Άρθρο
Με τα δικά τους λόγια

Εξώφυλλο του τευχους 56

Κονστάντζα Μανκέλα, φοιτήτρια και ακτιβίστρια του γυναικείου κινήματος

 

Είμαι από την Χιλή και σπουδάζω Δημόσια Υγεία στο Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας. Ανήκω στην γυναικεία κολλεκτίβα Pachamama και το σύνθημα μας είναι «Γυναίκες και άνδρες ενωμένοι παλεύουμε για τη λαϊκή εξουσία».

Είναι αλήθεια ότι η επανάσταση μας έχει ανοίξει χώρο. Αλλά αυτό που ακόμα λείπει είναι νόμοι που θα καθιερώνουν τη πλήρη ισότητα.

Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα -υπάρχουν διακρίσεις και καταπίεση. Εδώ στη Βενεζουέλα έχουμε ένα χώρο στον οποίο μπορούμε να παλέψουμε. Πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να οργανωθούν, δίπλα στους άνδρες, αν θέλουμε να κερδίσουμε την ισότητα.

 

Νένε Γκουγιάνο, κοινωνικός λειτουργός στα μπάριος

 

Είμαι πρώην αντάρτης και στη δεκαετία του '70 πολέμησα στα βουνά της Νικαράγουα. Σήμερα εργάζομαι στα μπάριος για να υπερασπίσω την Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Σ' αντίθεση με αυτά που λένε οι δεξιοί αντίπαλοι του Τσάβες, εδώ δεν υπάρχει ολοκληρωτισμός. Ο Τσάβες έφτασε να αφήσει ελεύθερους ακόμα κι αυτούς που προσπάθησαν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση του με τη βία.

Αυτοί που καταπιέζονται εδώ είναι οι φτωχοί -και καταπιέζονται από τη δεξιά αντιπολίτευση που απειλεί να μας σκοτώσει. Ομως, είναι οι φτωχοί που νικάνε, γιατί έχουμε ένα όνειρο, όπως και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και το κάνουμε πράξη.

Το όνειρο μας είναι να αποτινάξουμε αιώνες σκλαβιάς και καταπίεσης. Η επανάσταση σημαίνει ότι τώρα οι φτωχοί ζουν με αξιοπρέπεια, με εκπαίδευση, υγεία και τροφή. Και γι' αυτά ευχαριστούμε τον πρόεδρο μας. Αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Είναι μια πορεία προς μια νέα κοινωνία -ένα νέο σοσιαλισμό.

 

Γουίλλιαμ Αρτιάγκα, ακτιβιστής του κινήματος των ακτημόνων αγροτών

 

Είμαι στο κίνημα της πολιτείας Γιαρακάι της Βενεζουέλας. Παλεύουμε για να πάρουμε πίσω τη γη που μας άρπαξαν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Δυστυχώς, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ακόμα τα πλοκάμια τους απλωμένα και στη σημερινή κυβέρνηση.

Κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας κατηγορούν για «καταπατήσεις γης» -στη πραγματικότητα οι καταπατητές είναι τα μεγάλα λατιφούντια (οι μεγάλοι κτηματίες). Αυτοί κατέχουν τη γη μας και δολοφονούν τους companeros μας (συντρόφους). Με τον πλούτο τους και τη διαφθορά συνεχίζουν να ασκούν μεγάλη επιρροή -και κρατάνε πίσω την επανάσταση.

θέλουμε να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο Τσάβες να νικήσει τα κομμάτια της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρούνται και στη σημερινή.

 

Γιούκπα και Μπάρι, ακτιβιστές από τους Ινδιάνους Βαγιού

 

Στο Βαγιού, χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να ξεσπιτωθούν από πολυεθνικές εταιρείες που τους έχει δώσει συμβόλαια ο Τσάβες. Απαιτούμε από τον Τσάβες να τα ακυρώσει.

Στα πλαίσια του αγώνα μας, οργανώσαμε διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων με το αίτημα οι πολυεθνικές να μην αποκτήσουν πρόσβαση στη γη μας. Σε περιοχές όπως η Sierra de Perija, οι εξορυκτικές εργασίες θα καταστρέψουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Πριν τις εκλογές του 2000, ο Τσάβες είχε υποσχεθεί ότι αυτές οι εργασίες δε θα ξεκινήσουν. Ομως, πέρσι επισκέφθηκε την περιοχή μας και συνάντησε τα αφεντικά αυτών των επιχειρήσεων. Απαιτήσαμε να είμαστε παρόντες σε αυτές τις συναντήσεις αλλά αντί γι' αυτό μας πέταξαν έξω.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος λέει ότι μελετά τα αιτήματα μας αλλά όπου να ναι θα ξεκινήσει η εξόρυξη. Σίγουρα θα αντισταθούμε για να τους σταματήσουμε, αλλά τι στάση θα κρατήσει η Εθνοφρουρά; Στη περιοχή μας ελέγχεται από ένα πρώην στρατηγό της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

Μιγκέλ Χερέρ, ακτιβιστής του κινήματος των ακτημόνων αγροτών

 

Η επανάσταση μας έχει βοηθήσει να κάτσουμε και να συζητήσουμε πως θα ενώσουμε τους αγώνες μας. Αν μας επιτεθεί ο ιμπεριαλισμός θα το κάνει καθώς θα προσπαθεί να μας διαιρέσει.

Παρόλα αυτά, τμήματα του κράτους είναι διαβρωμένα από ρεφορμιστές και πιόνια του ιμπεριαλισμού που ο ρόλος τους είναι η αποσταθεροποίηση της επαναστατικής διαδικασίας. Ομως, ο λαός έχει τα μάτια του ανοιχτά, και καταλαβαίνει ότι η λαϊκή εξουσία πρέπει να υπερασπιστεί την επανάσταση -οι φτωχοί δηλαδή, που έχουν κερδίσει τα περισσότερα απ' αυτήν.