Άρθρο
Ανταρσίες στους δήμους

Εξώφυλλο του τευχους 84

Με τo καλημέρα της ορκωμοσίας των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων φάνηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο.

Σχεδίαζε να επιβάλει με πραξικόπημα τις περικοπές του Καλλικράτη και του Μνημονίου ελέγχοντας ασφυκτικά τους νέους θεσμούς διαχείρισης. Όμως,  η  εκλογή συμβούλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε περιφέρειες και Δήμους έχει σημάνει ότι η δυναμική της αντίστασης στη λιτότητα, τις περικοπές, το ρατσισμό βρήκε δρόμο να εκφραστεί με τρανταχτό τρόπο: εκατό χιλιάδες ψήφοι, επτά περιφερειακοί σύμβουλοι και εκλογή αρκετών δημοτικών συμβούλων, ανάμεσα  σε αυτούς  για πρώτη φορά εκπρόσωποι σε μεγάλους Δήμους, όπως η Αθήνα και  ο Πειραιάς.

Ήδη, στην ορκωμοσία και στην πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή των οργάνων και των επιτροπών η αντικαπιταλιστική αριστερά έκανε διακριτή την εναλλακτική της πρόταση. Συμβολικά, οι εκπρόσωποι της έδωσαν  πολιτικό  όρκο στήριξης των αγώνων των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών. Πρόβαλαν την  αντικαπιταλιστική απάντηση αναδεικνύοντας το αίτημα της διαγραφής του χρέους και της απαγόρευσης των απολύσεων, και συγκεκριμένα και άμεσα των χιλιάδων συμβασιούχων στους Δήμους.

Αλλά και πριν την ορκωμοσία, ο αγώνας για να σώσουμε τις υπηρεσίες από τη Παγκάλεια λαιμαργία για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων ξεκίνησε με τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των σκουπιδιών και κατά της κατασταλτικής εκστρατείας για νέα χωματερή με εργολάβο τον… Παπουτσή στην Κερατέα. Την ίδια περίοδο εμπόδισαν με περιφρούρηση σε κεντρικά ξενοδοχεία την συνεδρίαση του ΕΣΔΚΝΑ που θα αποφάσιζε την σύμβαση εκχώρησης της διαχείρισης των σκουπιδιών ουσιαστικά στον όμιλο Μπόμπολα. Συνδικαλιστές με την στήριξη, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων εμπόδισαν με επιτυχία την έκδοση μιας τέτοιας απόφασης.

Η επιχείρηση «σκουπίδια» για τους ιδιώτες καπιταλιστές σημαίνει «πράσινες» μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ με τις πλάτες του κράτους και απομύζηση κερδών χωρίς να κουνάνε το δακτυλάκι τους. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν με χιλιάδες απολύσεις οι εργαζόμενοι  στην καθαριότητα αλλά και ο κόσμος στις γειτονιές που θα βλέπει να στοιβάζονται οι σωροί των σκουπιδιών κάτω από τα παράθυρα των σπιτιών του.

Όμως το μέτωπο των περικοπών δεν περιορίζεται στη καθαριότητα. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αυτό το διάστημα με την απειλή της άμεσης απόλυσης μέσω της μη ανανέωσης της σύμβασης. Αυτό σημαίνει τίναγμα στα ύψη της ανεργίας και της φτώχειας αλλά και διάλυση υπηρεσιών πρόνοιας. Στην Αθήνα, 2.400 εργαζόμενοι εργάζονται με συμβάσεις πάνω από οκτώ χρόνια και αντιμετωπίζουν άμεσα την απόλυση μέσω μη ανανέωσης των συμβάσεων. Το σωματείο εργαζόμενων στη καθαριότητα οργάνωσε 48ωρες απεργίες και ο Δήμος Αθήνας προσέφυγε στα δικαστήρια.  Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο εκπρόσωπος της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας. Μάλιστα μια τέτοια παρέμβαση σε δίκη πριν από τις 15 Δεκέμβρη διευκόλυνε δεκάδες εργαζόμενους να κατέβουν στη απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο, μαζί με την Επιτροπή αλληλεγγύης συνδικάτων και συνδικαλιστών. Συγκροτούνται επιτροπές συμβασιούχων που δίνουν την μάχη πότε στα δικαστήρια και πότε με απεργίες και καταλήψεις ενάντια στις απολύσεις, όπως στο Πειραιά και στην Ηλιούπολη.

Σε μία από τις δίκες, στις οποίες ο Γ.Καμίνης παρά τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις ότι δεν πρόκειται η Δημοτική Αρχή να παρέμβει σε δίκη κατά των εργαζόμενων οδηγώντας πρακτικά στην απόλυση τους, έστειλε τον νομικό σύμβουλο του Δήμου. Η επέμβασή μας που έβαλε ζήτημα ότι πρέπει να αποσύρει ο Δήμαρχος την αρνητική του θέση βοήθησε τους εργαζόμενους. Υπήρξε συμπόρευση των αριστερών δημοτικών συμβούλων, καταλυτική για την αλλαγή της  στάσης του Δημάρχου. Η συνέχεια αποτυπώθηκε στη θετική για τους εργαζόμενους απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό δίνει τα περιθώρια για την αντικαπιταλιστική  αριστερά να οργανώσει τον κόσμο μακριά από τις αδιέξοδες προσδοκίες δικαίωσης στα δικαστήρια για να τη πάει εκεί που ο κόσμος έχει τη δύναμη, στο χώρο δουλειάς και να κλιμακώσει τον αγώνα με απεργία διαρκείας και κατάληψη.

Αντίστοιχα, το άλλο ζήτημα που έχει ανοίξει είναι η απειλή διάλυσης των δημόσιων συγκοινωνιών, τόσο των αστικών όσο και του ΟΣΕ. Πρόκειται για ένα άγριο χτύπημα στα φτωχότερα στρώματα της εργατικής τάξης. Με την κατάργηση γραμμών για τις συνοικίες, η αναμονή και οι ουρές γίνονται αφόρητες ενώ  το στριμωξίδι απίστευτο. Τα πανάκριβα εισιτήρια είναι το πιο προκλητικό αποτέλεσμα αυτού του «εκσυγχρονισμού». Μόνο, η μαχητική δράση των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες μπορεί να σώσει το δημόσιο αγαθό που ακούει στο όνομα συγκοινωνία. Μόνο η συλλογική απόφαση των εργαζόμενων στα ΜΜΜ να επιβάλουν τη δωρεάν μετακίνηση μπορεί να τη κάνουν πράξη δίνοντας ανακούφιση στον κόσμο που η κυβέρνηση του αρπάζει το μισθό και τη σύνταξη. Οι αντικαπιταλιστές συνδικαλιστές έχουν να δώσουν τη μάχη για την απεργία ώστε να μπλοκάρουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις και την αύξηση των εισιτηρίων σε βάρος του λαού και όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία να σταθούν στο πλευρό τους.

Το τσεκούρι του Καλλικράτη πέφτει βαρύ και στο χώρο της παιδείας με τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές της Διαμαντοπούλου που εξαφανίζουν το σχολείο της γειτονιάς για να το κάνουν…πολυδύναμο και υπερτοπικό λες και είναι αστυνομικό τμήμα ή εμπορικό κέντρο. Από τη χαμηλότερη βαθμίδα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έως τα λύκεια και τις άλλες βαθμίδες η επίθεση είναι καταστροφική σπρώχνοντας τα παιδιά των φτωχών, ντόπιων και μεταναστών, έξω από τα σχολεία αφού οι γονείς έχουν πετσοκομμένο εισόδημα και δεν αντέχουν ούτε τα αυξημένα τροφεία, ούτε πολύ περισσότερο τα δίδακτρα στα ιδιωτικά.

Ο νέος ρατσιστικός νόμος του Παπουτσή, ο φράχτης στον Έβρο, οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Πλ. Αττικής, ο περιορισμός του ασύλου ξεσήκωσαν οργή αλλά και ένα νέο κύμα αγώνων των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Σε αυτούς τους αγώνες πρωτοστάτησε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών. Η εκλογή του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτύπωσε την εμπιστοσύνη κόσμου που ήθελε να δώσει αυτή μάχη.

Η νίκη της μεγάλης απεργίας πείνας των Ιρανών προσφύγων που απέσπασαν πολιτικό άσυλο για πενήντα άτομα ράβοντας τα στόματα τους και κλείνοντας τη πόρτα του Υπουργείου Προ.Πο είχε τη στήριξη του δημοτικού συμβούλου Αθήνας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Η νίκη των απεργών Σενεγαλέζων της Κ.Τζαρτζούλης ΑΕ στα Γιάννενα ήταν άλλη μια ελπιδοφόρα δράση στηριγμένη στη δυναμική της παρουσίας των  εκλεγμένων και των υποψήφιων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη περιφέρεια της Ηπείρου.

Η μάχη ενάντια στον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση της εργατικής τάξης για να  μην περάσουν οι επιθέσεις του Μνημονίου απλώνεται από γειτονιά σε γειτονιά. Μπορούμε να κάνουμε τις γειτονιές όχι μόνο ελεύθερες από τους φασίστες, αλλά και κέντρα αγώνα και αντίστασης στις επιθέσεις με βάση τα δυνατά συνδικάτα αλλά και την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που λειτουργεί πια σαν πηγή  έμπνευσης  για νικηφόρους αγώνες. Ξεκινήσαμε να δίνουμε μάχες και μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο με αντικαπιταλιστικές επιλογές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους απλού κόσμου που θέλει να παλέψει και να νικήσει.