Άρθρο
Eπαναστατική έκρηξη

Εξώφυλλο του τευχους 85

Άλλοι μίλησαν για το «1848» και άλλοι για το «1989» της Μέσης Ανατολής. Σε κάθε περίπτωση οι εξεγέρσεις που γκρέμισαν πολύχρονες δικτατορίες από τη μια άκρη της περιοχής μέχρι την άλλη έστειλαν πολύ δυνατά το μήνυμα για την επικαιρότητα των επαναστάσεων.

Οι επόμενες σελίδες σε αυτό το τεύχος του «Σοσιαλισμός από τα Κάτω» είναι αφιερωμένες σε όλες τις πτυχές αυτής της πολύπλευρης επαναστατικής διαδικασίας: πώς ξετυλίχτηκαν οι εξεγέρσεις, το ρόλο των επαναστατών μέσα σ’ αυτές, την αλληλεπίδραση της ταξικής πόλωσης με την αντιιμπεριαλιστική οργή των εργατών ενάντια στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, την ξεχωριστή συμβολή των γυναικών και βέβαια τις ρίζες όλων αυτών των εκρήξεων μέσα στους αγώνες του παρελθόντος.

Τίποτα δεν έπεσε από τον ουρανό. Η επανάσταση ωρίμασε μέσα από τις νίκες και τις ήττες του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, από τον Νάσερ μέχρι τον Μουμπάρακ, και από τους αγώνες μιας Αριστεράς που στην Αίγυπτο είχε να κάνει με την καρδιά της εργατικής τάξης στον αραβικό κόσμο. Τα κύματα αυτού του σεισμού φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου μέσα από πολύχρονους δεσμούς και η Ελλάδα είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς.

Ελπίζουμε το αφιέρωμα αυτό να βοηθήσει όλους και όλες που εμπνέονται από την έφοδο των εργατών και των εργατριών της γειτονιάς μας προς τους ουρανούς.