Άρθρο
Εμπρός για νίκες

Εξώφυλλο του τευχους 75

Οι αγώνες που ξεσπούν αυτή την περίοδο ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις, με αιχμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την κατάληψη στον Ελεύθερο Τύπο, συμπληρώνονται από τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η επιτυχημένη απεργία της ΠΟΣΤ στις 18 Ιούνη σταμάτησε την προσπάθεια της ΝΔ να φορτώσει ελλείμματα στα ΕΛΤΑ με στόχο να ενταχτούν στην τροπολογία Αλογοσκούφη που καταργεί συλλογικές συμβάσεις και γενικούς κανονισμούς προσωπικού. Εχοντας ήδη πετύχει να ματαιώσουν το ξεπούλημα των Ταχυμεταφορών το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει ένα ακόμα βήμα πίσω από μία επίθεση που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Την ίδια στιγμή, στην ΕΥΑΘ, οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό της Θεσσαλονίκης. Με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις στους χώρους συνεδρίασης της Διοίκησης, οι εργαζόμενοι δείχνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν το ξεπούλημα.

Στον ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι βγαίνουν αυτές τις μέρες σε απεργίες για να εμποδίσουν το πούλημα κι άλλων μετοχών στην Ντόιτσε Τέλεκομ. Μία ιδιωτικοποίηση που πέρσι τέτοιο καιρό προχώρησε σχεδόν αναίμακτα για την κυβέρνηση, σήμερα αντιμετωπίζει δυσκολίες για να ολοκληρωθεί. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για έναν αγώνα που μπορεί να διεκδικήσει την επανακρατικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.

Η πρόσφατη απειλή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για απεργία διαρκείας με αίτημα 7.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δείχνει επιθετικές διαθέσεις από μεριάς εργατικού κινήματος. Μία βδομάδα πριν ξεκινήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση μέσω του διοικητή της ΔΕΗ Αθανασόπουλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κήρυξη 2.278 νέων θέσεων εργασίας. Η αναστολή των απεργιών από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ μπορεί να ανακούφισε προσωρινά τον Καραμανλή, το μήνυμα όμως που πέρασε από την υποχώρησή του ήταν σαφές: σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει τίποτα αντικειμενικό γιατί δεν μπορούμε να κερδίζουμε αγώνες. Χρειάζεται να έχουμε την εικόνα ότι ακόμα και στα εκλογικά αποτελέσματα καταγράφτηκε η ήττα τους.