Άρθρο
21 Μάρτη 2015

Εξώφυλλο του τευχους 107

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου δίνει την εικόνα της αντιφασιστικής αντίστασης σε όλη την Ευρώπη, στηριγμένη στις εμπειρίες της Διεθνούς συνάντησης της ΚΕΕΡΦΑ.

Η Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα στις 11-12 Οκτώβρη ήταν ένα μεγάλο γεγονός, καθοριστικό για την εξέλιξη και το συντονισμό του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση με την οποία έκλεισε για νέο διεθνή συντονισμό με συλλαλητήρια στις 21 Μάρτη το 2015 είναι το ένα σκέλος, το άλλο σκέλος ήταν η πολύτιμη μεταφορά εμπειριών από μια σειρά χώρες της Ευρώπης. Ανέδειξε τον τροφοδοτικό ρόλο των κινημάτων από το ένα σημείο στο άλλο και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.


Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που γίνεται αυτή η Συνάντηση. Πέρσι μετά τη δολοφονία του Φύσσα και το αντιφασιστικό ξέσπασμα, η ΚΕΕΡΦΑ έκανε κάλεσμα για Διεθνή Συντονισμό μέσα από τον οποίο προέκυψε το κάλεσμα για τα μεγάλα συλλαλητήρια στις 22 Μάρτη του 2014. Από τότε μέχρι σήμερα το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα έχει κάνει βήματα κλιμάκωσης και απλώματος. Οι συμμετοχές στη φετινή συνάντηση ανέδειξαν ανάγλυφα αυτά τα προχωρήματα.


Τις μάχες που δίνει το κίνημα στην Αγγλία μετέφερε ο Γουέιμαν Μπένετ από το Unite Against Fascism. Ο Νικ Γκρίφιν, επίδοξος φύρερ της χώρας και επικεφαλής του BNP, ενός κόμματος τύπου Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, βρέθηκε εκτός του κόμματός του μετά την εκλογική του συντριβή. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας ολόκληρης προσπάθειας χρόνων από το UAF. Μια προσπάθεια που κατάφερε να ξεσκεπάσει το ρατσιστικό χαρακτήρα του BNP ενώνοντας πολλά και διαφορετικά κομμάτια μεταξύ τους. Συνδικάτα, αριστεροί, αυτόνομοι, αναρχικοί συγκρότησαν ένα ενιαίο μέτωπο παρά τις διαφωνίες τους σε πολλά άλλα ζητήματα. Την ίδια στιγμή δίνουν τη μάχη απέναντι στο ρατσιστικό-λαϊκιστικό UKIP. Πρόκειται για ένα κόμμα που δεν είναι καθαρά φασιστικό αλλά με την πολιτική του ανοίγει το δρόμο για φασιστικές οργανώσεις. Απέναντι στη νέα απειλή έχει συγκροτηθεί μία ομπρέλα οργανώσεων, το “Stand Up to UKIP”, με στόχο να κοντράρουν την ισλαμοφοβία και τη στοχοποίηση των μεταναστών από το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.


Ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα ήρθε από την χώρα με την πιο ανησυχητική εκλογική άνοδο των φασιστών, τη Γαλλία και τον Ντενί Γκοντάρ από την κίνηση CONEX (Εθνικός Συντονισμός Ενάντια στην Άκρα Δεξιά). Τα τελευταία χρόνια οι λανθασμένες επιλογές της Αριστεράς, η υποτίμηση του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής έφεραν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν στην πρώτη θέση στις τελευταίες ευρωεκλογές. Η προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του κόμματος μέσα από τους θεσμούς και όχι στο δρόμο είχε παταγώδη αποτυχία. Παρ' όλα αυτά το Εθνικό Μέτωπο σήμερα απέχει κατά πολύ από το να ελέγχει τους δρόμους. Πάνω σε αυτή την εκτίμηση αλλά και στα διδάγματα των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκε στις 12/10 στο Παρίσι μεγάλη σύσκεψη φορέων και οργανώσεων. Κόμματα της Αριστεράς, μετανάστες, συνδικαλιστές, αντιρατσιστές και αντιφασίστες οργανώνουν από κοινού την πολιορκία του συνεδρίου της Λεπέν στη Λυών στα τέλη του Νοέμβρη και ένα μεγάλο διήμερο εκδηλώσεων. Θα είναι το πρώτο βήμα σε μια ολόκληρη προσπάθεια να ξηλωθεί το Εθνικό Μέτωπο και να ακουστεί ξανά το σύνθημα “Δεν ξεχνάμε-Δεν συγχωρούμε” που πρωτοακούστηκε στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ το καλοκαίρι του 2013.


Η προηγούμενη διεθνής μέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 22 Μάρτη το 2014 έπαιξε τροφοδοτικό ρόλο στο κίνημα της Δανίας. Η Κριστίν Μπέργκεν από την κίνηση “Πόλη ελεύθερη από ρατσισμό” της Κοπεγχάγης που συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση, μετέφερε την εικόνα του πώς κατάφεραν να απλώσουν τη δράση τους σε πανεθνικό επίπεδο διαδηλώνοντας στις 22 Μάρτη και πώς στη συνέχεια κατάφεραν να σταματήσουν την προσπάθεια των φασιστών να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο. Αντίστοιχες μάχες δίνονται και στην Καταλονία. Φασιστικές ομάδες με σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή στη Βαρκελώνη προσπαθούν να καταλάβουν τους δρόμους. Η κίνηση “Ενότητα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού” δίνει τη μάχη συνενώνοντας κινήματα από τις γειτονιές. Ο Ντέιβιντ Καρβάλα από την κίνηση αυτή δήλωσε ότι θα είναι από τη μεριά τους παρόντες και στο συλλαλητήριο της Λυών αλλά και στη Διεθνή κινητοποίηση στις 21 Μάρτη του 2015.


Αν “οι φασίστες οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη”, όπως είπε ο Γουέιμαν Μπένετ, “το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε την εμπειρία που είχαμε πέρσι στις 22 Μάρτη, ξανά στην Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη φέτος με διαδηλώσεις στις 21 Μάρτη, καθώς ο αγώνας γίνεται όλο και πιο έντονος εξαιτίας του βαθέματος της οικονομικής κρίσης και των επιθέσεων”.