Άρθρο
Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι!

Εξώφυλλο του τευχους 77

Ο θάνατος του Πακιστανού οικοδόμου Μοχάμεντ Καμράν στην Νίκαια μετά από βασανιστήρια στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής υπογράμμισε με δραματικό τρόπο την δολοφονική ρατσιστική κληρονομιά που μας άφησε με την πτώση της η κυβέρνηση, της ΝΔ. Ιδιαίτερα μετά τον Δεκέμβρη η επίθεση ενάντια στους «κουκουλοφόρους» και τους μετανάστες ήταν το μοναδικό χαρτί που έπαιζε η κυβέρνηση στρώνοντας το δρόμο στους φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην πρώτη ομιλία του στη νέα Βουλή υπερασπίστηκε αυτό το τελευταίο ρατσιστικό έγκλημα εγκαλώντας για ανευθυνότητα τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που αναφέρθηκε στο γεγονός, μιλώντας για «απαξίωση της ανθρωπιάς, με φαινόμενα όπως τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Πακιστανού μετανάστη από την Αστυνομία»!

Είναι όμως τέτοιες δηλώσεις αρκετές για να μπει τέλος στη πολιτική του Βουλγαράκη, του Μαρκογιαννάκη και του Παυλόπουλου, όπου η συγκάλυψη των εγκλημάτων της Αστυνομίας επιβλήθηκε ως νομιμότητα; Σίγουρα όχι! Ακόμη και αυτή η δήλωση δεν συνοδεύεται από μέτρα για τιμωρία των ενόχων. Η Αστυνομία των απαγωγών, της ζαρντινιέρας και της βεβήλωσης του Κορανιού δεν διορθώνεται με διορισμούς ψυχολόγων ή διερμηνέων όπως εξαγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης, όταν η καρδιά του ίδιου του συστήματος που την έχει ανάγκη χτυπάει ρατσιστικά.

Το αντιρατσιστικό κίνημα δεν έχει κανένα λόγο να υποστείλει τους αγώνες του και να μετατραπεί σε λόμπι στους διαδρόμους της Βουλής με την ελπίδα ότι η σημερινή κυβέρνηση «θα ακούσει περισσότερο» από τους προκατόχους της.

Κάτω από τις πιέσεις του κινήματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει σε εξαγγελίες όπως η αντιμετώπιση του ζητήματος των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, η ψήφος στις δημοτικές εκλογές, η αναμόρφωση της πολιτικής ασύλου. Την ίδια στιγμή, ο Χρυσοχοΐδης ενισχύει την κατασταλτική πολιτική προχωρώντας σε μεγαλύτερη επίθεση στα σύνορα με την ενίσχυση της δράσης της FRONTEX, εντάσσοντας τις δυνάμεις του Λιμενικού στους άμεσους σχεδιασμούς της, με την «εξέταση των προδιαγραφών» για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, με την ενίσχυση των επιχειρήσεων σκούπα της Αστυνομίας. Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν χώρεσε καν η υπόσχεση για νέα διαδικασία νομιμοποίησης, ούτε σταμάτημα των γραφειοκρατικών εμποδίων που πετάνε στην παρανομία χιλιάδες μετανάστες.

Συμβολικές κινήσεις επίδειξης ευαισθησίας, όπως η αξιοποίηση του Κώστα Γαβρά ως προέδρου για την «κοινωνία πολιτών» που θα συνεδριάσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης στις 2-3 Νοεμβρίου στα πλαίσια του Διακυβερνητικού Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το διαβόητο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ των Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, Παυλόπουλου.

Θα χρειαστεί λοιπόν άμεσα να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις ώστε να ξηλώσουμε την θεσμοθετημένη ρατσιστική πολιτική που με τη ΝΔ πέρασε σε επιθέσεις όπως με τους νέους νόμους που ποινικοποίησαν την προσφυγιά, αναγορεύοντας σε «δημόσιο κίνδυνο» κάθε υπόδικο μετανάστη. Νόμους που κατάργησαν το δικαίωμα στο άσυλο για τους πρόσφυγες και οδήγησαν σε πογκρόμ στην Πάτρα με την κατεδάφιση του καταυλισμού, την εισβολή στο Εφετείο στην οδό Σωκράτους σε συνεργασία με τους νεοναζί, στις ρατσιστικές επιθέσεις «αγανακτισμένων πολιτών» στον Άγιο Παντελεήμονα. Η αναβάθμιση των επιχειρήσεων της FRONTEX πήρε διαστάσεις μάχης στο Αιγαίο την ίδια ώρα που ο Μπερλουσκόνι έστελνε τους Αφρικανούς πρόσφυγες πίσω με τις βάρκες τους να βουλιάζουν ή να πεθαίνουν πάνω σε αυτές από την δίψα. Η εξαγγελία για δημιουργία στρατοπέδων σε Ασπρόπυργο και Ριτσώνα κλιμάκωσε την επίθεση αλλά έμεινε στη μέση του δρόμου με την κατάρρευση της ΝΔ.

Η αστυνομία, που υπόσχεται οτι θα κάνει «ανθρώπινη» ο Χρυσοχοΐδης, έχει στο ενεργητικό της τις απαγωγές των 28 Πακιστανών και την σκανδαλώδη προσπάθεια για συγκάλυψη με την ποινικοποίηση της δράσης της Πακιστανικής Κοινότητας και την αποτυχημένη απόπειρα απέλασης του Τζαβέντ Ασλάμ στο Πακιστάν. Οι δολοφονίες στην Π.Ράλλη έξω από την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών όπου χιλιάδες πρόσφυγες έμπαιναν στην ουρά για να κάνουν αίτηση για άσυλο πήγαν χέρι-χέρι με βασανιστήρια σε Αστυνομικά Τμήματα. Το σκίσιμο του Κορανιού από αστυνομικό έδειξε πόσο πολύ προχώρησε ο ρατσισμός της ΕΛΑΣ.

Σε όλες αυτές τις επιθέσεις το αντιρατσιστικό κίνημα έδωσε μαζικές μαχητικές απαντήσεις. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και πιο πρόσφατα η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας φρόντισαν να πληρώσει ακριβά αυτές τις επιλογές η ΝΔ ξεσηκώνοντας χιλιάδες διαδηλωτές ξανά και ξανά.

Αντισύνοδος κινητοποιήσεων

Η σύνοδος του Διακυβερνητικού Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στις 2-5 Νοεμβρίου δίνει την δυνατότητα να οργανώσουμε το ξεκίνημα μιας μεγάλης καμπάνιας που θα φέρει στο προσκήνιο τις λύσεις του κινήματος απέναντι στις επιλογές των κυβερνήσεων να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση και την ανεργία στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η συγκρότηση της Κίνησης “Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή” βρίσκει ανταπόκριση διότι χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες θέλουν να μπουν σε δράση και για να ξηλωθούν οι αντιδραστικές επιλογές που μας κληρονόμησε η ΝΔ, αλλά και για να επιβληθούν κατακτήσεις απέναντι σε μια κυβέρνηση που υπόσχεται «κοινωνική ευαισθησία» αλλά στην πράξη δεν ανατρέπει την ατζέντα κατά των μεταναστών.

Ήδη, προεκλογικά, η Κίνηση έπαιξε ρόλο στο να ξεσηκώσει συνδικάτα και τοπικές κινήσεις κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης στον Ασπρόπυργο και την Ριτσώνα. Μαζί με τα Εργατικά Κέντρα Ελευσίνας και Χαλκίδας διαδηλώσαμε απαιτώντας «Ανοίξτε τα κλειστά εργοστάσια, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Με το «καλημέρα» επί των πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ ανοίξαμε την καταγγελία της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν στη Νίκαια βάζοντας το αίτημα να τιμωρηθούν οι ένοχοι που κάνουν βασανιστήρια τύπου Αμπου Γκράιμπ στα αστυνομικά τμήματα.

Μπήκαμε μαζί με άλλες αντιρατσιστικές κινήσεις μπροστά για να υπάρξει ενωτική απάντηση στην σύνοδο του Διακυβερνητικού Φόρουμ Μετανάστευσης. Ήδη, σε μια σειρά πόλεις και γειτονιές συγκροτείται ένα δίκτυο τοπικών επιτροπών που θα δώσει την δυνατότητα για δράση παντού από χώρους δουλειάς, σχολεία, σχολές και γειτονιές. Η ανταπόκριση κόσμου της Αριστεράς, συνδικαλιστών, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, αγωνιστών των κινημάτων στις γειτονιές, ανθρώπων που δρουν χρόνια μέσα στο αντιρατσιστικό κίνημα είναι ενδεικτική των διαθέσεων. Ένας ολόκληρος κόσμος αισθάνεται ότι δεν αρκεί η φιλανθρωπία, ο εθελοντισμός και οι εκδηλώσεις συμπάθειας στους μετανάστες και αναζητά δράση με συστηματικότητα, διάρκεια και επιμονή.

Ενωτική δράση

Η Αριστερά και ιδιαίτερα η αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει να παίξει ρόλο στο να ανοίξει ο δρόμος για να επιβάλουμε κατακτήσεις και να κλείσουμε το δρόμο στη ρατσιστική δημαγωγία των φασιστών του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής αλλά και της όποιας ανασυγκροτημένης ΝΔ με την νέα ηγεσία της.

Είναι ώρα να βγούμε μπροστά και να επιβάλουμε να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία άμεσης μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών, σπάζοντας στην πράξη τους όρους του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και απαιτώντας την κατάργηση του.

Είναι ώρα να διεκδικήσουμε απόδοση ασύλου στους πρόσφυγες, στους κατατρεγμένους από τους πολέμους, την φτώχεια, τις δικτατορίες, την κλιματική καταστροφή, καταργώντας όλους τους αντιδραστικούς νόμους που μετατρέπουν τους μετανάστες σε «λαθραίους».

Είναι ώρα να διεκδικήσουμε υποδοχή και ανοιχτά σύνορα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με την απόσυρση των ένοπλων διεθνών δυνάμεων της FRONTEX, με το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, με την παροχή στέγης και φροντίδας στους πρόσφυγες και όχι καταδίωξη με επιχειρήσεις σκούπα.

Είναι ώρα να απαιτήσουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα ρατσιστικά εγκλήματα, τις δολοφονίες στα Αστυνομικά Τμήματα και την Π.Ράλλη, τις απαγωγές Πακιστανών μαζί με τις υποκλοπές που πήγαν χέρι-χέρι.

Είναι ώρα να βάλουμε τέλος στην συνεργασία φασιστών και Αστυνομίας που οργανώνουν κοινά πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών όπως στον Άγιο Παντελεήμονα.

Σε ένα τέτοιο άμεσο πρόγραμμα δράσης χρειάζεται να κερδίσουμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συνελεύσεις των μαθητών, τις τοπικές κινήσεις και ολόκληρο το αντιρατσιστικό κίνημα. Στο πλευρό των κοινοτήτων των μεταναστών που μπαίνουν στη δράση.

Εξαρτάται από ένα τέτοιο κίνημα αν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές πίσω από ψεύτικες υποσχέσεις.

Η Αριστερά δεν μπορεί να αρκεστεί σε καταγγελίες χωρίς δράση, ούτε σε ρητορική καθαρότητα και παράλυση στη δράση. Με την ενωτική δράση μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την κινητοποίησή της στις 9 Μάη κατά των φασιστών και την συμμετοχή στη πρώτη διαδήλωση για τον Καμράν έδωσε δείγματα γραφής.

Η σύγκρουση με την ρατσιστική δημαγωγία και τις φασιστικές επιθέσεις χρειάζεται συγκεκριμένη αντιμετώπιση. Με το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι πάνε πίσω. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι εγγύηση οι δήθεν «αντιφασιστικές κορώνες» του Χρυσοχοΐδη. Ίσα-ίσα η διάψευση ελπίδων και προσδοκιών του κόσμου από τους συμβιβασμούς της νέας κυβέρνησης θα είναι το έδαφος πάνω στο οποίο θα προσπαθούν οι φασίστες να εμφανιστούν ως αντιπολίτευση, επιχειρώντας να αποκτήσουν εκλογική δύναμη, και να την κάνουν δύναμη κρούσης κατά των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων όπως και κατά των μεταναστών.

Η φασιστική απειλή κάνει την εμφάνισή της τώρα και δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να δυναμώσουν με παρουσία στους δρόμους με ρατσιστικές παρελάσεις μίσους, με δράση στις γειτονιές μέσω επιτροπών «αγανακτισμένων κατοίκων», με δράση στα σχολεία.

Στη νέα περίοδο που ανοίγεται με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έχουμε να δώσουμε μεγάλες μάχες για να επιβάλουμε κατακτήσεις του αντιρατσιστικού κινήματος που δυνάμωσε με τις μάχες ενάντια στη ΝΔ και τώρα χρειάζεται να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΣΕΚ και η αντικαπιταλιστική αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να έχει νίκες.