Άρθρο
UNT: Το νέο συνδικάτο

Εξώφυλλο του τευχους 56

Ο Orlando Chrrino είναι ένας από τους ηγέτες της UNT, της νέας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της Βενεζουέλας. Μίλησε στη Δ. Κυρίλλου για τις μάχες απ' τις οποίες γεννήθηκε η UNT και τις προοπτικές της.

 

- Θες να μας πεις για την ιστορία της UNT; Πότε ιδρύθηκε και γιατί;

 

Δημιουργήθηκε στις 5 Απρίλη 2003. Οι βασικοί λόγοι ήταν η επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών και η στάση της CTV. Η CTV ήταν η κεντρική ομοσπονδία εργατών της Βενεζουέλας ιστορικά. Ομως, πήρε μέρος στο πραξικόπημα (Απρίλης 2002) και συμμετείχε στην οργάνωση του. Ετσι μπήκε η ανάγκη οι πρωτοπόροι εργάτες να ιδρύσουμε μια νέα ομοσπονδία μιας που η CTV είχε μετατραπεί σε ένα πολιτικό κόμμα που μάλιστα υποστήριζε τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Σήμερα η UNT έχει 754 οργανώσεις μέλη με 1.200.000 εργάτες. Θέλουμε να φτάσουμε τις 1.000 οργανώσεις και τα 2.000.000 μέλη.

Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα αν λάβει κανείς υπόψη την ιστορία του συνδικαλισμού στη Βενεζουέλα. Η CTV ποτέ δεν κατάφερε να εγγράψει περισσότερο από το 12% των εργαζόμενων. Εμείς έχουμε ήδη το 26%. Επίσης έχουμε μια άλλη αντίληψη, θέλουμε να απευθυνθούμε σε κομμάτια όπως οι ιθαγενείς, οι αγρότες, οι ανειδίκευτοι εργάτες, όσους δουλεύουν στην ανεπίσημη οικονομία (που αποτελεί το 50% της οικονομικής δραστηριότητας).

Στις 26-27 Φλεβάρη έχουμε το 2ο συνέδριο μας που θα επικυρώσει το πρόγραμμα που προτάθηκε στο Ιο και που είναι τελείως σοσιαλιστικό. Συμπεριλαμβάνει την αλλαγή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, την εθνική κυριαρχία και την αυτοδιάθεση των λαών.

- Ποιοι τομείς ανήκουν στην UNT;

Μέσα στη φωτιά της μάχης, βρισκόμαστε στη μέση μιας διαδικασίας ανάπτυξης της αντιγραφειοκρατικής επανάστασης στο συνδικαλισμό. Οργανώσεις που ήταν στην CTV έρχονται στην UNT. Οι εργαζόμενοι στο τομέα του πετρελαίου, στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν με δημοψήφισμα να προσχωρήσουν. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό είναι μέλη μας. Οπως και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, που πριν ήταν ένα από τα προπύργια του παλιού τύπου συνδικαλισμού χωρίς δημοκρατία. Αυτή η ομοσπονδία ήταν τελείως διαλυμένη. Τώρα έχουμε μια καινούργια, που είναι πλειοψηφική. Επίσης στην UNT είναι γραμμένοι κατά 95% οι εργαζόμενοι στις μεγάλες πολυεθνικές.

Εχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια για να οργανώσουμε εργαζόμενους που δεν είναι συνδικαλισμένοι, μιλάω για παράδειγμα για τους εργαζόμενους στα ΜακΝτόναλντς. Ενα άλλο παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα ταξί που δεν ήταν ποτέ συνδικαλισμένοι. Στις υπηρέτριες και στο εμπόριο έχουμε προχωρήσει πολύ λίγο. Υπάρχουν 700.000 εργαζόμενοι ο' αυτόν τον τομέα και το συνδικάτο πρέπει να δυναμώσει πολύ γρήγορα.

Η UNT πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Να παλεύουμε για τις συλλογικές συμβάσεις, για παράδειγμα, και την ίδια στιγμή να παλεύουμε και για τη κοινωνία που θέλουμε.

Τα τελευταία 40 χρόνια το καθεστώς στη Βενεζουέλα ήταν μια επίφαση δημοκρατίας. Απεργία νόμιμη δεν υπήρχε στην ουσία, όλες αντιμετωπίζονταν με καταστολή και τις απολύσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της απεργίας. Αυτό το καιρό υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μας και τη κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν δικαίωμα για συλλογική σύμβαση. Εμείς πιστεύουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δικαιούνται συλλογική σύμβαση.

- Μπορείς να μας πεις για το ρόλο που έχει παίξει τοπικά η UNT για να στηρίξει τους εργάτες;

Η διαδικασία ανάκτησης των επιχειρήσεων που τα αφεντικά κάνουν λοκ-αουτ, για παράδειγμα, είναι μια διαδικασία βάσης. Οι αποφάσεις παίρνονταν από τους εργάτες, ύστερα από συζήτηση ανάμεσα στην εθνική UNT, τη τοπική και τα συνδικάτα της βάσης.

Βοηθάμε τις διαδικασίες στη βάση. Για παράδειγμα στο τάδε συνδικάτο που είναι στη CTV βοηθάμε τους εργάτες που είναι αντίθετοι στην ηγεσία και όταν το κερδίσουμε καλούμε μια συνέλευση που αποφασίζει τη προσχώρηση στη δικιά μας ομοσπονδία. Υπάρχουν συνδικάτα που διοικούνται με εντελώς δικτατορικό τρόπο. Σ' αυτές τις περιπτώσεις βοηθάμε στην οργάνωση ενός παράλληλου συνδικάτου. Μετά γίνεται ένα δημοψήφισμα που αποφασίζει ποια οργάνωση εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις. Με αυτή τη πρακτική στις 32 τελευταίες ψηφοφορίες η UNT κέρδισε τις 30, οι εργάτες ψήφισαν μαζικά.

Εχουμε καταφέρει να έχουμε πολλές κατακτήσεις μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Αυξήθηκε η άδεια, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κατακτήσαμε νόμο για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. Είμαστε σε μια διαδικασία να μπει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την κοινωνική ασφάλιση.

Το 1998 η σύνταξη ήταν στο 40% του βασικού μισθού. Σήμερα η σύνταξη είναι ίση με το βασικό μισθό.

- Ποια ήταν η αντίδραση των επιχειρηματιών, των αφεντικών, στην ίδρυση της UNT;

Τα αφεντικά στήριζαν, στηρίζουν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν όλη τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που διατηρείται, ακόμα κι αν είναι ένα κενό δοχείο. Εννοώ τη CTV. Στην πρώτη αλλαγή αντιτάχθηκαν βαθιά και εμείς έπρεπε να προσφύγουμε σε απεργία σε επτά εταιρείες, όπως Goodyear, Pirelli, Resinsion κλπ. Επρεπε να επιβληθούμε με απεργία, απαιτώντας σεβασμό της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Προσπάθησαν να μας αποσταθεροποιήσουν. Η αλήθεια είναι ότι η δύναμη της επανάστασης, η δύναμη της αλλαγής που συμβαίνει στη Βενεζουέλα έχει κάνει τα αφεντικά να είναι πιο προσεκτικά και μπορούμε να πούμε ότι με τους περισσότερους υπάρχει μια σχέση σεβασμού. Σήμερα, η πλειοψηφία των αφεντικών αναγνωρίζει ότι η UNT είναι ένα δυνατό συνδικάτο, ωστόσο συνεχίζουν την υποστήριξη προς τους συνδικαλιστές του παρελθόντος.

Σε σχέση με την κυβέρνηση, υπάρχουν και υπουργοί που έχουν στάση νεοφιλελεύθερη. Αυτή η τάση των υπουργών έχει προσπαθήσει να αποδυναμώσει τα συνδικάτα. Προφανώς έχει υπάρξει μια αντιπαράθεση και μ' αυτούς, αλλά και με τους γραφειοκράτες της κυβέρνησης που προσπαθούν να πάνε κόντρα στη συνδικαλιστική ελευθερία και τη δράση που εμείς οργανώνουμε.

- Πώς βλέπετε το μέλλον για το συνδικάτο;

Εμείς είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εδραίωση της UNT. Εχει σήμερα τέσσερις ή πέντε τάσεις που εκφράζουν διαφορετικές οπτικές της κοινωνίας της χώρας, της δημοκρατίας.

Είναι μια προσωπική μου άποψη αυτή, αλλά νομίζω πως αυτό που έχει δυναμώσει τη UNT είναι η δυνατότητα που έχει να εγγυάται την πλήρη άσκηση του δικαιώματος της διαφορετικής άποψης. Ετσι η δημοκρατία ανθεί και αυτό δυναμώνει την οργάνωση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπήρξε μια περίοδος παράλυσης της UNT. Γιατί δε μπορεί να είναι διαφορετικά. Στο εσωτερικό της εκφράζονται επίσης οι πιέσεις του καπιταλισμού. Ο εγωισμός, οι προσωπικές φιλοδοξίες κλπ. Αλλά εμείς τα αντιμετωπίζουμε με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του κόσμου. Νομίζω ότι αυτή είναι η δύναμη, η θέληση των εργατών.

Μερικοί σύντροφοι στην κυβέρνηση χρησιμοποιούν μεθόδους απαράδεκτες, χρησιμοποιούν ψέματα. Στη Βενεζουέλα υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάτι ανάλογο με τη διαδικασία που συνέβη στην ρώσικη επανάσταση, την εσωτερική μάχη στους Μπολσεβίκους. Υπήρξε ολόκληρος διωγμός προς μια τάση, τον τροτσκισμό, που ήταν μέσα στα σπλάχνα του κόμματος. Και εκείνη η περίοδος εκφράζεται και στη Βενεζουέλα ως ένα βαθμό, μέσα στο εσωτερικό της υΝΤ.Αλλά το πιο σημαντικό είναι η πεποίθηση που έχουμε όλοι για την υπεράσπιση μιας διαδικασίας που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια κοινωνία ίσων, μια κοινωνία όπου ο νόμος θα είναι ίσος για όλους και όπου η αναδιανομή του πλούτου θα είναι πραγματική. Γιατί είναι τέτοιες οι διαφορές που μας άφησαν ώστε μπορεί ένας εργάτης να παίρνει 400.000 μπολίβαρες ενώ κάποιος άλλος παίρνει 52.000.000 μπολίβαρες. Είναι απίστευτο.

Εμείς προτείνουμε αν κερδίζεις 3 ή 4 ή 6 φορές όσα κερδίζει ένας εργάτης, ζεις καλά. Εδώ κερδίζουν 50 φορές πάνω.

Εγώ για παράδειγμα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της UNT, πιστεύω πως πρέπει να χτίσουμε ένα πολιτικό εργαλείο, ένα κόμμα των εργατών, με ένα πρόγραμμα ανεξαρτησίας της εργατικής τάξης που να συνεισφέρει με μια επαναστατική προοπτική και να εγγυηθεί ότι αυτή η διαδικασία δε θα έχει πισωγυρίσματα. Και ότι είναι δυνατόν να πάμε στο σοσιαλισμό με δημοκρατία, δε μιλάμε για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Εμείς λέμε ότι ο σοσιαλισμός για τον οποίο παλεύουμε πρέπει να εγγυηθεί πρώτα απ' όλα πολύ μεγαλύτερη δημοκρατία απ' αυτή του καπιταλισμού. Γι' αυτό είμαστε ενάντια σε ένα μοναδικό κόμμα, σε έναν Τύπο κλπ. Τίποτα απ' αυτά δεν πρέπει να γίνει ο' αυτή την επαναστατική διαδικασία, η ελευθερία της έκφρασης στη Βενεζουέλα πρέπει να είναι εγγυημένη.

Πιστεύουμε ότι ο σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα δεν έχει ζωή. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Το να φτιάξεις σοσιαλισμό μόνο στη Βενεζουέλα είναι ουτοπικό. Γι' αυτό χρειάζεται να παίρνουμε θέση, να είμαστε κριτικοί. Μέσα στη UNT υπάρχει μια τάση συντρόφων που είναι πολύ ευαίσθητοι στην κριτική στον πρόεδρο και στην κυβέρνηση.

Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η UNT στους εργάτες, στην εργατική τάξη, στον πρόεδρο αυτής της δημοκρατίας, είναι η απόλυτη δυνατότητα να πούμε τα πράγματα όπως είναι.