Τεύχος 125

Διαβάσετε σε μορφή pdf το τεύχος

Οι σταθερότητες κλονίζονται, η Αριστερά χρειάζεται επαναστατικές απαντήσεις

“Ο κόσμος έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα εκατό χρόνια, οι επαναστάσεις ανήκουν στο παρελθόν”- γύρω από αυτό το μοτίβο κινούνται οι προσπάθειες της κυρίαρχης προπαγάνδας να μας πείσουν ότι η επέτειος της νικηφόρας επανάστασης στη Ρωσία δεν σημαίνει κάτι για σήμερα. 

Διεθνής Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ

Η Διεθνής Συνάντηση και η Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στις 14-15 Οκτώβρη ήταν ένας σημαντικός σταθμός του κινήματος κατά του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής. Η συμμετοχή ήταν μαζική και ενδεικτική της ανάγκης ενός ολόκληρου κόσμου να δώσει αποφασιστικά και ενωτικά τις μάχες που βρίσκονται μπροστά μας.

Η εργατική αντίσταση στο χτύπημα των συνδικάτων

Οι συνδικαλιστικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης έχουν πίσω τους ιστορία αγώνων που έχουν αποκρούσει πολλά κύματα επιθέσεων. Ο Τάσος Αναστασιάδης θυμίζει εκείνες τις μάχες και υποστηρίζει ότι μπορούμε να βγάλουμε τα σωματεία μας πιο δυνατά οργανώνοντας την αντίσταση στα σχέδια της “τρίτης αξιολόγησης” Τρόικας και κυβέρνησης.

Η κρίση στην Κορεατική χερσόνησο

Ο Τραμπ απειλεί με όλεθρο τη Βόρεια Κορέα. 

Ο Πάνος Γκαργκάνας εξηγεί ότι δεν πρόκειται για αναμέτρηση “δυο τρελών” και προβάλλει τη σημασία της συμπαράστασης στο κίνημα που δίνει τις μάχες του στη Σεούλ.

Το Καταλανικό ζήτημα

Η Ισπανία και μαζί της η ΕΕ μπαίνει στη δίνη της κρίσης που άνοιξε το δημοψήφισμα στην Καταλωνία. 
Ο Νίκος Λούντος στέκεται στις ρίζες του ζητήματος και δείχνει το νήμα για την αντιμετώπιση της Αριστεράς.

Ο Κόκκινος Οκτώβρης και η Ελλάδα

Η νίκη της εργατικής επανάστασης στη Ρωσία το 1917 συγκλόνισε όλη την Ευρώπη και έδωσε ώθηση στην επαναστατική Αριστερά παντού. 
Ο Κώστας Βλασόπουλος ανατρέχει σε αυτή την πορεία.

Ο Μαρξ και η Ρώσικη Επανάσταση

Κλείνει η χρονιά που γιορτάζαμε τα 150 χρόνια από “Το Κεφάλαιο” του Μαρξ και τα 100 χρόνια της Ρώσικης Επανάστασης.
Η Μαρία Στύλλου εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε “Το Κεφάλαιο” για να καταλάβουμε την πορεία της επανάστασης.

Καπιταλισμός και περιβάλλον - σχέσεις καταστροφής

Από τον Σαρωνικό μέχρι το Πουέρτο Ρίκο, τα προβλήματα της περιβαλλοντικής προστασίας ήρθαν στην επικαιρότητα με δραματικό τρόπο.
Ο Λέανδρος Μπόλαρης δείχνει τις τεράστιες διαστάσεις που έχουν πάρει και τις συνδέσεις τους με το σύστημα της τυφλής συσσώρευσης στο βωμό του κέρδους.

Βιβλιοκριτική: Η θεωρία του Μαρξ για την αλλοτρίωση

Την 1η Οκτώβρη πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, ο Ιστβάν Μέσαρος. Ο Μέσαρος είχε γεννηθεί στην Ουγγαρία. Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Γκέοργκ Λούκατς. Εγκατέλειψε την πατρίδα του το 1956 μετά την συντριβή της επανάστασης από τα ρωσικά τανκς. Τις τελευταίες δεκαετίες ζούσε και δίδασκε στη Βρετανία (ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ).Το 1971 κέρδισε το βραβείο Ντόιτσερ για το βιβλίο του "Η θεωρία του Μαρξ για την Αλλοτρίωση".

Βιβλιοκριτική: Πρώτη φορά Αριστερά

Στην φετινή επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, ο Αλέξης Τσίπρας με μακροσκελές άρθρο του στο «Ντοκουμέντο» με τίτλο «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;» τοποθετήθηκε ο ίδιος στο θέμα της λεγόμενης «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι, που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα - συνέχεια του ΠΑΣΟΚ… Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων (σ.σ της 3ης Σεπτέμβρη) τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια».

Βιβλιοκριτική: Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση;

Το βιβλίο “Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση;” της Ρόζας Λούξεμπουργκ γράφεται το 1899, μόλις ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση της επαναστάτριας από την Πολωνία στη Γερμανία, που ήταν το επίκεντρο του διεθνούς εργατικού κινήματος και εντυπωσιάζει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα ιδρυτικά κείμενα της επαναστατικής αριστεράς στις αρχές του 20ου αιώνα. Δεύτερον, γιατί διαβάζοντάς το ανακαλύπτουμε πόσο επίκαιρο παραμένει το δίλημμα “μεταρρύθμιση ή επανάσταση” που έβαλε η Ρόζα.

Βιβλιοκριτική: Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Η «ανταλλαγή πληθυσμών» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που σφραγίστηκε με τη διαβόητη Συνθήκη της Λωζάνης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία και των δυο χωρών.