Άρθρο
Συμμαχία για την Υπερνομαρχία

Εξώφυλλο του τευχους 59

Στις 4 Σεπτέμβρη, στο θέατρο Αλίκη στο Πεδίο Αρεως, έκανε την πρώτη εμφάνιση της η Συμμαχία για την Υπερνομαρχία. Ηταν μια εντυπωσιακή εμφάνιση που γέννησε ελπίδες σε όλους όσους βρεθήκαμε εκεί. Οχι μόνο με τον όγκο και την πολυχρωμία της συγκέντρωσης αλλά και με τον πλούτο των ιδεών που ακούστηκαν. Δημοσιεύουμε εδώ βασικά σημεία από τη Διακήρυξη που κυκλοφόρησε η Συμμαχία για την Υπερνομαρχία, σαν δείγμα γραφής. Είναι ένα δείγμα που αξίζει να γενικευτεί μελλοντικά παντού σε όλη την Ελλάδα, για να βοηθήσει το κίνημα να εκφραστεί εκεί όπου η φωνή του βρίσκεται σχεδόν πάντα αποκλεισμένη: στην μάχη των εκλογών. Μια επιτυχία της Συμμαχίας για την Υπερνομαρχία στις 15 Οκτώβρη θα ανοίξει το δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, γι'αυτό.

 

Η Συμμαχία για την Υπερνομαρχία είναι μια νέα κίνηση που παρεμβαίνει στις εκλογές για την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά.

 

Είμαστε άνθρωποι από πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αριστεράς, του συνδικαλισμού, της οικολογίας, του αντιπολεμικού κινήματος και του νέου κινήματος του Σιάτλ και της Γένοβας.

Θέλουμε να δώσουμε μάχη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που πνίγουν το Λεκανοπέδιο και τις ζωές μας. θέλουμε περισσότερο πράσινο, λιγότερη ρύπανση, καλύτερες δημοτικές και νομαρχιακές υπηρεσίες. Και γι'αυτό συγκρουόμαστε • Με τις Τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρίες που εξαφανίζουν κάθε ελεύθερο χώρο πρασίνου κερδοσκοπώντας πάνω στη γη και τα ακίνητα. • Με το λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας και του πετρελαίου που πριμοδοτεί το IX και επιβάλει τη ρύπανση και το κυκλοφοριακό χάος. • Με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που βάζουν τα κέρδη τους, τα εμπορικά κέντρα τους, τις κεραίες τους, τους στόλους των αυτοκινήτων τους πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες των γειτονιών μας.

Και βέβαια δίνουμε μάχη ενάντια στην κυβέρνηση που εξυπηρετεί όλα αυτά τα συμφέροντα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της.

Οι κυβερνητικοί υποψήφιοι φοράνε τη μάσκα του «υπηρέτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αλλά γνωρίζουμε καλά το σχέδιο της ΝΔ: ελπίζει ότι το βράδυ των εκλογών ο Καραμανλής και το επιτελείο του θα μιλάνε για «εντολή συνέχισης των μεταρρυθμίσεων» για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις όπως της Εμπορικής, για περισσότερα χτυπήματα στη δημόσια παιδεία όπως το νομοσχέδιο της Γιαννάκου, για περισσότερη καταστολή από τους «πραίτωρες» του Πολύδωρα.

Εμείς αντίθετα, θέλουμε το βράδυ των εκλογών τα χαμόγελα να είναι από τη δική μας πλευρά: • των εργαζόμενων που έχουν παλέψει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τα κλεισίματα εργοστασίων και στη διάλυση των ταμείων, • των φοιτητών και της νεολαίας που μας θύμισαν πώς να νικάμε με τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις τους, • των αγωνιστών της ειρήνης που βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στο πόλεμο και τη συμμετοχή της κυβέρνησης στα εγκλήματα του Μπους.

Η Υπερνομαρχία τόσα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της, παραμένει ένα άδειο κέλυφος χωρίς αρμοδιότητες και πόρους ενώ θα έπρεπε να είναι προμαχώνας στη μάχη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που διαλύουν τις ζωές μας. Αυτή τη μάχη θέλει να δώσει η Συμμαχία για την Υπερνομαρχία μαζί με όλο το κόσμο που αγωνίζεται καθημερινά.

Να βάλουμε χέρι στους κερδοσκόπους της γης και των ακινήτων

Η περιοχή μας κατέχει ένα αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι η πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο, αφού αντιστοιχούν μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο, με μόλις 2,9% της συνολικής επιφάνειας της πόλης να καταλαμβάνεται από χώρους πρασίνου.

Μια κερδοσκοπική κούρσα ταχύτητας με πρωταγωνιστές τους τραπεζίτες, τις κατασκευαστικές εταιρείες και κάθε λογής καπιταλιστές που κερδοσκοπούν στη γη και τα ακίνητα, απειλεί με αφανισμό κάθε ελεύθερο χώρο, κάθε νησίδα πράσινου, για να τα μετατρέψει σε τερατώδη εμπορικά κέντρα, σε πανάκριβες και κακής ποιότητας κατοικίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να εντείνει τους ρυθμούς αυτής της καταστροφής. Μετά το φαγοπότι δισεκατομμυρίων που σηματοδότησε η Ολυμπιάδα, θέλει τώρα να παραδώσει και τις τελευταίες μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις (τον Ελαιώνα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδιού, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Κτήμα Βεϊκου, το Πεδίον του Αρεως, το Αλσος Φιλαδέλφειας) αλλά και όλες τις παραλίες της Αττικής σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση θέλει να πληρώνουμε και τις ανάσες μας.

Εμείς θέλουμε όλοι οι ελεύθεροι χώροι του Λεκανοπέδιου να γίνουν πράσινο και να είναι ελεύθεροι για χρήση στους κατοίκους. Διεκδικούμε πόρους για ένα πρόγραμμα κατασκευής φτηνών και ποιοτικών κατοικιών για τους εργαζόμενους, για τα φτωχότερα στρώματα.

Οι τράπεζες, με τα μυθώδη κέρδη τους, οι κατασκευαστικές εταιρείες οι κάθε λογής εταιρείες όπως η Lamda Development του Λάτση, πρέπει να πληρώσουν. Κατέχουν μια τεράστια ακίνητη περιουσία. Ας πληρώσουν σε είδος, με την απελευθέρωση οικοπέδων που έχουν αρπάξει. Να πληρώσουν και σε χρήμα με μεγάλη φορολογία στα υπερκέρδη τους. Από κει θα βρεθούν τα χρήματα για πράσινο, για κοινωνικές ανάγκες, για κατοικία.

Δωρεάν Δημόσιες Συγκοινωνίες ενάντια στο λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας και του πετρελαίου

Το Λεκανοπέδιο είναι «πρωταθλητής» της μόλυνσης στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι το χρόνο συνδέονται με την ύπαρξη αιωρούμενων σωματιδίων και όζοντος στην ατμόσφαιρα. Ολοι παραδέχονται ότι η βασικότερη αιτία για την ρύπανση είναι η χρήση του IX. Κάθε χρόνο χιλιάδες νέα IX γεμίζουν τους δρόμους. Ομως η κυβέρνηση εξυπηρετώντας την κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών, των πετρελαιάδων και των κατασκευαστικών εταιρειών ενισχύει ακόμα περισσότερο τη χρήση του IX.

Αυξάνει τα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και προωθεί τη δημιουργία και άλλων αυτοκινητοδρόμων στο Λεκανοπέδιο. Είναι συνταγή για περισσότερα IX, μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, περισσότερη μόλυνση.

θέλουμε δραστική μείωση της χρήσης του IX και των στόλων φορτηγών των εταιρειών που μπλοκάρουν τους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο παράλληλα με την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Με τη πύκνωση και την επέκταση του δημόσιου συγκοινωνιακού δικτύου, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες γρήγορα και ΔΩΡΕΑΝ σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Πριν 25 χρόνια, η τότε κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου είχε πάρει προσωρινά έστω το μέτρο της δωρεάν πρωινής μετακίνησης για το κόσμο που πήγαινε στη δουλειά του. Αν αυτό το μέτρο μπορούσε να εφαρμοστεί στις αρχές της δεκαετίας του '80, σήμερα η δωρεάν μετακίνηση με όλα τα ΜΜΜ είναι ακόμα πιο εφικτή, αναγκαία και επίκαιρη.

Τα χρυσά κέρδη των μεγαλοεισαγωγέων αυτοκινήτων, όλου αυτού του κερδοσκοπικού κυκλώματος, μπορούν να γίνουν η πηγή που θα χρηματοδοτήσει την ποιοτική, δωρεάν, δημόσια συγκοινωνία για όλο το Λεκανοπέδιο. Κάθε χρόνο οι πωλήσεις τους αυξάνονται θεαματικά. Το 2004 οι αντιπροσωπείες της αυτοκινητοβιομηχανίας ξόδεψαν 140 εκατομμύρια ευρώ μόνο για διαφήμιση! Αντί ο κάθε Βασιλάκης (αφεντικό της Aegean και αντιπρόσωπος της SEAT) να διεκδικεί την Ολυμπιακή, είναι καιρός να πληρώσει για δημόσιες και φιλικές στο περιβάλλον συγκοινωνίες.

Με τη δυναμική του κινήματος ενάντια στη φτώχεια και τον πόλεμο. Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη

Ολα αυτά τα μεγάλα συμφέροντα με τη κάλυψη της κυβέρνησης της ΝΔ, διεξάγουν ένα καθημερινό ανελέητο πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά.

Η Συμμαχία για την Υπερνομαρχία με τις συμμετοχή της στις εκλογές θέλει να συμβάλει στο δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια σε όλους αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας. Για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς ρατσισμό και πόλεμο, χωρίς φτώχεια και ανεργία.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε γευτεί τον αέρα της Γένοβας, του νέου αντικαπιταλιστικού κινήματος που πολιόρκησε τους G8 ξανά και ξανά, ενάντια στη φτώχεια και τον πόλεμο. Αυτή τη δυναμική θέλουμε να φέρουμε παντού, κουβαλώντας την εμπειρία της συμμετοχής μας σ' αυτές τις πρωτοβουλίες. Ελάτε να προσπαθήσουμε μαζί.