Διαδήλωση για τους πρόσφυγες με συμμετοχή σωμ
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου προβάλλει τις διεθνείς πρωτοβουλίες του κινήματος
Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό είχε ένα μεγάλο ξεπέταγμα το καλοκαίρι του 2015. Ένα νέο μαζικό κίνημα αλληλεγγύης γεννήθηκε σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα αναγκάζοντας την Ε.Ε.-φρούριο να ανοίξει προσωρινά τα κλειστά και αφιλόξενα σύνορα της.
Η κραυγή «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα που πλησιάζει τις επτακόσιες χιλιάδες, το μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συντάραξε τις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων και έφερε στο προσκήνιο τη δύναμη που μπορεί να εμποδίσει την άνοδο του φασισμού και της ακροδεξιάς.
Χιλιάδες μανάδες και πατεράδες, κρατώντας σφιχτά στα χέρια τα παιδιά τους, κυριολεκτικά βάδισαν και μετακινήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, γκρεμίζοντας αστυνομικά και στρατιωτικά μέτρα φρούρησης των συνόρων, αντιμετωπίζοντας επιθέσεις ειδικών μονάδων με δακρυγόνα και ρόπαλα. Ξέφυγαν ακόμη από φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν κι αυτά της Ουγγαρίας όπου ο Ουρμπάν προσπάθησε αποτυχημένα να τους μαντρώσει.
Ο πνιγμός του μικρού Αϊλάν στα παράλια της Τουρκίας ξεσήκωσε ένα διεθνές κύμα οργής με αυθόρμητες συντονισμένες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη στις 12 Σεπτέμβρη.
Στην Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, δέχτηκαν στις ακτές τους πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες. Ο φράχτης στον Έβρο δεν επέτρεψε την ασφαλή τους διέλευση με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί σε ύψος ρεκόρ ο φόρος αίματος στο Αιγαίο.
Ένα νέο διεθνές αντιρατσιστικό κίνημα
Η Διεθνής Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στις 10-11 Οκτώβρη, με την συμμετοχή κινημάτων από εννέα χώρες όπως την Βρετανία, την Σκωτία, την Καταλωνία, την Αυστρία, την Δανία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Τουρκία και την Κύπρο έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί η δύναμη του νέου κινήματος.
Οι κινητοποιήσεις στην Αυστρία κουρέλιασαν την πολιτική ασύλου της ΕΕ και καθόρισαν το κλίμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη.
Ο Ντάβιντ Άλμεϊχ, συντονιστής της «Κίνησης για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου» της Αυστρίας είπε ότι «την τελευταία περίοδο λέμε το ελληνικό ΟΧΙ στη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο. Η μαζική ανυπακοή ανάγκασε την κυβέρνηση της Αυστρίας και τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης να αλλάξουν στάση και να ανοίξουν τα σύνορα. Είναι στην πραγματικότητα μία διπλή εξέγερση. Πρώτα απ' όλα είναι μία εξέγερση των ίδιων των προσφύγων, οι οποίοι δεν μπορούσαν πια να ανέχονται τα κλειστά σύνορα και τα γκρεμίσανε από μόνοι τους. Είναι ταυτόχρονα μία εξέγερση όλων αυτών που εκφράσανε την αλληλεγγύη τους. Εδώ και μήνες χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν στους σταθμούς όπου φτάνουν οι πρόσφυγες ή στα στρατόπεδα όπου μένουν, φέρνοντας χρήματα, ρούχα, φάρμακα. Οι φουρνάρηδες ψήνανε ψωμί και το δίνανε στους πρόσφυγες. Οι σιδηροδρομικοί κάνανε υπερωρίες για να μπορούν να τους μεταφέρουν».1
Η μεγάλη διαδήλωση των 150.000 στη Βιέννη ήταν ένα σταθμός στον αγώνα κατά του ρατσισμού σε μια χώρα που η ακροδεξιά ανεβαίνει εκλογικά.
Ο Γουέιμαν Μπένετ, από τη κίνηση Unite Against Fascism εξήγησε πως το κίνημα βάζει πλώρη για να σπάσει τους φράχτες και να ανοίξει τα σύνορα, με τις παρεμβάσεις του στον καταυλισμό του Καλαί. «Είμαστε κομμάτι ενός μαζικού κινήματος που παλεύει ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο. Την πρώτη φορά που έγινε διαδήλωση για το ζήτημα των προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζευτήκανε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία 25 άνθρωποι και τώρα φτάσαμε να έχουμε διαδηλώσεις με 80 -100.000 ανθρώπους, μόνο στην Αγγλία. Είναι ένα κίνημα το οποίο πρέπει να αντιταχθεί σε όλα αυτά τα οποία λένε ο Κάμερον και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, να ανοίξει το Καλαί και να σπάσουμε την Ευρώπη Φρούριο.
Αν δεν αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της αλληλεγγύης αφήνουμε χώρο στους φασίστες να αναπτυχθούν. Στη Βρετανία το αντιρατσιστικό κίνημα κατάφερε να περιορίσει τους φασίστες».2
Στην Τουρκία το ίδιο το κίνημα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κούρδων και αντιστέκεται στις επιθέσεις του Ερντογάν με μεγάλο κόστος αίματος, όπως φάνηκε και με την δολοφονική επίθεση στην Άγκυρα με τους πάνω από εκατό νεκρούς διαδηλωτές, υπερασπίζεται τους πρόσφυγες των πολέμων. Αποτελεί ασπίδα για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Διαμορφώνεται παντού ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σε αντιπαράθεση με τις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, λειτουργώντας σαν ανάχωμα στην ισλαμοφοβική καμπάνια των κυβερνήσεων αλλά και τις επιθέσεις των φασιστών.
Η δυνατότητα για διεθνή συντονισμό, με πρωτοβουλίες όπως την πανευρωπαϊκή μέρα δράσης στις 19 Μάρτη 2016 ή κατά των φραχτών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης ξεπρόβαλε ξεκάθαρα από την Διεθνή Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ.
και στην Ελλάδα…
Στην Ελλάδα το κίνημα έδωσε μεγάλες μάχες μέσα σε ένα καλοκαίρι, Μπήκε μπροστά εμποδίζοντας τα κατασταλτικά σχέδια αποτροπής των προσφύγων. Απάντησε στην ρατσιστική καμπάνια της Δεξιάς και των φασιστών που κραύγαζαν για «εισβολή λαθρομεταναστών και κατάληψης των νησιών» με την οργάνωση της αλληλεγγύης και της υποδοχής βάζοντας τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες τους. Η κυβέρνηση, οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές, κυριολεκτικά κάτω από την πίεση αυτής της αλληλεγγύης, έδωσαν το πράσινο φως για την μαζικότερη μετακίνηση προσφύγων, ανοίγοντας πρακτικά διάδρομο για την διέλευση τους μέσω Ειδομένης προς την Ευρώπη.
Ο Ανδρέας Μπάλλας, περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο και Γραμματέας της ΕΛΜΕ Λέσβου είπε: «Η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των προσφύγων βρέθηκε κατά βάση στα χέρια εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας, ενώ η Πολιτεία όχι μόνο απουσίαζε αλλά και εμπόδιζε τις προσπάθειες των εθελοντών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διώξεις όσων μετέφεραν με τα ΙΧ τους οδοιπόρους-πρόσφυγες στην πόλη, τα αυτόφωρα που έτρεχαν τους αλληλέγγυους ως «διακινητές»! Όταν μάλιστα οργανώσαμε συμβολικά καραβάνι αλληλεγγύης για να σπάσει στην πράξη η απαγόρευση, κινητοποιήθηκε ολόκληρο αστυνομικό τμήμα για να μας εμποδίσει, τη στιγμή που όταν ολοκληρώθηκε η μεταφορά προσφύγων δεν βρίσκαμε υπάλληλο για να ξεκινήσει η καταγραφή. Δείγμα ενός κράτους οι υπηρεσίες του οποίου είναι προσανατολισμένες στην καταστολή και όχι στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών…».3
Αν κανείς έχει αμφιβολίες για το ποιος στήριξε τους πρόσφυγες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη από τα νησιά του Αιγαίου αρκεί να ρίξει μια ματιά στην αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όπου καταγράφει την καθοριστική συμβολή των αλληλέγγυων.4
Κάλυψε όλα τα κενά των κρατικών αρχών με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με την υπηρεσιακή.
Είναι το κίνημα που εξασφάλισε κυριολεκτικά την επιβίωση των προσφύγων και επέβαλε στο κράτος να ανοίξει χώρους φιλοξενίας.
Η ενεργοποίηση χιλιάδων κόσμου στις γειτονιές, σωματείων σε εργασιακούς χώρους, φοιτητικών συλλόγων με το άνοιγμα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, δημοτικών κινήσεων σήμανε ότι άνοιξαν όλες οι δυνατότητες για να ξεπεραστούν ρατσιστικά εμπόδια που έχτισαν με επιμέλεια οι κυβερνήσεις των Σαμαροβενιζέλων από το 2008.
Είναι θετική εξέλιξη ότι δυναμώνει το αντιρατσιστικό κίνημα και οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της αριστεράς και οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες των κινημάτων αναζητούν λύσεις έξω από την κυβερνητική προσπάθεια που επιχειρεί να υποτάξει το κίνημα και να το μετατρέψει σε μια φιλανθρωπική εφεδρεία στις ΜΚΟ και την Εκκλησία.
Η συγκρότηση επιτροπών αλληλεγγύης σε γειτονιές, ο συντονισμός σωματείων και συλλογικοτήτων, η πρωτοβουλία των δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η δράση της ΚΕΕΡΦΑ και των κοινοτήτων των μεταναστών μπορεί να δώσει διέξοδο στην διάθεση χιλιάδων να παλέψουν και να κερδίσουν την μάχη ενάντια στις ρατσιστικές εξορμήσεις της ΕΕ και την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διαδηλώσεις στις 12 Σεπτέμβρη, στις 25 Σεπτέμβρη με μεγάλη συμμετοχή και μεταναστών, η κινητοποίηση σωματείων και φοιτητικών συλλόγων και της ΚΕΕΡΦΑ στις 15 Οκτώβρη έβγαλε στο δρόμο αυτό το κίνημα. Η διαδήλωση της «Επιτροπής Αλληλεγγύης» στο Γαλάτσι στις 17 Οκτώβρη με την είσοδο στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Παλαί έδειξε ότι το κίνημα αυτό μπορεί να αγκαλιάζει την τοπική κοινωνία και να δίνει προοπτική.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό το κίνημα δεν χάιδεψε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε τις ευθύνες της.
Η στροφή σε σχέση με τις προηγούμενες εξαγγελίες της ήταν τεράστια. Έδιωξε την Τ. Χριστοδουλοπούλου από το Υπουργείο Μετανάστευσης υποκύπτοντας στις πιέσεις της Δεξιάς και την αντικατέστησε με τον Γ. Μουζάλα,τον τεχνοκράτη υπουργό της υπηρεσιακής. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο και στις δύο από τις τρεις βδομάδες ζωής της, αποκατατέστησε τον γκρεμισμένο τμήμα του φράχτη στον Έβρο σε περίοδο που μετακινήθηκε μέρος των προσφύγων προς τα εκεί, διεκδικώντας να αποφύγει το πνιγμό στο Αιγαίο και να περάσει από τα σύνορα. Μέχρι και στρατό έθεσαν σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη είσοδο προσφύγων από τον Έβρο!
Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ως συντονιστής της «αλληλέγγυας κοινωνίας» δεν μπορεί να κρύψει τις μεθοδεύσεις της.
Οι δηλώσεις Γ.Μουζάλα «δεν θα πέσει ο φράχτης στον Έβρο, δεν θα κλείσει η Αμυγδαλέζα» υπογραμμίζουν μια συνέχεια της βρόμικης δουλειάς που ξεκίνησαν οι Σαμαροβενιζέλοι. Έπαιξαν το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσουν και να διασπάσουν την εργατική αντίσταση στα μνημόνια με τις επιχειρήσεις σκούπα, τον Ξένιο Δία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έτσι άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου.
Και τώρα συνεχίζει αυτή η πολιτική με ευθυγράμμιση με τα σχέδια της ΕΕ για κλείσιμο των συνόρων με τα hotspots στα νησιά, την σκληρή φύλαξη από την FRONTEX, τις συμφωνίες με τον Ερντογάν με την χρηματοδότηση των τριών δις ευρώ για να τους εγκλωβίσει στη Τουρκία.
Τα hotspots στη Λέσβο, την Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Κω και τον Πειραιά θα λειτουργούν ως κέντρα κράτησης και διαλογής μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού που είναι διατεθειμένη η ΕΕ να απορροφήσει με στόχο την μετεγκατάσταση, σε χώρες για τις οποίες συμφώνησαν, μέχρι τον αριθμό των 120.00 (από Ελλάδα και Ιταλία). Πέραν τούτου τι; Φυλακίσεις ξανά! Η Γερμανία ήδη μιλάει για παραμονή σε χώρο τράνζιτ στο σημείο μηδέν των συνόρων υποδεικνύοντας και για την Ελλάδα ανάλογη λειτουργία στην Ειδομένη. To Spiegel μιλάει για στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ελλάδα χωρητικότητας 50.000 προσφύγων!
Και βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται να ανοίξει μία νέα διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών χωρίς χαρτιά και απόδοσης ιθαγένειας για τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
Να πέσει ο φράχτης, να ανοίξουν τα σύνορα
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη 2016
Η ΚΕΕΡΦΑ βάζει στόχο να δυναμώσει τις κινητοποιήσεις του αντιρατσιστικού κινήματος εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποχωρήσει και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη ενός διεθνούς κινήματος κατά της ρατσιστικής ΕΕ-φρούριο. Αυτό αποτυπώθηκε και στην Απόφαση της Διεθνούς Συνάντησης.5
Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα, την ελεύθερη μετακίνηση των εργατών, μεταναστών και προσφύγων, μέσα από ασφαλείς διόδους, όπως οι καπιταλιστές μετακινούν τα κεφάλαια τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
Ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το νούμερο ένα λόγο γιατί οι πνιγμοί στη Μεσόγειο έχουν εκτιναχτεί στα ύψη μετά το 20126.
Τότε φτιάχτηκε ο φράχτης στον Έβρο σταματώντας την ροή μεταναστών και προσφύγων κατά 95% από τη χερσαία οδό με αφετηρία την φυγή προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μ.Ανατολής και της Ασίας, ακόμη και από χώρες της Αφρικής προς την Ευρώπη. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Πεντακόσιοι νεκροί και αγνοούμενοι το 2012, εξακόσιοι το 2013, τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι το 2014 και τρεις χιλιάδες εκατό μέχρι αρχές Οκτώβρη για το 2015. Το Ανώτερο Κέντρο Σπουδών Ρομπέρ Σουμάν εκτιμά ότι ξεπερνούν τις15.000 οι νεκροί στη Μεσόγειο από το 1998 μέχρι το τέλος του 2014!7
Ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να γκρεμιστεί αμέσως ώστε κάθε κατατρεγμένος να μπορεί να ασκήσει ελεύθερα το νόμιμο δικαίωμα αίτησης ασύλου.
Δεν ανεχόμαστε να δολοφονούνται μικροί Αϊλάν γιατί ο φράχτης σπρώχνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα χέρια των διακινητών για ένα πανάκριβο και πιο επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο που οδηγεί σε πνιγμούς.
Τα κλειστά σύνορα είναι μια αντιδραστική ουτοπία καθώς οι πρόσφυγες για να γλιτώσουν τις ζωές τους θα αναζητούν πάντα και θα βρίσκουν περάσματα έστω και αν χάνουν τις ζωές τους ρισκάροντας. Τα ανοιχτά σύνορα στις Καστανιές και στους Κήπους του Έβρου αλλά και σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να σωθούν ζωές εδώ και τώρα. Γιατί άραγε τα ελληνικά καράβια να μην παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας;
Δεν είναι δυνατόν να στηρίζει η ΕΕ, ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς τον Ερντογάν, αυτό τον δολοφόνο αριστερών και συνδικαλιστών που βομβαρδίζει και εξοντώνει τους Κούρδους, για να εξασφαλίσει την αποτροπή εισόδου των προσφύγων.
Λέμε Όχι στα hotspots-νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Θα χρειαστεί σε όλα τα νησιά, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο, όπου η κυβέρνηση συνεργάζεται με την FRONTEX για την ίδρυση των hotspots, των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης να κινητοποιηθούμε για να τα σταματήσουμε.
Όχι μόνο δεν αφήνουμε να ανοίξουν νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά διεκδικούμε να κλείσει τώρα η Αμυγδαλέζα, να πάρουν χαρτιά οι μετανάστες και ιθαγένεια τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
Διεκδικούμε άσυλο και στέγη, χαρτιά για όλους χωρίς αποκλεισμούς
Δεν αποδεχόμαστε ότι «δεν χωράμε άλλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα». Με την λογική ότι άνθρωποι «περισσεύουν» και μικραίνει το μερίδιο του πλούτου που μοιραζόμαστε όταν ανεβαίνει ο πληθυσμός, τότε και οι συνταξιούχοι περισσεύουν και πρέπει να χάσουν τις συντάξεις τους, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο περισσεύουν και πρέπει να χάσουν τις δουλειές τους, οι επιστήμονες απόφοιτοι περισσεύουν και πρέπει να μεταναστεύσουν. Για αυτό λέμε, πρόσφυγες και μετανάστες, είναι όλοι καλοδεχούμενοι και αυτοί που περισσεύουν είναι οι καπιταλιστές. Ζητάμε άσυλο, χαρτιά στέγη για όλους.
«Αποτελούν υγειονομική βόμβα» κραυγάζουν υστερικά οι Γεωργιάδηδες μαζί με τους φασίστες ενώ πραγματική βόμβα στο σύστημα υγείας αποτελούν οι περικοπές στη δημόσια υγεία, με το κλείσιμο των νοσοκομείων, του ΕΟΠΠΥ, των δομών πρόνοιας.
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης απαιτεί να απορρίψουμε τις διαιρέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, μεταξύ προσφύγων από την Συρία και προσφύγων από το Αφγανιστάν. Υποκριτικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ ψελλίζουν ότι μπορούν να δεχτούν πρόσφυγες από τη Συρία αλλά όχι παράνομους μετανάστες. Σκανδαλωδώς ο ΟΗΕ δεν θεωρεί το Αφγανιστάν χώρα υψηλού κινδύνου ώστε να αναγνωρίζεται το καθεστώς του πρόσφυγα για τους Αφγανούς. Αυτό την ώρα που η αμερικανική αεροπορία ξεκλήρισε τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα βομβαρδίζοντας νοσοκομείο και ο Ομπαμα αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή του αμερικανικού στρατού στη χώρα.
Τα συνδικάτα είναι δύναμη
Σε αυτό το κίνημα χρειάζεται να φέρουμε σε κοινή δράση κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαπιστώνει τώρα ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στα μνημόνια και το ρατσισμό, μαζί με τον κόσμο του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρωτοστατούν στην προσπάθεια να δοθούν οι μάχες κατά του τρίτου μνημονίου. Δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε αν θέλουμε να ξεδιπλώσουμε μάχες, να βάλουμε σε κίνηση τα συνδικάτα, να οργανώσουμε πανελλαδικές και διεθνείς κινητοποιήσεις για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να υποχωρήσουν και να επιβάλουμε κατακτήσεις.
Η ενωτική δράση των συνδικάτων κατά του ρατσισμού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νίκες.
Η πρωτοβουλία του συλλόγου εκπαιδευτικών Αριστοτέλης να υπάρξει συντονισμός για το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση. Ο Μιχάλης Μιλτσακάκης από το ΔΣ της ΔΟΕ μίλησε για την πρωτοβουλία των Διδασκαλικών Συλλόγων του Λεκανοπεδίου. “50 και πλέον σωματεία, συλλογικότητες, κινήσεις συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει στα σχέδια απόφαση για συνδιοργάνωση Πανελλαδικής μέρας ενάντια στο φράχτη στον Έβρο και επίσης πανευρωπαϊκός συντονισμός στις 19 του Μάρτη. Για μας η αλληλεγγύη δεν έχει να κάνει μόνο με την ανθρωπιστική της σκοπιά αλλά με την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη”.8
Το σημερινό ξέσπασμα του κινήματος δεν έπεσε από τον ουρανό. Πατάει στις εμπειρίες πολύχρονης αντίστασης στο ρατσισμό.
Στην Ελλάδα δώσαμε μάχη για τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών στη δεκαετία του ’90 όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο έφτασε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση των χωρών του κρατικού καπιταλισμού και του σταλινισμού της Α.Ευρώπης, κύρια Αλβανών μεταναστών. Τα συνδικάτα της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, η ΕΙΝΑΠ, έπαιξαν ρόλο στη πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση και όλων στα νοσοκομεία. Συνεχίσαμε μετά το 2000 όταν φτάνουν τα κύματα των κατατρεγμένων από τους πολέμους του ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν το 2001 και το Ιράκ το 2003, αργότερα της Παλαιστίνης, αλλά και προσφύγων από την Αφρική, όπως και μεταναστών από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Η Πακιστανική Κοινότητα, με τη στήριξη των συνδικάτων, αντιστάθηκε στις απαγωγές είκοσι οκτώ ατόμων από τις βρετανικές και ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και συνέχισε τη μάχη ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις και τα πογκρόμ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Πρωτοστάτησε στη μάχη ενάντια στο Ξένιο Δία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι μαζικές απεργίες πείνας για άσυλο και χαρτιά των Ιρανών και των Αφγανών στα Προπύλαια και των Αράβων στην Υπατεία ήταν άλλος ένας σταθμός. Το ίδιο το αντιφασιστικό κίνημα που κορυφώθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στάθηκε ασπίδα αλληλεγγύης για τους μετανάστες.
Είναι θετικό ότι η αριστερά σήμερα ξεκινά από την αφετηρία ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.
Ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στην εισήγηση του στη Διεθνή Συνάντηση είπε: «Tο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα χρειάζεται να παλέψει για ανοιχτά σύνορα, ώστε να μπει τέλος στην παράνομη διακίνηση, στους πνιγμούς και στους θανάτους. Να μπει τέρμα στην πολιτική της αποτροπής. Η Frontex, οι φράχτες και οι επαναπροωθήσεις είναι μέρος του προβλήματος. Χρειάζεται κρατική φροντίδα για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας. Ανοιχτοί ξενώνες φιλοξενίας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, η αλληλεγγύη του κόσμου δεν αρκεί από μόνη της. Επαρκές προσωπικό στις υπηρεσίες ασύλου, μέριμνα για όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας. Όλα αυτά θα τα πετύχουμε μόνο με την οργάνωση και την αλληλεγγύη και πάνω από όλα με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών».9
Μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μπορούμε να παλέψουμε για να γίνει ο πλούτος που παράγουμε μέσο για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων και όχι εργαλείο στα χέρια της μειοψηφίας των καπιταλιστών. Οι κοινοί αγώνες από τη Ν.Μανωλάδα μέχρι τη Γενική Ανακύκλωση ανέδειξαν αυτή τη δυναμική.
Γι αυτό αντιστεκόμαστε στα μνημόνια και απλώνουμε τις διεκδικήσεις μας ώστε να αγκαλιάζουμε τις αυξημένες ανάγκες για στέγαση των προσφύγων μαζί με τους άστεγους, για δουλειές για όλους, για περίθαλψη και πρόνοια σε κάθε εργάτη, άνεργο, ανασφάλιστο και μετανάστη.
Διεκδικούμε αύξηση των κονδυλίων για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με επιχορήγηση των Δήμων και του δημόσιου, για να αυξήσουν το προσωπικό και να δυναμώσουν τις δομές πρόνοιας και αλληλεγγύης. Είναι πρόκληση η ΕΕ να απαιτεί αποπληρωμή του χρέους με σφαγιασμό συντάξεων και να δίνει το ισοδύναμο του τρίτου μνημονίου, τρία δισεκατομμύρια στον Ερντογάν, άλλα 430 εκατομμύρια στην FRONTEX και άλλα 80 εκατομμύρια για απελάσεις όταν δίνονται μόνο τρία εκατομμύρια για υποδοχή προσφύγων!
Στη πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη στη Αλεξανδρούπολη για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να ανοίξουν τα σύνορα, διεκδικούμε από κάθε σωματείο, κάθε φοιτητικό σύλλογο, επιτροπή γειτονιάς, κοινότητα μεταναστών, οργανώσεις της αριστεράς, να βάλουν τα δικά τους πούλμαν, να κλείσουν θέσεις σε αεροπλάνα, καράβια, τρένα για να ενωθούμε σε ένα μαζικό συλλαλητήριο. Επιδιώκουμε συντονισμό με το κίνημα στην Τουρκία και στην Ευρώπη στη δράση για να πέσουν οι φράχτες από τον Έβρο μέχρι το Καλαί.
Η ΚΕΕΡΦΑ με τις πρωτοβουλίες της μπορεί να δώσει ώθηση στο νέο κίνημα για να πετύχει νίκες. Η πρωτοβουλία της για την Διεθνή Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες για δράση και συντονισμό. Από τη μυτιλήνη μέχρι το Καλαί και από τον Έβρο μέχρι το Μόναχο μπορούμε να ενωθούμε για να νικήσουμε.
Σημειώσεις
1. http://ergatiki.gr/article.php?issue=1195&id=12603
2. Στο ίδιο
3. http://www.antiracismfascism.org/index.php/component /k2/item/1507-omilia-andrea-bala-perifereiakoy-symvoylou-tis-antarsia-sto-aigaio-sti-diethni-synantisi-kata-tou-ratsismoy-kata-tou-fasismoy
4. http://data.unhcr.org/mediterranean/country.php?id=83
5. http://www.antiracismfascism.org/index.php/component /k2/item/1482-me-megali-symmetoxi-kinimaton-apo-ennea-xores-kathos-kai-apo-oli-tin-ellada-oloklirothike-i-diethnis-synantisi-kata-tou-ratsismoy-kai-tou-fasismoy
6. http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php όπου υπάρχει μακάβριος καταμετρητής «πνιγμών στην Μεσόγειο
7. Drowned Europe Authors: Philippe Fargues and Anna Di Bartolomeo, Migration Policy Centre, EUI http://cadmus.eui.eu/bitstream/handle/1814/35557/MPC_2015_05_PB.pdf?sequence=1
8. http://ergatiki.gr/article.php?issue=1195&id=12603
9. Στο ίδιο
Για την απομόνωση των νεοναζί της XA
Την ίδια ώρα δυναμώνουμε την καμπάνια για την πλήρη απομόνωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είμαι μια μάχη για να μην αφήσουμε περιθώρια να δημαγωγούν παριστάνοντας το «νόμιμο αντιμνημονιακό κόμμα» για να ανοίξουν την πόρτα στη μαύρη εναλλακτική του φασισμού αξιοποιώντας τις επιθέσεις της κυβέρνησης και τη δεξιά προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό χρειάζεται να στηριχτεί το κίνημα για τη δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής με μαζική παρουσία στη δίκη στο Κορυδαλλό αλλά και μαζική αντιφασιστική δράση στις γειτονιές κόντρα στις απόπειρες να ξαναεμφανιστούν για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.
Ο Κ. Παπαδάκης συνήγορος πολιτικής αγωγής είπε στη Διεθνή Συνάντηση: «Η δίκη προχώρησε με μια νίκη της πολιτικής αγωγής. Ήταν αδιανόητο πριν την έναρξή της ότι θα πετυχαίναμε έστω και εν μέρει να νομιμοποιηθούμε ως πολιτική αγωγή και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης». Η συνέχεια είναι η μαζική δράση για την απομόνωση τους παντού την ώρα που τα στοιχεία αναδεικνύονται, ο Μιχαλολιάκος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο Πατέλης αποκαλύπτεται να κραυγάζει: «σφάζουμε ό,τι κινείται».
Στις γειτονιές και τα νησιά δεν αφήνουμε σπιθαμή εδάφους στην ρατσιστική προπαγάνδα και τη φασιστική δημαγωγία.
Η σύγκρουση με την προσπάθεια δεξιών και φασιστών της Χρυσής Αυγής, να συγκροτήσουν «επιτροπή αγαναχτισμένων κατοίκων» στην Πλατεία Βικτορίας ήταν μια σωστή και δυναμική κινητοποίηση που ακύρωσε τα σχέδια τους. Κινήθηκαν για αυτό η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης-Πατησίων, η συνέλευση της Πλατείας Βικτορίας, η Ροσινάντε και έφτασαν να έχουν διακόσιους διαδηλωτές απέναντι σε τριάντα ρατσιστές και φασιστοειδή. Το 2008 η Χρυσή Αυγή, μέσα από την «επιτροπή κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα» είχε καταφέρει με την συνεργασία της ΕΛΑΣ να χτίσει την βάση για εφορμήσεις των ταγμάτων εφόδου κατά των μεταναστών που έπαιξε ρόλο στην άνοδο της με την είσοδο πρώτα στο Δήμο Αθήνας και μετά στην Βουλή. Ο χρυσαυγίτης Λαγός στην Λέσβο δεν μπόρεσε να πατήσει το πόδι του σε ανοιχτό χώρο και τον μετέφεραν αυτοκίνητα της Ασφάλειας για προστασία από τους αντιφασίστες.