκη, περιφρουρούν τις απεργίες στο Μετρό και τις συγκοινωνίες.

Για αυτό και η εκπροσώπηση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας ήταν ένα νέο που χαροποίησε όχι μόνο τον κόσμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και κόσμο της Αριστεράς και του κινήματος που είδε σε αυτή τη νίκη τη δικιά του μάχη να δικαιώνεται, έστω κι αν οι ηγεσίες του τον είχαν αποκαρδιώσει με τους συμβιβασμούς και την ηττοπάθειά τους.

Πώς κινηθήκατε στην εκλογική καμπάνια;

Η καμπάνια η εκλογική ήταν το κάτι άλλο. Με ελάχιστη προβολή και παρά την ανοιχτά εχθρική παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, το μήνυμα έφτασε σε όλες τις γειτονιές. Επιτροπές αγωνιστών-στριών έφτιαξαν πρόγραμμα περιοδειών που όργωσε εργασιακούς χώρους, Λαϊκές, δρόμο-δρόμο, οργάνωσε εκδηλώσεις. Πάνω απ’ όλα όμως βρέθηκαν να οργανώνουν και να συμμετέχουν στη στήριξη των αγώνων στην προεκλογική περίοδο, σε εικοσιτετράωρη βάση κυριολεκτικά.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με χαρά δεχόμουνα προκλήσεις στο κινητό με SMS όπως αυτή που έγραφε: «Ραντεβού στην Ακρόπολη στις 6πμ μαζί με τους συμβασιούχους που θα κλείσουν τη πόρτα, Σταυρούλα, συμβασιούχος». Βρεθήκαμε εκεί και αντί για περιοδεία γίναμε ένα με τον ομορφότερο αγώνα που έγινε ποτέ στα βράχια της Ακρόπολης, από εκατό εργαζόμενους, κύρια γυναίκες που αντιστάθηκαν στα ΜΑΤ με αξιοπρέπεια ξεσηκώνοντας τους μονίμους συναδέλφους τους.

Μια άλλη μέρα πάλι το SMS έγραφε: «τώρα ανεβήκαμε από το Σκαραμαγκά και κλείσαμε το Σύνταγμα. Έρχεσαι; Θανάσης, εργαζόμενος στο Ναυπηγείο». Βρεθήκαμε εκεί μια μεγάλη ομάδα.

Έξω από το Μετρό, στα Σεπόλια, όπου οι εργάτες κατέλαβαν τα Γραφεία της Διοίκησης. Μεγάλο κλιμάκιο με συνδικαλιστές έδωσε αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και οι ίδιοι μετά έδωσαν μαζί μας τη μάχη του ψηφοδελτίου.

Το ίδιο έγινε με τους εργαζόμενους της Απογευματινής και το δικό τους αγώνα.

Σε εφορίες, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στη ΔΕΗ, σε ΕΥΔΑΠ, παντού χώρο με το χώρο εισπράτταμε την ανταπόκριση και δίναμε την ελπίδα, προβάλλοντας σαν κεντρικό ζήτημα: «Λεφτά θα βρεθούν με τη διαγραφή του ληστρικού χρέους προς τους τοκογλύφους Τραπεζίτες!»

Το ίδιο μήνυμα με τεράστια ανταπόκριση σε νοσοκομεία όπως το Γενικό Πατησίων, το Αγία Σοφία, το ΕΛΠΙΣ, το Ιπποκράτειο. Υπήρχαν οι υποψήφιοι συνδικαλιστές από τον ίδιο το χώρο αλλά και οι υποψήφιοι από τη γειτονιά.

Σε όλους τους χώρους ο κόσμος μας βοήθησε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε σαν αριστερά. Έβγαλε τη οργή του και με τη συζήτηση άνοιξε μια σχέση που χρειάζεται να συνεχιστεί στην προσπάθεια να οργανωθούν οι αγώνες από τα κάτω. Στον ΟΣΕ και στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, ο κόσμος είναι έτοιμος να συνεχίσει και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ που βρέθηκε στο κέντρο της καμπάνιας μας με μάζεμα υπογραφών κατά τη διάρκεια των περιοδειών.

Τι ρόλο έπαιξαν οι μετανάστες;

Το ψηφοδέλτιο βρήκε τεράστια ανταπόκριση με τη συμμετοχή μεταναστών. Οι ίδιοι οργάνωσαν μια καμπάνια με αφίσες, προκηρύξεις στη γλώσσα τους, με μαζέματα σε γειτονιές και στο κέντρο. Την ίδια την μέρα των εκλογών περίπου εκατό μετανάστες αντιμετώπισαν με επιτυχία τις φασιστικές προβοκάτσιες στα εκλογικά τμήματα έχοντας στο χέρι το χαρτί του επόπτη.

Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό δόθηκε στη προεκλογική περίοδο με την στήριξη των Ιρανών προσφύγων που ζητάνε πολιτικό άσυλο. Μάλιστα ο Σέμκο Μοχαμεντί ήταν ο ομιλητής που συγκλόνισε στην κεντρική συγκέντρωση στην Ομόνοια προβάλλοντας την πολιτική της Ένωσης Μεταναστών Εργατών να ενώνει τους εργάτες. Στη Σκάλα Λακωνίας, η κόντρα με το τοπικό Δήμαρχο που ήθελε να αναβαθμίσει τη δικιά του περιοχή διώχνοντας τους Πακιστανούς εργάτες έληξε νικηφόρα με μια συγκλονιστική απεργία και διαδήλωση που άνοιξε τα κλειστά σπίτια και έδωσε χαρτιά σε πάνω από χίλιους μετανάστες!

Την ώρα που η κυβέρνηση έπαιζε το ρατσιστικό χαρτί προτείνοντας ακόμη και Υπουργείο εκκαθάρισης του ιστορικού κέντρου καταφέραμε να εξηγήσουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου γιατί η μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους γίνεται για να περάσουν τα μέτρα του Μνημονίου που αφήνουν άθικτα τα συμφέροντα των πλούσιων. Κοντράραμε τα ψέματα για το ποιος υποβαθμίζει τις γειτονιές, ποιος φέρνει την ανεργία, γιατί η «ασφάλεια» της ομάδας ΔΙΑΣ, της Αστυνομίας φέρνει δολοφονίες και καταστολή. Γιατί οι κοινωνικές λύσεις και όχι η Αστυνομία απαντάει στα ζητήματα των άστεγων, των φτωχών, των εξαρτημένων στην Αθήνα.

Και τώρα, πώς θα συνεχίσετε;

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι γιατί συνεργαστήκαμε με όλους αυτούς τους μαχητές και βοηθήσαμε αποφασιστικά για να ξεδιπλωθεί ορμητικά αυτή η καμπάνια και να απλωθεί παντού ξεσηκώνοντας ενθουσιασμό.

Συνεχίζουμε με συναίσθηση της μεγαλύτερης ευθύνης απέναντι στο κόσμο του αγώνα που εμπιστεύτηκε την αντικαπιταλιστική αριστερά και αναζητά τις λύσεις ανατροπής κόντρα στις επιθέσεις κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για να μας φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους. Αυτό σημαίνει ότι απλώνουμε το δίκτυο των αντικαπιταλιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παντού σταθεροποιώντας και μονιμοποιώντας τις σχέσεις με το κόσμο που έδωσε με ζωντάνια, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα αυτή τη μάχη. Καλούμε το κόσμο να γίνει μέλος στην τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να συμμετέχει στις συνελεύσεις, να διαμορφώνει προτάσεις για την οργάνωση των αγώνων, να φέρνει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η συγκρότηση είναι αναγκαία ώστε οι αγώνες να οργανώνονται από τα κάτω και οι πολιτικές απαντήσεις και οι στόχοι του αγώνα να εκφράζουν την αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση και όχι ψεύτικους ρεαλισμούς και εύκολους συμβιβασμούς.

Έτσι ελπίζουμε ότι οι αγώνες θα γίνουν υπόθεση των συλλογικών εργατικών κομματιών στο Δήμο, στα σχολεία, τις υπηρεσίες ώστε η δύναμη της τάξης μας να γίνει η ασπίδα προστασίας των εργαζόμενων, των άνεργων, των μεταναστών και των κατατρεγμένων όταν ο Καλλικράτης της κυβέρνησης θα τσεκουρώνει τις υπηρεσίες και τις δουλειές μας με Κακλαμάνηδες η Καμίνηδες.

Αυτή είναι η δύναμη που θα πετάξει έξω από τις γειτονιές και από το Δημοτικό Συμβούλιο τους δολοφόνους φασίστες, που θα οργανώσει μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ τον αγώνα για άσυλο, στέγη και νομιμοποίηση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποτελούν πάνω από 25% της πόλης.

Είμαστε χαρούμενοι γιατί οι αντικαπιταλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκονται μπροστά σε μια ευκαιρία να οδηγήσουν όλη την Αριστερά και το κίνημα σε μία νίκη ιστορικών διαστάσεων. Να στείλουν το μήνυμα σε όλη τη Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη ότι «δεν θα περάσουν τα καπιταλιστικά μέτρα, δεν θα περάσουν οι φασίστες». Μπορούμε να το πετύχουμε γιατί είναι η ώρα των μεγάλων εναλλακτικών λύσεων, της ανατροπής και ο κόσμος που πάλεψε και έδωσε αυτό τον όμορφο αγώνα έχει κερδίσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Σε αυτόν άλλωστε ανήκουν τα συγχαρητήρια και τα μπράβο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δέχεται το κινητό μου ασταμάτητα!