Ξεκινάμε από αυτό το τεύχος του Σοσιαλισμός Από τα Κάτω μια στήλη επισκόπησης άρθρων που δημοσιεύονται σε άλλες περιοδικές εκδόσεις και που κρίνουμε ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού.
Καταρχήν, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Ουτοπία (τχ. 85, Μάης-Ιούνης 2009), με αφιέρωμα στον Χέγκελ, το γερμανό φιλόσοφο που με το έργο του επηρέασε βαθιά τη φιλοσοφική σκέψη, και μεταξύ άλλων τη σκέψη του Καρλ Μαρξ.
Στις Θέσεις του Ιούλη-Σεπτέμβρη 2009, ξεχωρίζουμε: τη μελέτη του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, «Vive la Grece. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ως «κόμβος» της ελληνικής Ακροδεξιάς» και το άρθρο του Δημήτρη Μπελαντή: “Το εγχείρημα του «ειρηνικού δρόμου». Όψεις του αριστερού κυβερνητισμού στον 20ό αιώνα”, συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος του ίδιου περιοδικού, για τη ρεφορμιστική στρατηγική των ΚΚ στον 20ό αιώνα.
Στο τεύχος Άνοιξη-Καλοκαίρι 2009 των Τετραδίων Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Σαμίρ Αμίν στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, μαζί με ένα αφιέρωμα στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στο ίδιο τεύχος το άρθρο του Παύλου Νεράντζη με θέμα «Η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. Ο ρόλος των δυτικών ΜΜΕ», όπου εξετάζονται τα στερεότυπα με τα οποία ο δυτικός τύπος «κάλυψε» την πρόσφατη δολοφονική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα.
Για την παγκόσμια οικονομική κρίση, χρήσιμο είναι επίσης το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στο τελευταίο Ένεκεν (Μάης 2009), το περιοδικό που μας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη.
Κυκλοφόρησε ακόμα το φετινό Αρχειοτάξιο (τχ.11, Ιούνιος 2009), η περιοδική έκδοση του Αρχείου Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), με ένα χρήσιμο αφιέρωμα στις «Αποτυπώσεις του Μακεδονικού Ζητήματος» έξω από τις συνηθισμένες εθνικιστικές παραμορφώσεις. Αναφέρουμε τα άρθρα των Τάσου Κωστόπουλου και Σπύρου Καραβά για τις δεκαετίες του ’30 και ‘40, αλλά και την εξιστόρηση του μακεδονικού ζητήματος από τη Μεταπολίτευση μέχρι το ’90 της Αθηνάς Σκουλαρίκη και του Λεωνίδα Εμπειρίκου.
Δύο ενδιαφέρουσες μεταφράσεις είναι διαθέσιμες στο Στίγμα (τεύχος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009), το περιοδικό της Κομμουνιστικής Ανανέωσης: ένα άρθρο του Λέον Τρότσκι του 1909 με τίτλο «Οι Νεότουρκοι» και ένα άρθρο του Francois Sabado για το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα», κομμάτι μιας ευρύτερης συζήτησης που δημοσιεύτηκε στο αγγλικό θεωρητικό περιοδικό του SWP International Socialism Journal. Όλες οι παρεμβάσεις των Alex Callinicos, Francois Sabado και Πάνου Γκαργκάνα υπάρχουν στα τρία τελευταία τεύχη του ISJ, διαθέσιμα στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.
Για όσες και όσους διαβάζουν αγγλικά, κυκλοφόρησε ακόμη από τις εκδόσεις Σαββάλα η ελληνική έκδοση του Socialist Register με θεματική τη «Βία σήμερα», από τη βία του καπιταλιστικού συστήματος και του κράτους μέχρι την αντι-βία των κινημάτων και τη θέση των σοσιαλιστών.
Το καλοκαιρινό τεύχος του ελληνικού Monthly Review (Νο55, Ιούλιος-Αύγουστος 2009) περιέχει μια ανάλαφρη και ειρωνική κριτική του China Mievielle (μέλους του βρετανικού SWP) στις ιδέες των σύγχρονων ελευθεριακών, με τίτλο «Πλωτές Ουτοπίες». Στο προηγούμενο τεύχος της Επιθεώρησης (Νο54, Ιούνης 2009) δημοσιεύεται το ενδιαφέρον άρθρο του Βασίλη Ασημακόπουλου «ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ. Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του χώρου της Σοσιαλιστικής Αριστεράς και η επικαιρότητά του σήμερα».
Τέλος, δύο προτάσεις από τα λογοτεχνικά περιοδικά που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία. Στο τεύχος της Νέας Εστίας του Ιουλίου-Αυγούστου 2009, ο Αλέξης Ζήρας σκιαγραφεί μια άγνωστη πτυχή της ζωής του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη: της εργασίας του στην επιμελητεία των Μικρασιατών προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922. Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Επιμελητεία Προσφύγων. Ο Κ.Γ. Καρυωτάκης και οι ευτέλειες της ζωής». Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Οδός Πανός (Ιούλης-Σεπτέμβρης 2009), υπάρχει ένα αφιέρωμα στη ζωή και την ποίηση της Κατερίνας Γώγου.