Άρθρο
Όχι στρατόπεδα για τους μετανάστες

Εξώφυλλο του τευχους 76

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει  στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στον Ασπρόπυργο, την Ριτσώνα και τον Έβρο πυροδότησε ένα κύμα αντιδράσεων. Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας στις αρχές Ιούλη. Μετά την επιτυχία του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στις 9 Ιούλη, η κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» ξεκίνησε καμπάνια καλώντας συνδικάτα, δήμους και κινήσεις να μπουν μπροστά για να ματαιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης.

 

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας αποφάσισε να συνδιοργανώσει μαζί με την κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή»  συλλαλητήριο στις 26 Σεπτέμβρη στον Ασπρόπυργο με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», διεκδικώντας νομιμοποίηση των μεταναστών και άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες. Το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας προσκαλεί την κίνηση να πάρει μέρος στη συγκέντρωση κατά των κλεισιμάτων εργοστασίων πάνω στη Γέφυρα της Χαλκίδας στις 4 Σεπτέμβρη ώστε να στηλιτευτεί η πολιτική της κυβέρνησης που κλείνει εργοστάσια και ανοίγει στρατόπεδα για τους μετανάστες.

 

Είναι ενθαρρυντική εξέλιξη το γεγονός ότι συνδικάτα κινητοποιούνται και συνδέουν τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό με τον αγώνα ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν τσιμπάνε στην ρατσιστική δημαγωγία που επιχειρεί να φορτώσει στους μετανάστες τις ευθύνες για την κρίση και την ανεργία, μετατρέποντάς τους σε αποδιοπομπαίους τράγους. Σε αυτές τις δύο περιοχές ζουν και εργάζονται χιλιάδες μετανάστες και είναι ό,τι πιο θετικό αυτή τη στιγμή να ενεργοποιούνται  συνδικάτα ενάντια στο ρατσισμό της κυβέρνησης.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι σκάνδαλο. Στον Ασπρόπυργο ανοίγει ένα παλιό κυνοκομείο για να το μετατρέψει σε φυλακή για τους μετανάστες. Τα κλουβιά ενάμισυ επι δύο μέτρα μέσα στα οποία φύλαγαν σκύλους χωράνε τον νέο «πολιτισμό φιλοξενίας» του Παυλόπουλου και του ευρωπαίου επίτροπου Μπαρό  για τους κατατρεγμένους από τους πολέμους και την πείνα πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Δήμος Ασπρόπυργου και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, όπως και η ΤΕΔΚΝΑ, αντιτίθενται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην Ριτσώνα με διαδικασίες-εξπρές βρέθηκε ένα στρατόπεδο της αεροπορίας ως χώρος, την ώρα που για χρόνια ο Δήμος της Χαλκίδας εισέπραττε απαντήσεις ότι είναι αδύνατη η εκχώρηση κλειστών στρατοπέδων για τις ανάγκες των κατοίκων!

Στην περιοχή αντέδρασε ο Δήμος της Αυλίδας που κάλεσε μάλιστα και κινητοποίηση. Το νομαρχιακό συμβούλιο της Εύβοιας έβγαλε απόφαση που απαιτεί να μην γίνει στρατόπεδο φυλάκισης μεταναστών σε κανένα σημείο της Ελλάδας. Μαζί με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας δήλωσαν την διάθεση να στηρίξουν κινητοποιήσεις όπως στον Ασπρόπυργο κλείνοντας την Εθνική οδό στο Σχηματάρι.

Η κυβέρνηση όλο το καλοκαίρι έχει εξαπολύσει ένα ανθρωποκυνηγητό κατά των μεταναστών βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τις μαζικές απελάσεις και τις συλλήψεις-εγκλεισμό των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έβαλε τις μπουλντόζες και την φωτιά να αφανίσουν τον καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα, άδειασε το Εφετείο και με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας της Αθήνας μπαίνει σε πολυκατοικίες προσφύγων. Έφτασε στο σημείο να στέλνει αστυνομικές κλούβες να μαζεύουν πρόσφυγες από τα νησιά και να τους στέλνει για απέλαση-εξπρές από τον Έβρο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι απέχει από τις διαδικασίες του νέου προεδρικού διατάγματος το οποίο αναθέτει …στον Μαρκογιαννάκη(!) να αποφασίζει για τις αιτήσεις ασύλου των προσφύγων. Μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν μαχητικές αντιδράσεις στη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Σάμο, τον Έβρο, τον Βόλο κατά των απελάσεων.

Το επόμενο βήμα  πρέπει να είναι η επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 26 Σεπτέμβρη στον Ασπρόπυργο και να συνεχίσουμε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις για το Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης στις αρχές Νοέμβρη. Οργανώνοντας Πανελλαδικό συλλαλητήριο και Αντισύνοδο στις 31 Οκτώβρη έως τις 5 Νοέμβρη στην Αθήνα, μπορούμε να δώσουμε ένα γερό μήνυμα στους ηγέτες των 60 χωρών που θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής ότι στη χώρα που των περασμένο Δεκέμβρη έγινε η πρώτη μεγάλη εξέγερση στην περίοδο της κρίσης η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο μεγάλη με ή χωρίς κυβέρνηση ΝΔ. Είναι ευκαιρία να συντονιστούμε με τα κινήματα στην Ευρώπη που δίνουν μάχη κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, αλλά και της εκλογικής ανόδου των φασιστών όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές.