Άρθρο
Ο Σκαραμαγκάς ξανά στην πρώτη γραμμή

Εξώφυλλο του τευχους 75

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συνεχίζεται από τον περασμένο Μάη ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του ναυπηγείου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ταυτόχρονα την επιστροφή των 170 εργαζόμενων του Τμήματος Τροχαίου Υλικού στην ενιαία εταιρεία ΕΝΑΕ καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Πριν δυο χρόνια η ιδιοκτήτρια εταιρεία Thyssen Krupp προχώρησε στην απόσχιση του τμήματος του Τροχαίου Υλικού και την πώλησή του, ένα χρόνο μετά, σε νέο ιδιοκτήτη. Ο νέος ιδιοκτήτης ξεκίνησε διαδικασίες πτώχευσης της «εταιρείας», και οι 170 εργαζόμενοι στο Τροχαίο Υλικό έχουν μείνει απλήρωτοι για δύο μήνες.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για όλους τους εργαζόμενους στο Ναυπηγείο. Τρεις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές την Τετάρτη 3 Ιούνη, προχώρησαν σε στάση εργασίας και πορεία στα υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας. Η ήττα της ΝΔ στις Ευρωεκλογές τους έδωσε την δύναμη να συνεχίσουν χωρίς αναμονή. Στις 18 Ιούνη με μία μαζικότατη κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν σύσσωμοι όλοι οι εργαζόμενοι, απέκλεισαν την εθνική Οδό στο ύψος του Ναυπηγείου, ενώ μία εβδομάδα μετά πραγματοποίησαν μία εντυπωσιακή μηχανοκίνητη πορεία από το Σκαραμαγκά μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Την Τετάρτη 1 Ιούλη, εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του λογιστηρίου προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Η Thyssen Krupp δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να πουλήσει τα Ναυπηγεία σε άλλον ιδιοκτήτη. Οπως έχει ανακοινώσει, το τελευταίο 15ήμερο του Ιουνίου θα έχει εμφανιστεί ο νέος «επενδυτής» ο οποίος θα αναλάβει μέρος ή συνολικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παράλληλα η ίδια έχει ήδη «διαγράψει» το τμήμα των επισκευών.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να παραμείνει το ναυπηγείο ενιαίο, αντιτίθενται σε διαδικασίες τεμαχισμού, απόσχισης, πώλησης δραστηριοτήτων του Ναυπηγείου και ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να βάλει τέρμα στα παιχνίδια της Thyssen Krupp. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μοιράζει υποσχέσεις ακόμα και μετά την δικαστική απόφαση που βγήκε, ύστερα από προσφυγή των εργαζόμενων στο Τροχαίο Υλικό, η οποία δικαιώνει τους εργαζόμενους και κρίνει παράνομη τη μονομερή απόσπασή τους από την ΕΝΑΕ.

Όταν πριν εφτά χρόνια η κυβέρνηση Σημίτη ξεπουλούσε το Σκαραμαγκά, προσπαθούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις λέγοντας παχιά λόγια για ανάπτυξη, για νέα συμβόλαια και εκατοντάδες προσλήψεις. Τώρα όλα έχουν αποδειχτεί ψέματα, αφού η ιδιωτικοποίηση δεν έφερε καμία ανάπτυξη αλλά έφερε ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα οι 1.400 εργαζόμενοι να μην ξέρουν πιο είναι το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ναυπηγείων και άρα και το δικό τους εργασιακό μέλλον.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι μία πολιτική που οδηγεί στη διάλυση όλες τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τον ΟΣΕ, τις συγκοινωνίες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και καταδικάζει τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία. Γι’αυτό οι κινητοποιήσεις στον Σκαραμαγκά έχουν την αμέριστη συμπαράσταση όλης της εργατικής τάξης. Η συνέχιση του αγώνα, η κλιμάκωση με κατάληψη του Ναυπηγείου μπορεί να ξεσηκώσει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, στα ΜΜΕ, στον ΟΛΠ, σε όλη την κοινωνία. Όπως το έχουν κάνει και στο παρελθόν. Οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα νέα σχέδια διάλυσης του Ναυπηγείου και να επιβάλουν κρατικοποίησή του, χωρίς αποζημίωση στα αρπαχτικά της Thyssen Krupp. Για να λειτουργήσουν τα Ναυπηγεία για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα παιχνίδια των απατεώνων της αγοράς.