Η Κατερίνα Θωίδου περιγράφει τη φρίκη της κατοχής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Στα μέσα του Ιούνη ο Μπους έκανε ταξίδι αστραπή στο Ιράκ. Στην ουσία δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του σε Ιρακινό έδαφος. Εφτασε μέχρι το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας μέσα στην απόρθητη «πράσινη ζώνη». Ο πρωθυπουργός Νιούρι αλ Μαλίκι, έμαθε για την άφιξη μόλις πέντε λεπτά πριν την προσγείωση του αεροσκάφους.
Ο Μπους προσπάθησε να αξιοποιήσει το θάνατο του Ζαρκάουι σαν μια επιτυχία στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Το μήνυμα απευθύνονταν και μέσα στην Αμερική για να κατευνάσει τις αντιπολεμικές φωνές που δυναμώνουν σε τέτοιο βαθμό που έχουν αναγκάσει ακόμα και κάποιους δημοκρατικούς να ζητούν να μπει ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής του στρατού. Διεθνώς ήταν μια προσπάθεια να σκεπαστεί η διεθνής κατακραυγή για τα εγκλήματα της Χαντίθα και του Ισάκι. Ομως αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά αυτό που υποστηρίζει το αντιπολεμικό κίνημα ότι ο Μπους είναι ο μόνος τρομοκράτης.
Τρία χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ και ο Μπους με τους συμμάχους του είναι οι πραγματικοί χαμένοι και στρατιωτικά και πολιτικά. Η αντίσταση δυναμώνει και η περιβόητη «ανοικοδόμηση» αποτελεί μια ψεύτικη δικαιολογία για να σκεπάσει τα εγκλήματα της κατοχής τα βρόμικα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Οι αποκαλύψεις για τη δολοφονία στη Χαντίθα έφερ·Ó ξανά στην επικαιρότητα την βαρβαρότητα της κατοχής και τη βιομηχανία των ψεμάτων για να συγκαλυφθούν τα εγκλήματα. Παρά την επιχείρηση συγκάληψης ο Μπους αναγκάστηκε να παραδεκτεί τα εγκλήματα όταν δημοσιεύτηκαν σχετικές φωτογραφίες στο περιοδικό Τάιμ. Στις 19 Νοέμβρη του 2005 η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σκοτώθηκε ένας αμερικανός πεζοναύτης, τέσσερις τραυματίστηκαν και από την έκρηξη και σκοτώθηκαν άλλοι 24 ιρακινοί. Τέσσερις μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε η αλήθεια ότι οι ιρακινοί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους αμερικανούς για εκδίκηση.
Τις ίδιες μέρες που περιοδικό Τάιμ αποκάλυπτε το έγκλημα της Χαντίθα τα αμερικάνικα στρατεύματα προχωρούσαν σε μια ακόμα σφαγή στο Ισάκι μια πόλη 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Η τοπική αστυνομία δε δέχτηκε να συγκαλύψει τα γεγονότα. Το BBC πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει τους αμερικανούς να δολοφονούν εν ψυχρώ μια οικογένεια και στο τέλος έβαλαν φωτιά στο σπίτι. Ο Ιούνης είναι ο μήνας με τις περισσότερες αποκαλύψεις για τα εγκλήματα στο Ιράκ. Μετά τη Χαντίθα και το Ισάκι ήρθε το βίντεο με τον αμερικανό φαντάρο που τραγούδαγε ένα αυτοσχέδιο τραγούδι πανηγυρίζοντας τη σφαγή μια γυναίκας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Λος Αντζελες Τάιμς το Σάββατο 4/6, ο Μάϊος ήταν ο μήνας όπου στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν περισσότεροι κάτοικοι της από οποιοδήποτε άλλο μήνα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2003. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τον περασμένο μήνα 1398 νεκροί μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νεκροτομείο, 243 περισσότερÔÈ από τον Απρίλη. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει στρατιώτες ή πολίτες που πέθαναν από βομβαρδισμούς στους οποίους δεν έγίναν αυτοψίες. Από το 2003 τουλάχιστον 30.240 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο, στην πλειοψηφία τους θύματα από πυροβολισμούς που δεν εξιχνιάσθηκαν ποτέ. Ενώ μέχρι στιγμής 2.500 αμερικανοί φαντάροι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται μόνο έξω από το στρατό. Ο υπολοχαγός Ehren Watada είναι ο πρώτος εν ενεργεία τόσο υψηλά ιστάμενος στην στρατιωτική ιεραρχία, που αρνείται δημοσίως να συνεχίσει να πολεμάει στο Ιράκ δηλώνοντας ότι ο πόλεμος είναι παράνομος. Ο 28χρονος αξιωματικός ανακοίνωσε την απόφασή του να μην υπακούει πια τις διαταγές που εφαρμόζονται στο Ιράκ σε μια συνέντευξη τύπου στις 7/6 δηλώνοντας «Η συμμετοχή μου θα με έκανε συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι μόνο ηθικά λάθος, αλλά μια τεράστια καταπάτηση του αμερικάνικου νόμου».
Ο Watada όταν ανακάλυψε ότι θα τον έστελναν στο Ιράκ, άρχισε να διαβάζει ότι μπορούσε. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος βασίστηκε σε ψεύτικα επιχειρήματα που είχαν να κάνουν από τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής, μέχρι τη συνεργασία του Σαντάμ με την Αλ Κάιντα την 11/9, Î·È το ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να φέρουν τη δημοκρατία στο Ιράκ. Σε συνέντευξη που έδωσε είπε ότι διάβαζε άρθρα νομικών, τις αποκαλύψεις που έκαναν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, άρθρα ιρακινών και όσα έγραφαν στρατιώτες που γύρισαν από το Ιράκ. Δεν είναι ο μόνος. Ένα γκάλοπ που έγινε ανάμεσα στους στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ τον περασμένο Φεβρουάριο έδειξε ότι το 76% ζητά να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα αμέσως, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today τουλάχιστον 8.000 στρατιωτικοί έχουν αποχωρήσει από το στρατό από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ.
Η επίσημη προπαγάνδα είναι ότι οι αμερικανοί παραμένουν γιατί εξασφαλίζουν την ομαλότητα στο Ιράκ που κινδυνεύει από τις συγκρούσεις μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Στην πραγματικότητα η ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στις κοινότητες για να αυξάνουν την καταστολή. Ενώ αποδίδουν τις δολοφονίες σε συγκρούσεις μεταξύ των Ιρακινών.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που δυναμώνει είναι η αντίσταση. Στην Βασόρα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, το λαθρεμπόριο πετρελαίου, η αύξηση της βίας και η έλλειψη νερού και ηλεκτρικού έχει εξαγριώσει τον κόσμο. Η Βασόρα ήταν μέχρι στιγμής η πιο ήσυχη πόλη αλλά μέσα σε ένα μήνα σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι, όταν χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν για τη μεγάλη ανεργία, και διαφθορά των τοπικών αρχών. Οι βρετανοί που βρίσκονται στην πόλη χτύπησαν τους διαδηλωτές από ελικόπτερα και οι διαδηλωτές απάντησαν χτυπώντας και ρίχνοντας το ελικόπτερο. Ο πρόεδρος του συνδικάτου πετρελαίου As'saad Kareem δήλωσε ότι «ήταν μια πράξη πραγματικής αντίστασης. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης έδινε μεγάλη υποστήριξη και λεφτά στη Βασόρα αλλά ο κυβερνήτης τα έδινε για να αυξήσει τη βία» μέχρι τώρα τουλάχιστον 7 Βρετανοί φαντάροι και 100 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί. Τα βρετανικά στρατεύματα ανέφεραν ότι οι σκοτωμοί οφείλονται σε διαμάχες μεταξύ των ιρακινών.
Ο Μπους προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ζητώντας βοήθεια από τη “συμμαχία των προθύμων”. Ενας από αυτούς είναι και η κυβέρνηση Καραμανλή που έχει συμφωνήσει να αυξήσει την παρουσία του ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν.
Αφγανιστάν
Η επέμβαση στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα θεωρούνταν επιτυχία για τις ΗΠΑ. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι η δημοκρατία έχει έρθει στο Αφγανιστάν και η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανοικοδόμησης. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μαριονέτα του Μπους είχε καταφέρει να έχει τον έλεγχο μόνο της πρωτεύουσας Καμπούλ. Τρεις επαρχίες η Χελμάντ, η Κανταχάρ και η Ζεμπόλ ελέγχονται από αντάρτες. Η βαρβαρότητα της ΝΑΤΟϊκής κατοχής και τα ψέματα με τα οποία την κουκουλώνουν δεν διαφέρει από όσα γίνονται στο Ιράκ. Όταν στις 20 Μάη ένα χωριό στην επαρχία Κανταχάρ χτυπήθηκε από ρουκέτα σκοτώνοντας 20 ανθρώπους, η επίσημη ανακοίνωση ήταν ότι ήταν όλοι τους Ταλιμπάν. Μια εβδομάδα μετά στην περιφέρεια Καζάκι της επαρχίας Χελμάντ, αμερικάνικα μαχητικά αεροπλάνα έριξαν δύο βόμβες σε ένα τζαμί που είχαν καταφύγει πενήντα χωρικοί. Η επίσημη ανακοίνωση ήταν ότι σκοτώθηκαν πενήντα Ταλιμπάν.
∆ο επίπεδο ζωής έχει πέσει στα χειρότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF περίπου 600 παιδιά κάτω από 5 ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν. 50 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από γυναικολογικά προβλήματα. Περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 25 εκατομμυρίων υποφέρουν από την πείνα. Οι καταγγελίες που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας για το ποιοι καρπώνονται από τα «γενναιόδωρα» κονδύλια για την ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν είναι ένα ακόμα σκάνδαλο για το ΝΑΤΟ και τον Μπους.
Η δημοσιογράφος Φαρίμπα Νόβα αμερικανίδα αφγανικής καταγωγής έκανε τρομακτικές αποκαλύψεις. «Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που προορίζεται για το Αφγανιστάν δε φτάνει ποτέ στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα έχουν ένα σύστημα μέσω των διεθνών οργανισμών, το οποίο χρησιμοποιεί τη χώρα σαν ένα τεράστιο πλυντήριο ξεπλύματος χρήματος. Το χρήμα σπάνια φεύγει από τις χώρε˜ που το έχουν υποσχεθεί στο Αφγανιστάν. H USAID - ο αμερικάνικος οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας δίνει συμβόλαια σε αμερικάνικες εταιρείες οι οποίες αρπάζουν μεγάλες δαγκωνιές και προσλαμβάνουν αλλεπάλληλα στρώματα υπεργολάβων που παίρνουν τα μερίδια τους αφήνοντας ψίχουλα για υλοποίηση έργων».
Αυτή είναι σίγουρα μια μεγάλη «επιτυχία» για τα συμφέροντα των αμερικάνικων επιχειρήσεων. Για αυτό και το αντιπολεμικό κίνημα δεν τσιμπάει στα ψεύτικα επιχειρήματα περί ανοικοδόμησης και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Ψέματα που χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική μηχανή της κατοχής στο Αφγανιστάν. Στο χέρι του αντιπολεμικού κινήματος Â›Ó·È να τους αναγκάσει να πάρουν πόδι και από το Ιράκ και από το Αφγανιστάν και από όλο τον πλανήτη.