Ασπρόπυργος, 17 Ιούνη.
Η Κατερίνα Θωίδου παρουσιάζει τις εξελίξεις στο αντιρατσιστικό κίνημα.
Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ξεδιπλώθηκαν μία σειρά μάχες κόντρα στις ρατσιστικές επιθέσεις και τις προκλήσεις των ναζί της Χρυσής Αυγής, που άνοιξαν νέους δρόμους για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, στέλνοντας το μήνυμα ότι όταν ντόπιοι και μετανάστες κινούνται οργανωμένα μπορούν να νικάνε.
Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ψήφισε το τέταρτο μνημόνιο, διαιωνίζοντας τη βαρβαρότητα των περικοπών και της ανεργίας και ταυτόχρονα είχαμε την εκλογική καταγραφή των ομογάλακτών φασιστών της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, οι ναζί της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το πολιτικό κλίμα και να ξαναβγάλουν στους δρόμους τα τάγματα εφόδου, φορώντας ξανά το μανδύα του “αγανακτισμένου πολίτη”.
Αυτή η απόπειρα δεν πέρασε. Πρώτον γιατί οι αποκαλύψεις, δυο χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, έχουν αναδείξει σε πλατιά ακροατήρια ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση που σχεδίασε κεντρικά τις επιθέσεις της, με την καθοδήγηση της ηγεσίας της, με την εκτέλεση των διαταγών από τους πυρήνες και με στρατιωτικού τύπου διεξαγωγή των επιχειρήσεων και των επιθέσεων. Και δεύτερον γιατί η Χρυσή Αυγή βρήκε απέναντί της την οργάνωση της αντιφασιστικής αντίστασης από τα κάτω.
Ίσως η κορυφαία μάχη αυτής της περιόδου είναι η πάλη ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των Πακιστανών εργατών γης στην Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο. Με το συλλαλητήριο στις 17 Ιούνη, Πακιστανοί μετανάστες και ντόπιοι αντιφασίστες ένωσαν τις φωνές τους και παρά τη δυνατή βροχή, έδειξαν ότι οι δρόμοι του Ασπροπύργου ανήκουν στο αντιφασιστικό κίνημα και όχι στις φασιστικές συμμορίες. Το συλλαλητήριο έστειλε το μήνυμα ότι η οργανωμένη αλληλεγγύη των συνδικάτων και της αριστεράς στους μετανάστες μπορεί να τσακίσει τις φασιστικές συμμορίες όσες πλάτες και να διαθέτουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα και στην ΕΛΑΣ.
Μετά τη συγκέντρωση που ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου, με χαιρετισμούς εκπροσώπων της Πακιστανικής Κοινότητας, της ΚΕΕΡΦΑ, των συνδικάτων και της αριστεράς, πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι αντιφασίστες, βάδισαν με πορεία προς το ΑΤ Ασπρόπυργου με επικεφαλής το πανό των Εργατών γης της Γκορυτσάς Ασπροπύργου, απαιτώντας να σταματήσει η ασυλία της χρυσαυγίτικης συμμορίας που για 8 μήνες εξαπέλυε ανενόχλητη ρατσιστικά πογκρόμ. Αυτή η οργανωμένη δύναμη ανάγκασε, για πρώτη φορά, την αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις εφτά φασιστών, που προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τη διαδήλωση και δύο μέρες αργότερα την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προχωρήσει κεντρικά τη διερεύνηση μηνυτήριας αναφοράς αντιπροσωπείας δικηγόρων, με την οποία καταγγέλλεται η δράση ταγμάτων εφόδου, με επαναλαμβανόμενες και οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην περιοχή Γκορυτσάς Ασπροπύργου. Το επόμενο διάστημα διεκδικούμε την έναρξη μίας δεύτερης δίκης που αφορά τη δράση φασιστικών συμμοριών, πέρα από τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η καμπάνια ενάντια στις φασιστικές επιθέσειςσε βάρος των μεταναστών εργατών γης της περιοχής ξεκίνησε με ένα δυναμικό συλλαλητήριο μέσα στη Γκορυτσά στις 13 Μάη. Τότε η Αστυνομία είχε διευκολύνει την τοπική φασιστική συμμορία να επιτίθεται στους διαδηλωτές. Ένα μήνα αργότερα, η ασυλία έσπασε. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο ξεδίπλωμα μίας ολόκληρης καμπάνιας, με μεικτά κλιμάκια μελών της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής κοινότητας που εξόρμησαν μαζικά στις γειτονιές του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας, και στους εργατικούς χώρους της περιοχής. Έγινε απεύθυνση συα συνδικάτα και έβαλε μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να συγκαλύπτει τον φασιστικό πυρήνα μέσα στο ΑΤ Ασπροπύργου.
Απεργία
Η απεργία διαρκείας στο εργοστάσιο «εταιρία πλαστικών Κ. Γεωργίου ΑΕ» στον Αυλώνα που ξεκίνησε στις 30 Μάη και μέσα σε 19 ημέρες κατάφερε να νικήσει, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές εργατικές μάχες ενάντια στη ρατσιστική τρομοκρατία της εργοδοσίας και την καταστρατήγηση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων. Οι απεργοί, όλοι τους Πακιστανοί μετανάστες, γύρισαν στη δουλειά νικητές, αφού ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις, να βελτιώσει τις υποδομές μέσα στο εργοστάσιο και να ξεκινήσουν διαδικασίες για τη συγκρότηση εργοστασιακού σωματείου.
Η απεργία ξεκίνησε όταν ο εργοδότης της εταιρείας παρέα με το γιο του, απάντησαν στο αίτημα απολυμένου εργάτη να πάρει πιστοποιητικό υγείας, με άγριο ξυλοδαρμό και τον παράτησαν αιμόφυρτο στην είσοδο του εργοστασίου. Αμέσως οι εργάτες επικοινώνησαν με την Πακιστανική Κοινότητα και την Ένωση Μεταναστών Εργατών και οργάνωσαν συνέλευση έξω από την πύλη του εργοστασίου. Από τότε με καθημερινή παρουσία έξω από το εργοστάσιο περιφρουρούσαν την απεργία τους, ενώ κάθε φορά συνεδρίαζαν επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους για συνέχισή της μέχρι να κάνει πίσω η εργοδοσία.
Στις 5/6 έγινε συγκέντρωση συμπαράστασης στην πύλη του εργοστασίου που κάλεσαν η Πακιστανική Κοινότητα,η ΚΕΕΡΦΑ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς. Οι απεργοί συνέχισαν με συγκέντρωση στα δικαστήρια όπου διεξαγόταν η δίκη του εργοδότη Γεωργίου και του γιου του, ενώ πραγματοποίησαν και ανοιχτή εκδήλωση για συμπαράσταση στον αγώνα τους, στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα. Παράλληλα η τοπική ΚΕΕΡΦΑ ξεκίνησε καμπάνια με μεγάλες εξορμήσεις σε Αυλώνα και Οινόφυτα για την ενημέρωση των εκατοντάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή όσο και των ντόπιων κατοίκων, εργαζόμενων και νεολαίας. Στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και οι απεργοί επέστρεψαν νικητές στη δουλειά, στέλνοντας το μήνυμα στους χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανική ζώνη στον Αυλώνα και στα Οινόφυτα, ότι η οργάνωση ντόπιων και μεταναστών στους χώρους δουλειάς, δυναμώνει τους αγώνες κόντρα στα πιο ασύδοτα αφεντικά.
Παράλληλα με αυτές τις μάχες παραμένει ανοιχτό το μέτωπο για την απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής. Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιμένει στο ξέπλυμα στους νεοναζί δίνοντας τη δυνατότητα στον υπόδικο νεοναζί της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη, να φιγουράρει δίπλα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής των λειψάνων των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, που έχασαν την ζωής τους τον Ιούλη του 1974, όμως οι μάχες από τα κάτω ενάντια στη νομιμοποίηση των φασιστών συνεχίζονται αδιάκοπα στις γειτονιές και στα συνδικάτα.
Κορυφαία εργατική αντιφασιστική μάχη που αναδεικνύει τη δύναμη τα εργατικής τάξης να κόψει το δρόμο στους ναζί είναι η πρωτοβουλία της ΠΟΣΠΕΡΤ, μετά από πρόταση της ΚΕΕΡΦΑ, να κατεβαίνει σε στάση εργασίας κάθε φορά που η ΕΡΤ προβάλλει χρυσαυγίτικη ομιλία από τη Βουλή. Ο φύρερ Μιχαλολιάκος τόλμησε να καταθέσει μήνυση κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ και του προέδρου της Καλφαγιάννη, ενάντια σε αυτή την απόφαση. «Αυτή η αγωγή είναι τιμή για την ΠΟΣΠΕΡΤ και για όλους όσους υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα σε αυτόν τον τόπο», ήταν η απάντηση του πρόεδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε έξω από τη δίκη, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζόμενων από όλα τα σωματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και από πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους. Η κινητοποίηση των εργαζομένων ανάγκασε ακόμα και τον πρόεδρο της ΕΡΤ να καταθέσει υπέρ της ΠΟΣΠΕΡΤ και τελικά και τα δικαστήρια να βγάλουν αθωωτική απόφαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν μια σειρά συνδικάτα σε κάθε απόπειρα της Χρυσής Αυγής να κάνει επίσημη και οργανωμένη παρουσία. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης πήραν απόφαση στη γενική τους συνέλευσή, ενάντια στη συμμετοχή του χρυσαυγίτικου ψηφοδελτίου με το όνομα «Εθνικιστική Λαϊκή Δύναμη Εργαζομένων» στις εκλογές του Συλλόγου. Την ίδια απόφαση πήρε η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Καταγγελία ενάντια στη Χρυσή Αυγή έκανε και το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, αφού η ναζιστική συμμορία τόλμησε να κάνει επερώτηση στη Βουλή για τη δράση του συνδικάτου.
Ταυτόχρονα μία σειρά τοπικές πρωτοβουλίες σε πόλεις και γειτονιές συνεχίζουν να μπλοκάρουν τις φασιστικές συνάξεις των τους ναζί. Από την Κερατέα (όπου προσπάθησε να εμφανιστεί ο Κασιδιάρης) μέχρι τα Χανιά (όπου προσπάθησαν να εγκαινιάσουν νέα γραφεία) και την Καλλιθέα (όπου ο Δήμαρχος τους έδωσε την άδεια να καταθέσουν στεφάνι την 25η Μαρτίου) καθώς και τη Λειβαδιά όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα στην πόλη. Στον Πειραιά οι χρυσαυγίτες αναγκάστηκαν για πολλοστή φορά να ακυρώσουν σύναξη μίσους κατά των προσφύγων στην πλατεία Κοραή, μετά από κάλεσμα αντιφασιστικής συγκέντρωσης και παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή του Μώραλη δέχθηκε να συναντηθεί με τους υπόδικους ναζί βουλευτές Λαγό και Κούζηλο.
Κλείστε τα Γραφεία
Μέσα από τις αντιφασιστικές μάχες και τις αποκαλύψεις της δίκης της Χρυσής Αυγής, η θέση της ΚΕΕΡΦΑ ότι οι φασίστες δεν πρέπει να απολαμβάνουν προνόμια “πολιτικού κόμματος” έχει κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας. Έχει ωριμάσει πλέον στη συνείδηση του κόσμου το αίτημα για να κλείσουν και τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Η επίθεση στο φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, που έγινε από τάγμα εφόδου που φρουρούσε την είσοδο των κεντρικών τους Γραφείων με επικεφαλής μετακλητό υπάλληλο της Βουλής, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η πρώτη απάντηση μετά την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη, ήταν το μαζικό συλλαλητήριο στις 8/4 που κατέληξε με πορεία κοντά στα κεντρικά γραφεία, που προστατεύονταν για άλλη μία φορά από αστυνομικό κλοιό. Οι γονείς του Αλέξη Λάζαρη, αντιφασιστικές κινήσεις μαζί με τα συνδικάτα της περιοχής, αποφάσισαν να συνεχίσουν την καμπάνια, συγκροτώντας την «Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί της Χρυσής Αυγής» που απαιτεί να κλείσουν τα ορμητήρια των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου, να προφυλακιστούν ξανά οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής μέχρι να τελειώσει η δίκη, οπότε και θα φυλακιστούν πλέον οριστικά. Στις 15 Ιούνη σε σύσκεψη της Πρωτοβουλίας, αποφασίστηκε ανοιχτή εκδήλωση στις 5 Ιούλη στην πλατεία στο Μετρό Πανόρμου, κατάθεση ψηφισμάτων σε περισσότερα σωματεία και συλλόγους και κλιμάκωση με νέο συλλαλητήριο μέσα στο Σεπτέμβρη.