Άρθρο
Όχι στο όνομά μας!

Εξώφυλλο του τευχους 57

Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράν δεν είναι πλέον ένα μακρινό σχέδιο επί χάρτου. Μέρα με τη μέρα έρχεται όλο και πιο κοντά. Το τελεσίγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφράζεται σε πράσινο φως για βομβαρδισμούς όπως και όποτε θελήσουν οι μεγάλες δυνάμεις. Ο Μπους και η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ, παγιδευμένοι στην κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν στο Ιράκ και με τη δημοτικότητα τους να κατρακυλάει μέσα στην Αμερική, πιστεύουν ότι θα δώσουν λύση στα προβλήματα τους χτυπώντας μια ακόμη χώρα.

Το Ιράν, μια χώρα 70 εκατομμυρίων κατοίκων, που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί απειλή, μια χώρα που δεν έχει πυρηνικά όπλα, μπορεί από στιγμή σε στιγμή να δεχτεί επίθεση με πυρηνικά όπλα. Τα σχέδια του Πεντάγωνου που έχουν πάρει πλέον δημοσιότητα κάνουν λόγο για χτυπήματα που θα προκαλέσουν χιλιάδες νεκρούς μέσα σε λίγες μέρες. Απειλούν να απλώσουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή το χάος που προκάλεσαν στο Ιράκ.

Η Κοντολίζα Ράις, με την επίσκεψη της στην Αθήνα, στα τέλη Απρίλη, έφερε μαζί της τον παγωμένο αέρα του πολέμου. Ο λόγος τής επίσκεψης της δεν μπόρεσε να μείνει κρυφός. Ολες οι εφημερίδες έγραψαν πως ήρθε γιατί "ψάχνει για νέους πρόθυμους". Ξεκίνησε από τους σίγουρους, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Καραμανλή. Είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα.

Ο Υπουργός Αμυνας του Καραμανλή, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το δήλωσε καθαρά: η ψήφος της Ελλάδας κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όσο για τη χρήση των βάσεων, οι Αμερικάνοι δεν χρειάζεται καν να ρωτήσουν. Πρέπει να είναι τιμή μας, σύμφωνα με το Μεϊμαράκη, που η Κοντολίζα Ράις ήρθε πρώτα από την Ελλάδα και μετά πήγε στην Τουρκία.

Μοιάζει γελοίος κάποιος που περηφανεύεται γιατί οι ΗΠΑ τον προτιμάνε για σύμμαχο στον πόλεμο. Ομως δεν πρόκειται για αστείο. Η Κοντολίζα Ράις, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ομόλογος τους από την Τουρκία, δυο μέρες μετά τη συνάντηση της Αθήνας βρέθηκαν όλοι μαζί στη Σόφια της Βουλγαρίας. Εκεί μαζί με όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών του NATO πήραν δυο σημαντικές αποφάσεις. Πρώτον να κρατήσουν σκληρή στάση ενάντια στο Ιράν. Δεύτερον να ενισχύσουν "γενναία" τη στρατιωτική συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν.

Ετοιμάζονται για μεγάλη κλιμάκωση. Οι ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες θα αυξηθούν από 9 χιλιάδες σε 17 χιλιάδες μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2006 θα γίνουν 21 χιλιάδες. Μαζί με τις αμερικάνικες δυνάμεις εκτός NATO, ο στρατός κατοχής του Αφγανιστάν θα φτάσει τους 32.500. Τόσοι δε χρησιμοποιήθηκαν ούτε όταν γινόταν η εισβολή το 2001.

Το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ίδιο το γραμματέα του NATO, θα γίνει η σκληρότερη χερσαία επιχείρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα 58 χρόνια ιστορίας της. Για πρώτη φορά οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε "γερές συγκρούσεις". Γιατί "μόνο μια διαρκής και συντονισμένη προσπάθεια θα φέρει επιτυχία".

Ολα αυτά γιατί; Για να βοηθήσουν τους Αμερικάνους στο μέτωπο του Ιράκ και στο μέτωπο του Ιράν που προετοιμάζουν. Πίσω από τις μικροδιαφορές και τα "μακάρι να μη γίνει πόλεμος" που λένε δωρεάν η Μπακογιάννη, ο Καραμανλής και οι φίλοι τους στην Ευρώπη, όλοι μαζί συνεργάζονται σα συμμορία και μοιράζουν τις δουλειές τους.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει βρόμικη δουλειά. Ενώ μόλις τώρα τελειώνει η θητεία των ελλήνων αεροπόρων που είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, η Μπακογιάννη υποσχέθηκε νέα μεγαλύτερη συμμετοχή. Το πιθανότερο είναι να στείλουν μάχιμη μονάδα. Δηλαδή ελληνική μονάδα που για πρώτη φορά θα πάρει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις και θα κυνηγάει Αφγανούς αντάρτες στο νότιο Αφγανιστάν. Ως τώρα η ελληνική αποστολή είχε "μόνο" δύο τραυματίες στρατιώτες. Η Μπακογιάννη πρέπει να είναι έτοιμη να δικαιολογήσει νεκρούς έλληνες στρατιώτες το επόμενο διάστημα. Ολες οι χώρες που επέλεξαν να βγουν έξω από τα σύνορα της Καμπούλ το πλήρωσαν αυτό το τίμημα.

Η Σύνοδος της Σόφιας αποφάσισε ότι το μέτωπο του νότιου Αφγανιστάν φεύγει τελείως από τους Αμερικάνους και περνάει στο NATO με διοίκηση Αγγλίας, Καναδά και Ολλανδίας. Ποιον ακριβώς ρόλο υποσχέθηκαν να παίξει η Ελλάδα ο1 αυτές τις εξελίξεις δεν μας το λένε. Φοβούνται το αντιπολεμικό κίνημα.

Το φόβο τους τον έδειξαν με την επίσκεψη της Ράις. Καραμανλής και Ντόρα έκαναν το παν για να κανονιστεί η επίσκεψη μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα. Τελικά ανακοίνωσαν τη μέρα του Πάσχα ότι θα έρθει δυο μέρες αργότερα, το πρωί της Τρίτης και θα μείνει ως το μεσημέρι, για να αποφύγουν τις διαδηλώσεις. Δεν τα κατάφεραν. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και οι συναντήσεις της Ράις με την κυβέρνηση έγιναν μόνο αφού μπλοκάρησαν την Αθήνα με όλη την αστυνομική δύναμη.

Είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα ξεφύγουν έτσι εύκολα. Ολος ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμένα στο Ιράν. Και είδε ότι 15 κυβερνήσεις που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισαν να στείλουν τελεσίγραφο πολέμου. Μία από τις 15 είναι η κυβέρνηση Καραμανλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να βάψει τα χέρια της με αίμα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει στο όνομα μας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι ενάντια στον πόλεμο.

Αυτές οι γραμμές γράφονται λίγο πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 6 Μάη. Στους δρόμους της Αθήνας θα ακουστεί το "Κάτω τα χέρια απ1 το Ιράν", όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τούρκικα, και στα ιταλικά, και τα πολωνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες από τους χιλιάδες ακτιβιστές που συμμετέχουν στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Και την ίδια ώρα αντίστοιχες διαδηλώσεις οργανώνονται σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Είμαστε σήμερα πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση ενός νέου πολέμου. Υπάρχει ένα πολύ πιο δυνατό αντιπολεμικό κίνημα και οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιο ανίσχυρες παντού. Η μάχη για να τους σταματήσουμε είναι κυριολεκτικά "ζωής και θανάτου".