Άρθρο
Το ΝΑΤΟ σε πολιορκία

Εξώφυλλο του τευχους 74

Ο Σαρκοζί οργάνωσε την φιέστα για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο πολιορκημένος  από πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές του αντιπολεμικού και του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα σχέδια των ηγετών για κλιμάκωση της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από ένα κίνημα που μετά την Γένοβα και τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις για το Ιράκ ξανάκανε δυναμικά την εμφάνιση του.

 

Στις 4 Απρίλη, μέρα της μεγάλης Πανευρωπαϊκής Διαδήλωσης,  η συντονισμένη αστυνομική κινητοποίηση τριάντα χιλιάδων Γάλλων και Γερμανών αστυνομικών δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να δώσουν δυναμικό παρών. Οι Γερμανοί αστυνομικοί  έδωσαν τα ρέστα τους στην Γέφυρα της Ευρώπης για να εμποδίσουν χιλιάδες διαδηλωτές να περάσουν το Ρήνο για να ενωθούν με τους ακτιβιστές που ήρθαν από πολλές χώρες της Ευρώπης και βέβαια από την ίδια τη Γαλλία.

 

Τα γαλλικά CRS (ΜΑΤ) απέκλεισαν γέφυρες και έδιναν μάχη από τις πρωινές ώρες με διαδηλωτές κλείνοντας τους δρόμους από τους οποίους σκόπευαν να μετακινηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ. Και συνέχισαν να κρατάνε τις γέφυρες όταν αργότερα προσυγκεντρώσεις διαδηλωτών βάδιζαν για να πάνε στο χώρο της κεντρικής εκδήλωσης της «Καμπάνιας 60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά!».

Ο Σαρκοζί προσπάθησε να ποινικοποιήσει ακόμη και το κρέμασμα της πολύχρωμης σημαίας της ειρήνης στα μπαλκόνια των σπιτιών των κατοίκων προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης και πολύ περισσότερες σημαίες βέβαια.

Σε αυτή την κινητοποίηση πρωτοστάτησε το αντιπολεμικό κίνημα που μέσα στο τελευταίο χρόνο προσανατολίστηκε στην αντίσταση στην συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη ΝΑΤΟική κατοχή του Αφγανιστάν. Σε αυτό το κύμα τα κινήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας βρέθηκαν να κινητοποιούν χιλιάδες που απαιτούσαν να γυρίσουν πίσω οι στρατιώτες.

Ένα χρόνο πριν, στο Αννόβερο συγκροτήθηκε Διεθνής Επιτροπή για να οργανώσει την διαδήλωση του Στρασβούργου. Αγωνιστές του παλιού αντιπυρηνικού και φιλειρηνικού κινήματος ενώθηκαν μαζί με το νέο αντιπολεμικό κίνημα που πρωτοστάτησε κατά του πολέμου στο Ιράκ. Βρέθηκαν μαζί οργανώσεις βετεράνων ενάντια στο πόλεμο αλλά και οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αριστεροί, ριζοσπάστες οικολόγοι, φοιτητές, συνδικαλιστές.

Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο βρέθηκε από την αρχή μέσα σε αυτή τη Διεθνή Καμπάνια και οργάνωσε αποστολή με δεκάδες αγωνιστές από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν και στη διαδήλωση και στη Αντισύνοδο κατά του ΝΑΤΟ. Η καμπάνια στην Ελλάδα ξανάφερε στην προσοχή του αντιπολεμικού κινήματος το ρόλο του ΝΑΤΟ, τις βάσεις ορμητήρια πολέμου της Σούδας και του Ακτίου με μεγάλες κινητοποιήσεις τον Οκτώβρη. Οργανώθηκε Βαλκανική Σύνοδος Ειρήνης με συμμετοχή αγωνιστών από δεκατρείς χώρες  και αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη. Με αυτή την ορμή η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ήταν ο συνεκτικός κορμός τόσο των μαζικών συλλαλητηρίων αλληλεγγύης στη Γάζα όσο και της παρεμπόδισης αποστολής όπλων στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού.

Με το αέρα της εξέγερσης του Δεκέμβρη η αντιπροσωπεία μας είχε θερμή υποδοχή στο Στρασβούργο και συνδέθηκε με ένα μαχητικό κομμάτι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που πρωτοστατούσε στην οργάνωση της διαδήλωσης.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά έπαιξε αποφασιστικό ρόλο ώστε να οργανωθεί η ίδια η διαδήλωση. Το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα του Ολιβιέ Μπεζανσενό, οργανώσεις από την Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση από χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και από την Ελλάδα από το ΣΕΚ βρεθήκαμε να υπερασπίζουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε μια μαζική μαχητική διαδήλωση που θα αψηφήσει τις απαγορεύσεις στηριγμένη στην πλειοψηφική οργή κατά του Σαρκοζί.

Οι αντικαπιταλιστές έδωσαν το τόνο στο ίδιο το Στρασβούργο. Οι αγωνιστές της Βρετανίας από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ήρθαν με τον ενθουσιασμό των πετυχημένων κινητοποιήσεων κατά των G20. Η πρωτοβουλία του ΝΑΚ να καλέσει πολιτική συγκέντρωση παραμονές της μεγάλης διαδήλωσης έπαιξε ρόλο στη συγκρότηση μιας κοινής δράσης μέσα στη διαδήλωση.

Η Αντισύνοδος έδωσε την ευκαιρία στο κίνημα κατά του ΝΑΤΟ να συζητήσει τους σχεδιασμούς του κατά του ΝΑΤΟ. Υπάρχει κάλεσμα για νέα Διεθνή συνάντηση στις 4-5 Οκτώβρη στο Βερολίνο.

Το αντιπολεμικό κίνημα με την ορμή του Στρασβούργου μπορεί να ανοίξει ακόμη πιο δυνατά την προοπτική να παλέψουμε για να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός από τις δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ, για να σταματήσει η κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών και να κλείσουν οι βάσεις ορμητήρια των ιμπεριαλιστών. Ο διεθνής συντονισμός κατά του ΝΑΤΟ που κατακτήθηκε στο Στρασβούργο δίνει ελπίδες ότι μπορούμε να παλέψουμε συντονισμένα ενάντια στις κυβερνήσεις της Ε.Ε που συμμετέχουν στα σφαγεία το ΝΑΤΟ.