Άρθρο
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΠ - Καμιά συνεργασία με το υπουργείο

Εξώφυλλο του τευχους 74

Ο Γιάννης Μαΐστρος, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, μίλησε στη Λένα Βερδέ για τις προοπτικές του κινήματος στα πανεπιστήμια

 

 

Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο με το νέο Νόμο Πλαίσιο, την Αξιολόγηση, τα ΚΕΣ, κλπ; Ποιες είναι οι μάχες που έχουν να δώσουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί;

Ήδη έχουν αρχίσει οι πιέσεις από διοικήσεις ιδρυμάτων να εφαρμοστεί η “διασφάλιση ποιότητας” (παραπλανητικά ονομαζόμενη “αξιολόγηση”) προκειμένου να λάβουν μέρος οι καθηγητές στα ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδότησης ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ! Πρόκειται για ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα που οδηγούν σε διδακτορικό. Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας βρήκε την ευκαιρία να εκβιάσει τα Πανεπιστήμια να εφαρμόσουν την “αξιολόγηση” που το φοιτητικό κίνημα έχει απορρίψει! Αυτό συμβαίνει τώρα που το πανεπιστημιακό κίνημα βρίσκεται σε ύφεση με τις φοιτητικές παρατάξεις σε προεκλογικό πυρετό και την ΠΟΣΔΕΠ να έχει “καταληφθεί” από συνονθύλεμα συντηρητικών δυνάμεων, τους πρόθυμους και τους εκσυγχρονιστές. Η λεγόμενη “αξιολόγηση” αποτελεί σημαντική τομή στην λαίλαπα της αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης και μπορεί το φοιτητικό κίνημα να ανακόψει αυτή την πορεία επιβολής της αγοραίας “διασφάλισης ποιότητας”. Ήδη αυτό έγινε εν μέρει στο Πάντειο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, σε συντονισμό με μεμονωμένους καθηγητές!

Διατάξεις του “Νόμου Γιαννάκου” εφαρμόζονται – ιδίως εκείνες που δεν δημιουργούν τριβές με τους φοιτητές — ενώ οι σημαντικές τομές του αφήνονται για ... εύθετο χρόνο (Εσωτερικός Κανονισμός Υπουργείου, ‘αιώνιοι φοιτητές’, άσυλο) παρότι σε μερικά περιφερειακά ΑΕΙ οξύνονται κατά καιρούς ορισμένες πτυχές του Νόμου και στα κεντρικά κατά καιρούς το άσυλο!

Η νομιμοποίηση από το παράθυρο των κολεγίων – ΚΕΣ έχει περάσει σε τρίτη μοίρα για να μην ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, ενώ είναι έτοιμη η ενσωμάτωση της οδηγίας 36/2005 και οι προβλεπόμενες από αυτήν αναγνωρίσεις επαγγελματικών αντιστοιχιών, καταργώντας τα συλλογικά δικαιώματα των αποφοίτων και υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τα 4ετή και 5ετή ελληνικά πτυχία και διπλώματα.

Οι μάχες που μπορούν να δοθούν, χωρίς τον ως τώρα συντονισμό – ουσιαστικό ή και συμβολικό με την ΠΟΣΔΕΠ – μπορούν και πρέπει να δοθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι για: Τη σύνταξη των 4ετών συμβάσεων κάθε Πανεπιστημίου με το Υπουργείο Παιδείας, ενόψει του προϋπολογισμού για το έτος 2010, για να μην καταργηθεί ή περιοριστεί το άσυλο, για να μην εισαχθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά!

Η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ συμμετέχει στον «διάλογο για την Παιδεία». Έχει επίσης ταχθεί υπέρ του νέου Νόμου Πλαίσιο και των συμφωνιών της Μπολόνια. Πιστεύετε ότι θα είναι εύκολο να ανατρέψει την μαχητική πορεία των πανεπιστημιακών τα τελευταία χρόνια και τη συμμαχία τους με το φοιτητικό κίνημα, επιβάλλοντας τις «μεταρρυθμίσεις»;

Δυστυχώς όλα αυτά τα υιοθετεί η σημερινή ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ σε αντίθεση με τις αποφάσεις των τελευταίων Συνεδρίων του κλάδου και της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής. Η ΠΟΣΔΕΠ πλέον εκφράζει μια πλειοψηφία πανεπιστημιακών, οι οποίοι αισθάνθηκαν να ξεβολεύονται από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, από την “ενοχλητική” κριτική εναντίον της διαπλοκής εντός των ΑΕΙ, από τις καταγγελίες για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς ίδιον όφελος, και την άρνηση επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά από την προηγούμενη ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ (για να αναφέρουμε μερικά μόνο σημεία). Γιαυτό, έσπευσαν να ‘ανατρέψουν’ τους συσχετισμούς στο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (2009) με τη συμμετοχή τους. Δεν πρόκειται βέβαια όλοι αυτοί να συμμετέχουν στις καθημερινές συλλογικές διεργασίες στα Πανεπιστήμια ... Μένει επομένως ένα πεδίο συνδικαλιστικής δράσης για τους ενεργούς πανεπιστημιακούς μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεχίσουν όπου αυτό είναι δυνατό μια αγωνιστική πορεία, ανάλογη με αυτή των τελευταίων χρόνων, σε συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα.

Η πολιτική της νέας ΠΟΣΔΕΠ άρχισε να διαφαίνεται μάλιστα από τα πρώτα της βήματα: Διστάζει να παρασταθεί σε εκλεγμένο μέλος της προηγούμενης Εκτελεστικής Γραμματείας (Τ. Πολίτης) ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία “απάτης κατά του δημοσίου” επειδή στάθηκε όρθιος και δεν έκανε “δήλωση” ότι απεργεί ως Πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά το γνωστοποίησε στα ΜΜΕ. Παρόμοια στάση ηττοπάθειας και αδιαφορίας έχει η σημερινή ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ και για τις διώξεις συναδέλφων που όρθωσαν το ανάστημά τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διετύπωσαν δημόσια την κριτική τους για τις εκλογές παρωδία των Προέδρων Τμημάτων (διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση και επαπειλείται η παραπομπή τους στο πειθαρχικό ...!)

Για πρώτη δε φορά η ΠΟΣΔΕΠ θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των Πρυτάνεων, νομιμοποιώντας έτσι με την παρουσία της το άτυπο αυτό όργανο και προσφέροντας κάλυψη στις αποφάσεις του που παίρνονται χωρίς εξουσιοδότηση ή έγκριση από τα συλλογικά όργανα (Συγκλήτους).

Για πολλές σχολές φέτος είναι χρονιά πρυτανικών εκλογών. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η απάντηση φοιτητών και πανεπιστημιακών στην προοπτική της ακύρωσης του νέου νόμου στην πράξη;

Θα ήταν μια ευκαιρία να αρνηθούν οι φοιτητικές συλλογικότητες – σύλλογοι και παρατάξεις – οργανωμένα και με συλλογικές αποφάσεις να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία εφαρμογής του “Νόμου Γιαννάκου”, εκφράζοντας όχι μόνο την αντίθεσή τους στον συγκεκριμένο Νόμο αλλά και στη συνεχιζόμενη διαπλοκή μεταξύ των κυβερνητικών φοιτητικών παρατάξεων και των πανεπιστημιακών που διεκδικούν την εκλογή τους ως Πρυτάνεων και Προέδρων!