Άρθρο
Ανασχηματισμός

Εξώφυλλο του τευχους 56

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανασχηματίστηκε με ό,τι πιο παλιό και ξεπερασμένο υπάρχει: με τον Οίκο Μητσοτάκη. Είναι μια επιστροφή στο καθαρόαιμο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, με μακριά παράδοση στα πολιτικά πραξικοπήματα (Ιούλης του '65), με πολύ στενές σχέσεις με τον Οίκο Μπους και με όλες τις αμαρτίες της τριετίας 1990-93. Τότε που κυριάρχησε η πολιτική "όλα για την αγορά" τόσο προκλητικά που έσπασε τελικά τα μούτρα της.

 

Ο ίδιος ο Καραμανλής έδωσε τον τόνο για "επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων". Είναι μια κυβέρνηση που βιάζεται να φτάσει γρήγορα στο παρελθόν, να αποδείξει ότι μοιράζεται το ίδιο DNA με τη Θάτσερ, τον Ρήγκαν και τους πολυάριθμους προέδρους της Λατινικής Αμερικής που έφυγαν νύχτα από τα προεδρικά μέγαρα, με ελικόπτερο.

Αυτοί ανασχηματίζουν το παρελθόν, αλλά στη Λατινική Αμερική ξεπροβάλει το μέλλον. Εκεί, η κρίση του νεοφιλελευθερισμού έχει οδηγήσει σε εξεγέρσεις, όπως στη Βολιβία και στη Βενεζουέλα, που ταράζουν τον ύπνο των ισχυρών, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Το περιοδικό Σοσιαλισμός Από τα Κάτω, είναι αφιερωμένο αυτή τη φορά στους πρωταγωνιστές αυτών των εξεγέρσεων, που τους συναντήσαμε στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Καράκας.

Η Λατινική Αμερική δεν είναι μακριά. Οποιος αμφιβάλει, ας θυμηθεί τις φλόγες στις γειτονιές του Παρισιού το περασμένο Φθινόπωρο. Ηταν ο πιο θεαματικός τρόπος για να φανεί πόσο κοντά είναι τα "μπάριος" του Καράκας και της Λαπάζ. Το υπόβαθρο είναι οι ήττες των καπιταλιστών σε μια σειρά μέτωπα: στα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, το σοκ στις γερμανικές εκλογές, η προβλεπόμενη πτώση του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία. Και βέβαια, οι ήττες του Μπους και του Μπλερ στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη, που οι κραδασμοί τους φτάνουν μέχρι τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ο Σοσιαλισμός Από τα Κάτω είναι η φωνή αυτών των κινημάτων. Οχι μόνο γιατί παρελαύνουν από τις σελίδες του οι καλύτερες στιγμές τους. Αλλά και γιατί προχωράμε μαζί. Οι ιδέες της νέας Αριστεράς που ξεπηδάει μέσα απ' αυτά τα κινήματα, αρχίζουν να αναζητούν τις εναλλακτικές λύσεις στην κατεύθυνση του Σοσιαλισμού. Είναι μια συζήτηση που ξεδιπλώνεται παράλληλα με τη δράση και όλη η προσπάθεια αυτού του περιοδικού είναι προσανατολισμένη να την απλώσουμε, πιο γρήγορα, πιο μακριά.