Εξώφυλλο του τευχους 102
Μια επίκαιρη ανατύπωση
Ένα κομμάτι από τη ζωντανή ιστορία της αριστεράς και του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα αποτελεί η επανακυκλοφορία του τεύχους Νο 7 του περιοδικού «Επανάσταση» που εκδίδονταν από τις «Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες» το χειμώνα του 1970-71, μέσα στην περίοδο της δικτατορίας. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προχώρησε σε αυτή την επανέκδοση θέλοντας να συμβάλει στις συζητήσεις για το ρόλο της επαναστατικής αριστεράς στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στην επέτειο των 40 χρόνων του.
Το περιοδικό περιλαμβάνει το άρθρο της Μαρίας Στύλλου που έγραφε με το ψευδώνυμο Μαρία Χατζή, «Στρατιωτική δικτατορία, μια ακόμη μορφή του αστικού κράτους». Πρόκειται για ένα κείμενο που προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα που ταλάνιζε την αριστερά εκείνη την περίοδο για ποιό λόγο έγινε η δικτατορία και ταυτόχρονα να διαμορφώσει τα θεωρητικά αγκωνάρια πάνω στα οποία άρχισε να χτίζεται η αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα ήταν μία μικρή ομάδα που προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει πάνω στα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής με στόχο το χτίσιμο μιας επαναστατικής οργάνωσης που έβαζε την προοπτική του γκρεμίσματος της Χούντας και του καπιταλιστικού συστήματος, που όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στη Μεταπολίτευση.
Η Μαρία εξηγεί ότι όταν η ταξική σύγκρουση γίνεται επικίνδυνη για την άρχουσα τάξη τότε το κράτος αναλαμβάνει μέσα από τα “όργανα καταπίεσης”, όπως ο στρατός και η αστυνομία την πολιτική λειτουργία του συστήματος. «Κοινοβουλευτισμός και αντικοινοβουλευτισμός, αντιπροσωπευτική δημοκρατία ή απολυταρχία, πολιτική εξουσία ή στρατιωτική δικτατορία δεν είναι παρά στιγμές, φάσεις περίοδοι πολιτικής οργάνωσης και έκφρασης της κρατικής εξουσίας που στις συγκεκριμένες συνθήκες έπρεπε να πάρει αυτή τη μορφή για την εξασφάλιση του υπάρχοντος κοινωνικού σχηματισμού». Για αυτό το λόγο καταλήγει στο ότι «ο αγώνας για το γκρέμισμα της στρατιωτικής δικτατορίας» χρειάζεται να είναι συγχρόνως και κοινωνικός αγώνας εναντίον του αστικού κράτους».
Στο ίδιο τεύχος της «Επανάστασης Νο 7» ο Πάνος Γκαργκάνας που υπέγραφε σαν Πέτρος Ιατρίδης παρουσιάζει μια πολύτιμη ανάλυση του ελληνικού καπιταλισμού εκείνης της εποχής στο άρθρο «Αγρότες και επανάσταση». Επίσης υπάρχει το άρθρο «Το κοινωνικό φαινόμενο της μαζικής απεργίας» του Γιάννη Τζαβέλλα, «Επαναστατική συνείδηση: σύνθημα ή διαδικασία» που υπογράφεται από τον «Γιώργο Γκιώνη», ψευδώνυμο του Γιώργου Παΐζη, μέλος στο βρετανικό SWP μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και το άρθρο του Γιώργου Βότση «περί μοχλού και κατσίκας» και το άρθρο «προπαγάνδα των όπλων: ο προηγούμενος σταθμός της επανάστασης» που υπογράφεται από τον Αρτέμη Θαλασσινό κατά κόσμον Περικλή Κοροβέση.
Μαζί με την επανατύπωση της Επανάστασης το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφόρησε μια συλλογή από 16 φωτογραφίες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που αποτελούν και αυτές ένα ζωντανό ντοκουμένο. Ανάμεσα στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει την πύλη του Πολυτεχνείου με το σύνθημα “Ταϋλάνδη”, που σύμβολίζει την έμπνευση που έδωσε η δύναμη του κινήματος σε όλο τον πλανήτη που γκρεμιζε δικτατορίες. Τα πανώ στους δρόμους που ζητούσαν ¨λαική εξουσία” αλλά και την ιστορική φωτογραφία της παλλαϊκής συγγκέντρωσης του ενός εκατομμυρίου που έγινε στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αυτή η δύναμη επέβαλε την αποχουντοποίηση την περίοδο της Μεταπολίτευσης και έδωσε τη μάχη για το χτίσμο των συνδικάτων και της αριστεράς τα επόμενα χρόνια.
Γνήσιο τέκνο αυτής της περιόδου, η ΟΣΕ που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του ' 71. Ήταν μία από τις οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς που έδιναν την κόντρα με τις ιδέες του ρεφορμισμού δίνοντας την προοπτική της επανάστασης και του διεθνισμού, αποτελώντας μία από τις συνιστώσες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κείμενα από το έντυπο της ΟΣΕ, τη «Μαμή» αυτής της περιόδου περιλαμβάνονται στην έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τίτλο «Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα» που κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια στην επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΟΣΕ.
Τιμή 5€, 97 σελίδες
Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 2013