Άρθρο
Aντικαπιταλιστικές Συνελεύσεις

H Συνέλευση στο Pέθυμνο 17 Iούνη.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της 9 Ιούνη, στην πρώτη πανελλαδική συνέλευση για το κατέβασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές, ήταν κατά γενική ομολογία η μεγαλύτερη και η πιο επιτυχημένη συγκέντρωση που έχει οργανωθεί στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς τα τελευταία χρόνια. 

Για πέντε περίπου ωρες το Πεδίο του Αρεως είχε πλημμυρίσει με τον κόσμο των καταλήψεων, τον κόσμο των απεργιών στην Παιδεία, με αγωνιστές από το χώρο της υγείας, της οικολογίας. Δεκάδες από αυτούς κατάφεραν να τοποθετηθούν και να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο τις διαθέσεις όχι μόνο των ίδιων αλλά και την ανταπόκριση που συναντά η  πρωτοβουλία για μία κοινή εκλογική κάθοδο της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς.  Η μεγάλη πλειοψηφία μίλησε για τη διάθεση ενός ευρύτερου κομματιού κόσμου που έδωσε τις μάχες ενάντια στις επιθέσεις της αγοράς και του πολέμου να εκφράσει αυτή τη δυναμική του κινήματος και στις ίδιες τις εκλογές. Ισως η καλύτερη στιγμή της συνέλευσης ήταν η τοποθέτηση του Ευτύχη Μπιτσάκη που μίλησε  υπέρ της συγκρότησης ενός ενιαίου σχήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές με προοπτική τη δημιουργία ενός νέου επαναστατικού κόμματος.  

Δεν ήταν μόνο ο όγκος του κόσμου που έδινε τον αέρα της αισιοδοξίας σε αυτό το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αριστεράς εγχείρημα. Ηταν και η ίδια η σύνθεση του. Ηταν η συνάντηση του νέου με το παλιότερο κίνημα, ήταν το κίνημα των καταλήψεων μαζί με τη γενιά της μεταπολίτευσης. Ηταν κυρίως η δυναμική που ανάβλυζε από αυτή την πρώτη συγκέντρωση, η δυναμική της έκφρασης του ίδιου του κινήματος που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των οργανώσεων και των ανένταχτων που συνυπογράψανε το κοινό κάλεσμα για συζήτηση στις 9 Ιούνη.   

Η απόφαση της συνέλευσης για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία και σε τοπικό επίπεδο με την οργάνωση αντικαπιταλιστικών συνελεύσεων σε γειτονιές και χώρους εργασίας δεν άργησε να πάρει σάρκα και οστά. Την αρχή έκανε το Ρέθυμνο στις 17 Ιούνη. Πάνω από 80 άτομα συμμετείχαν στην πρώτη τοπική αντικαπιταλιστική συνέλευση που οργανώθηκε πανελλαδικά. Η συνέλευση ξεκαθάρισε τα χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας, αποφάσισε τη διεύρυνση της στα γύρω χωριά και κατέληξε σε ένα εμπλουτισμένο κείμενο πρόταση προς την πανελλαδική συνέλευση της πρωτοβουλίας στις 14 Ιούλη. Οπως μας μετέφεραν οι σύντροφοι του Ρεθύμνου  η καλύτερη στιγμή της συνέλευσης ήταν όταν «ο εκπαιδευτικός Νίκος Τσιμιτάκης, γέμισε με έμπνευση τη βραδιά τονίζοντας πως αυτή είναι η αριστερά που θέλουμε, αυτή που πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα με το «16» και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει δίνοντας δυναμική στους επόμενους αγώνες».

Τις επόμενες ημέρες τη σκυτάλη πήραν τα Γιάννενα. Στο Πάρκο Λιθαρίτσια πάνω από 100 άτομα, σε μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητές   συμμετείχαν στη συνέλευση, αλλά και εργαζόμενοι, μέλη τοπικών δημοτικών κινήσεων της Αριστεράς και οργανώσεις.  Τη συζήτηση άνοιξαν οι Μάριος Μιχαηλίδης, δάσκαλος και μέλος της πανελλαδικής επιτροπής πρωτοβουλίας, Πέτρος Γρηγορίου, ΑΡΑΝ, Λευτέρης Παπαθανάσης, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Γιάννης Χατζηδάκης, πανεπιστημιακός, Γιώργος Τσιρώνης, ΣΕΚ και Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος και  μέλος της πανελλαδικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Και στα Γιάννενα όπως και σε όλα τα άλλα σημεία αναδείχθηκε σαν προοπτική η ανάγκη αυτή η προσπάθεια να μην έχει ορίζοντα τις εκλογές αλλά να αποτελέσει εργαλείο για τον κόσμο που παλεύει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις , την καταστροφή του περιβάλλοντος, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ίδια στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για τη συνολική ρήξη με τον καπιταλισμό. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός εργαζόμενου που ζήτησε από τον κόσμο της ριζοσπαστικής αριστεράς να πρωτοστατήσει στη μάχη ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία από τα γιαπιά μέχρι τα φαστφουντάδικα. Η συνέλευση αποφάσισε να διευρυνθεί και προς την Ηγουμενίτσα σε μία προσπάθεια στησίματος και εκεί επιτροπής. 

Τη Δευτέρα 25/6 η παραλία της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε χώρο πολιτικής συζήτησης και έμπνευσης για την προοπτική της έκφρασης του κινήματος στις εκλογές. Συμμετοχή τουλάχιστον 200 άτομα, από  το κίνημα των καταλήψεων,  το κίνημα της Μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου αλλά και αγωνιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ΄90.

Η συζήτηση ήταν εντυπωσιακά πλούσια. O Παύλος Νεράτζης, δημοσιογράφος, μίλησε για το αντιπολεμικό κίνημα των τελευταίων χρόνων και τις νίκες που έχει κατακτήσει και τόνισε ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να εκφράσει συγκεκριμένη θέση για τον πόλεμο . Δεν έλειψε η συζήτηση γύρω από το θέμα της ενότητας. Ο Θεοδόσης Μπούσουλας, φοιτητής της Αρχιτεκτονικής και μέλος της ΑΡΑΣ ανέφερε  ότι στο παρελθόν τα διασπαστικά κατεβάσματα υπονόμευσαν τη Ριζοσπαστική Αριστερά και ότι θα ήταν λάθος ο καθένας να συσπειρωθεί γύρω από την άποψη του αποκλείοντας τις συνεργασίες. Ηταν εκεί και πήραν το λόγο ο Δημήτρης Τεμουρτζίδης μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Αριστερών Πολιτών, ο Μπάμπης Τσολάκης πρώην συνδικαλιστής στα ΕΛΠΕ, ενώ δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις πολλών συντρόφων και συντροφισσών που αναφέρονταν στα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Εντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση  στην συνέλευση της Πάτρας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Την ώρα που το θερμόμετρο έδειχνε 45 βαθμούς πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν στη διαδικασία της συνέλευσης. Μπορεί στην αίθουσα να μην υπήρχε κλιματισμός αλλά το ενδιαφέρον για τη στήριξη του νέου εγχειρήματος για τη συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές ήταν έντονο. Στη συζήτηση στη διάρκεια της συνέλευσης δεν έλειψε η αναφορά στο ΛΑΟΣ, σαν ένα φασιστικό κόμμα που προσπαθεί όμως να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση ενός κομματιού κόσμου από την αριστερά. Η είδηση ότι η σύναξη του ΛΑΟΣ την ίδια ώρα στο πολυτελές Πρέζιντεντ ακυρώθηκε, ξεσήκωσε ενθουσιασμό για τις δυνατότητες του κινήματος να μην αφήσει την ακροδεξιά να σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα.    

Την ίδια ημέρα  πραγματοποιήθηκε η αντικαπιταλιστική συνέλευση των νοτίων προαστίων στο Δημοτικό Θέατρο Αργυρούπολης. Πέρασαν πάνω από 70 άτομα και συμμετείχαν σε μία πολύ πλούσια συζήτηση που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Το άνοιγμα έκανε ο Παναγιώτης Βασιλάκης, ανένταχτος αγωνιστής ο οποίος τόνισε τον αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Στη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν συνολικά 15 ομιλητές, που μίλησαν για την ανάγκη να συνδεθεί η πρωτοβουλία με τα τοπικά κινήματα, να συνεχιστεί και  μετά τις εκλογές αλλά και να γίνει υπόθεση του ίδιου του κόσμου που έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αυτές τις μάχες. Mε πολλά από αυτά τα ζητήματα της συνέλευσης των νοτίων  εμπλουτίστηκε η απόφαση της τοπικής πρωτοβουλίας που θα μεταφερθεί προς την πανελλαδική συνέλευση της 14 Ιούλη.   

Στην αντικαπιταλιστική συνέλευση στο θεατράκι του Ταπητουργείου στο Bύρωνα την Τετάρτη 27 Ιούνη συμμετείχε κόσμος και από τις γύρω περιοχές το Παγκράτι και την Καισαριανή. Πάνω από 60 άτομα συζήτησαν για την ανάγκη να συνδεθεί η τοπική πρωτοβουλία με τις μάχες ενάντια στην κερδοσκοπική επέλαση τους ελευθερους χώρους, αλλά και την ανάγκη να απομονωθεί το ΛΑΟΣ σε αυτές τις εκλογές. Επίσης στην απόφαση της συνέλευσης περιλαμβάνεται η θέση για την συμμετοχή στην συγκέντρωση στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη.  

Η προσπάθεια να απλωθεί το μήνυμα της νέας ριζοσπαστικής αριστεράς δεν σταματά στις μεγάλες πόλεις. Αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις έγιναν και στα Χανιά, στη Μυτιλήνη, στα Γιαννιτσά, στην Ξάνθη, ενώ υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος με νέες συνελεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Ο στόχος είναι να φτάσει το μήνυμα σε κάθε Δήμο της Αθήνας, σε κάθε πόλη και χωριό οπουδήποτε χτυπά η καρδιά του κινήματος. Και μόνο το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν μπει στη διαδικασία της συζήτησης και της ενεργής στήριξης αυτής της προσπάθειας είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τη συνέχεια αυτού του πρωτόγνωρου εγχειρήματος.