Άρθρο
Όχι στο NATO - Όχι στον πόλεμο

Γυναίκα ζητιανεύει στη Kαμπούλ.

H καμπάνια «60 χρόνια NATO είναι αρκετά» ξεκίνησε δυνατά 

με συλλαλητήρια στη Σούδα και στο Άκτιο και προχωράμε 

με Bαλκανική Συνάντηση Eιρήνης στα τέλη Nοέμβρη. 

O Πέτρος Kωνσταντίνου ενημερώνει.

Ο πόλεμος των ΗΠΑ για την επιβολή του «νέου αμερικάνικου αιώνα» δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρικούς απολογισμούς των γερακιών της Ουάσιγκτον μετά την λήξη της θητείας του Τζορτζ Μπους. Η κρίση της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων του, συμβαδίζει με την οικονομική κρίση φέρνοντας την προοπτική όχι της απόσυρσης από τα πολεμικά μέτωπα και τις εστίες ανταγωνισμού αλλά την κλιμάκωση και την επέκτασή τους.

Το αντιπολεμικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε μεγαλύτερες προκλήσεις την επόμενη περίοδο με την συνεχιζόμενη κατοχή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, την Α.Ευρώπη και τον Καύκασο, με την δραματική κλιμάκωση στη Σομαλία, με τις απειλές για βομβαρδισμό του Ιράν και της Συρίας.

Aποσταθεροποίηση

Στο Ιράκ, πρόσφατα ο Νεγκρεπόντε ως απεσταλμένος του Μπους απείλησε να αντικαταστήσει τον κατοχικό πρωθυπουργό Νουρί Αλ Μαλίκι με ένα δικτάτορα αν δεν συμφωνήσει με το Σχέδιο συμφωνίας παράτασης της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων μετά την λήξη της εντολής του ΟΗΕ τον επόμενο Δεκέμβρη.

Ο Αλ Μαλίκι βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να συντριβεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές το χειμώνα και τις βουλευτικές το 2009 αν αποδεχτεί παράταση της κατοχής. Μια μεγάλη διαδήλωση δύο εκατομμυρίων Iρακινών οργανωμένη από τους οπαδούς του Μοκτάντα Αλ Σαντρ έδειξε πόσο μαζική είναι η πλειοψηφία ενάντια στην συνέχιση της κατοχής. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι μπορεί να βρεθεί το Ιράν με μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή καθώς συνεργάζεται με τους σιϊτες στο Ιράκ για ένα ταχύτερο τέλος της στρατιωτικής κατοχής δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους. Η προοπτική επίσης η Ρωσία να φτάσει να προβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της εντολής παρουσίας στρατευμάτων στο Ιράκ μετά την κρίση στην Γεωργία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αλλά και στο Αφγανιστάν, όπου κλείνουν επτά χρόνια από την εισβολή, οι ΗΠΑ απειλούν τον Καρζάι… με τι άλλο; Να τον αντικαταστήσουν με ένα «φιλάνθρωπο» δικτάτορα! Εξ άλλου στην περιοχή έχασαν πρόσφατα τον Περβέζ Μουσάραφ και τώρα πιέζουν τον διάδοχό του να βοηθήσει στο πόλεμο κατά των Ταλιμπάν ακόμα και με στρατιωτικές ενέργειες στις συνοριακές πόλεις και χωριά του Πακιστάν. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή με το επιχείρημα να χτυπηθούν οι τοπικοί πολέμαρχοι και οι καλλιεργητές παπαρούνας. Ο Ομπάμα προτείνει σχέδιο αναπροσανατολισμού της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ από το χαμένο Ιράκ στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν φωνές που προτείνουν ανοιχτό διάλογο με τους Ταλιμπάν μπροστά στην προοπτική της ήττας.

Στην πράξη για τους απλούς ανθρώπους οι πόλεμοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν σημάνει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, οικονομική διάλυση αντί της διαβόητης ανασυγκρότησης, με μαζικό κύμα προσφυγιάς που φτάνει κατά χιλιάδες στις πύλες της Ευρώπης-φρούριο.

Η κρίση στο Καύκασο τον Αύγουστο έφερε την στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας στη ημερήσια διάταξη. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στις περιοχές όπου παλαιότερα η Ρωσία είχε τον έλεγχο προκαλεί την ένταση και τις συγκρούσεις. Είχε προηγηθεί την Άνοιξη η ανακήρυξη του προτεκτοράτου του Κοσσόβου θυμίζοντας ότι ο πόλεμος στα Βαλκάνια, δέκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, έχει αφήσει ανοιχτά ζητήματα. Η στρατιωτική συντριβή της Γεωργίας δημιούργησε νέες εστίες αστάθειας. Ως απάντηση οι ΗΠΑ έτρεξαν να εγκαταστήσουν στα γρήγορα την «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Τσεχία και την Πολωνία προκαλώντας ένα κύμα αντιπολεμικών κινητοποιήσεων στις χώρες αυτές.

Η αποσταθεροποίηση των κατοχικών μετώπων για τις ΗΠΑ φάνηκε ξανά με έντονο τρόπο στη Σομαλία. Η χώρα αυτή βρέθηκε κάτω από την κατοχή του αιθιοπικού στρατού με τη στήριξη των ΗΠΑ. Αλλά τώρα η αιθιοπική κατοχή έφτασε να καταρρεύσει. Με πρόσχημα την πάταξη της πειρατείας στην θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας ξεδιπλώνεται μια κλιμάκωση της επέμβασης στην περιοχή δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Την ώρα που η πείνα θερίζει τους ντόπιους πληθυσμούς, το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας, το όργανο των εφοπλιστών του πλανήτη παραπονιέται για την πειρατεία και ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ (αλλά και η Ρωσία) τρέχουν αμέσως με φρεγάτες στην περιοχή.

Η ελληνική εμπλοκή βαθαίνει

Σε αυτό το μέτωπο εκδηλώθηκε με ταχύτητα η ελληνική εμπλοκή στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. Η φρεγάτα Θεμιστοκλής απέπλευσε για τον Ινδικό Ωκεανό για να συμμετέχει στο «σαφάρι κατά των πειρατών». Μέσα στο Αύγουστο, με την κρίση και το πόλεμο στη Γεωργία η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε συμμετοχή στην αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών για την επιτήρηση των συμφωνιών ΕΕ και Ρωσίας. Η βάση της Σούδας έγινε το ορμητήριο των Νατοϊκών πολεμικών πλοίων για την περιοχή του Καυκάσου και η κυβέρνηση έτρεξε να πανηγυρίσει τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής με την επέκταση των λειτουργιών της βάσης με σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα οι δάσκαλοι καταγγέλλουν ότι κλείνουν νηπιαγωγεία στα Χανιά!

Στην αναβαθμισμένη παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει αξιωματικούς και ένα ολόκληρο νοσοκομείο, όταν στην Ελλάδα τα νοσοκομεία ρημάζουν, προσωπικό δεν προσλαμβάνεται και οι γιατροί είναι απλήρωτοι. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Αμύνας εξάγγειλε μια νέα αγορά του αιώνα, ένα μαζικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ώστε να ανταποκρίνεται η Ελλάδα σε ρόλο χωροφύλακα από το Καύκασο και τα Βαλκάνια, μέχρι το Αφγανιστάν και την Μ. Ανατολή.

60 χρονια NATO είναι αρκετά!

Σε όλη την Ευρώπη και στη Ελλάδα ένα νέο αντιπολεμικό κίνημα γεννιέται που απαιτεί το σταμάτημα αυτής της παραφροσύνης. 

Στις 20 Σεπτέμβρη στην Γερμανία πάνω από 10.000 διαδηλωτές βάδισαν στους δρόμους του Βερολίνου και της Στουτγάρδης. Τις διαδηλώσεις κάλεσε μια πλατιά πρωτοβουλία φιλειρηνικών, αντιπολεμικών και αριστερών οργανώσεων κάτω από το σύνθημα «Να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη, Εξω τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν».

Στη Γαλλία, όπου 10 στρατιώτες γύρισαν νεκροί από το Αφγανιστάν, αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν στις 20 Σεπτέμρβη όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις. Στην Βιτσέντζα, διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν κατά της απαγόρευσης δημοψηφίσματος για την επέκταση της στρατιωτικής βάσης που εξυπηρετεί τα αμερικανικά βομβαρδιστικά. Και στο Μάλμοε, οι διαδηλωτές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ πρόσθεσαν την δικιά τους φωνή κατά του πολέμου και του ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Ιούνη, μετά από διεθνή συνάντηση στο Αννόβερο, ξεκίνησε η «καμπάνια 60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά!». Με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο τον Απρίλη του 2009 καλέστηκε Πανευρωπαϊκή Διαδήλωση στις 4 Απρίλη. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο συμμετείχε από την αρχή σε αυτή την προσπάθεια και την στήριξε ενεργά. Μια διεθνής προπαρασκευαστική επιτροπή οργάνωσε νέα συνάντηση στην Στουτγάρδη στις 4-5 Οκτώβρη με συμμετοχή αντιπροσώπων από δεκαέξι χώρες. Με το κάλεσμα της Στουτγάρδης «Όχι στο Πόλεμο-Όχι στο ΝΑΤΟ» ετοιμάζεται Πανευρωπαϊκή Διαδήλωση για τις 4 Απρίλη, Αντισύνοδος κατά του ΝΑΤΟ στις 3-5 Απρίλη, δράσεις κοινωνικής ανυπακοής τις ίδιες μέρες και ένα Διεθνές Κάμπινγκ ακτιβιστών στο Στρασβούργο.

Bαλκανική Συνδιάσκεψη Eιρήνης

Στην Ελλάδα, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο άνοιξε την καμπάνια «60 χρόνια ΝΑΤΟ, είναι αρκετά» οργανώνοντας συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 20 Σεπτέμβρη και στη συνέχεια, μαζί με μαζικούς φορείς, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους μαχητικές διαδηλώσεις στις 18 Οκτώβρη στα Χανιά και την Πρέβεζα για να κλείσουν οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου. Η ανταπόκριση έδειξε ότι μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στο αντιπολεμικό κίνημα, να συγκρουστούμε με την ελληνική εμπλοκή στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να συνδέσουμε αυτό τον αγώνα με την δράση του κινήματος για να μην πληρώσουν οι εργάτες και η νεολαία τα σπασμένα της κρίσης των καπιταλιστών. Αυτό δείχνει άλλωστε και η συμμετοχή συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών στις κινητοποιήσεις. 

Η Βαλκανική Συνδιάσκεψη Ειρήνης, στην Αθήνα στις 29-30 Νοέμβρη είναι μια πρωτοβουλία για να διευρυνθεί αποφασιστικά η καμπάνια «60 χρόνια ΝΑΤΟ, είναι αρκετά!»

Αντιπρόσωποι κινημάτων από 12 χώρες έρχονται για να συζητήσουν την συντονισμένη δράση του αντιπολεμικού κινήματος στα Βαλκάνια ενόψει των κινητοποιήσεων στο Στρασβούργο. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε με την κοινή δράση αγωνιστών στην περιοχή. Φοιτητές από το κίνημα καταλήψεων της Σερβίας ήρθαν και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο το περασμένο Μάρτη, αμέσως μετά την «ανεξαρτοποίηση» του Κοσόβου. Το περασμένο Ιούνη, σε σύσκεψη που έγινε στα Σκόπια, εκπρόσωποι του κινήματος ειρήνης από την Σερβία και την Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου έγιναν μάλιστα εκδηλώσεις κατά της ένταξης της χώρα στο ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και κάλεσαν τη Βαλκανική Συνδιάσκεψη Ειρήνης. Η διεθνής συνάντηση της Στουτγάρδης στις 5 Οκτώβρη υιοθέτησε την Συνδιάσκεψη. Την ίδια ώρα εκτός από τις κινήσεις ειρήνης από τα Βαλκάνια, έρχονται εκπρόσωποι κινημάτων από τη Γεωργία, την Τουρκία, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι από την Κύπρο, αγωνιστές από το Λίβανο και την Αίγυπτο, από την Τσεχία και την Πολωνία, από την Βρετανία.

Αυτό το διάστημα, στις γειτονιές, σε εργασιακούς χώρες, σχολεία και σχολές θα ξεδιπλωθεί μια προσπάθεια για να αποκτήσει ρίζες παντού η καμπάνια κατά του ΝΑΤΟ. Μας καλούν άλλωστε πάνω από εκατό συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των τεχνών, ακτιβιστές για το περιβάλλον, εκπρόσωποι μεταναστών που υπέγραψαν σχετική διακήρυξη.

Η επιτυχία της Βαλκανικής Συνδιάσκεψης μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα για να ξεδιπλωθεί η καμπάνια ενάντια στου ΝΑΤΟ, ενάντια στον πόλεμο. Το αντιπολεμικό κίνημα θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες μάχες το επόμενο διάστημα, αντιμέτωπο με την πρόκληση να αναγκάσουμε τον Ομπάμα να βάλει τέλος στον πόλεμο του Μπους.