Άρθρο
Αντιπολεμικές φωνές από το Κάιρο

Εξώφυλλο του τευχους 57

Μετά την συνάντηση της με την Ντόρα και τον Καραμανλή στην Αθήνα η Κοντολίζα Ράις έκανε και μια επίσκεψη αστραπή στη Βαγδάτη μαζί με τον Ράμσφελντ τον υπουργό Αμυνας του Μπους. Μ' αυτή τη κίνηση θέλησαν να δείξουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο στο Ιράκ. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στο Ιράκ χειροτερεύει για τον Μπους.

Χρειάστηκαν πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη -που παρουσιάστηκαν από τις ΗΠΑ ως ο θρίαμβος της δημοκρατίας και η απαρχή της ομαλότητας- για να συμφωνήσουν τα διάφορα κόμματα στο όνομα του νέου πρωθυπουργού. Το ιρακινό κοινοβούλιο δεν έχει συνεδριάσει περισσότερο από 30 λεπτά (!) όλους αυτούς τους μήνες. Στην ουσία το Ιράκ δεν έχει κυβέρνηση. Οι συνθήκες ζωής και ασφάλειας του πληθυσμού χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι στα τρία χρόνια της κατοχής, η παιδική θνησιμότητα στη Βασόρα -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη- έχει αυξηθεί κατά 30%. Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί το μίσος της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού απέναντι στην κατοχή.

Η Ιρακινή Αντίσταση συνεχίζει να δίνει σκληρά πλήγματα στο στρατό κατοχής. Τον Μάρτη σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των ανταρτών 31 αμερικάνοι στρατιώτες. Ο Απρίλης έκλεισε με 70 νεκρούς αμερικάνους στρατιώτες. Ηταν ο αιματηρότερος μήνας για το αμερικάνικο στρατό από τον Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Μπους καταρρέει στις ΗΠΑ. Το περασμένο μήνα κατρακύλησε ακόμα 3 μονάδες, πέφτοντας στο 38% -το χαμηλότερο ποσοστό στη διάρκεια των έξι χρόνων της προεδρίας του. Το αμερικάνικο αντιπολεμικό κίνημα δυναμώνει. Το Σάββατο 29 Απρίλη, περίπου 300.000 διαδήλωσαν στην Νέα Υόρκη απαιτώντας να αποσυρθούν τα στρατεύματα από το Ιράκ και να μη ξεκινήσει νέος πόλεμος με το Ιράν. Τη διαδήλωση την κάλεσε η αντιπολεμική συμμαχία United for Peace and Justice.

Αμερικάνοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες είχαν συμμετάχει ένα μήνα πριν ανάμεσα στις 23 με 26 Μάρτη, και στη 4η Συνδιάσκεψη του Καΐρου στην οποία συναντήθηκαν για να συντονίσουν τη δράση τους αγωνιστές και κινήματα από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική. Εκεί έδωσαν την εικόνα των μαχών που ανοίγει το αντιπολεμικό κίνημα

Η αμερικανίδα ακτιβίστρια Ελσα Ράσμπαχ μίλησε για την καμπάνια να δοθεί άσυλο στους αμερικάνους φαντάρους που αρνούνται να πολεμήσουν στους πολέμους του Μπους: "Η οργάνωση στην οποίο ανήκω «Η φωνή των Αμερικάνων στο Εξωτερικό» έχει ξεκινήσει μια καμπάνια που ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο να παραχωρήσει άσυλο στο αμερικάνους φαντάρους που δεν θέλουν να πολεμήσουν στο Ιράκ και όχι μόνο στους αμερικάνους φαντάρους αλλά σε όποιο φαντάρο της «Συμμαχίας των Προθύμων» δεν θέλει να βρεθεί εκεί. Αυτό το αίτημα στηρίζεται και από ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων, όπως τους Πράσινους της Αγγλίας, του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας."

Η Μαίρη Τόμσον, καναδή ακτιβίστρια που ζει και δραστηριοποιείται στην Γερμανία, εξήγησε ότι: "Στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ο Καναδάς παραχωρούσε άσυλο στους νέους που αρνούνταν να παρουσιαστούν στο στρατό για να πολεμήσουν στο Βιετνάμ. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκτός αν κάποιος θελήσει βέβαια να ζητήσει άσυλο στη Βόρειο Κορέα. Το ίδιο το Πεντάγωνο, τον Αύγουστο του 2004, είχε παραδεχτεί ότι υπάρχουν 5.000 «λιποτάκτες», τώρα είναι περισσότεροι. Το 72% των αμερικάνων φαντάρων στο Ιράκ θέλουν να αποσυρθούν τα αμερικάνικα στρατεύματα μέσα σε ένα χρόνο. Πολλοί από τους αμερικάνους στρατιώτες που βρίσκονται στη Γερμανία στέλνονται στο Ιράκ, επιστρέφουν και η θητεία τους παρατείνεται επ' αόριστον. Ολος αυτός ο κόσμος είναι βαρέλι μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί, θέλουμε να ξεκινήσει μια καμπάνια με τρία αιτήματα: άσυλο στους φαντάρους που δεν θέλουν να συμμετέχουν σ' αυτούς τους παράνομους προληπτικούς πολέμους, απόσυρση όλων των ευρωπαϊκών στρατευμάτων από το Ιράκ και να απαγορευτεί στην Ευρώπη η χρήση οποιασδήποτε υποδομής, αεροδρόμια, φυλακές κλπ, για ένα παράνομο πόλεμο."

Ο Μπους σε μια πρόσφατη ομιλία του δήλωσε ότι θα χρειαστούν «χρόνια θυσιών» στο Ιράκ. Εννοεί θυσίες για τα παιδιά των φτωχών αμερικανών που σκοτώνονται σε αυτόν τον άδικο πόλεμο. Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσουμε το αντιπολεμικό κίνημα που λέει έξω όλοι οι στρατοί από το Ιράκ και απαιτεί να σταματήσουν οι πολεμικές προετοιμασίες ενάντια στο Ιράν.