Άρθρο
Σύνορα ανοιχτά

Εξώφυλλο του τευχους 110

Εννιακόσιοι πενήντα θάνατοι είναι η θανατερή σοδειά των κλειστών συνόρων της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο μέσα σε μία μόνο βδομάδα. Η κλιμάκωση στα πολεμικά μέτωπα στο Μάλι και τη Λιβύη όπου επεμβαίνει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός τροφοδοτούν τις στρατιές των ξεριζωμένων προσφύγων.


Από την Μ. Ανατολή, η κατάρρευση στη Συρία και την Υεμένη σπρώχνουν εκατομμύρια στην προσφυγιά. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί μέχρι το λαιμό σε αυτές τις επεμβάσεις αλλά ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Αβραμόπουλος καταλογίζει την ευθύνη στους δουλεμπόρους-διακινητές μεταναστών και αναγγέλλει την ίδρυση «αστυνομίας» ελέγχου των μετακινήσεων…στην Λιβύη! Αυτοί οι ιεραπόστολοι του ρατσισμού θα έχουν ως έργο τους τον εντοπισμό σημείων ανεφοδιασμού των καραβιών. Θα είναι εκτιμητές της δυνατότητας ανάληψης στρατιωτικών ενεργειών για την καταστροφή των πλωτών μέσων, με έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Δεν φτάνουν τα κλειστά σύνορα, η FRONTEX, οι φράχτες στον Έβρο που πνίγουν πρόσφυγες στο Αιγαίο και στο Λιβυκό πέλαγος, τώρα θα προσθέσουν και το απευθείας βούλιαγμα βαρκών σε λιμάνια ανεφοδιασμού καυσίμων στη Λιβύη!


Στην εφημερίδα Guardian αναφέρεται η τοποθέτηση της υπουργού Tερέσα Μέι που ζητά να σταματήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης διότι έγιναν «μαγνήτης» για τους δουλεμπόρους! Προτείνει σχέδιο δράσης ανάλογο με αυτό της «καταπολέμησης της πειρατείας» στα ανοιχτά της Σομαλίας με την συνδρομή φρεγατών, αεροπλάνων, υποβρυχίων κλπ. Ο Ντέϊβιντ Κάμερον προτείνει το σκέλος της διάσωσης να περιοριστεί σε ένα μέρος της δράσης της FRONTEX ενώ βασικό να γίνει η απώθηση!


Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι κέρδισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και υποσχέσεις για «ίση κατανομή του βάρους των προσφύγων» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τους πρόσφυγες κλείνουν τα μάτια μπροστά στην απαράδεκτη στάση της ΕΕ.


Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν διστάζουν να παίζουν το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας που έχει τροφοδοτήσει την άνοδο των φασιστικών και ξενόφοβων κομμάτων σε αρκετές χώρες.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την διαφορά μόνο αν σταθεί στο έδαφος της σύγκρουσης με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή και περικόψει δραστικά τις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς. Για την ώρα ανακοινώθηκαν σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς. Ο φράχτης στον Έβρο παραμένει και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, «φιλοξενούν» πλέον το νέο γύρο προσφύγων που συλλαμβάνονται από την ΕΛΑΣ.


Για τους χώρους φιλοξενίας οι εξαγγελίες δεν λείπουν αλλά στη πράξη δεν ανοίγει κανένας. Εναπόκειται στη καλή διάθεση των Δήμων και των περιφερειών στους οποίους δεν εγκρίνει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση, αντίθετα τους αρπάζει και τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα με ΠΝΠ!


Η εκστρατεία μίσους που προσπάθησαν να ξεσηκώσουν οι Σαμαράδες κατά των μεταναστών που «εισβάλλουν στη χώρα» βρίσκει απέναντι της την αυθόρμητη συμπαράσταση που δείχνει ο κόσμος για τους κατατρεγμένους. Στη Ρόδο, στη Λέρο και στα άλλα νησιά μόνο η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων είναι αυτή που γλιτώνει τους πρόσφυγες από τα χειρότερα.


Η παράνομη διακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων είναι γέννημα της πολιτικής των κλειστών συνόρων, όπως η μαύρη εργασία και η εργοδοτική τρομοκρατία στα φραουλοχώραφα στην Ν.Μανωλάδα, θρέφεται από την μη απόδοση χαρτιών στους μετανάστες. Και τα δύο γεννάνε φριχτά εγκλήματα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών με ένοχες τις κυβερνήσεις και τις άρχουσες τάξεις που εφαρμόζουν ρατσιστικές πολιτικές. Αν τις ξηλώσουμε σώζουμε τις ζωές των προσφύγων, δυναμώνουμε την ενότητα των εργαζόμενων ενάντια στο κοινό εχθρό, τα αφεντικά που κερδίσουν από την άγρια εκμετάλλευση.


Είναι ώρα λοιπόν να ανοίξει νέα διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών, να πάρουν όλοι χαρτιά. Οι εργάτες γης της Μανωλάδας ένιωσαν στο πετσί τους αυτό το ρατσισμό. Πρώτα με την εργοδοτική τρομοκρατία των μπράβων που πυροβόλησαν τριανταπέντε όταν ζήτησαν τα απλήρωτα μεροκάματα τους. Έπειτα με το δικαστήριο της ντροπής που αθώωσε τα αφεντικά. Και τώρα με το απίστευτο του καταλογισμού των δικαστικών εξόδων στους τριάντα πέντε που δέχτηκαν πυροβολισμούς με το ποσόν των 360 ευρώ για τον καθένα!


Το εργατικό και το αντιρατσιστικό κίνημα χρειάζεται να προβάλουν την δικιά τους εναλλακτική λύση απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική των κλειστών συνόρων και των πνιγμών, γυναικών και παιδιών. Καμιά λογική «ποσοστώσεων και κατανομής βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δεν δίνει λύση. Βάρος για τους εργάτες αποτελούν οι δεσμεύσεις για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πληρωμής του χρέους που ρημάζει σχολεία, νοσοκομεία και πετσοκόβει συντάξεις και μισθούς. Βάρος δεν είναι οι κατατρεγμένοι που φτάνουν εδώ για να σωθούν, αλλά η ληστεία σε βάρος μας από την ΕΚΤ.


Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο, διώξιμο της FRONTEX, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, χαρτιά σε όλους τους μετανάστες, ιθαγένεια για τα παιδιά.


Αυτά μπορεί να τα επιβάλει ένα κίνημα που παλεύει για να ξεριζώσει τις αιτίες που γεννάνε το πόλεμο και το ρατσισμό, τη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση. Η διαδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΠΑΜΕ ως απάντηση στους πνιγμούς των προσφύγων έστειλε το πρώτο θετικό μήνυμα. Ώρα να δώσουμε ώθηση στο κίνημα και να πάμε για κατακτήσεις.