Άρθρο
Επιτροπή Αλληλεγγύης Σωματείων και Συνδικαλιστών

Εξώφυλλο του τευχους 77

«Μετά  από 18 μέρες κινητοποιήσεων, ενάντια στην παραχώρηση του Λιμανιού στην Cosco, για εμάς ένα πράγμα είναι σίγουρο: τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται με αγώνα. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα». Αυτός ήταν ο χαιρετισμός του Γιάννη Τσαλίνογλου, μέλους ΔΣ της Ένωσης Λιμενεργατών, την Κυριακή 25 Οκτώβρη στο Θέατρο ΔΙΑΝΑ.

Στην Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σωματείων και Συνδικαλιστών συμμετείχαν εργαζόμενοι από δεκάδες χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πολλοί από αυτούς εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία και συλλόγους. Από συλλόγους Εκπαιδευτικών και εργαζόμενων στο δημόσιο, τα Νοσοκομεία, τους Δήμους, από την Ιντρακόμ, τα ΜΜΕ, τους Οικοδόμους, την Ολυμπιακή, την Ιδιωτική Υγεία, τον ΟΤΕ, τις Τράπεζες, τον Σκαραμαγκά, τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες, την Ιδιωτική Εκπαίδευση, τους Εμποροϋπάλληλους, τις Τηλεπικοινωνίες.

Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν τόσο οι εμπειρίες από τις μάχες της προηγούμενης περιόδου όσο και οι αγωνίες  για το πώς θα μπορέσει το εργατικό κίνημα να δώσει νικηφόρα απάντηση στις επιθέσεις που γεννά η οικονομική κρίση.

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, ήταν η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έρχεται να διαχειριστεί μία περίοδο που η οικονομικη κρίση δεν έχει τελειώσει και για αυτό οι πρώτες κεντρικές επιλογές της είναι να «τιθασεύσει το έλλειμμα», προχωρώντας σε περικοπές και επιθέσεις στους εργαζόμενους. Η στάση της στα Λιμάνια, οι εξαγγελίες για κατάργηση των stage και το πέταγμα των εργαζόμενων εκεί στην ανεργία δείχνει ότι την επόμενη περίοδο το εργατικό κίνημα θα έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις.

«Είναι ψέμα ότι η κρίση τελειώνει», είπε ο Μωυσής Λίτσης δημοσιογράφος στην Ελευθεροτυπία και μέλος των Financial Crimes. «Η όποια ανάκαμψη υπάρχει δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο της εργασίας», πρόσθεσε. «Χρειάζεται η αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Χρειάζεται να απαιτήσουμε να απαγορευτούν οι απολύσεις και ας μπει μέσα το κεφάλαιο. Να αναγκαστούν να συνεισφέρουν οι τράπεζες στην κρίση. Αυτά τα αιτήματα χρειάζεται να βάλουμε στην ημερήσια διάταξη».

Οι εμπειρίες από τις μάχες που οδήγησαν τη ΝΔ σε πτώση ήταν εντυπωσιακές. «Είμαστε 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες, έχουμε βγει 32 φορές στον δρόμο και το Δεκέμβρη ετοιμαζόμαστε να βγούμε σε διαρκείας γιατί τα προβλήματα διογκώνονται», είπε ο Κώστας Παπαντώνης πρόεδρος των συμβασιούχων Πυροσβεστών. «Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα σωματεία αλλά όπου παίρνουμε πρωτοβουλίες το κλίμα αλλάζει. Εμείς στον Πειραιά καταφέραμε και σταματήσαμε τις απολύσεις στην Κλινική ΙΑΣΙΣ», ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Καββαδά από το ΔΣ Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά.

«Εμείς έχουμε το παράδειγμα το πώς παλέψαμε την συναίνεση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας μας το προηγούμενο διάστημα», είπε ο Γιάννης Κούτρας πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. «Ξεκινήσαμε επισχέσεις εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία, ακολούθησε πανελλαδικός συντονισμός, έκτακτο συνέδριο που έβγαλε δική μας διαπραγματευτική ομάδα με αποτέλεσμα να κερδίσουμε ΣΣΕ με τους δικούς μας όρους».

«Στο χώρο της εκπαίδευσης οι περικοπές έχουν σημάνει ότι έχουν κλείσει οι τάξεις υποδοχής για τα παιδιά των μεταναστών», είπε ο Σεραφείμ Ρίζος από το ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων Χανίων. «H αντίσταση στο ρατσισμό είναι δεμένη με το δικαίωμα στη δουλειά χιλιάδων εκπαιδευτικών που μπορούσαν να απασχοληθούν εκεί. Στο σύλλογό μου υπάρχει δίκτυο βάσης που προωθεί τα συνδικαλιστικά ζητήματα μαζί με τα πολιτικά. Ετσι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας θα γίνει εκδήλωση ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, παλιότερα ο Σύλλογος έχει παίξει ρόλο σε αντιπολεμικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, στη συμπαράσταση στην Κούνεβα».

Η συγκρότηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Σωματείων και Συνδικαλιστών βάζει   στόχο να λειτουργήσει σαν ένα μόνιμο δίκτυο αγωνιστών που θα  απλωθεί σε κάθε εργατικό χώρο και σε κάθε κλάδο, να οργανώσει το μαχητικό κομμάτι των εργατών που πρωταγωνίστησε στις συγκρούσεις το προηγούμενο διάστημα, έτσι  ώστε κανείς αγώνας να μην μείνει μόνος του και να μην μπορέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ελέγξει τις αντιδράσεις απομονώνοντάς τες.

Η οργάνωση της αλληλεγγύης σε κάθε αγώνα που ξεσπά για να μην περάσουν οι επιθέσεις των εργοδοτών και της κυβέρνησης, για να μην περάσουν οι απολύσεις και οι επιθέσεις στο δικαίωμα στη δουλειά, μπήκε σαν κεντρική επιλογή. Ήταν ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα που μπορεί να παίξει ρόλο στο δυνάμωμα των αντιστάσεων και στην κλιμάκωση των αγώνων, για να ξηλώσουμε όλες τις αντεργατικές επιθέσεις. Για να δώσουμε πνοή και δύναμη στα σωματεία, για τη νίκη των αγώνων που έρχονται.