Άρθρο
Βιβλιοκριτική: Mike Gonzales - Eνας επαναστατικός οδηγός για τον Mαρξ

Εξώφυλλο του βιβλίου

O πραγματικός Mαρξ

Mike Gonzales, Eνας επαναστατικός οδηγός για τον Mαρξ 

Tιμή: 5 ευρώ,71 σελίδες,Eκδόσεις Mαρξιστικό Bιβλιοπωλείο

Με δεδομένο ότι τα Aπαντα του Μαρξ φτάνουν τους 50 τόμους και τον τεράστιο αριθμό έργων που έχουν γραφτεί για το Μαρξ και το μαρξισμό, η δυνατότητα μιας σύντομης και κατανοητής εισαγωγής στη ζωή και το έργο του μοιάζει πολύ δύσκολή. Αυτό όμως πετυχαίνει με εξαιρετικό τρόπο αυτό το μικρό βιβλίο του Mike Gonzalez.  Τα πιο πολλά βιβλία για το Μαρξ εμφανίζουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι ότι παρουσιάζουν το Μαρξ σαν ένα ακόμα φιλόσοφο ή οικονομολόγο, ξεκομμένο από την πολιτική δράση και τους αγώνες για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αντίθετα, ο Gonzalez δείχνει ότι ο Μαρξ ήταν πρωτίστως ένας επαναστάτης, και η θεωρία του ήταν το αποτέλεσμα της συμμετοχής του στη δράση και της προσπάθειάς του να δώσει απαντήσεις και να χαράξει στρατηγική. 

Οι αγώνες των υφαντουργών της Σιλεσίας  το 1844 έκαναν το Μαρξ να εγκαταλείψει την αφηρημένη φιλοσοφία και να στραφεί στην εργατική τάξη ως το υποκείμενο που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία: η συμμετοχή του στις επαναστάσεις του 1848 έδωσε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ως στρατηγική για την επανάσταση. Mε τη δημιουργία της Α Διεθνούς από το 1864 και μετά ο Μαρξ ανάλυσε γιατί το εργατικό κίνημα πρέπει να έχει διεθνιστικό χαρακτήρα. H Κομμούνα του Παρισιού το 1871 αποκάλυψε στον Μαρξ τον τρόπο με τον οποίο οι εργάτες μπορούσαν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.

Από την άλλη πλευρά, πολλά βιβλία παρουσιάζουν τις απόψεις του Μαρξ ως ξεπερασμένες και άχρηστες. Ο Gonzalez δείχνει με συνοπτικό, αλλά σαφή τρόπο, γιατί οι ιδέες του Μαρξ εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους και να αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για να αλλάξουμε τον κόσμο. Το βιβλίο ξεχωρίζει τρία τέτοια κεντρικά σημεία. Το πρώτο είναι ο υλισμός, η  μέθοδος για να καταλάβουμε τον κόσμο, το πώς κινείται η ιστορία, το από πού προέρχονται και πως αλλάζουν οι ιδέες. Το δεύτερο κεντρικό σημείο είναι η ανάλυση του Μαρξ για τον καπιταλισμό. Στα πρώτα του βήματα ο Μαρξ είχε εστιάσει στην αλλοτρίωση που νιώθουν οι εργάτες στον καπιταλισμό επειδή έχουν χάσει τον έλεγχο πάνω στην εργασία τους, τα προϊόντα που παράγουν, αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Στα 20 χρόνια που αφιέρωσε για να γράψει το «Κεφάλαιο», ο Μαρξ ανέλυσε σε βάθος τις αντιφάσεις του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός αναπτύσσει την παραγωγή και δημιουργεί έναν τεράστιο υλικό πλούτο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων: αλλά ταυτόχρονα η τεράστια ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, η εκμετάλλευση των εργατών και η αναρχία της αγοράς  οδηγούν το σύστημα σε σταθερές κρίσεις που γίνονται όλο και χειρότερες με το πέρασμα του χρόνου. Στις σημερινές συνθήκες όπου ακόμη και η Αμερική βυθίζεται στην κρίση, ο Μαρξ είναι προφητικός. Επομένως, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, αλλά πρέπει να ανατραπεί. Tο τρίτο κεντρικό σημείο του Μαρξ είναι ότι η δύναμη που μπορεί να τον ανατρέψει είναι η εργατική τάξη. «Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας» έλεγε ο Μαρξ, και τα δύο εκατομμύρια των πανεργατικών δείχνουν καθαρά τι εννοούσε. 

Συνοψίζοντας: κάθε αγωνιστής θα έχει πολλά να ωφεληθεί από αυτό το σύντομο αλλά γλαφυρό βιβλιαράκι.