Άρθρο
Η Κωσταντίνα Κούνεβα δεν είναι μόνη!

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εξηγεί γιατί και πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη δράση ενάντια στις δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις. Η δολοφονική επίθεση σε βάρος της συνδικαλίστριας των Καθαριστριών Κωνσταντίνας Κούνεβα ήταν μια κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων που το τελευταίο διάστημα σόκαραν με την αγριότητά τους.

Ο Μοχάμεντ Ασράφ από το Πακιστάν και ο Χουσέιν Ζαχιντούλ από το Μπαγκλαντές βρέθηκαν δολοφονημένοι, στο ίδιο ακριβώς σημείο του ρέματος στην Π. Ράλλη δίπλα από την είσοδο των λεωφορείων της ΕΘΕΛ την ώρα αστυνομικής επίθεσης εκδίωξης των χιλιάδων αιτούντων για άσυλο στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών. Ο Μαζίρ Γκουλ είναι κλινικά καθηλωμένος χωρίς «δυνατότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον» από τις 6 Δεκέμβρη όταν βρέθηκε και αυτός στο ίδιο σημείο. Ο κατάλογος της φρίκης όμως είναι μεγαλύτερος και περιλαμβάνει δολοφονημένους στην Κόρινθο, πνιγμούς στην θάλασσα ακόμη και λιμενικούς που μπήγουν μαχαίρια σε φουσκωτά και αδειάζουν στα μανιασμένα κύματα γυναίκες εγκύους και μωρά.

Οι αποκαλύψεις της Εργατικής Αλληλεγγύης για το δημόσιο αστυνομικό έλεγχο με ξεβρακώματα στην Ομόνοια έκανε το γύρο του κόσμου φέρνοντας στα μάτια απλού κόσμου τι συμβαίνει καθημερινά στα αστυνομικά τμήματα με τους εξευτελισμούς και βασανισμούς μεταναστών ακόμη και των δικηγόρων τους.

Δεν πρόκειται όμως για ακρότητες άρρωστων αστυνομικών εγκεφάλων αλλά κυβερνητική πολιτική με βάθος χρόνου και συνέχεια. Αρκεί να θυμίσουμε τις απαγωγές των Πακιστανών το 2005 και το δόγμα Βουλαγαράκη-Πολύδωρα ότι αποτελεί «εθνικό τους σπορ»! Να θυμίσουμε τις επιχειρήσεις σκούπα και την χυδαία συστηματική καταστολή των Αφγανών προσφύγων στη Πάτρα με την συνδρομή της συμμορίας των δολοφόνων του Νίκου Τεμπονέρα, του ΛΑΟΣ και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, όπως κατάγγειλε ο Δήμαρχος της Πάτρας.

Η επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων κλιμακώνεται σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. να έχει ήδη υιοθετηθεί σε Σύνοδό της στις 15 Οκτώβρη. Παράλληλη η διαβόητη «οδηγία του αίσχους» που απαιτεί την 18μηνη φυλάκιση των αιτούντων άσυλο! Το Σύμφωνο Σαρκοζί είναι μια τεράστια επίθεση στους μόνιμα διαμένοντες μετανάστες. Επιβάλλει την ειδικότητα που απαιτεί η αγορά εργασίας ως κεντρικό κριτήριο για την επανεξέταση της διαμονής σε χώρα της Ε.Ε.! Επίσης απαγορεύει κάθε μαζική διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών χωρίς χαρτιά φωτογραφίζοντας το ισπανικό και το ελληνικό παράδειγμα.(1) 

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες του Προκόπη Παυλόπουλου έχουν αναλάβει εκστρατεία ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες οδηγώντας φορείς και ΜΚΟ σε σκληρές καταγγελίες για ρατσισμό στα λεγόμενα Κέντρα Υποδοχής στη Σάμο και την Μυτιλήνη ή για την Π.Ράλλη και την Πάτρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεργάζεται πλέον απροκάλυπτα με το ΛΑ.Ο.Σ και την Χρυσή Αυγή και δίνει κάλυψη όχι μόνο στην προπαγάνδα τους αλλά ακόμη και σε ρατσιστικές επιθέσεις με στελέχη της στην τοπική αυτοδιοίκηση να πρωτοστατούν σε κινήσεις «αγανακτισμένων κατοίκων».

Σε συνθήκες κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες της εργατικής τάξης και να στοχοποιήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν τους υπαίτιους για την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές.

Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν μια λαθεμένη στάση που υποτιμάει τον κίνδυνο της διάσπασης της εργατικής τάξης και το δυνάμωμα των φασιστών, κίνδυνοι που τους είδαμε χειροπιαστά στην Ιταλία με την έφοδο οργανωμένων ταγμάτων σε γειτονιές μεταναστών με την κάλυψη της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι μετά την ήττα και την απογοήτευση από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πρόντι. Ακόμη χειρότερα, ο νομάρχης Σγουρός έφτασε να αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα που κάλυπταν τις επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας στην Ομόνοια και τον Αγιο Παντελεήμονα.(2) 

Η δημιουργία της Επιτροπής κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. με την συμμετοχή της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, της Πακιστανικής και της Αφγανικής Κοινότητας, ακτιβιστών δικηγόρων, φοιτητικών συλλόγων, συνδικαλιστών του ΕΚΑ, επιστημόνων έχει ανοίξει νέες δυνατότητες.

Ο απολίτικος «αντιρατσισμός» που συνομιλεί με την Ντόρα Μπακογιάννη σε φεστιβάλ Δήμων και βλέπει τους μετανάστες σαν «ξένους και διαφορετικούς που αξίζουν τη συμπόνοια όλων των ελλήνων» έχει φτάσει στα όριά του. Ευτυχώς ο κόσμος της Αριστεράς δεν ακολουθεί τις ηγεσίες του σ’αυτή την κατεύθυνση. Στην μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση στον Άγιο Παντελεήμονα κόσμος του ΣΥΝ τοπικά συμμετείχε παρά την εκφρασμένη διαφωνία της ηγεσίας του. 

Χρειάζεται να ξεπεραστεί επίσης μια αταξική αντίληψη που αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν εξατομικοποιημένη και εξαθλιωμένη μάζα, σαν κάποιους «κολασμένους των γκέτο», όπου η μόνη συλλογικότητά τους είναι ο δρόμος.

Αυτές οι προσεγγίσεις χάνουν από τα μάτια τους το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες είναι εργαζόμενοι ενώ τουλάχιστον 550.000 με βάση στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ κλείνουν πάνω από 16 χρόνια μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα. Βρίσκονται στο στόχαστρο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και από αυτή πηγάζει η καταπίεση ενώ ο ρατσισμός είναι στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης για τη διάσπαση και την επιβολή ιδιαίτερα καταπιεστικού καθεστώτος.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης. Μάλιστα είναι κομμάτι που δεν αποτελεί μέρος «της γενιάς των 700 ευρώ». Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν μεγάλα ποσοστά εργαζόμενων μεταναστών που έχουν απόδοση φόρου εισοδήματος και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών συγκριτικά όχι στις πιο χαμηλές βαθμίδες. Πρόκειται για κόσμο κύρια από τις όμορες χώρες των Βαλκανίων με ένα 58% από την Αλβανία.

Αντίστοιχα, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της συμμετοχής στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου στον ιδιωτικό τομέα παρατηρείται ποσοστό για τους μετανάστες γύρω στο 13%, ίσο δηλαδή με όλους.(3) 

Η απεργία των εργατών φράουλας στη Μανωλάδα είναι μόνο ένα, κορυφαίο, παράδειγμα κινητοποιήσεων στο αγροτικό τομέα.

Οι καθαρίστριες που οργάνωσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα και οι συναδέλφισσές της δίνουν για χρόνια μάχες σε ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες των ΔΕΚΟ. Είναι γνωστό ότι Ομοσπονδίες ολόκληρες όπως η ΟΕΚΙΔΕ και των Οικοδόμων έχουν τεράστια ποσοστά μεταναστών εργατών.

Το επόμενο διάστημα αν θέλουμε να τσακίσουμε την ρατσιστική επίθεση χρειάζεται να βάλουμε στο στόχαστρο μας το να μην περάσει το Σύμφωνο Σαρκοζί.

Χρειάζεται να στηριχτούμε σε καταχτήσεις των συνδικάτων. Στην Ελλάδα ποτέ δεν αποδέχτηκαν ποσοστώσεις για την πρόσκληση εργατικού δυναμικού και για αυτό χρειάζεται να απορρίψουμε ξανά τις ρυθμίσεις που προσπαθεί να επιβάλει το Σύμφωνο Σαρκοζί. Δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κλεισιμάτων των εργοστασίων, των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης τομέων υπηρεσιών του δημόσιου, των απολύσεων και της ελαστικοποίησης της εργασίας. Από τους Πακιστανούς εργάτες στην μεταπολίτευση στη Νάσιοναλ Καν και στο Σκαραμαγκά μέχρι την γενιά της Κούνεβα ο εργατικός συνδικαλισμός είναι όπλο για να παλέψουμε και να νικήσουμε. Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο να μπορούν οι μετανάστες να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία, στην Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση σπάζοντας στην πράξη στη δεκαετία του 1990 αστυνομικού τύπου εγκυκλίους των κυβερνήσεων που επέβαλαν αποκλεισμό στα δικαιώματα τους. Η Εργατική Αλληλεγγύη είχε συμβάλει τότε αποφασιστικά σε αυτές τις δραστηριότητες. Αντίστοιχα, οι φοιτητές και οι μαθητές πρωτοστάτησαν στην σύγκρουση με τις ρατσιστικές επιχειρήσεις-σκούπα και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η παραλίγο δολοφονία του Δ.κουσουρή από τους φασίστες ήταν συμβολική στιγμή εκείνων των συγκρούσεων. Ο Δ.Σ.Α. χρόνια τώρα έχει ρίξει σημαντικό βάρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. 

Διεκδικούμε απεργία από την ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ για την δολοφονική επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Θέλουμε «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», να ποια θα πρέπει να η πολιτική των συνδικάτων! Και μαζί με αυτά ένα ολόκληρο πρόγραμμα που κάνει την υπόθεση της κόντρας με το ρατσισμό και τους φασίστες υπόθεση της μεγάλης οργανωμένης δύναμης των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητικών κοινοτήτων για να νικήσουμε. Να ποια είναι η μόνη αποδεκτή «ενσωμάτωση» των μεταναστών.

Για αυτό και οι αντικαπιταλιστές χρειάζεται να κάνουν δικιά τους υπόθεση το χτίσιμο ενός τέτοιου μαζικού πολιτικού κινήματος κατά του ρατσισμού. Ένα κίνημα που στη σημαία του έχει τη έκκληση του Κάρλ Μάρξ «Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε» και δεν τους αντιμετωπίζει με βάση την κουλτούρα, την εθνική καταγωγή και την θρησκεία.(4) Ένα κίνημα που οι σύμμαχοι του δεν είναι οι πρεσβείες καταπιεστικών δικτατορικών καθεστώτων με τα οποία συνεργάζεται η κυβέρνηση.

Με τέτοια κατεύθυνση πάμε να κερδίσουμε ότι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ το Σύμφωνο Σαρκοζί! 

Διεκδικούμε ΑΜΕΣΑ συνολική απόρριψη του από την ΓΣΕΕ την ΑΔΕΔΥ και όλα τα συνδικάτα. Καμιά ευθυγράμμιση με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικης του Ζαβού που το στηρίζει ξεδιάντροπα.

Παλεύουμε για να φύγει η διαδικασία ασύλου από τα χέρια των δολοφόνων του Αλεξη Γρηγορόπουλου και να δοθεί άσυλο σε κάθε αιτούντα, σε κάθε κατατρεγμένο από τους πολέμους, την φτώχεια και τις δικτατορίες. Η μετανάστευση δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ!

Παλεύουμε για την νομιμοποίηση ΟΛΩΝ των μεταναστών με την κατάργηση των ρατσιστικών προϋποθέσεων, των ενσήμων και των παράλογων γραφειοκρατικών εμποδίων που κοστίζουν ακριβά. Παλεύουμε για την επανένωση των οικογενειών των μεταναστών, το δικαίωμα να επιλέγουν ανάμεσα σε ιθαγένεια και μόνιμη παραμονή τα παιδιά των μεταναστών, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που θα σέβεται την πολυγλωσσία των εκπαιδευόμενων.

Παλεύουμε για το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες όπως και στην ελεύθερη εκλογή τους σε όλες τις βαθμίδες πολιτικής και συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των συνδικάτων.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για το χτίσιμο της ενιαίας δράσης ενάντια στους φασίστες του ΛΑΟΣ στις γειτονιές, ώστε να στρέφουμε την αγανάκτηση για την υποβάθμιση σε αντικαπιταλιστική προοπτική.

 Η δικιά μας παράδοση είναι αυτή που έχτισε την ΓΣΕΕ και το ΣΕΚΕ σαν το συνδικάτο και το επαναστατικό κόμμα των εργατών στην μαύρη περίοδο των Βαλκανικών Πόλεμων και τη προσφυγιάς. Είναι ώρα να ξαναπιάσουμε αυτό το νήμα για να μην πάνε χαμένες θυσίες σύγχρονων μαρτύρων όπως της Κωνσταντίνας Κούνεβα. n

 

(1) Δείτε αναλυτικότερα την ανακοίνωση της Επιτροπής κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης κα Ασύλου της Ε.Ε. www.oxisymfonoasyloee.blogspot.com

(2) Ανακοίνωση της Συμμαχίας για την Υπερνομαρχία στο www.symmaxiaypernomarxia.gr

(3) Βλέπε «Αδήλωτη απασχόληση και «νομιμοποίηση» των μεταναστών» σε επιμέλεια του Αποστόλη Καψάλη. Με την ευκαιρία να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στους ερευνητές του Ινστιτούτου που βάλλονται συκοφαντικά γι αυτές τους τις θέσεις.

(4) Περισσότερα στο “Ρατσισμός, τι είναι και πως παλεύεται” Αλεξ Kαλλίνικος από της Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.