Άρθρο
Όχι με το σταγονόμετρο. Πλήρη δικαιώματα για όλους τους μετανάστες

Εξώφυλλο του τευχους 78

Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς και ψήφο στους μετανάστες στις δημοτικές εκλογές είναι το βελούδινο περιτύλιγμα μιας πολιτικής που δεν αμφισβητεί τον θεσμοποιημένο ρατσισμό των τελευταίων είκοσι χρόνων, αλλά επιχειρεί με συμβολικές παραχωρήσεις να εκτονώσει τις πιέσεις ενός ισχυρού αντιρατσιστικού κινήματος που συγκρούστηκε με τη ΝΔ όλα τα τελευταία χρόνια.

Είναι μέτρα στα μισά του δρόμου, αφού η απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά που έχουν γεννηθεί ή σπουδάσει σε δημόσιο σχολείο έχει προϋπόθεση την «νομιμότητα» των γονέων, να έχουν δηλαδή πενταετή νόμιμη παραμονή. Αντί να διορθώνει τους αποκλεισμούς που επέβαλαν οι μετ’ εμποδίων «νομιμοποιήσεις» του παρελθόντος(1997, 2005) τις χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να περιορίσει τον αριθμό δικαιούχων παιδιών. Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον 130.000 μένουν εκτός διαδικασίας. Όσα παιδιά μπουν, οφείλουν να περιμένουν την ενηλικίωση και να καταβάλουν 1000 ευρώ για να ενταχθούν σε διαδικασία πολιτογράφησης. Αντίστοιχα περιορισμένο αποδίδεται σε περίπου 70.000-80.000 μετανάστες το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές (όχι στις περιφερειακές και βουλευτικές) εκλογές, αποκλείοντάς τους μάλιστα από υποψηφιότητα σε θέση Δημάρχου.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί την σαλαμοποίηση και την πολυδιάσπαση των μεταναστών σε διαφορετικές κατηγορίες: νόμιμοι και παράνομοι, παλιοί και νέοι, ομογενείς και μη, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, ευρωπαίοι, ασιάτες και αφρικανοί, κλπ. Αν για τους νόμιμους το θεσμικό πλαίσιο δεν υπόσχεται πολλά (αντίθετα εξακολουθεί να ζητάει ένσημα για παρατάσεις αδειών), για τους παράνομους έρχονται διαδικασίες «καταγραφής και απέλασης», όπως δηλώνουν ευθαρσώς συνεργάτες του Χρυσοχοίδη όπως ο Α.Τάκης στην συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία στην Ι.Σωτήρχου.

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δορυφοριοποιήσει την πιο μετριοπαθή πτέρυγα των αντιρατσιστών, των μεταναστευτικών κοινοτήτων και των ΜΚΟ με διορισμούς στα υπουργεία ως «συνεργατών» και στην Γραμματεία Μεταναστών, ενώ ο Χρυσοχοίδης εξήγγειλε τον διορισμό «πολιτιστικών διαμεσολαβητών» στα Αστυνομικά Τμήματα. Όμως η πραγματικότητα είναι η συνέχιση των βασανισμών στα Αστυνομικά Τμήματα, είναι οι μαζικοί πνιγμοί μεταναστών στα αφρισμένα κύματα. Είναι οι άθλιες συνθήκες ζωής χιλιάδων προσφύγων για τους οποίους ο Χρυσοχοίδης μαζεύει τους Δημάρχους για να επανεκκινήσει τα «συμβούλια κατά της εγκληματικότητας» που είχε πρωτοπλασάρει το 2000 και να διευθετήσει την τοποθέτηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης με συναίνεση.

Είναι ώρα η Αριστερά να απαιτήσει δυναμικά δικαίωμα στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, αλλά και την μαζική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να προβάλει την πολιτική της ενότητας όλων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρησκεία και χρώμα.

Είναι ώρα να απαιτήσει τη διάλυση της FRONTEX που ευθύνεται για τους πνιγμούς μεταναστών. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν να πολιορκούν τα σύνορα της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο όσο ο ίδιος ο καπιταλισμός με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δημιουργεί τα καραβάνια των προσφύγων, την οικονομική κατάρρευση που σπέρνει τη φτώχεια και τη πείνα, την κλιματική καταστροφή που επιτείνει τον ξεριζωμό.

Οι πιέσεις για «ρεαλισμό» έχουν οδηγήσει τον Συνασπισμό σε τοποθετήσεις του τύπου «είναι θετικό το νομοσχέδιο» και ό,τι καλύτερο απέναντι στη πίεση των δεξιών και των φασιστών.

Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο στράφηκαν οι υστερικές ρατσιστικές κραυγές του ΛΑΟΣ. Με απύθμενο θράσος οι ρατσιστές δημαγωγοί του ΛΑΟΣ μίλησαν για «αλλοίωση του εκλογικού σώματος», οι ίδιοι που έχουν στους κόλπους τους όλους τους χουντικούς και τους φασίστες, αυτούς που κατάργησαν ιστορικά κάθε δικαίωμα του εκλογικού σώματος. Μίλησαν για δημοψήφισμα αυτοί που στις γραμμές τους έχουν τους Πλεύρηδες, τους οπαδούς της 4ης Αυγούστου του Μεταξά, που απαιτούν να ισχύει το καθεστώς ασύλου που ίσχυε στην περίοδο της χούντας όταν το τανκ γκρέμιζε την πύλη του Πολυτεχνείου.

Η αριστερά χρειάζεται να απομονώσει αυτές τις ρατσιστικές κραυγές, να αντιπαλέψει τις φασιστικές εξορμήσεις στις γειτονιές, να υψώσει ασπίδα αλληλεγγύης για τους μετανάστες.

Σε αυτή τη κατεύθυνση δίνει μάχη η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή πρωτοστατώντας στο να δοθεί ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών και πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες.