Άρθρο
Αντιστεκόμαστε στον καπιταλισμό της καταστροφής

Εξώφυλλο του τευχους 85

Στη Γερμανία ξεκίνησαν κινητοποιήσεις ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια. Ο σεισμός, το τσουνάμι και οι διαρροές ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι μόνο ιαπωνικό. Η Ιαπωνία μέχρι πρότινος ήταν ο τρίτος πόλος και η δεύτερη οικονομική δύναμη μετά τις ΗΠΑ. Τώρα στο όνομα του κέρδους είναι δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί (δύσκολο να τους μετρήσουν) και απρόβλεπτα τα θύματα της νέας Χιροσίμα στην περιοχή. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς μιλάνε για τη χειρότερη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, στο Μπαχρέιν, στην Υεμένη, οι εξεγερμένοι συνεχίζουν να συγκρούονται με τους χασάπηδες της περιοχής. Ο Καντάφι δεν έχει κανέναν έλεγχο στις πόλεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα βομβαρδιστικά και τα τανκς. Στο Μπαχρέιν μπήκε ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων για να στηρίξουν τη δυναστεία του Αλ Χαλίφα. Ο Ομπάμα στηρίζει αυτή την επιχείρηση και με τον 5ο στόλο που βρίσκεται εκεί αλλά και δηλώνοντας ανοιχτά ότι «δεν θεωρεί εισβολή την επιχείρηση των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας», όπως δεν θεωρεί εισβολή και των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Τώρα όμως η θέση των ιμπεριαλιστών από τις ΗΠΑ μέχρι την Ε.Ε. είναι πολύ πιο δύσκολη. Βρίσκονται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Γιατί βρίσκονται στη μέση μιας οικονομικής κρίσης που δεν μπορούν να ελέγξουν, γιατί στον αραβικό κόσμο οι επαναστάσεις ανατρέπουν δικτάτορες και συνεχίζουν, γιατί μέσα στις ίδιες τις χώρες τους είναι η αντίσταση, είναι ο εχθρός.

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. οι αποφάσεις που πήραν, ούτε την κρίση του χρέους σταματάνε ούτε την προοπτική χρεοκοπίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων χωρών. Οι κυρίαρχες τάξεις στην Ευρώπη δεν κινδυνεύουν μόνο από τον Νότο αλλά από τους εργάτες στην ίδια τους τη χώρα. Έχουν πάθει σοκ από το απεργιακό κίνημα στην Ελλάδα, και ανησυχούν ότι έρχεται η σειρά τους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε με ένα τσουβάλι ψέματα. Προσπαθεί να πείσει τα συνδικάτα και τους εργάτες να αποδεχτούν τη διάλυση των σχολείων, την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και των συγκοινωνιών, την κατάργηση παντού (δημόσιο και ιδιωτικό) των συλλογικών συμβάσεων, και όλα αυτά για να μην χάσουν οι τραπεζίτες.

Δεν θα περάσει! Μπροστά μας ανοίγονται όλες οι μάχες με το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή. Απέναντι σε ένα σύστημα που αφήνει στο έλεος του κέρδους τις ζωές εκατομμύριων καθημερινά, παλεύουμε για μια καινούργια κοινωνία, για το Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το τεύχος  του «Σοσιαλισμός από τα κάτω» θα βρείτε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για την επανάσταση στον αραβικό κόσμο και άρθρα για τους αγώνες εδώ ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με την έμπνευση που μας δίνει η επιστροφή της επανάστασης στην επικαιρότητα, μπορούμε να κάνουμε νικηφόρες τις εργατικές αντιστάσεις παντού δυναμώνοντας την Αριστερά που παλεύει γι’ αυτή την προοπτική.