Δούλεψα σε ένα εργοστάσιο του Μποδοσάκη. Μετά τη χούντα αναπτύχθηκαν πολλοί αγώνες. Παράλληλα με τα οικονομικά αιτήματα υπήρχε το πρόβλημα των δημοκρατικών ελευθεριών. Το 1977 κάναμε 120 ημέρες απεργία για να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Eργασίας που τότε δεν υπήρχε.
Τότε υπήρχαν τα Ιδιωτικά Συμφωνητικά. Τότε ο Μποδοσάκης πρώτη φορά υποχώρησε και υπέγραψε Συλλογική Επιχειρησιακή Σύμβαση. Εκείνη την περίοδο η εργοδοσία ήταν σκληρή. Για παράδειγμα η ΠΥΡΚΑΛ του Μποδοσάκη που πουλούσε σε μονοπωλιακή κατεύθυνση στο στρατό με ποσοστό κέρδους 10% έξω από το κόστος τους. Παρόλα αυτά και αυτές φουντάρανε.
Το κίνημα των προβληματικών ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ΄70. Το 82 το ίδρυμα Μποδοσάκη παρέδωσε τις επιχειρήσεις στο κράτος και είπε δεν μπορούμε εμείς να τις λειτουργήσουμε. Αναπτύχθηκε ένα μεγάλο κίνημα. Στην ΙΖΟΛΑ που είχε 750 εργαζόμενους, στο Μαντούδι, στο Σκαλιστίρι, στη Χαλκιδική παντού γίνανε αγώνες για να στηριχτούνε αυτές οι επιχειρήσεις. Όταν βγήκε το ΠΑΣΟΚ έκανε τον οργανισμό των προβληματικών επιχειρήσεων κάτω από την πίεση του κινήματος που αντέδρασε στο να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας. Εγιναν καταλήψεις, πορείες και υπάρχει πάρα πολύ πλούσιο ιστορικό αρχείο πάνω σε όλα αυτά. Εγιναν εντατικοί αγώνες. Συντηρήθηκε μία κατάσταση και δυστυχώς δεν μπόρεσε να δώσει διέξοδο.
Η ΟΒΕΣ φτιάχτηκε το 1979. Κάτω από συνθήκες που το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, ήταν στην ουσία ελεγχόμενο. Η ΓΣΕΕ τότε με τον Καρακίτσο δεν έγραφε στη δύναμη της ούτε σωματεία δυναμικά και ταξικά ούτε Ομοσπονδίες. Η ΟΒΕΣ εκπροσωπούσε τους εργαζόμενους στη βιομηχανία. Για να εκφράσει όλα αυτά τα ταξικά σωματεία που δώσανε στη δεκαετία του ΄70 πολύ σκληρούς αγώνες. Επειδή δεν έβρισκαν ανταπόκριση από τη ΓΣΕΕ, η ΟΒΕΣ ήταν ένα αποκούμπι επί της ουσίας όλων των εργαζομένων που αγωνίζονταν ταξικά για να εκφραστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία παρόλο που ξεκίνησε το 1979, το 1982 έφτασε να έχει 133 σωματεία στη δύναμή της. Πολύ μεγάλη δύναμη και αυτό οφείλεται σε αυτές ακριβώς τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν και στην κατάκτηση των δημοκρατικών διαδικασιών στα σωματεία μέσα από το νόμο 1264/82. Υπήρχε ένας οργασμός συγκροτήσεων εργοστασιακών σωματείων και κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε η ΟΒΕΣ. Τότε ανατράπηκε και η εργοδοτική ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία προσπάθησε να παίξει αυτόν τον ρόλο. Την πολέμησαν από την αρχή της ίδρυσής της δύο πλευρές. Ο ένας ήταν ο ΣΕΒ γιατί δεν ήθελε να έχει απέναντί του οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο δεύτερος ήταν το ΚΚΕ γιατί είχε σαν πρώτη επιλογή την κλαδική οργάνωση του χώρου.
Aρης Xατζησαββίδης, πρόεδρος OBEΣ